Egy angol ház újjászületése - 5. rész Mit keres a puding a falon?

2018.06.15. 05:00 | Írta: Pajer

5a690f76e9b51_image.jpg

Nem szeretném tovább feszíteni a „minden angol termék szar és az angolok hülyék- bezzeg a magyar milyen tuti” és kontra feszkót, de a mostani témánk is biztos fel fogja kavarni az ilyen irányú érzelmeket. Pedig szerintem minden szakkritikusnak be kellene látni, hogy a föld más pontjain más és más logika alapján építkeznek, de a végeredmény mindenhol ugyanaz, a helyi szokásoknak, igényeknek megfelelő élhető terek létrehozása.

untitled_collage_1.jpg

Az első nagy akadályok, azaz a víz, villany áthelyezése, a veszélyes és felesleges részek megszüntetése után már költségesebb, de kedvesebb feladat következett, a helyiségek átvariálása és a bedöglött ablakok cseréje. A házban végzett ásatási munkák során talált, hézagolásra használt újságokból kiderült, hogy az utolsó nagy átalakítás kb 1983-ban történt, amikor kidobták a ház közepén lévő kéményt. Így alul és felül is el kellett bontani a helyiségeket elválasztó falat. Ennek következtében a földszinten a reception room, (az első szoba) és a living room, (második szoba) összenyitásra került és úgy is maradt. Persze mi ezt most visszafalazzuk, hogy nyerjünk még egy hálószobát, mivel betyárul nem szeretek lépcsőzni.

Az emeleten a téglafalat lecserélték gipszkartonra. Az életünk egyszerűsítése végett mi ezt áthelyezzük egy méterrel, hogy helyet nyerjünk a fenti fürdőszobának. Két dologra kell nagyon figyelni, hogy az angol „stukatur” mennyezet az nem olyan, mint a hazai, tehát nem egy deszkára szögelt nádfonat van agyaggal lekenve, vagy valamivel bevonva, hanem apró lécek, mész és szőr keveréke, melynek semmi tartása. Ebből következik a másik dolog, hogy figyelni kell, mit tart az elbontott fal. Mi esetünkben az egész menyezetet az emeleten ez a fal tartotta, így fel kellett kötnünk a gerendát a tetőhöz

untitled_collage.jpg

A nyolcvanas években én még mint felelőtlen gyermek, otthon vettem részt egy padlástér beépítésén, de nem emlékszem, hogy a gipszkarton felmerült volna opcióként. Dög nehéz préselt falappal gazdálkodtunk (86'), amit csak fűrészporos tapétával lehetett álcázni, barna xyladecor-os gerendákkal vegyítve.

untitled_collage_2.jpg
A kép illusztráció, nem ez volt a miénk

Szumma szummarum, a falbontást pillanatok alatt megoldottuk, már csak az új falakat kellett a helyükre tenni. Mi is csak gipszkartonban gondolkodtunk, mint az elődeink, így ellátogattunk a helyi OBI-ba azaz a B&Q-ba. Először nem értettem, hogy miért van két táblaméretű gipszkarton, és a kisebb arányosan miért lényegesen drágább, de a vásárlást követően rá kellett jönnöm a miértjére. Ekkor az első  nagyobb (120*240) lappal megpróbáltam felmenni az emeletre és félúton elakadtam, be kellett látnom, hogy csak egy megoldás van, mindent félbe- illetve méretre kell vágni a földszinten, és utána tudom felvinni az emeletre.

bq.jpg

A gipszkartonozás szerintem a világon mindenhol ugyanaz, ez már tényleg független a helytől. Itt egy nagy különbség van, az a végső glettelés. Ameddig otthon kikenik a toldásokat és a csavarok helyét és csiszolnak, addig itt ez egészet leglettelik egy rózsaszínű masszával, csiszolás nélkül tükör minőségben.Az anyag álaga kb mint a pudingé (otthoni) és ezt folyamatosan pakolgatják forgatgatják, vagy villámgyorsan felkenik. Ezek ez emberek a (Plasterer) csak ezt csinálják. Egy szoba 200 font és egy bő félnapos munka. A másik ijesztő, hogy 5 zsák anyag, azaz 125 kg cucc és 60 liter víz kerül fel egy kb 12-15 m2-es szobára. Maga a szerszám is különbözik, mert nemcsak ők, de a vakolók is ezt a lapot használják kívül- belül.

untitled_collage_3.jpg

Sok háznál probléma a 15-20 éve átsöpört műanyag ablakcsere láz idején kicserélt üvegek bedöglése, azaz belül párásodnak, nekünk 12-ből 11. Ezeket apránként ki kell cserélnünk. Első körben az új fürdőszoba, konyha átmenete, maga a konyha és a végébe elhelyezendő francia ajtó került sorra.

untitled_collage_5.jpg

Az anyagában nem is, de a nyitás szisztémájában nagy a különbség. Az otthon megszokott, befelé bukó-nyíló ablakok helyett, itt eleve minden kifelé nyílik és bukik, minden fajta felosztásban. Az osztási helyekre betesznek nyíló vagy fix megoldásokat, azaz lehet, hogy egy három osztású ablaknál csak az egyik elem nyílik (vagy még az sem) . Hazudnék, ha letagadnám, hogy nem gondolkodtunk a számunkra megszokott befelé bukó nyíló megoldásban, de a végén elvetettük. Egyrészt tök jó, hogy a kifelé nyíló ablak nem vesz el teret a szobából, plusz nem ver be az eső, ami - lássuk be - elég gyakori jelenség Angliában. Egy hátránya van, hogy nem lehet muskátlis ládát felszerelni a falra. Még egy piros pont az angoloknak, hogy minden ablakkilincs zárható, gondolom ugyanolyan kulccsal, de mégis zárható.

untitled_collage_6.jpg

untitled_collage_7.jpg

Nekünk ez volt az első nagy roham, hogy valamilyen szinten beköltözhetővé tegyük a házunkat, hogy utána már egy kicsit nyugodtabban folytathassuk a felújítást és álmaink megvalósítását.

untitled_collage_8.jpg
Ez a tipikus ilyen volt - ilyen lesz, persze még messze nem vagyunk kész

Még a nyári szünet előtt a következő részben foglalkozunk az angol kert lehetőségeivel, ami megvalósítható Európa legsűrűbben lakott városában.

untitled_collage_9.jpg

 

Csatlakozz a Furdancs és a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez és kövess minket az Instagramon
Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr614042014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rugesz 2018.06.15. 23:21:13

a padloszigetelessel mi lett vegul?

Pajer 2018.06.16. 00:03:10

@rugesz: A fürdő alatt sajnos már nem tudtam megcsinálni, de a konyha alatt igen. Az idő szorítása végett a B & Q-ban vettem izopanelt. Most kezdek neki a nappali+ első szobának oda a Travis Perkins-ből most "eladói" kedvezménnyel sikerült szereznem kb fele annyiért mint a BQ- Köszönöm az ötletet.

elephant919 2018.06.16. 11:57:09

Miért terjedt el ez a vékonyvakolás? Elég stabil, nem hajlamos a hajszálrepedésre, könnyen szárad, nem túl megterhelő ez a súly és víz a normál gipszkartonnak? Hogyan lehet összehozni a régebben felvittet az esetleges, későbbi javításokkal? Nálatok puding lesz vagy az itthon szokásos glettelés? A pudingos felületre szoktak tapétát tenni, amit aztán festenek, v. közvetlenül festik?
Falipolcot, képet gipszkartonos dübellel szokás feltenni v. más megoldással?
Az a léces, mészbe kevert lószőrös stukatúr még a lovas közlekedés idejéből ered, ma már kevés lehet a lakásállományhoz az alapanyag. Ha ledobja magát a mennyezetről nem cserélik korszerű rétegekre, gipszkartonnal az alján?
Hangszigetelőként mit használnak a gipszkarton válaszfalakban fürdőszobánál, hálónál?

A gipszkartonlap és a lépcsőház konfliktusának fényében, hogyan lehet megoldani a méretesebb bútorok, háztartási gépek bejuttatását és felnavigálását?

Pajer 2018.06.16. 14:29:25

@elephant919: jok a kérdesek, hazaérek es rédzletesen válaszolok, itt a szombat az rendes munkanap de sietek a válasszal.

elephant919 2018.06.16. 15:10:08

THX.
Kifelé buktatható ablakból létezik nyíló-bukós?

Pajer 2018.06.16. 15:39:52

@elephant919: Erre könnyű a válasz, nem találkoztam vele, de rengeteg variácó van.

Itt el tudsz vele szorakozni
www.modernupvcwindows.co.uk/upvc-windows-trade-diy-online.php

Pajer 2018.06.16. 15:52:26

@elephant919: Miért terjedt el ez a vékonyvakolás? Nem tudom, de a régi eredeti falak is ilyenek.
Elég stabil, nem hajlamos a hajszálrepedésre? Egy repedést nem tapasztaltam (persze, ha a ház megsűllyed az más)
,könnyen szárad, ? nem, egy szoba kb két hét ha nem esik az esső és tudsz szellőztetni.

nem túl megterhelő ez a súly és víz a normál gipszkartonnak? Első-második rétegnek nem, oldalfalon meg végkép nem. Nekem a konyhában már több mit egy centi volt a mennyezeten, ott lecseréltük a gipszkartont.
Hogyan lehet összehozni a régebben felvittet az esetleges, későbbi javításokkal? Minden művelet előtt lekenik a falat egy ilyen tejszerű anyaggal, ami még a futó homokot is megköti, és utána kezdenek dolgozni.
Nálatok puding lesz vagy az itthon szokásos glettelés? nálunk puding, ha késöbb el szeretnénk adni mindent a helyi hagyományoknak megfelelően kell csinálni, mert eladás előtti kötelező felmérésnél kiderül és a vevő visszaléphet.
A pudingos felületre szoktak tapétát tenni,amit aztán festenek, v. közvetlenül festik? közvetlenül festjük, és iszonyúan szép a felület.

