Zöld(garázs)tető

2017.10.10. 05:00 | Írta: ( x )

Franciaországban minden új kereskedelmi vagy ipari zónában épült ház tetejét részben napelemekkel vagy növényekkel kell borítani. Magyarországon is be tudunk számolni egy-két nagyobb projektről, de sok kis zöld tetőt hoznak létre, jellemzően garázsok tetején.

A zöldtető előnye a megszokott lapostetőkhöz képest egyértelmű. Mivel a szilárd burkolatú felületek vízfelvétele nulla, az esővíz azonnal a csatornahálózatba kerül, ami – mint oly sokszor láttuk az elmúlt években – nem mindig képes felvenni a percek alatt leszakadó, akár az egész havi mennyiséget is elérő csapadékot. Ezzel szemben a zöldtető képes visszatartani, tárolni a vizet, így csökkentve a csatornahálózat terhelését, illetve később a párolgás révén a városi hőszigetet is hűti. Az esztétikai előnyre meg kár is szót vesztegetni, annyira egyértelmű.

 bences_apatsag_somogyvar_szent_laszlo_emlekhely.JPG

Ezekhez az előnyökhöz viszont jól körülhatárolt feltételek mellett juthatunk csak hozzá. Az első, hogy a vízszigetelő lemez jó minőségű, és gyökérálló legyen. Az agresszív gyökérzet a nem megfelelő anyagon keresztülhatol, és ez beázáshoz is vezethet. A másik követelmény az, hogy az egymást váltó száraz és csapadékos időszakot kiegyenlítő, vízmegtartó réteget építsünk be a tetőbe, mert erre a talajkeverék önmagában nem elégséges.

Gyakran alkalmaznak erre a célra egy egyszerű kavicsterítést, ahol a felesleges víz könnyen lefuthat, de nincs vízmegtartó- és hőszigetelő képessége, felhordása daruzást igényel. A perforált, dombornyomott polietilénlemez felületszivárgók könnyűek, egyszerűen fektethetők, vízmegtartó képességük megfelelő lehet, de hőszigetelésként nem vehetők igénybe. A nem korhadó szálakból álló szivárgó filcek jó vízelvezetést biztosítanak, de víztartalékolásuk csekély, és elsősorban magastetőkben alkalmazhatók.

zoldteto_a_kerteszeti_egyetemen.jpg

Az AUSTROTHERM OÁZIS jó vízmegtartó- és áteresztő képessége mellett a hőszigetelő tulajdonságát a tartós nedvességhatásnál is megőrzi. Hővezetési ellenállása megegyezik 3 cm polisztirolhabéval, így a rétegfelépítésben csökkenteni lehet a hőszigetelés vastagságát. Fektetése csekély súlya és karmos szélkialakítása miatt roppant egyszerű és gyors. A kertészeti munkák kivitelezése közben a lemez felső pontjaira ható dinamikus terhelések (járkálás, talicskázás) a formai kialakításnak köszönhetően hajlító igénybevétel nélkül adódnak át az aljzatra, mivel a felső oldali és alsó oldali vízterelő folyókák egymás vonalába esnek. A vízmegtartó medencék mérete kisebb egy férfi cipő sarokfelületénél, így nem kell attól tartani, hogy munka közben széttapossák. Vízmegtartó képessége kiemelkedő, 9,8 liter vizet tart vissza négyzetméterenként.

ultetes_egy_zoldteton.JPG

Az OÁZIS lemez jó tulajdonságai különösen kidomborodnak egy kavicsterítéssel szemben, hiszen ekkor azonos födémterhelés mellett 8 cm többlet talajréteget tudunk felvinni a tetőre, ami dúsabb növényzet kialakítását teszi lehetővé – akár egy garázs tetején is.

     Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9312942477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása