Csak csendben, csak halkan: lőtér hangszigetelés

2018.10.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

02.jpg

Hőszigetelési rovatunk meglepő vagy legalábbis nem szokványos helyekre kalandozik időnként. Most egy alagsori lőtér hangszigetelése nyomán ereszkedünk mélyre. Nem minden lakó vagy intézmény szereti, ha talpa alatt fütyül a golyó és ez felújításra ösztönözte fenntartóját. Lássuk a megoldást.

A bemutatott munkafolyamat leírását szokás szerint a Knauf Isolation biztosította havi hírlevelében: "Két részből álló felújítást fogunk bemutatni Önöknek, amely egy budapesti lőtérnél volt esedékes. A B.T.K SE lőtér 2017. őszén nyitotta meg kapuit egy nagy irodaépület alagsorában. A sportlövészek között többen a legmagasabb szintű európai világversenyeken vesznek rész, így hát nem meglepő az évtizedes tapasztalat a hátuk mögött. A lőtér látogatottsága rendkívüli mértékben növekedett az átvétel óta, több mint 2000 látogatója van. Ennek következtében nyilvánvalóan az irodaegyüttes számára és a látogatók számára is fontos, hogy megfelelő hangszigetelés legyen beépítve.

01_3.jpg
A lőtér állapota megkívánta, hogy nagyobb felújításba kezdjenek, melyben a hang-, lég- és világítástechnikát fogják korszerűsíteni, a külső és belső igényeknek megfelelően megoldani. Ennek első lépése a hangtechnika. Egy zárt termű lőtérben, ahol nincs megfelelő hangelnyelő anyag, a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak. Ezalatt érhetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utórezgési időt is, melyek alacsony értékei rendkívül károsak is lehetnek az épületet használók számára. Mindamellett a lőfegyverek rendkívüli halláskárosító hatásairól nem is beszéltünk. Természetesen a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen, de nem elegendő  egy ilyen sportnál. A fenti igények, valamint a Heraklith termékkör kiváló akusztikai tulajdonságainak tudatában kérték segítségünket.

A terem szélessége és hossza elég nagy korlátot szab abban, hogy milyen anyagot alkalmazunk, mint hangelnyelő tábla. A választás a Heraklith fehércementes kötőanyaggal rendelkező 25mm vastag táblára jutott. Fontos volt, hogy ne vegyen el nagy teret a térből, illetve hogy a termet minél inkább világos színű anyaggal burkoljuk be. Esztétikai szempontból élképzéssel látjuk el, valamint a táblákat faváz szerkezetre kompakt csavarral fogják rögzíteni. A kivitelezés várhatóan november első felében fog elkészülni, és egy következő hírlevelünkben fogjuk bemutatni Önöknek! A fényképek a felújítás előtti állapotot mutatják még."
Ez a volt a kiinduló állapot és a szigeteléssel szemben támasztott igények felsorolása, folytatásban már a remélhetőleg sikeres megvalósításról tudósítunk.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2314331063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.