Falipolcot, képet gipszkartonos dübellel szokás feltenni v. más megoldással? Az ugyan az mint otthon
Az a léces, mészbe kevert lószőrös stukatúr még a lovas közlekedés idejéből ered, ma már kevés lehet a lakásállományhoz az alapanyag. Ha ledobja magát a mennyezetről nem cserélik korszerű rétegekre, gipszkartonnal az alján? Mivel a lakásállomány 90 %-a még a lovas közlekedés idejéből van kénytelenek megoldani, Ha lehet akkor kijavítják korszerű glettel, nem variálnak.
Hangszigetelőként mit használnak a gipszkarton válaszfalakban fürdőszobánál, hálónál? Nálunk semmi nem volt. Itt a hugarocelt nem használják, ISO panelt és kőzetgyapotot használnak.

elephant919 2018.06.16. 16:29:40

@Pajer: találtam fotókat, de ábra nélkül. Top-hung azaz kifelé bukó van, a tilt and turn azaz bukó-nyíló a szokásos befelé irányú.

elephant919 2018.06.16. 16:41:00

@Pajer: képzavarral élve: a puding kivesézve.
Az adásvétel előtti műszaki ellenőrzés alapos szokott lenni? Felújításkor is ellenőriz vmilyen hivatal, művek v. hatóság?
Szigeteletlen válaszfalnál nem zavaró az áthallás?

Pajer 2018.06.16. 16:58:17

@elephant919:
Az adásvétel előtti műszaki ellenőrzés alapos szokott lenni? A vevő rendeli meg, az alap felmérés kb 300 font , ez a minimum felmérés, a mi esetünkbe felsorolta, hogy pl melyik radiátor hol lyukas, a konyha job falazatában a kábelek szarul vannak bekötve stb. Kb 650 Font az a felmérés ahol már felszedik a padlódeszkát is és benéznek a cserép alá, is hogy a szarufa milyen állapotban van.

Felújításkor is ellenőriz vmilyen hivatal, művek v. hatóság? ha nincs szerkezeti változás illetve engedély köteles tevékenység akkor nem. Nem is a hatóság ellenőrzi, hanem a szaki. A gázszerelő szó nélkül levágja a gázt ha gondot talál, mert ha utólag kiderül akkor az ő engedélyét vonják be.
Szigeteletlen válaszfalnál nem zavaró az áthallás? Ez nem az eredeti válaszfal volt, azok téglák és tökéletesen hang szigetelnek. Ez a kémény kibontását követően került ide, de mi már szigeteltük az új falakat ami gipszkartonból készült.

elephant919 2018.06.16. 17:14:27

A felmérés ára húzós.
Ha vmi gubanc utólag derül ki, az általában kár bekövetkeztét is jelenti. Bizalmi rendszer, gányolók és kóklerek kihasználhatják.
Ti nagyon kontinentálisak vagytok a felújításnál. Ha egyszer eladnátok a házatokat, ezek a megoldások értéknövelők, de legalábbis vevőmágnesek.

lutria 2018.06.16. 19:39:28

Ezek szerint akkor lehetséges olyan ablakmegoldás ahol 110cm-es (hazai panel ablakméret) ablakszárny kifelé nyílva lengedez a szélben?
Esetleg + valamilyen szerkezettel fokozatokban rögzítő/határoló megoldással?

elephant919 2018.06.16. 20:20:39

@lutria: A méretben nem vagyok biztos, de kifelé, oldalra nyílót, illetve alul kifelé buktathatót találtam.
www.norrsken.co.uk/windows.php
Egy vagy kétszárnyú nyíló-bukóról viszont csak befelé nyílós, felül buktathatóról találtam ábrát.

Pajer 2018.06.16. 23:21:42

@lutria: Nem lengedezik, a vasalat rendesen tartja. Itt a bukó-nyíló nem egy elterjedt típus abban csak öszvér megoldásokat találtam.

aleb19 2018.06.16. 23:49:12

a kifele nyilo ablak jo nagy hulyeseg ...a tisztitas miatt, de erre angliaban kulon ipar alakult ki , mert csak a furgonos ablakpucolok kepesek az 1-2 emelti ablakokat lemosni

a sime feluletu gipszkartont bekenni trutyival es elsimitani ,angol hulyeseg ...raadasul sokszor nem hasznalnak a csatlakozasnal rendes halos szalogot sem es repedezik...

Pajer 2018.06.17. 08:55:35

@aleb19: az angol erre azt mondja, A befelé nyíló ablak hülyeség, mert kb 1 m2 helyt vesz el a kecoból ablakonként kb 1,75 MFt érték, és van belőle kb 12 db. Ha befelé nyílna sem én takarítanám, mert 20Fontért (kb 2 Fonf db) csinálnák.

A második bekezdésre az Angol azt mondaná, . Ha számolgatni akarod a gipszkarton csavarokat és látni a toldást az a hülyeség, a festő meg tanuljon meg úgy glettelni hogy ne keljen csiszolni, és utána évekig kergetni a port a lakásba..

