Drónozzunk a Balaton mélyére!

2019.07.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fifish1.jpg

Szupermágnessel kincset keresni izgalmas szórakozás - írtunk róla korábban - de mégis vakszerencsére alapozott módszer. Bedobjuk a horgot - mágnest - hálót, ami csobbanás után eltűnik látóterünkből valami ismeretlen, sötét helyre (ez a meder). Sokkal hatékonyabb és szórakoztatóbb lenne élőben közvetítve fürkészni a mélységeket. A személyes lemerülés számos kockázattal jár (például dán milliárdosok fura dolgokat művelnek torzónkkal, mielőtt kidobnak a tengeralattjáróból). Ezért marad a távérzékelés vízfelszín alatt járó (a tengeralattjáró kifejezés hazánkban kissé pontatlan lenne) drónnal. A drón kifejezést olvasva leginkább repülő változatuk ismert, de földön, vízen és a sínek közt is megtaláljuk képviselőiket.

Kezdjük azzal, mit is láthatunk leereszkedve a mélységekbe. Meglepően jó fényviszonyok mellett érdekes látnivalókra bukkanunk a part közelében, néhány méteres mélységben. Ezt a szektort már felderíthették a búvárok, így beljebb, a mély meder felé kell venni az irányt, ha lezuhant amerikai bombázót vagy vízbe pottyant drága napszemüveget keresünk. Akár római kori épületmaradványokat is rejt a víz. - írja a búvár (nem bulvár) magazin és rávilágít egy fontos részletkérdésre. 

Térjünk vissza a földre  - átvitt értelemben is - és a kincskeresés jogi feltételei, akadályai megismerése előtt gondoljuk át még egyszer haszonszerzés célú kutatást. A nyomasztóan bürokratikus eljárás  kicselezése esetén akár a TEK osztaga is kopogtathat egy derűsnek induló nap madárcsicsergéses hajnalán. Persze, ez csak vicc volt, sosem kopogtatnak, legfeljebb ajtótörővel. Ebből a videóból kiderül mit szabad (igazából semmit) kibányásznunk a föld (és értelemszerűen a víz-) mélyéről. 

Kis ismeretterjesztés a ballaszt-tartályok működéséről, mely a tengeralattjárók működési alapeleme

Puszta nézelődéshez nem kell engedély, ezért koncentráljuk a technikai kérdésekre. Szerencsére nem a Marianna-árokba készülünk az atomtengeralattjárókat is megroppantó hidrosztatikai nyomás (ami 1 bar-al - 100 kPa - növekszik 10 méterenként) poklába. Hazai vizeinket áttekintve, a Balaton legnagyobb mélysége 11 m, a Dunáé 8, a Tisza 18 méterrel a csúcstartó. Az átlagmélység mindegyik vízben 3-5 m.

A következő videó szétosztlatja a Nautilus (Verne) barokkosan cizellált formáinak emlékét. Tematikus drónkiállításon járunk, ahol kivétel nélkül könnyű vázra erősített blokkok rendszeréből állnak a hajók, praktikusan és olcsóbban a külső héj nélkül megoldás preferálva.

És elérkeztünk a barkácseszenciához, a bennünket körbevevő természet, környezet megfigyeléséből és annak elemei leghatékonyabb kihasználásából álló újtító emberi bölcsesség varázslatához, a háztartásokban is használt műanyag vízcsövekhez. Nem mondom, hogy a PVC nyomócső emelt ki bennünket az állatvilágból, de drónépítéshez a legjobb választás. Ha végignézik a fenti videót, látható a már gyárilag nyomásállóra készített, könnyen tömíthető, szorosan záró csövekben rejlő megoldás, csak itt nem ki- hanem befelé kell útját állni az erőknek. Hegesztés- és hibalehetőségeket rejtő műanyag öntéstechnika nélkül kivitelezhető. Itt a vázat + meghajtás szerkezetet készítik a tömítéssel, vezetékeléssel együtt. A vezérlés, funkcionális egységek - kamerák, világítás - elkészítése is megtalálható a videomegosztón.

Ha olvasónk nem érzi felkészültnek magát egy ilyen sokrétű ismereteket és műhelyt igénylő drónépítéshez, de érdekli a víz alatti kutatás - nézelődés, több webáruházból lehet kész termékeket kapni. Hazai kínálatuk az egyszerű NINCO Nincocean Submarino Ray (6000 Ft)...

430346739_ninco-nincocean-submarino-ray-nh99023.jpg

...és a Silverlit Spy Cam Aqua (17000 Ft) akváriumban használatos játékszerekig terjed.

name-original_39.jpg

Találtam egy boltot, ahol korábban komoly és drága RC tengeralattjárókat árúsítottak, de már nem kaphatók, csak a termékleírásokat olvashatjuk. Kérdeztem az Elektrobot áruház készséges munkatársát a készletről. "Megszűnt az a modell nagyker, akitől korábban rendeltük, pl. a nagy graupner tengeralattjárót, sajnos ilyesmit már nem fogunk forgalmazni. Már csak egykét ilyen kisebb játék maradt raktáron." - jött a válasz. Tehát marad a külföldi beszerzés. A modellek magyar nyelvű leírásáért érdemes odalátogatni.

boo.jpg

Természetes vizekben használható, komoly felszereltségű kamerás, távirányítós gépeket itthon nem találtam, de külföldről megrendelhető. Érdemes egy ilyen volumenű vásárlás előtt alaposan tájékozódni. Például az AquaBotix 8GB HydroView 5700 dollár, de még az elvileg előnyeit taglaló reklámvideó képminőségétől sem estem hanyatt.  

Végeredményben el lehet gondolkodni egy saját modell elkészítésén, nagyságrenddel olcsóbban megépíthető házilag. A vezérlés, kamerarendszer és meghajtás átültethető a repülő drónok alkatrészeiből, váznak pedig a hiperolcsó PVC cső szolgálhat. Van már magyar drónkönyv is, az alapismeretek és szerelési tanácsok hozzáférhetőek onnan, illetve már megvalósított hobbi konstrukciók példáját követve.

18558744_246922152462523_6651596500988393398_o.jpg
Végül egy autonóm tengeralattjáró drón hazai fejlesztését követhetjük figyelemmel a OUbot project FB-oldalán. Néhány technikai specifikáció: Torpedó alak (távoli navigációra alkalmas) - Dimenziói: 1.60 x 0.46 x 0.23 m -Tömeg: 52 kg - Maximális merülési mélység: 200 m - maximális autonóm működés: 8 óra


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7713894906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása