Netrádiót akartok? Tessék!

2017.10.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vasárnap este már nem érdemes belefogni semmibe, hiszen értelmetlen, mint minden a világon - sugallja nihilista életérzésünk a hétfő reggel felé közeledve. Sokan ilyenkor kattintanak unalmukban valamelyik apróhirdetéses oldalra. A felszínes nézelődésből megélénkülő érdeklődés, majd egyre fokozódó kényszeres motiváció születik: Meg kell vennem azt a tunert! ("Meg kell ölnöm a királynőt" - Csupasz pisztoly.)

technics.jpg

Miért vesz valaki analóg HiFi tunert manapság, mikor ugyanarra az erősítőre van kötve a számítógép, annak ezernyi elérhető netes rádiójával? Röviden: Mert csak.  A legutóbb bemutatott erősítő, mintha kicsi rakás nagyot kíván-t játszana, szinte kikövetelt magának egy hasonlóan roppant elegáns külsejű, szolgáltatásokkal bőven cizellált lakótársat a hihetetlen kínálatú retro-vintage kategóriából. Rövid bemutatása után kis szemle következik az alternatívaként felmerülő internetrádiók felett, de készíthetünk is magunknak - mutatom a példát.

Nem az analóg műsorkínálat lenyűgöző sokszínűsége vezetett különben a vásárláshoz. Megfigyelésem szerint csak két, markánsan elkülönülő stílus találni, az eurogeil kereskedelmi szemét és a szellemiségében a XIII. századba repítő közszolgálati adók + Bartók Rádió. Nincs köztük átmenet, ahol hosszú a hírblokk és változatos a zene. Viszont első hallásra szebben szólnak, mint a neten folydogáló tartalmak.

netradio1.jpg

Nagyon csinos jószág (Már ami látszik a fotón. Szerkesztőségünk köszönettel fogad használt tükörreflexes fényképezőgép adományokat). Sajnos a távirányító (ami lehet, csak a komplett toronyhoz jár) és a szobaantenna elmaradt tőle. Az antennakérdést megoldottam házilag. Egy évekkel ezelőtt kikötött tányérantenna 75 ohmos kábelvégét húztam le a padlásról. Már így is fogott adókat, de mikor egy falécre szegelt huzalból antennát barkácsoltam, szinte megtáltosodott. 2*75 cm alumínium huzal sorkapoccsal csatlakoztatva és függőlegesen elhelyezve a padláson. Még szlovák adót is fogtam vele. Talán beruházok egy szobaantennára kísérletképp, hogy mennyivel jobb a vétel, illetve a középhullámot is felderíteni.

technics2.jpg

Igazán kellemes a sok melodic death metal és boogie konzervzene után random számokat hallgatni, miközben számítógépnél dolgozom. Azonban haladjunk a korral és ha nem vesződnénk antenna, erősítő szerelésével - például a konyhában - egy internetes rádió szélesre rúgja a nagyvilági rádiózáshoz vezető ajtót. Két példát mutatok be a kereskedelemben forgalmazott példányok közül. 

hifi-sztereo-internet-radiourh-radio-renkforce-ir-1600.jpg

A Renkforce IR-1600 erősítő és hangfalak nélküli tuner. Azon kívül, hogy iszonyat drága, a karakteres kijelző mérete erősen korlátozza az információmennyiséget - szemben egy táblagépes/mobilos applikációval. Azonban ha valakinek ez az asztali kivitel ragadta meg képzeletét, néhány funkció megörvendeztetheti: Fluoreszkáló multifunkciós kijelző órával, USB 2.0 csatlakozó MP3 és WMA fájlok lejátszásához, egy hálózaton lévő médiakönyvtárak használata, Internetrádió WLAN-on keresztül, több mint 15000 rádióállomással. Jár hozzá infra távirányító, WLAN-antenna, URH zsinórantenna. Egy modernizált, de hagyományokhoz ragaszkodó HiFi toronynak komplett műsorforrása lehet. 

hifi-sztereo-internet-radiour2.jpg

Második versenyző, a Dual IR2A sem szólal meg magában. Internetrádió adapter, a meglévő sztereó berendezéshez csatlakoztatható. Reméljük van rajta angol menü is, szolgáltatásai: max. 10000 rádióállomás vétele, digitális zenei könyvtár lejátszása otthoni hálózaton keresztül (UPnP), URH rádió vétele, 10-10 adótároló internetes rádióhoz és URH-hoz, ébresztő funkció, valamint idő- és dátum kijelzése.

A technika túllépett  a célgépeken. Ha nem sajnáljuk mobilunk akkumulátorát töltögetni, fogjunk egy aktív vagy passzív hangfalpárt és csatlakoztassuk a telefonunkat. Készíthetünk dokkolót is hozzá, ami egyben tartja a három komponensét. A WiFi jelet zavarás nélkül foghatjuk a lakásban - szemben az URH-val.

netradio4.jpg

Mikor összeinstalláltam mobiltelefonomat a hangfalakkal (lásd: egymás mellé tenni őket és bedugni a csatlakozót), vetődött fel, hogy mivel fogom lefotózni? Továbbra is várjuk fotós felajánlásaikat :) Így végül táblagéppel demonstrálom a módszert.

netradio6.jpg

Számos netrádiós alkalmazást találunk Androidra, keresési funkcióival könnyedén rábukkanhatunk a kizárólag kedvenc zenei stílusunkat vagy érdeklődési körünket sugárzó lokális rádióállomásra.

netradio5.jpg

Szép napot és jó vételt!

netradio2.jpg

Tényleg gyönyörű ez a cucc... Első fizetésemből egy Videoton RT6303S-ot vásároltam, nem sok maradt maradt belőle (mármint a fizetésből). Manapság használtan 208 illetve 304 márkás asztali tunert kínálnak a két hirdetési oldalon, van választék tehát az úri passzióra vágyó közönség részére.

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2212983026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2017.10.16. 07:22:30

Tegnap este kiderült, hogy az antennakészítés leírását kicsit elnéztem. A dipól nem ez. De semmi gond, egy darab madzaggal is megfogható az, amit egy elrontott dipóllal is megfoghatunk. Így olvassátok :)

piettro 2017.10.16. 11:28:54

+ Egy jack/RCA átalakító sok régi cuccot a digitális korba röpít :). Én egy 20+ éves Philips HiFi-t használok így, a (rétegelt?)fából készül hangszórók egyszerűen másképp (nekem szebben) szólnak.
A rádióhallgatást szerintem a túlzott mértékű és riasztó tartalmú reklámok ölték meg. Tegye fel a kezét, aki velem együtt nosztalgiával gondol a boldog napokra, mikor egy-az-egyben lement egy komplett album "a" rádióban :). Mekkora király volt, akinek "fordítós" magnója volt, egy az egyben fel tudta venni mondjuk a Bad-et MJ-től...:D

kkm.furdancs 2017.10.17. 14:22:18

@piettro: Szerintem hozzájárult az az álvidám, csöpögős műsorvezetői sítlus, amitől az ember behányna, ha sokáig hallgatná. Másik a bochkorista prosztó tahóság.
süti beállítások módosítása