Vészeljük át a hőséget egy kerti medencében!

2018.08.14. 05:00 | Írta: ( x )

A medencézés egy nagyszerű formája a családi kikapcsolódásnak! Nehéz elképzelni kellemesebb módszert az ejtőzésre, mint egy fárasztó és forró nyári napon elterülni a hívogató víz partján, és élvezni a pihenés örömét. Az pedig már álmaink netovábbja, ha mindezt a saját kertünkben tehetjük meg!

medence01.jpg

Persze a legtöbben ilyenkor arra gondolnak, hogy mindez csak álom lehet, de szerencsére ez manapság már koránt sincs így. Ahogy a technológia és a világ fejlődik, úgy lesz egyre elérhetőbb egy minőségi és hosszú életű kerti medence az átlagos családoknak is.

Cikkünkben ezúttal a kerti medencézés sarkalatos kérdéseivel ismerkedünk meg: megvizsgáljuk, hogy mire érdemes figyelni mielőtt medencét választunk, illetve átvesszük az egyes medencetípusok közti különbségeket is! Ugorjunk is fejest a részletekbe!

Mire figyeljük a medenceválasztás során?
Ha azt szeretnénk, hogy kerti medencénk minőségi és tartós beruházás legyen, akkor bizony érdemes jól körüljárni a témát. Pontokba szedve az alábbiakra kell leginkább figyelni a vásárlás előtt:

   • Mennyire nyúljunk a zsebünkbe?
Értelemszerűen az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyit tudunk áldozni a medencénkre? Egy telepített medence ára pár 100 000 forinttól, akár a több millió forintig is terjedhet, így nem szabad elhamarkodottan dönteni! Fontos ugyanakkor, hogy ne önmagában vizsgáljuk az árakat, hanem a medence többi tulajdonságával együtt. Sajnos itt is igaz a közismert sztereotípia: ami olcsó, az általában rossz minőségű is!

   • Meddig élvezhetjük a háborítatlan nyugalmat?
A medence élettartama kulcsfontosságú. Hiába olcsó egy medence, ha csak pár évig bírja és utána vehetünk másikat, hacsak nem akarunk gyermekeink csalódottságával szembesülni a nyári szünetben. Ezt bizony egy szülőnek sem kívánom!
Válasszunk olyan megoldást, mely problémamentesen nyújt kellemes kikapcsolódást legalább 10 évig!

medence02.jpg

   • Telepítsünk egyszerűen és gyorsan!
Egy földfelszín alá süllyesztett, minőségi és modern kerti medence megépítése bizony nem minden esetben gyerekjáték. Ugyanakkor azt senki sem szeretné, ha a kertjében hosszú hetekig idegen munkások lapátolnának, a virágágyásokon földmunkagépek pihennének esténként, és por öntené el az egész házat velünk együtt. Törekedjünk olyan típust választani, melyet gyorsan tudunk akár magunk is telepíteni, elkerülve ezzel a kert teljes feltúrását és az idegeink felborzolását!

  • Gondoljunk a környezetre is!
Ne feledjük, hogy a kertünk érzékeny egyensúlya könnyen megbomlik, ha egy hatalmas betonteknőt állítunk fel a közepén. Nem utolsó sorban a napsugárzás és a vegyszeres víz hatására kioldódó anyagok mind a környezetre, mind a fürdőzők testére is negatív hatással lehet. Fontos ezért, hogy a medence bélésanyaga minőségi legyen! Győződjünk meg a vásárlás előtt arról, hogy a gyártó a legjobb anyagokat használja fel legújabb hobbitermékünk elkészítéséhez!

medence03.jpg
Az előzőek fényében milyen típusú kerti medencét válasszunk?
Ha már megjegyeztük a fenti kritikus pontokat, akkor kezdődhet a böngészés!
Én az internetes kutakodásom alapján 4 esélyes típust különböztettem meg:
   • Merevfalú medence
   • Üvegszálas medence
   • Betonalapú, vagy más néven fóliás medence
   • Műanyag medence

Az egyes típusok közt elég nagy eltérések tapasztalhatóak, mind az árazás, mind az élettartam, vagy a telepítés és gyártási időt tekintve. Vegyük hát sorra az előnyöket és a hátrányokat!
A merevfalú medencék nagy népszerűségnek örvendenek kezdő medencetulajdonosok körében, akik bele szeretnének kóstolni a kerti medencézés örömébe.
Előnyük, hogy sok helyen kaphatóak, áruk olcsó, könnyen felállíthatóak és összeszerelhetőek.
Hátrányuk viszont, hogy sajnos nagyon sérülékenyek, nem túl esztétikusak, és az élettartamuk is csak pár év, így nem minősülnek kedvező beruházásnak hosszútávon.