Azért tudatosan nem felejtik ki a szalagozást és itt azért a téglafal a domináns

i

aleb19 2018.06.17. 10:43:09

A befelé nyíló ablak hülyeség, mert kb 1 m2 helyt vesz el a kecoból "
nemtom de nalunk altalaban csukva vannak az ablakok alapbol...es igy zero nm foglal...ja es a 10 eves angol /surrey/ lakasomban is befele nyilik.. a kifele nyilo ablak az tipikus regi angol hulyeseg amihez ragaszkodnak tobbsegeben.. ilyen angol hulyeseg a betonteglas epitkezes szigeteles/csak levego/ nelkul ...aztan tuti peneszedes

Ha számolgatni akarod a gipszkarton csavarokat és látni a toldást az a hülyeség"
ezt a vilag okosabbik reszen nut-os gipszkartonnal oldjak meg...dolgoztam newyork-ban is es az operencias tengeren tul is ugy kartonoznak mint europa iskolazottab reszein kiveve az angolhulyeket... a gond angliaban, hogy iskolazatlan az atlag...pl kb 10% kevesebb angol erettsegizik mint otthon es matekbol is felmentest kaphatnak

Pajer 2018.06.17. 13:16:44

@aleb19: Szerintem mielőtt véleményt nyilvánítunk, nem árt a tájékozódás:, hogy mit hogyan építenek, ha érdekel ajánlom: diggerdriver.blog.hu/2014/09/16/hazepites_itt_es_ott

aleb19 2018.06.17. 14:48:03

@Pajer: szoval logikus erveimet keptelen vagy cafolni... ezert belinkelsz egy igazi szaktekintely irasat ...egy szerencsetlen iskolazatlan markolosbaromra hivatkozol aki angliaban evek ota egyszobaba nyomorog a felesegevel es tizeneves gyerekevel, ami amugy torvenytelen itt angliaban, de egy pesti szinhazban sikerkent unneplik es szinpadra viszik az egyugyu melos eletet...hurrahurrahurra

a lebutitott brit iskolarendszer miatti termelodo angolhulyek valtozasra valo keptelensege az epitkezeseken is meglatszik...kifelenyilo ablakok...gipszkarton telibe glettelese...hoszigeteles hianya a betonon...mar a haz alapjait is egy betonfodemre teszik ..de a csucs mikor 71 embert halalra egetnek a leggazdagabb angol keruletben egy toronyhaz tuznel mert az epitkezesi eloirasokat nem valtoztattak evtizedek ota a szakertoi ajanlasok ellenere

Pajer 2018.06.17. 14:56:48

@aleb19: Van stílusod.

1., A z penészedik ami nem szellőzik.
2., a legrés a legjobb hőszigetelő.
3., az hogy te nem nyitod ki az ablakot az a te gondod, én kinyitom és zavar hogy le kell pakolnom a párkányról.
4. Mások ilyen jellegű minősítése nem igazán illedelmes.
5. Akkor elküldök egy angol linkent, böngészd aszt. great-home.co.uk/
6. ha kérhetlek ne legyél bunkó, mert ez nem az a forum.

aleb19 2018.06.17. 16:51:24

@Pajer: 2., a legrés a legjobb hőszigetelő"..
egyreszzt ez nem igaz masreszt az angolhulyek altal a falaknal alkalmazott un. cavity legres idovel itt-ott biztos eltomodik az evek soran

1., A z penészedik ami nem szellőzik"
az angolholyek is igy gondolkoznak mert gondolom megfigyeltek, hogy az ablaktalan hazak telen sem peneszednek, de az ertelmesek tudjak, hogy peneszedes mindig a hohidas azaz leghidegebb pontokon alakul ki

3., az hogy te nem nyitod ki az ablakot az a te gondod, én kinyitom és zavar hogy le kell pakolnom a párkányról"
ok megtudtuk, hogy aki lusta pakolni az inkabb fizet kb10.000ft az ablakpucoloknak alkalmankent a kifelenyilo ablakokat preferalva

eszembe jutott meg egy ordas nagy angol epitkezos baromsag ...a falakon kivulrol vezetett lefolyo es vizcsovek amik iden telen is ezresevel fagytak el

Pajer 2018.06.17. 17:21:25

@aleb19: Fáradok, de folytassuk:
"Mivel a nyugalomban lévő levegő kiváló hőszigetelő anyag, ezért a szerkezetek hőszigetelő tulajdonságát a szerkezeti rétegek által közbezárt levegő adja."

Ezek szerint a a VELUX mérnöke hülye

Hőhíd: "szerkezetnek egy olyan pontja, szakasza vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Egyszerű és szemléletes példa erre egy téglafal, benne egy, a helyszínen készített áthidalóval. A téglafal hővezetési tényezője sokkal alacsonyabb, mint a helyszínen készített beton áthidalóé, egészen pontosan a beton hővezetési tényezője 5,6-szor magasabb."
"Ugyanakkor fontos tudni, hogy a hőhíd önmagában nem produkál minden esetben penészes tüneteket. Gyakran hallani, hogy a jól szigetelő műanyag ablakok beépítése után jelentkezik a probléma. Ha jól szigetelő ablak van egy házban, és a lakók nem szellőztetnek eleget, akkor a helyiség levegőjének páratartalma folyamatosan emelkedik. Egy szobában általában 20°C és 60 %-os páratartalom az ideális. Ilyen körülmények között a pára 12-13°C hőmérsékletű szerkezeten már kicsapódik, gondoljunk csak a hűtőből kivett üvegekre. Egy jól szigetelt falszerkezet belső felületi hőmérséklete 17-18°C körül van, egy olyan falszerkezeté viszont, ami hőhidas vagy rosszul hőszigetelt, csupán 13°C. Ezen a hőmérsékleten a levegő páratartalma kicsapódik.

