Karanténban szobabiciklivel

2020.03.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sajnálatos aktualitást ad korábbi írásunknak karanténban sínylődő, mozgáshiányos embertársaink helyzete. Kinn süt a nap, de mégsem tanácsos sétálni-futni-kimozdulni. Ilyenkor a feszültség és a kilók is gyarapodnak. Mások mozognának, de azért nem akarják lestrapálni magukat túl intenzív mozgással. Közbenső megoldás a szobabicikli, melyen órákat el lehet tölteni filmnézéssel, hogy kárát látnánk. Tehát szobabicikli és egy kiegészítő, hogy ne kelljen leszállni semmiért.

x_7.jpg

Mai házibarkács alkotásunk az extremitástól irtózó polgártársaink testedzésének megkönnyítésére szolgáló szobabicikli kiegészítő, melybe távirányítót, törölközőt, telefont tehetünk és nem kell lemásznunk a kerékpárról ezek hiányában. Tudjuk, hogy onnan már nincs visszaút. Elkészítésének fázisait és a szobakerékpár hasznosságának előnyeit olvashatják írásunkban.

Kevesebb szabadtéri program, nagy karácsonyi zabálások, év végi hajrából fakadó szellemi fáradtság(-ból fakadó kimozdulás-undor) mind oka lehet gyors (tömeg) gyarapodásunknak. Kínálnak megoldást, megoldások százait fogyókúrára, de legbiztosabb égetni a zsírt, vagy legalább minimális mozgással csökkenteni azt a csakis nassolással tompítható tunyaság-éhséget, mit jól ismerünk. Tehát mozogni kell!

Elég azonban kitekinteni a még nem havas, de már nem is zöldellő, korán sötétedő trutymákos időjárás hidegébe, hogy válaszút elé álljunk. Vagy rögtön főbe lőjük magunkat, vagy valamilyen szobai testedzésbe fogunk. Odakinn amúgy is érhetnek kellemetlenségek. Megfázunk vagy megölnek például. Helyette kontrollált és egészséges körülmények között, a saját tempónknak megfelelő (és fokozatos!) terheléssel mozgassuk át izmainkat.

cvcv.jpg

Már csak a hosszas testedzés hihetetlen unalmát kell leküzdenünk. Vannak taktikák, mint zenehallgatás vagy kiszámolni, hogy az előttünk elterülő bakonyi hegyet mennyi idő alatt hordana el talicskával a mesebeli szegény legény. Csak egyet nem szabad, azt számolgatni, hogy mikor érünk a napi futásadag végére és milyen jó lesz abbahagyni. Mert következő gondolatunk törvényszerűen, hogy tulajdonképpen akár most is abbahagyhatnánk és az milyen jó lesz. Ez a futás halála.

image23.jpg

Tökéletes megoldás egy jó nagy televízióval szemben elhelyezkedni és tekerés vagy futógépen kocogás közben megtekinteni mindazon sorozatokat, ismeretterjesztő vagy kalózos filmeket, melyekre különben nem lenne időnk. Már csak arra kell gondot fordítani, hogy kezünk ügyében legyen minden, a bevezetőben felsorolt holmi. Törölközővel leitatjuk izzadó homlokunkat, hívhatnak telefonon és el tudunk tekerni a távirányítóval, ha lankad figyelmünk vagy túl idegesítő a kalózos filmek nyekergő zenei aláfestése.

image17_3.jpg

Mivel gyárilag nem szerelték fel, így magam egészítettem ki futógépemet egy tárolásra szolgáló kosárral. Legfőbb eleme a két alkotórésznek tervezett és 3D nyomtatóval készült, a kormányoszlopra szoruló tartószerkezet. Kicsit hosszadalmasabb, drágább lenne és komolyabb szerszámokat igényelne fémből elkészíteni őket. Remélem, sikerül ismételten rávilágítani a 3DPrint technika háztáji hasznosításának előnyeire. A nyomtató mindenképp olcsóbb egy gyorsdaraboló / hegesztő / fúró / hajlító szettnél, nem is beszélve az alapanyag beszerzéséről, illetve hulladék sem marad utána.

image13_5.jpg

Anyagköltség 80 Ft, nyomtatási idő egy óra. Belül kibéleltem filccel, hogy véletlenül se karistolja a bicikli lakkozását, másrészt jobban szorul.

image10_9.jpg

Ismerik ezt a látványt. Évekig dobáljuk egy vödörbe a kitermelt kötőelemeket, hogy majd egy csendes téli estén kiválogatjuk őket. Innen szereztem be a hevedert a kosárra és másik felére rögzítő csavarokat.

image15_1.jpg

Szerencsére a kosár fém anyagát gondosan szigetelte a műanyag bevonat és ezzel megóvta az utolsó használata óta eltelt évtizedben, midőn a természet viszontagságainak kitéve rohadt a ráerősített kerékpár.

image16_4.jpg

A tervezésen-nyomtatáson kívül csak csavarozni kellett, ezért erről többet nem is lehet mondani.

image5_16.jpg

Ha csak e kiegészítő hiánya tartotta vissza önöket szobakerékpár-vásárlástól, immár nincs akadálya a testedzésnek. Jó utat, eredményes fogyást!

xx_1.jpg

  

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5314469142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása