Barkács szépirodalom

2018.04.13. 06:50 | Írta: kkm.furdancs

Vannak órák, mikor kertészkedünk, szöszmötölünk a műhelyben, de semmi olyat nem végzünk, ami érdemben lekötné figyelmünket vagy felesleges agykapacitásunkat.

bbb.jpg

Háttérként hasznos és kellemes szellemi enteriőrt alakíthatunk ki hangoskönyvek hallgatásával, melyet időnként félbeszakít a fémfűrész sikoltozása (vagy a miénk, ha nem figyelünk). Skandináv hörgőmetál és Fekete szemek hallgatása helyett okulunk és szórakozunk. Lássuk a kínálatot, melyet logikusan hangoskönyv borítókkal illusztrálok.

Törekedve a szerzői- és szomszédos jogok tiszteletben tartására, először a leginkább legális forrást, a lejárt jogokkal rendelkező irodalmi alkotások lelőhelyét, a Magyar Elektronikus Könyvtár hangoskönyvtárát ajánlom figyelmükbe. Legtöbbjük a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kiadásában látott napvilágot. Géphang, amatőr előadók vagy nagylelkű hivatásos színészek felolvasása nyomán ismerkedhetünk meg a magyar és világirodalom rég (azaz legalább 70 éve) halott klasszikusaival. A minőség - technikai és művészi értelemben - hullámzó. Első élményem egy Viking visszatér (Zsoldos Péter) ismeretlen előadó szövegdarálása volt és még jobban együtt éreztem a vakokkal, akiknek nem elég a fogyatékosság, de a szórakozásuk is ilyen borzalmas. 

Igazán hálával kell említeni Bodor Tibort, aki egymaga több száz órányi hanganyaggal gazdagította - díjazás nélkül, de sajnos még kazettára - az MVGYSZ kínálatát. Jelenleg 280 tételt tartalmaz a katalógus, ám ez a szám tájnyelvi hangfelvételektől irodalmi művekig mindent magában foglal. A kereskedelmi tételek közül egyértelműen Rudolf Péter fektette bele a legtöbb lelkesedést, energiát a Rejtő sorozatba.

ff.jpg

Rejtő könyvek kategóriájában Gálvölgyi János és Reviczky Gábor is élvezetes előadást nyújt, neki külön hála a Svejk bevezetőkért. Hálásnak kell lennünk a jó értelemben vett profizmusért, mert hallottam én már nemzet színészét is ledarálni a szöveget, mint egy falusi hakni kötelező és lelketlen előadását. Ha csak egyetlen hangoskönyvet akarnak meghallgatni egy lakatlan szigeten, közvetlenül az éhenhalás előtt, az Raymond Chandler „Asszony a tóban” legyen, Galambos Péter előadásában. Vagy a Poirot sorozatból a Gyilkosság az Orient expresszen címűt, természetesen Balázs Péter közreműködésével.

A jó felolvasás művészet. Nemcsak a hangszínen, orgánumon és az érzelmek visszaadásának képességén múlik az előadás élvezete, hanem a hosszú felolvasás egyenletességén, a helyes levegővételen is. Személyes kedvencemet, Dr. Gépész munkásságát ajánlom, aki tényleg belead apait-anyait, hangutánzást és megszemélyesítést. Témaválasztása is széleskörű, érdekes könyveket tartalmaz.

hangos15.jpg

Hogy mit hallgassunk? Nagyon síkos jégre tévednék ennek konkrét javaslatával, hiszen ízlések és pofonok különböznek. Ha azt mondom gyermekkori első (és sokaknak utolsó) olvasmányaink kedvence, Verne irodalomszakmailag nulla? Vagy a magyar irodalomoktatás kötelező olvasmányai, melyek oly sikeresen gyűlöltették meg nemzedékekkel az olvasást egy életre? Ne is kezdjünk bele a szubjektív értékelésbe. Amit találunk, hallgassuk, aztán legfeljebb abbahagyjuk az első 10 perc után, vagy továbbvisz a kíváncsiság és végül meg is szeretjük.

Például Jules Verne életműve. Egybites karakterek, akiknek csak a zabáláson és kipusztulóban lévő fajok további irtásán jár az eszük (vadász-szenvedélyből), über-életszerűtlen párbeszédek, nevetségesen heroikus - avagy szélsőségesen idióta - ábrázolású szereplők. A tudományos leírások, melyek sivatagi por szárazságával karcolják agyunkat, satöbbi. Viszont e könyvekben történnek dolgok, melyek minden bosszantó részlet ellenére kíváncsivá tesznek bennünket a folytatásra. Szóval, próbálkozzanak minél széleskörűbb irodalmat beszerezni.

hangos11.jpg

Tanulhatunk is, legfeljebb többször kell meghallgatnunk az anyagot. A nyelvtanulás evidens, de már hozzáférhetőek egyetemi előadások is letölthető video/hang formájában. Mesélősebb tantárgyak Videotóriumban  is találhatók, anélkül, hogy félnünk kellene a későbbi vizsgától.

image9.jpg

Végül pedig ínséges időkben akár Poirot, Twin Peaks vagy Sherlock és más sorozatok hangsávjait is konvertálhatjuk hanganyaggá (bár a legutóbbi hangmérnökét Kim Dzsong Il tutira kivégeztette volna).

Sajnos a közmédia anyagai nemcsak nem letölthetőek, de pusztán két hétig érhetjük el a műsorait. Érdekes dolog ez, hiszen reklámbevételeik minimálisak és a mi adónkból készítik el azokat. Saját gyártású hanganyag esetében a szerzői jogokat is ők gyakorolják. Tényleg minden a gonosz kalózok karjaiba hajtja szegény művelődni vágyó polgárunkat...

 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr178763096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.