A probléma pedig csak fokozódik, ha a légcsere nem megfelelő, vagyis nem szellőzik eleget a helyiség, nő a páratartalom, ezzel együtt pedig nő a harmatpont, vagyis az a hőmérséklet, ahol kicsapódik a levegő páratartalma. Azokon a helyeken, ahol a levegő légmozgása alacsonyabb, például a szekrények mögött, ágyak mellett, ott a probléma hamarabb jelentkezhet és a hatása is intenzívebb."

3., soha ne váltsd át forintra, a 20 Font az kevesebb mit másfél óra munkabéred, és ez 12 db ablakra vonatozik teleszkópos szarokkal és vizzel együtt , én szeretem ha az ablak nyitva van és nem lóg be a térbe. ezek szerint hülye vagyok.

Na tessék, a külső szennyvízzel meg mi a gond, hogy meghibásodáskor nem kell szétverni a házat? Mert nekem már volt gondom a fürdőszobai lefolyóval.

aleb19 2018.06.17. 18:32:09

Ezek szerint a a VELUX mérnöke hülye"
szerintem nem , de az biztos ,hogy te kevered a szezont a fazonnal ...mert az angolhulyek altal a falaknal hasznalt cavity/legreses/ rendszerrol irtam, hogy szar...ezert lassan leirom ,hogy mindenki ertse... a velux az ablak es nem sok koze van a fal szigeteleshez

"Egy jól szigetelt falszerkezet belső felületi hőmérséklete 17-18°C körül van, egy olyan falszerkezeté viszont, ami hőhidas vagy rosszul hőszigetelt, csupán 13°C. Ezen a hőmérsékleten a levegő páratartalma kicsapódik."
...aki ezt irt az okos ember volt es pont ez a baj az angolhulyek altal altalaban a kulsofalaknal hasznalt cavity/legreses/ rendszerrel...a fenti peldaban emlitett esetben hiaba szelloztetsz peneszedni fog

"a külső szennyvízzel meg mi a gond, hogy meghibásodáskor nem kell szétverni a házat? Mert nekem már volt gondom a fürdőszobai lefolyóval"
ronda, aztathatja a falat es telen elfagy...amugy az angolok nem total hulyek ezert a szart a wc-bol nem kivul vezetik el

"én szeretem ha az ablak nyitva van és nem lóg be a térbe"
..en bukora allitom ugy nyitom ki es ugysem log bele a terbe es sporoltam 10.000 ft/ablakpucolo

Pajer 2018.06.17. 19:05:30

@aleb19: Ezt a cicaharcot szerintem be kellene fejezni
Nem tudom , hogy mit keverek, de a légrés megoldásos falazást a 100 éves házaknál alkalmazták, és ez akkor korszerű volt, amióta feltalálták a kőzetgyapotot azóta azt tesznek a két fal közé, amit az általad "szerencsetlen iskolazatlan markolosbaromra" nevezett @diggerdriver mégy a hozzá nem értők számára is érthetően elmagyarázott

Én nem írtam velux ablakot csak Velux mérnöktől idéztem , hogy mitől penészednek a házak, tehát ha egy régi ház akkor penészedik ha olyan változtatást végeznek rajta ami megváltoztatja a tervezéskor kitalált légáramlást, az egyik ilyen ok a műanyag ablak, legyen az Angliában vagy Magyarországon.

Angliában ahol kivűl vezetik a szennyvizet a minimális hőmérséklet nem éri el a -5 C-t, de ha elérné a -20 -t se tudna megfagyni a csőben 10 m/s2 gyorsuló szar és az azt kisérő víz, mert maga a gerinc már a föld alatt van, nálam az még azért van kint mert még nem fejeztük be a kertet.
Attól, hogy hülyézel és barmozol még nem tűnsz okosabbnak, csak tiszteletlennek.

Untermensch4 2018.06.17. 19:49:19

@aleb19: "a kifele nyilo ablak az tipikus regi angol hulyeseg amihez ragaszkodnak tobbsegeben.."
A magyar hülyeség meg az h b30-as téglához ragaszkodni kell, a hőszigetelésen (megépítésén, nem a használatán) meg spórolni, ház legyen kétgenerációs. Meg volt(/van?) az a régi magyar hülyeség h a ház utcai ablaka(i) elé fenyőfát kell ültetni.

aleb19 2018.06.17. 20:01:58

"Nem tudom , hogy mit keverek"

egy velux mernokre /ablakos mernok/ hivatkozgatsz a falazati hoszigetelesek temanal

"de a légrés megoldásos falazást a 100 éves házaknál alkalmazták"

nope... itt elek angliaban 10+ eve es 10-20 eves hazak tobbsege is betonteglaval, szigeteles nelkul epult meg... sot mostansag is epulnek igy hazak mert igy olcsobb es az angolok pennybaszok akik az anyjukat is eladnak egy szelet sajtert lasd a grenfell tower tragedia

"egy régi ház akkor penészedik ha olyan változtatást végeznek rajta ami megváltoztatja a tervezéskor kitalált légáramlást, az egyik ilyen ok a műanyag ablak"

wrong again...az ok a szar falszigeteles /hohidak/ amit az uj ablak csak elohozza es latattni enged penesz formajaban is

makacs teny...most angliaban telen /marciusban/ tobb ezer embernek fagyott el londonban is a kulso viz- es lefolyo csove ...biztos nem olvastak a csovek az okoskodasodat, hogy..."ha elérné a -20 -t se tudna megfagyni a csőben 10 m/s2 gyorsuló szar és az azt kisérő víz"

