Házi gravírozás-vágás lézerrel

2018.10.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

xxxxy.jpg

Nézzük röviden, hogy működik a lézergravírozás- és vágás gyakorlatban. Előrebocsátom, hogy a lézercső teljesítménye meghatározó az átvágható anyag vastagságában és a gravírozás sebességében. Ez értelemszerű, viszont a netes videókban általában 30-100 wattos lézerrel hasogatják a rétegelt lemezt - nem is beszélve az öt centis acéllemez ipari megmunkálásáról - és ez magasra srófolhatja elvárásainkat egy kisebb teljesítményű géppel szemben. Kapható 1.5 wattos modell is, de még inkább ne támasszanak hiú reményeket vele szemben. Összehasonlításul, a bemutatott gépem 10 wattal (impulzus üzemben) pirít.

Van még hova fejlődni a szoftvereknek használhatóság terén, legalábbis a népszerű GRBL vezérlőprogramnak. A megvásárolt lézergravírozó (vagy külön beszerzett CNC vezérlőpanel) mellé adnak szoftvereket és ezek ugyanazon szolgáltatásokkal bírnak, de tapasztalat szerint nem mindegyik indul el minden számítógépen. Kell egy PC vagy androidos eszköz mindenképp, mert a 3D nyomtatókkal szemben általában nincs beépített fedélzeti számítógépük. Ha a GRBL-t látta, akkor mindegyiket látta és a géphez adott szoftver csak kifinomultabb lehet nála, ezért esett választásom a LaserGRBL bemutatójára. 

image6_12.jpg

Tesztalanyunk ez kedves kutyarajz. Szürkeárnyalatos, a csak fekete-fehér komponenseket tartalmazó vonalrajzokhoz képest finomabban kidolgozott ábrákat véshetünk vele faanyagra. Példánkban ez nem fog menni, egy környezettanulmányban magyarázom el okát. A lézeres - és minden más - égetés velejárója a kellemetlen füst, ami vélhetően egészségkárosító, ezért ezt a munkát jól szellőző, külön helyiségben végezzük. Rendszeresítettem a lakótéren kívül eső műhelyembe egy kétmagos, teljesen átlagos vezérlő PC-t erre a célra, (leírását itt találják). Sajnos azonban a Windows operációs rendszer olyan, önmagával sem kompatibilis hulladék, mely ugyanolyan vason, ugyanazon szoftverkörnyezetben egyik gépen futtat szoftvereket, a másikon nem. Azonban pont ezek a speciális programok azok, amiket nem írnak meg más oprendszerekre. Tehát marad a bármilyen PC-n futni képes LaserGRBL (tud CNC marógépet is vezérelni egyébként), melyből még nem bírtam előcsalogatni a 256 árnyalatos szürke skálát. Még.

gravcikk_07.gif

Marad tehát a korai újságnyomtatásra jellemző módszer, mikor a szürkeárnyalatot az alkotó képpontok egymáshoz viszonyított távolsága határozza meg. Tehát ha egy területen belül több fekete pixel sűrűsödik, az erősebb fekete képpontot (képpont csoportot) eredményez. Messziről nézve jobban érvényesül hatása. A GRBL többfajta lehetőséget kínál szürke foltok megjelenítésére a képpontok mintázatának véletlenszerű vagy algoritmikus elrendezésével.

gravcikk_13.gif

A fenti menük baloldalt a három fő módszert ábrázolják, melyből (line-to-line, 1 bit BW) kicsit lassabb, de részletgazdagabb eredményt ad. A kép részletességét a beolvasott (.jpg, .gif, stb) ábrán fényerő és kontraszt csúszkák variálásával módosíthatjuk. Fontos tényező a gravírozás részletességében a fizikai felbontás (mekkora lépésközzel mozduljon el a lézersugár), mely egy milliméterre 1-20 vonalat képes vésni. Ez elég finom megjelenítés,természetesen ennyiszeresével nő a munka időtartama is. És ha már időtartamról beszélünk, a vektorizálás funkcióval hihetetlenül felgyorsíthatjuk a folyamatot. Ez ügyesen átalakítja folyamatos vonallá a képet alkotó, kontrasztos különbséget, melyet a fekete és fehér szín alkot.

gravcikk_10.gif

Például e virágmintánál órás nagyságrendű gravírozásból egy perc alatt elvégezhető vágás lett. Ilyenkor nem áll meg minden képpontnál és a mintát egyetlen - lézersugár vastag - vonallá redukálja. Sajnos ez nem gyógyír mindenre. Egyrészt a lézer teljesítménye kicsi, így vastagabb anyagot egyetlen vonalhúzással nem tud elvágni. Illetve NC file-ból (ez kicsit külön történet) indítva a munkát, nem tudjuk befolyásolni a.... mindent, azaz semmit sem tudunk befolyásolni a kivitelezésen, a start gomb megnyomásán kívül.

