A hologram, mely elveszi a munkádat

2017.12.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

hml12.jpg

"A jövő költséghatékony rockzenésze már nem alternatív vagy klasszikus, hanem pneumatikus." - írtuk három éve a "Pneumatikus jazzdobos" posztunkban. Újabban már csak nézünk, mint luddita az iPhone gyárban. Néhány éve ugyanis a japánok kitalálták a pusztán virtuálisan létező énekesnőt, melyet kivetítenek koncertjein, énekhangja is szintetizált. Nincsenek extra igényei a hotelszemélyzet felé és két fellépés közben elfér egy SD-kártyán.

Lassan a humán munkahelyeket fenyegető robotok munkahelyeit fenyegetik ezek a japán hologram lánykák, legalábbis a zenészeket tekintve. Míg az eleve csövekből és szelepekből álló Compressorhead együttes mellé kell néhány technikus csavarhúzóval, kézi zsírzóval, addig a pusztán virtuálisan létező énekesek kiszorítják szegény rocksztárokat. Pedig minden barkácsblogger szívét megdobogtatja a tekergőző csövek és hidraulikaszelepek látványa, a gépzene sem rossz. Hiánypótló lenne még egy robotcimbalmos a piacon, azt legalább nem lehet leszúrni.

Hatsune Miku egy virtuális személy, akinek a hangját egy hangszintetizátor alkalmazással generálják. Egyszer vették fel a hangszíneket és onnantól teljesen mesterséges éneke. A művésznő Windows és MacOS operációs rendszeren fut, szinte lehetetlen szexuálisan zaklatni. Néhány életrajzi adat a rajongók részére: Születésnapja augusztus 31., kora 16 év (ami soha nem változik), csillagjegye szűz, magassága 158 cm, súlya 42 kg.

A Hacune Miku szoftver bevétele 2007-ben 57 500 000 japán jen volt a bevétel, így Hacune Miku lett minden idők legkeresettebb szoftvere - írja forrásunk. Valószínűleg zenei szoftverre gondolt. Legyünk őszinték, állva hagy néhány, valódi torokkal rendelkező kollégát.

Hogy az énekes csak tátogó biodíszlet saját koncertjén, Britney Spears óta nem ismeretlen. A Kraftwerk bezzeg tiszta lelkiismerettel ácsoroghatott tétlenül a színpadon, hiszen valaki csak felhordta a húsz mázsa analóg szintetizátort a függöny mögé, tehát munkát fektettek a zenébe. Programozni is kellett kapcsolókkal, potenciométerekkel felszerelésüket, mellyel előadták a zenét, amit Igazi Férfiak hallgatnak Szalagos Magnón ("az Igazi Férfi Fortranban programozik" - mintájára).

Hacune Miku és társai tehát munkahelyeket veszélyeztetnek basszusgitárostól roadig. Mit tehetnénk? Becsüljük meg a valódi, ujjbőrfelhorzsoló gitárszólamokkal és garatszántó sikoltozással fogant valódi zenét, akár költhetünk is rájuk. A torrent segít felkutatni egy kedvenc együttest a hatalmas kínálatban, de létezésük anyagi értelmét a zeneeladás és koncertbevétel teszi.

Itt a hang élő, a kivetítés minősége is elképesztő. Megjósolja a jövő koncertlátványát, mikor Korda Gyuri bácsi otthon, a zuhany alól énekel és kivetített hologramja minden hajszálát pontosan visszaadva, fáradhatatlanul szaladgál a színpadon...

Soraimat egy hús-vér énekesnő hörgésével fémjelzett videóval zárom. A death metalban az a katartikus pillanat, mikor felfedezünk egy dallamot két sikoltás között. Az Arch Enemy svéd együttes zenéje szinte már műfajidegen módon dallamos és valódi, verítékes munka van benne, életidegen hologram nélkül.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6213406403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palladrin 2017.12.05. 11:32:03

A Baby Meta - Gimme Chocolate meg smafu? :D

steery 2017.12.05. 13:33:49

Mire vetítik a hologram barbi rajzot? Üveglapra?
Ez még mindig nem szünteti meg az emberi munkát, mert valakinek ki kell találnia a szöveget és a dallamot, hangszerelést. A háttérben emberi zenészek játszanak. Kell egy csapat programozó és dizájner, akik megtervezik és megírják a barbi kinézetét, ruháját, mozgását, koreográfiáját. Később nyilván élethűbb figurák is lesznek majd, nem csak ilyen primitív mórickaábrák, plusz rajzolnak mögéjük rendes hátteret is, énekesekkel és táncosokkal, sőt zenészekkel. Van még hova fejlődni ezen a téren.
De a csúcs az lesz, mikor már a közönség is csak rajzolt figurákból áll majd, akiket az emberek vetítenek ki az odaküldött drónjaikkal, mivel nem tudnak-akarnak-mernek majd koncertre járni. Ezek lesznek az abszolút szexuális zaklatásmentes és terrorveszélybiztos tömegtelen rendezvények.

Untermensch4 2017.12.07. 22:27:35

@kkm.furdancs: Idegesítő de azért van abban vmi lenyűgöző hogy a japánok még a deathmetal-ba is bele tudnak rakni némi mangapornót. :)
süti beállítások módosítása