"a cicaharcot szerintem be kellene fejezn" ...nem gond csak ne irkalj egetvero butasagokat ...latszik,hogy laikus ,lelkes kezdo vagy az epitkezgetes teruleten...gondolom ez az elso lakas projected

ps. remelem okos voltal es10 eves fix kamatuzasu hitelt vettel fel a haz vasarlasanal

aleb19 2018.06.17. 20:13:02

ja megegy pelda a hulyeangoloktol ...itt nem kotelezo a furdoszobai lefolyo ezert a pennybaszok altalaban nem is epitik ki a lakasokban ...ez azert jo mert igy gyakran elaztatod az also lakokat ha rossz a mosogeped / es minden gep elromlik neha/ ...ami azert jo mert a javitas,festes porgeti a gdp-t ...ugyi milyen okos...west is the best

aleb19 2018.06.17. 20:48:12

@Untermensch4: miagondafenyofakkal???...angliaban alig vannak fak /kb 10% erdo/ ez az orszag az erdosites teruleten is a legparazitabb eu orszag...a sok eso miatt a fak gyorsan vastagodnak ezert nem igen alkalmasak epitkezesre /gyenge a szilardsagi / ezert az erdo nem jo biznicc..szoval inkabb kivagtak es birkakat legeltetnek

"ház legyen kétgenerációs"...a szamok mast mondanak... asszem a magyar a 4. legkisebb alapterulet/lako eu orszag

"a hőszigetelésen (megépítésén, nem a használatán) meg spóroln" ...ha jol tudom ez evvegen /dec 31-tol/ valtozik otthon az eloirasok miatt...angliaban ilyen eloirasok nem lesznek mert serti a profit erdekeket es anglia az az orszag ahol a politikusokat evszazadok ota megveszik kilora

Pajer 2018.06.17. 21:43:34

@aleb19: olyan hogy ablakmérnök nincs, és penèszedes kapcsán hivatkoztam rá.
Ha ennyire utalod az angolokat miert nem költözöl más, számodra nem hülye helyre. Mer neked minden szar ami itt van.

aleb19 2018.06.17. 22:33:49

@Pajer: "olyan hogy ablakmérnök nincs" ja igyekeztem lemenni a te szintedre...mondjuk van ,de faipari mernoknek nevezik oket asszem hivatalosan... csak gondoltam igy szamodra is erthetobb ha mar egyugyu markolosbarom bloggjat tekinted szentirasnak... sokat kell meg fejlodnod kedves elso lakas projectes op

"olyan hogy ablakmérnök nincs, és penèszedes kapcsán hivatkoztam rá." ja es nyilvanvaloan nem erted meg a peneszedes lenyeget mikor azt irtad, hogy az ablakcsere az oka

"Ha ennyire utalod az angolokat " nem utalom csak kiismertem oket ...az tudtad-e, hogy itt a 21.7 millio haztartasbol 5.7 millio kap lakhatasi segelyt minden honapban...ez a legalja ha annyira csoringer/hulye valaki hogy az allam fizeti a lakhatasat es ez az oka, hogy angliaban evtizedek ota csokken az atlag IQ es a kb afrikai szintu halvaszuletes szamok is foleg evvel magyarazhato

ha nem voltal eleg okos es nem 10 eves fix kamatuzasu hitelt vettel fel a haz vasarlasanal akkor konnyen megjarhatod mert anglia a legjobban eladosodott europai orszag , sot japan mogott is a vilagon ezustermes /ossz adossag az eves gdp kb 4x/...nem sokara valszeg felgyujtjak londen egyreszet mint 2011-ben

ja es meg egy vicces teny a southeast angol ingatlan piacrol...nincs epitesi telek..nem csak, hogy draga, de szinte soha nincs eloado ...amit piacra dobnak az azonnal megveszik...az oka viszonylag egyszeru a gazdag milliardosbarmok un. telekbankokban tartjak, pihentetik a nagy projectekre es csak fokozatosan adjak oda az epitetto cegeknek a profit maximalas miatt

elephant919 2018.06.17. 22:44:03

Az összes vezetéket (villany, víz, csatorna, gáz, fűtés) teljesen cseréltétek?
Ha most utólag mégis kellene valahová egy plusz konnektor a pudingozott falra, mi a munkamenet?