gravcikk_09.gif

További vágásvastagságot (és időtartamot) növelő beállítás a sebesség (lassabban haladva több energia jut az anyagra), illetve a gyakorlatban számottevő különbséget nem mutató érték, a sugárerősség (S-MIN). Ezen panelen találjuk az eredeti minta méretét tetszőlegesen nagyító-kicsinyítő funkciót is. Ha kész a fej haladását meghatározó képalkotás (vektorizálás), leokézzuk és rájövünk, hogy ezután bármilyen beállítást a kép újbóli beolvasásával tudunk csak megváltoztatni. Hihetetlen, de tényleg.

gravcikk_07.jpg

Amikor bekapcsoltuk a lézervágót és virtuálisan csatlakoztunk a számítógép portjához (connect), lehetőségünk nyílik irányváltó nyomógombokkal elmozdítani a fejet. Fontos tudni a kezdőpont helyét, hogy az adott méretű anyagot kívánt pozícióból indulva munkájuk meg. Segítséget nyújt ebben a halványan világító lézerpont.

gravcikk_08.gif

Lépkedjünk kívánt nullpontba, majd földgömb ikonnal rögzítsük a kezdőpont helyét. Az iránygombok egyértelműek, míg a házacska ikon kezdőpozícióba küldi a fejet. Bal és jobb csúszkákkal a mozgás sebességét, illetve az egy gombnyomásra megtett utat állítjuk.

gravcikk_06.jpg

Lassan nekikezdhetünk a vágásnak, de előtte fontos beállítani a lézer fókuszpontját, mely 16 mm. Egy gyárilag mellékelt kis távtartó segít ebben, ahogy a munkadarabot az alatta lévő harmonika-szerűen nyúló, csavaros talppal le-fel mozgatjuk. Tapasztalatom szerint +/- 2 mm tűrés nem befolyásolja a minőséget, akár szemmértékkel is állíthatjuk a fókusztávolságot.

gravcikk_08.gif

Visszatérve a képernyőhöz, jobboldalt lenn a tenyér alakú ikon felfüggeszti a munkát, a futó alakkal folytatjuk a megkezdett folyamatot, míg a villám resetel mindent és ismét mozgathatjuk a fejet. Ezután még lehetőségünk van négy módon újrakezdeni a gravírozást. Teljesen elölről, a megállítás pozíciójában és még kettő.  Megadhatjuk baloldalt fenn egy számlálóval, hányszor menjen végig az anyagon, majd a zöld nyíl ikonnal elkezdhetjük a vágást, azonban előtte...

gravcikk_03.jpg

... vegyük fel divatos Marty McFly védőszemüvegünket. Ne kockáztassunk, még egy gyenge mutatólézer is okozhat szemsérülést, nemhogy a tükröződő felületről visszaverődő 6W teljesítményű nyaláb.

xx.jpg

Egy teljesen sikertelen fémgravírozási kísérlet mutatja be, mennyire szélesen szóródik szét a lézersugár.

gravcikk_02.jpg

És elkészült a kutya. Fizikailag nagy méretű, felbontása alacsony, de szerintem vállalható minőségű. A következő fotón egy indokolatlanul, csak a poszt kedvéért magasra állított (0.1 mm vonalvastagságú) gravírozás eredménye látható. 19 órás munka lett volna, amennyiben hagyom végigfutni a programot. A 120*180 mm méretű kép felvésését természetesen meghatározza az "adathordozó" simasága is. Csak egy teljesen simára polírozott anyag hozza ki a magas felbontás előnyeit.

Végül konkrétan a vágásról. Ha gyermekünk a "Bombadill Toma" oviscsoport tagja, ne engedjük el reggeli műszakba egy vidám, színes gombákkal díszített babzsák nélkül! Megvalósítását lássuk képregényben, Word-ben történt  megrajzolástól a képfájl elkészítésén keresztül a GRBL-konvertálásig és vágásig.

image22_1.jpg

2_9.jpg

3_8.jpg

4_4.jpg

5_6.jpg

image28.jpg image1_20.jpg

image2qwd.jpg

image3_19.jpg

Vegül pedig "mettelüsz NáynábőK!", azaz a GRBL valamiért tükrözve készíti el a menetvonalat, amit nekünk kell visszaállítani manuálisan, különben ez lesz belőle (a címlapon javított verzió látható): 

image26_1.jpg

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr714314211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása