Asztalos: fenyőszemle

2018.11.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

russian-pine-wood.jpg

A kiadónk által biztosított szakmai alapokra támaszkodva, "Asztalos:" címmel rovatot indítunk. Első témánk az olcsó és könnyen elérhető faanyag, a fenyő hazánkban elterjedtebb fajtáinak bemutatása. Legyen az tetőgerenda, lambéria vagy polc, a fenyő sokoldalúságával mindenhol feltűnik. A képanyag minőségéért már előre elnézést kérek, egy vezető márkájú, mégis ócska szkennerrel készültek. Viszont ha fenyőtől a mahagóniig az összes, asztalos alapanyagként használatos fafajtára kíváncsi, ajánlom ezt az illusztrált adatbázist: Wood database.

 

Lucfenyő
Fája: Egyenletesen sárgásfehér fa, a szijács és a geszt színe nem különbözik. Fény hatására sötétedik. Markánsan csíkozott, ill. lángrajzolata van.

luc2.jpg

Tulajdonságai: Közepesen nehéz és puha. Viszonylag kis tömege ellenére szilárd és rugalmas. Csak keveset zsugorodik, és jól megmunkálható. Az időjárás hatásaival szemben nem ellenálló, ezért kültéren konstruktív módon (építészeti faanyagvédelemmel), adott esetben vegyszeres kezeléssel védeni kell.

Felhasználása: Gazdaságilag legfontosabb fafaj és a leggyakrabban használt épület- és szerkezetfa. A belsőépítészetben padlók, lépcsők, fal- és mennyezetburkolatok, erkélyek, ablakok, ajtók és egyebek készítésére használják. Lucfenyőből vezetékoszlopok, betonzsaluzás, állványok, létrák, fakocka burkolat, zajszigetelő falak Is készülnek. Kerti berendezések és eszközök készítésére, park- és tájépítésre, gyermekjátszóterek kialakítására Is alkalmas. Mint Ipari fa a forgácslapok és farostlemezek nyersanyaga. Hegyvidéki fekvések keskeny évgyűrűjű fáját hangszerkészítésre használják.

Jegenyefenyő
Fája: Szijácsa és gesztje egyforma színű. A fa sárgásfehér vagy majdnem fehér, gyakori a szürkés ibolya vagy kékes matt csillogás. Nem fénylik. Csíkozott, ill. lángrajzolatos szövete van.

jegenye.jpg

Tulajdonságai: A lucfenyőéhez hasonlók, ezért a kereskedelemben többnyire nem tesznek közöttük különbséget. Könnyű vagy közepesen nehéz és puha. Szilárd és rugalmas. Mérsékelten zsugorodik, alaktartása jó. Bármilyen szerszámmal könnyen és tisztán megmunkálható. Felületének kezelése sem okoz nehézségeket. Vegyszerekkel szembeni állékonysága átlagon felüli. Az időjárás hatásaival szemben nem elég ellenálló, kültérben ezért megfelelő módon védeni kell.

Felhasználása: Mint épület- és szerkezetfa, épületasztalos-fa és Ipari fa, hasonló célokra használják, mint a lucfenyő fáját. A jegenyefenyő hátránya szürkésfehér színe és a fekete ággöcsök gyakoribb előfordulása. Másfelől viszont a jegenyefenyőt vegyi oldatok tárolására szolgáló tartályok készítésekor részesítik előnyben. Földmunkákhoz és a vízépítésben Is alkalmazzák.

Erdeifenyő
Fája: A szijács és a geszt színe élesen eltér egymástól. A változó szélességű szijács a sárgásfehértől a vöröses fehérig terjed. A friss geszt vörösessárga, fény hatására sötétedik; az öreg gesztfa színárnyalata vörösesbarna. Rajzolata markánsan csíkos, ill. lángokhoz hasonló.

eredei.jpg

Tulajdonságai: Fája közepesen nehéz, mérsékelten kemény és gyantás. Szilárdsági és rugalmassági tulajdonságai jók. Alaktartása is jó, csak keveset zsugorodik. Bármilyen szerszámmal jól megmunkálható. A megmunkálást és a felületkezelést a nagy gyantatartalom megnehezítheti. A geszt időjárással szembeni ellenálló képessége jó. A szijácsé kevésbé, és bár a kékülésre is nagyon érzékeny, jól telíthető.

Felhasználása: A magas-, mély- és vízépítésben épület- és szerkezetfának alkalmazzák. Cölöpök, vezetékoszlopok, paliszádok és oszlopok készülnek belőle. Kültéri ablakoknak, ajtóknak, kapuknak és homlokzati elemeknek is nagyon alkalmas. Berendezési faanyagként nagyon kedvelt bútorfa. A belsőépítészetben burkolatoknak, lépcsőknek és padlóknak használják. Az erdeifenyő a forgácslapgyártás legfontosabb nyersanyaga. Szilárd és rugalmas. Mérsékelten zsugorodik, alak tartása jó.

Vörösfenyő
Fája: A szijács és a geszt színe eltérő. A keskeny szijács színe a világos sárgástól a vöröses sárgáig terjed. A friss gesztfa színe a vörösesbarnától az élénk vörösig terjed, öregedve intenzív vörösesbarnává sötétedik. Rajzolata markánsan csíkos, ill. lángmintázatú.

voros.jpg

Tulajdonságai: A legnehezebb és a tiszafától eltekintve egyúttal a legkeményebb hazai fenyőfa. Gyantában gazdag. Alaktartása jó, csak keveset zsugorodik. Többnyire jól megmunkálható. A kiömlő gyanta eltávolítása után felületkezelése már nem okoz gondot. Vegyszerekkel szemben nagyon ellenálló. A geszt az időjárási hatásoknak ellenáll, víz alatt is nagyon tartós.

Felhasználása: Kiválóan alkalmas épület-és szerkezetfának, valamint berendezési tárgyak készítésére. Kültéren ajtók, kapuk, ablakok, burkolatok, zsindelyek készítésére, továbbá földmunkáknál, híd- és vízépítésre használható. A belsőépítészetben többek között fal- és mennyezetszerkezetek készülnek belőle. Berendezési faanyagként bútorok gyártására, fal- és mennyezetburkolásra, padlóknak és lépcsőknek alkalmas. Különleges felhasználása a hordók, puttonyok készítése. Szilárd halmazállapotú vegyszerek és vegyi oldatok tárolására és szállítására is használják.

Duglász (Douglas) fenyő
Fája: A szijács és a geszt színe nagyon eltérő. Míg a szijács sárgás vagy vöröses fehér színű, a friss geszt színe a sárgásbarnától a vörösessárgáig terjed. Fény hatására barnásvörös színűre sötétedik, és a vörösfenyő gesztjéhez válik nagyon hasonlóvá. Rajzolata markánsan csíkos, ill. lángmintázatú.

duglas.jpg

Tulajdonságai: Közepesen nehéz és eléggé kemény. Gyantás. Szilárd és rugalmas. Mérsékelten zsugorodik, alaktartása jó.Meg- munkálhatósága változó; a keskeny évgyűrűjű anyag jól és tisztán, a széles évgyűrűjű, csomós fa nehezebben munkálható meg. A felület az esetleg kiváló gyanta eltávolítása után gond nélkül kezelhető. Az időjárásnak kitett gesztfa természetes tartóssága jó.

Felhasználása: Épület- és szerkezetfa, homlokzatok, kiálló tetők, erkélyek, külső ajtók, garázskapuk, ablakok készíthetők belőle. Mint berendezési fát bútorgyártásra, de még inkább a belső- építészetben fal- és mennyezetburkolatok, lépcsők és padlók készítésére használják. Cölöpök, vezetékoszlopok, állványrudak és karók is készülnek belőle.

Simafenyő
Fája: A szijács és a geszt színe csak kissé tér el egymástól. A szijács sárgásfehér, a geszt színe a világos-sárgástól a vörösesbarnáig változik, fény hatására sötétedik. Erősen benőtt, vörösesbarna göcsök fordulnak elő benne. A fa nem gyantaszagú, rajzolata halvány. Megjelenésében a cirbolyafenyőhöz hasonlít.

sima.jpg

Tulajdonságai: Nagyon homogén, kimondottan könnyű és puha fa. Szilárdsági értékei kicsik, rugalmassága mérsékelt, teherbírása ennek megfelelően csekély. Rendkívül keveset zsugorodik, alaktartása kiváló. Nagyon jó hang- és hőszigetelő. Könnyen és tisztán megmunkálható, jól faragható és esztergálható. A fa felülete a kivált gyanta eltávolítása után gond nélkül kezelhető. Az időjárásnak kitett fa tartóssága mérsékelt, ezért a nedvességtől lehetőleg óvni kell.

Felhasználása: Mint berendezési fa a szűkösen rendelkezésre álló cirbolyafa helyett bútorok gyártására, a belsőépítészetben pedig fal- és mennyezetburkolatoknak jól használható. A szobrászok és fafaragók is gyakran használják cirbolyafenyő helyett. 

Cirbolyafenyő
Fája: A szijács és a geszt színe eltérő. A szijács sárgás fehér, a geszt színe a sárgás vörösestől a világos vöröses barnáig terjed, és tovább sötétedik. Az erősen benőtt ág-göcsök sötét vörösesbarnák, a rajzolat nem túl szembetűnő. Kellemes gyantaszaga van, a szag sokáig megmarad. A fa nagyon dekoratív.

cirbolyya.jpg

Tulajdonságai: Viszonylag könnyű és puha. Mérsékelten szilárd és rugalmas. Kevéssé zsugorodik, alaktartása nagyon jó. A fa kimondottan jól megmunkálható, különösen jól faragható. Felületkezelése sem okoz általában gondot, csupán a kivált gyantát kell eltávolítani, hogy a fa a lakkokat és festékeket akadálytalanul felvehesse. Az időjárásnak kitett fa természetes tartóssága jó.

Felhasználása: Csak korlátozott mennyiségben és viszonylag rövid (2...4 m-es) törzskivágásokban áll rendelkezésre. Keresett berendezési fa bútorok gyártására és a belsőépítészetben parasztszobákra emlékeztető fal- és mennyezetburkolatoknak. Hasonlóan keresett faszobrászatra és faragásra. Az Alpok térségében a cirbolyafát zsindelyek, ablakok készítésére és mérsékelt terhelésű szerkezetfának használják.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8914370655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dekatlon 2018.11.16. 08:50:16

Ha szakembereknek írod, azok ezt már mind tudják.
Ha amatőröknek (mint én), akkor magarázd már el, hogy mi a bánat az a szijács és a geszt!!! :)

kkm.furdancs 2018.11.16. 12:11:11

@Dekatlon: :) Minden nem fér bele. Szijács nélkül nincs bele se kezdj az ismerkedésbe az asztalossággal.

Dekatlon 2018.11.19. 11:16:56

@kkm.furdancs: ne már! ha nem ismerem az alapokat, bele se kezdjek az alapok megismerésébe? :)
akkor most eltanácsoltál?

Dekatlon 2018.11.19. 11:18:49

@kkm.furdancs: fura ez, mert ha valóban ennyire alap, akkor fejből 3 mondatban le is írhatnád, vagy ez valami szabadkőműves titok? :P

kkm.furdancs 2018.11.19. 11:46:50

@Dekatlon: Jaj már, csak humorizáltam. :)
A blogposztok terjedelme véges, minden nem kerülhet bele és lássuk be, 1000 másik helyen az Interneten vagy könyvekben hihetetlen szakmaisággal és terjedelemben szerepel a fa, mint anyag felépítése és feldolgozott részei. Ez egy autonóm fejezet, melyben a gesztre és szijácsra már korábban és máshol kifejtett fogalmakként hivatkozunk.

Nem bántásból, de gondolom, van Internet a háznál és ha már egy megismerni való kérdés felmerült, a kommentezésnél töredékebb idő alatt rá lehet keresni máshol. Már az is büszkeséggel tölt el, hogy kérdéseket vetett fel az írás. :)

Dekatlon 2018.11.22. 10:11:36

@kkm.furdancs: engem az töltene el büszkeséggel, ha valahogy rá tudnálak venni, hogy leírd :)

kkm.furdancs 2018.11.22. 10:54:16

@Dekatlon: Sor kerül rá a közeljövőben és köszi az érdeklődést, buzdítást. :)

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2018.11.27. 09:21:44

@Dekatlon:

Jaj ne legyél már értetlen. Ottvan az a pászta mellett a tracheáknál....