Pajer 2018.06.17. 23:09:15

@elephant919: Víz,villanyt nem kellett mindenhol, szerencsére az első ész az rendben volt, gond a konyha résznél volt, ott mindent cseréltünk. A gáz, fűtést az mindenhol.
Ha valamit utólag kell akkor, a földszinten van 4 db lebújó "ablak" ahol le tudsz bújni a ház alá és hason végig tudsz mászni alatta, és akkor ott mindent el tudsz vezetni. Az emeleten sajnos fel kell szedni a padló deszkát a folyóson és ott. Ezért is a padlószőnyeg az elterjedt, mert azt csak feltekered. Lehetne hazai falvéséssel is , de azt itt nem nagyon alkalmazzák. A konnektorok kb 25 cm magasan szinte futnak mindenhol

Pajer 2018.06.17. 23:19:16

@aleb19: Nem kell lejönnöd az én szintemre, mert nálad nincs lejjebb. Össze-vissza vagdalkozol számokkal és részadatokkal. Nem tűnt fel neked, hogy ez egy barkács oldal. Szerintem keress más szórakozást, a mostani fikadömping helyett, de ez már nagyon uncsi

ui. kétszer kaptam állami elismerést vidéki épületek megmentése miatt, igaz azt otthon,

pamutpamlag 2018.06.17. 23:36:26

@Pajer:
"Hangszigetelőként mit használnak a gipszkarton válaszfalakban fürdőszobánál, hálónál? Nálunk semmi nem volt. Itt a hugarocelt nem használják, ISO panelt és kőzetgyapotot használnak."

Ismereteim szerint a hungarocell hőszigetelésre jó, de - lévén zárt cellás szerkezetű - nem alkalmas hangszigetelésre, ahhoz inkább lukacsos, nagy porozitású anyagok az ideálisak.

elephant919 2018.06.17. 23:38:16

@Pajer: írsz majd külön a vezetékezés helyi jellegzetességeiről is? Fotód van a lebújóról?

/Egy arasznyi magas, körbefutó lábazati léc megoldás lehetne az emeleti részeken a padlószőnyeg helyett (a gipszkarton fölötte indulna, a mélységeknél figyelembe véve a pudingréteget)./

Van-e az elektromos kábelek falon belüli vezetésére az itthonihoz hasonló előirás? A fürdőszobait korábban részletezted, de ha van gipszkarton előtti felvétel róla, érdekelne. (A fugázatlan csempés képen látszik egy pofás szerelőnyílás, rendezett csövekkel, a fürdő és a konyha közti válaszfalon.)

aleb19 2018.06.18. 00:15:35

@Pajer: "kétszer kaptam állami elismerést vidéki épületek megmentése miatt, igaz azt otthon"

wow

1- "A befelé nyíló ablak hülyeség, mert kb 1 m2 helyt vesz el a kecoból ablakonként

2- Ha számolgatni akarod a gipszkarton csavarokat és látni a toldást az a hülyeség

3- A z penészedik ami nem szellőzik.

4-., a legrés a legjobb hőszigetelő.

5-., az hogy te nem nyitod ki az ablakot az a te gondod, én kinyitom és zavar hogy le kell pakolnom a párkányról."

a mai napon leirt 5 ordas nagy baromsag leirasa kozul most melyikert varsz dijjakat... itt kodos albionban..hihihi

aleb19 2018.06.18. 00:33:45

@Pajer: tovabba akkora suletlensegeket nyilatkoztatsz ki nagykepuen, mint ide lachaza pl "az angol erre azt mondja," vagy pl "A második bekezdésre az Angol azt mondaná,"

de ezeket leirva es az 5 pontodat kiemelve trollnak erzem magam holott tudom, hogy igazam van ...a poszt alapbol jo csak reszletekben kellene alapvetoen nem ervelned egyatalan mert muszaki kepzettseged nincs sok...gondolom valami bolcsesz-bufeszak befigyel mint alapkepzettseg mert a dumad jo es ezt nagy arccal elo is adod

zooltek 2018.06.18. 04:57:16

@aleb19: Igazad van. Hogy trollnak érzed magad.

kkm.furdancs 2018.06.18. 07:38:34

@aleb19: Ha egy kicsit (nagyon) jobb helyesírással és kevésbé primitív fogalmazással, indokolatlan düh és nárcisztikus motivációk nélkül próbálnád idehányni a baromságaidat, talán még (Talán!) többen figyelnének a szakmai részére mondanivalódnak.

Pajer 2018.06.18. 07:41:40

@elephant919: Megkrdezem a kollégámat az előírásokról

Pajer 2018.06.18. 07:43:45

@aleb19: Kohómérnök és bocs de dobtalak, jószerencsét

kkm.furdancs 2018.06.18. 07:46:37

@Pajer: Ez az, kolléga! Örülök, hogy rátaláltál a moderálás gombra. Ne féld használni, mielőtt értelmetlen párbeszédekre fecsérelnéd azt az energiát, amivel akár új posztot is írhatsz :)

aleb19 2018.06.18. 11:59:35

jaj ne ...cezura again

aleb19 2018.06.18. 12:24:09

kifelenyilo ablakok...gipszkarton telibe glettelese...alig/nehezen/dragan kapni nutolt gipszkartont...hoszigeteles hianya a betononfalakon...mar a haz alapjait is egy betonfodemre teszik ...nem/nincs kotelezo a furdoszobai lefolyo......a falakon kivulrol vezetett lefolyo es vizcsovek amik iden telen is ezresevel fagytak el ...penesz foltok szint minden 2. lakasban a szar falszigeteles es butasag miatt, miszerint csak szelloztetni kell...cirkos lakasnal is sokszor ragaszkodnak a kulon hideg es meleg csapokhoz mert tradicio

teny a southeast angol /a sziget elheto resze/ ingatlan piacrol...nincs epitesi telek..nem csak, hogy draga, de szinte soha nincs eloado 1-2 nap es eladjak..