Az előző típussal ellentétben az üvegszálas medencék már jóval magasabb kategóriát képviselnek, ami a rendkívül magas árazásban is megmutatkozik. Ezt a típust már a földfelszín alá kell telepíteni, a medencetest nagyon ellenálló a környezeti behatásokkal szemben, hála az üvegszálas erősítésnek és az akár 8 rétegű kerámia belsőnek.
Hátrányuk, hogy a fizikai sérüléseket nem bírják, szerelésük és javításuk pedig rendkívül nehézkes és költséges. Ha viszont hímes tojásként kezeljük őket, akkor 1-2 hetes telepítés után az élettartamuk akár 25 év is lehet!

medence04.jpg
A következő kategória a hagyományos betonból kialakított medence, melyet zsaluzással készítenek el, és belül kibélelik fóliával. Ez kétségtelenül az előzőhöz hasonlóan drága megoldás, több millió forintot is elemészthet a családi kasszából egy ilyen medence elkészítése. Cserébe a medence formájának csak a képzeletünk szabhat határt, váza akár 50 évet is kibír, bár a fóliaréteget nagyjából 8-10 évente érdemes cserélni. Hátránya továbbá, hogy a PVC fólia nem túlságosan környezet- és egészségbarát, idővel sok gond adódhat vele. További negatívumként kell még számolni a rendkívül hosszú telepítési idővel, ami akár 1-2 hónap is lehet. Leginkább a telepítés az a részmunka, ami a legtöbb pénzt elszívja a tárcánkból.

Az utolsó kategória a műanyag kerti medence. Bevallom, ez a típus győzött meg a legjobban. Az ár tekintetében közepes beruházásnak minősül: egy átlagos méretű medence, gépészettel együtt 1 millió forintból kijön, de cserébe minimum 15-20 éves élettartamot ígérnek a gyártók. Nem PVC-ből, hanem polipropilénből készül, ami akár élelmiszercsomagolásra is alkalmas, így környezetkímélő megoldás amellett, hogy rendkívül ellenálló a környezeti behatásokkal szembe. Például az anyagába manapság már UV stabilizátort kevernek, hogy ne fakuljon meg a napon. Szerencsére az esetleges sérülések is könnyen javíthatóak, kiegészítők tekintetében pedig széles skálából választhatunk a LED izzóktól egészen a masszázssarokig. A telepítése mindössze pár nap, ami nem nagy áldozat ilyen hosszú használhatóság mellett!

Hazánkban a legelőnyösebb tulajdonságokkal a Polimedence kerti medence gyártó és forgalmazó cég rendelkezik, akik gyors telepítést és 10 éves garanciát is ígérnek. Leírásuk alapján műanyag medencéik telepítése 2 napot vesz igénybe és szakmai segítségükkel ezt akár magunk is elvégezhetjük, mérsékelve a végösszeget. Ügyfeleiket szakmai bloggal, telepítési útmutatókkal, vagy akár szakmai Facebook csoporttal is segítik; és nem utolsó sorban rendszeresen jelentkeznek kerti medence akciókkal is!

medence05.jpg
Az álom beteljesülése, avagy a medencerendelés menete
Ha a fentiek alapján sikerül kiválasztani a megfelelő típust, akkor lényegében egyszerű dolgunk van.
Keressük fel a legszimpatikusabb gyártó honlapját, ahol általában egyszerűen tudunk ingyenes árajánlatot kérni a medencére az igényeinknek megfelelően. Válasszuk ki a formát és méretet – figyelembe véve a kertünk adottságait is -, majd válasszunk gépészetet, mely a víz tisztaságáért lesz felelős. Ezt követően általában extrákat is igényelhetünk, melyek nem a kerti medence nélkülözhetetlen részei, de sportolási, vagy kényelmi igényeinket könnyen kielégíthetjük velük.
Ha szimpatikus az ajánlat, akkor a cégek többsége díjmentes felmérést is végez a helyszínen, hogy minden tisztázott legyen a megrendeléskor. A felmérés után megkezdődhet a medence építés vagy gyártás, majd végezetül jöhet a kellemes nyári lubickolás a saját, otthoni medencénkben. Jó szórakozást és kikapcsolódást a nyárra!


    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2913900482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.05.09. 18:52:15

@Untermensch4: Bezzeg, amikor menekülsz az őrült sebész elől, aki össze akar varrni két másik emberrel a seggén és száján keresztül és rád tolja a medence fedelet távirányítással, akkor meg siránkozunk, igaz-e? :):):

Untermensch4 2018.05.11. 10:11:58

@kkm.furdancs: Mire ilyet építenék, a kertem az "én házam az én váram" bunkerrendszer külső védvonalaiból állna, posztapokaliptikus utóvédharcokra felszerelkezve, a sebésznek kell menekülni... :D

Amit kerestem az viszont szintén a képtelenségen egy többlépcsős, kis vízeséses termésköves medence-műalkotás, homokzsák alapra "slagos beton" burkolat, a képek alapján egy nagyon kis alapterületű kert teljes beépítésével (beásásával?). Minálunk nem kapna építési engedélyt...
süti beállítások módosítása