ezek a tenyek ..nem 100% de kb ez az altalanos gyakorlat a kivetel erositi itt is a szabalyt..

mindenki dontse el az angolok hulyek-e vagy nem

aleb19 2018.06.18. 12:49:24

ja es mostansag szinte minden haz tarto- fofalai betonbol epul itt.. mert a beton tegla olcso, ezt elofalazzak kismeretu 6x10x25cm egetett teglaval kb5cm hezagot hagyva a dekoracio miatt

az ottthon megszokott simithato kulso vakolat is kuloncseg

Pajer 2018.06.18. 13:07:43

@aleb19: Imádom ha valaki a véleményéhez igazítja a tényeket és nem a tények alapján alkot véleményt.
- Az ingatlan piac nem hűlyeség, hanem keresl - kínálat aránya
- Az hogy merre nyilik az abalak az nem hülyeség, az megszokáson alapszik
- CSAK A SZENYVIZET VEZETIK KÍVÜL, ugyan annyi hülyének fagyott el a kerticsapja Londonban mit Budapesten
- A két csapnak technikai oka is van, nem csak tradicionális
- A szakszerütlen átalakítások miatt ugyanannyi lakás penészedik hazákban mit itt.

És ha megkérhetlek ne válaszolj

ui: A te logikád alapján nekem kinai a harmadik gyerekem, mivel minden haramdik megszületett gyermek kínai - most hazaszaladok és megnézem

aleb19 2018.06.18. 14:49:42

@Pajer:
-ja...ja... az igazsagos es okos piac az mindenhato es tokeletes ...mindig... mindenhol

-ok pontositas itt angliaban "csak" a kb 5cm-s csap-zuhany-lefolyo csoveket vezetik a hazfalan kivul, de akar 3-4 emeletes hazaknal is, amik a hidegben befagyhatnak

-a csapoknal cirkos v. kombi v. modern melegviz rendszernel sem alkamaznak sokszor kevero csaptelepet

-"A z penészedik ami nem szellőzik" ez volt a tegnapi allitasod...a mai mar igazsagmorzsakat is tartalmaz... fejlodsz ...van remeny

aleb19 2018.06.18. 15:01:17

ja..ja.. nehany uj tenyecske jutott eszembe

a wc tartalyokon altalaban kilincses a lehuzokar es a furdoszobai villanykapcsolo olyan madzagos rangatos ...es szonyegpadlo szinte mindenhol a wc, furdo vagy konyhaban is...igen lattam mar fordoszobat carpittal

zooltek 2018.06.18. 15:31:22

@aleb19: Bakker, szakadjál már le erről a blogról! Egy csomó minden már ki van vesézve, amikről írsz, látszik, hogy idetévedtél. Ha már érzed is, hogy troll vagy, ideje lenne abbahagyni, lépj tovább egy másik blogra. A Gyalog galopp-ból megtanultál 2 mondatot ("Hülye angolok! Angol hülyék!"), és ezt szajkózod. Ha meg ide akarsz írni, akkor egy kicsit változtass a stíluson, úgy is meg fogjuk érteni, és talán még konstruktív is lehet a kommentfolyam.

Itt sok emberrel nem értek egyet, sokkal igen, téma választja, de hogy a másik fikázása legyen a lényeg, ez nem ide való, eltévedtél.

Untermensch4 2018.06.20. 23:30:43

@aleb19: Bár érdekes téma az erdőgazdálkodás, nem arról írtam. Hanem arról h van egy ház, akár régi vályog, akár kádár-kocka, és az utcafront felőli ablak ELÉ ültetnek egy fenyőfát. Amíg kicsi addig annyit ér mint egy bokor. Mikor nagyobb akkor pont eltakarja az ablakot. Amikor még nagyobbra nő akkor pedig az ablakon kinézve egy fatörzset lát az ember. Mivel az utcáról benézegetés ellen csak a középső életszakaszában használ, nagy korában meg már bele is szokott érni az ereszcsatornába, ezt a fura faállítósdit nem tudom hova tenni.

"a hőszigetelésen (megépítésén, nem a használatán) meg spóroln" ...ha jol tudom ez evvegen /dec 31-tol/ valtozik otthon az eloirasok miatt..
Mert az emberek a saját házukra csak akkor raknak rendes vastagságú hőszigetelést ha előírás, kényszer nélkül ha rájuk van bízva akkor kispórolják a (valójában szükségeshez képest) hőszigetelés vastagságának egy részét, a ház építési költségét akár 2 (azaz kettő!) százalékkal is csökkentve, de legalább 1-2 tél alatt ugyanazt a pénzt elköltik fűtésre, utána meg a "kamatok"...

Arcade Macho 2018.06.26. 00:37:49

@Pajer: "A befelé nyíló ablak hülyeség, mert kb 1 m2 helyt vesz el a kecoból "

ezert jo a buko nyilo
en nezegettem amerikai ablakot itthon de horror aron voltak, ugy tunik akkor ott kint az az olcsobb amit gyakran gyartanak, ugyanakkor vicces, hogyha elmennel Gazdagretre, ott nem lenne ilyen rossz a selejtek aranya, az talan valamilyen uzenetet csak hordoz...
süti beállítások módosítása