Egy angol ház újjászületése - 7. rész - A lépcső

2018.12.14. 05:00 | Írta: Pajer

A rövidnek gondolt szünetünk valahogy  hosszabbra sikeredett a tervezetnél, egy kicsit hasonlóan mint az építkezésnél. Tapasztalatból tudom, ha menetközben megállunk, akkor nehéz az újrakezdés és az szinte biztos, hogy végleg minden úgy marad.

extended-remodelled-victorian-terrace-bedroom-stairs.jpg

A következő részekben jobban szétszedjük elemeire a Victorianus házat, mert én sem gondoltam volna, hogy ezek az építészeti elemek milyen végiggondolt és alapos tervezés eredménye. 

Első körben fussunk neki egy jelentéktelennek gondolt, de a szigetországban nagyon is fontos építészeti elemnek, a lépcsőnek. Ez  Angliában legalább annyira hozzátartozik a életérzéshez, mint az emeletes busz vagy a bobby-k. Szerintem ha lehetne, még a lakókocsik is emeletesek lennének, annyira szeretik a le-föl mászkálást. Ez még a mostanában épült emeletes házaknál is észrevehető.

9f7f66f9dd98c0d91e8b67698747e152af0204d7.jpg

Nem kell megijedni, az első emelet körfolyosóját nem elspórolták, az egyszerűen nincs (ahogy a harmadikon sincs), mivel az az alsó lakás része, vagyis a felső szobája. Elosztása hasonló, mint a jó öreg viktoriánus házaké: alul a konyha, nappali, étkező, fent pedig a hálószobák.  untitled_collage_11.jpg

Még az előző részek egyikében említettem, hogy a sima (azaz a viktoriánus kori, „villamoselejű”) sorházakra szélességük szerint főleg 3 méret jellemző.  A legkeskenyebb, 3 méter széles ház esetén a lépcső keresztben szalad felfelé középen, ebből adódik, hogy 1,6 m hosszban kell 2,5 m emelkednie. Szerintem  Magyarországon az építési hatóságnak elkerekedne egy kicsit a szeme, mert ez nem csak meredek, ez ku@va meredek. Legjobban a parasztházak padlásfeljárójára emlékeztet.  untitled_collage_1_5.jpg

A 3,7 m széles házaknál a lépcső  hátra kerül (ilyen a miénk is) és már nem padlásfeljáró feeling, hanem egy kényelmes lépcsőfordulóval van megoldva.

Azért a „kényelmes” szó kicsit művészi túlzás, mert csak első ránézésre tűnik annak. Már kofferral is elég nehéz leküzdeni a 25 centis lépcsőmagasságot a maga 18 centis mélységével. Az élet is megtréfált, mert én is a saját káromon jöttem rá, hogy nem azért más méretűek a gipszkarton táblák, mert az angolok bohókásak, hanem azért, mert csak ez fér el a fordulóban. a szabványos (1,2x2,4 m) méretűeket szépen a folyosón kellett méretre vágni. Szekrényt vagy nagyobb dolgokat felvinni, csak lapra szerelten. Talán ez lehet az oka, hogy nagyon a szekrénnyel a klasszikus értelmében nem is találkoztam sehol, mindenhol a "cupboard" és "wardrobe" biztosítja a tárolás lehetőségét  untitled_collage_3_2.jpg

A legszerencsésebbek a 4,5 m széles ház lakói, hiszen nekik az itthon is megszokott normális emelkedésű lépcső jutott, ezek általában rögtön szemben találhatok az ajtóval és valljuk be őszintén elég impozánsak.

untitled_collage_4_2.jpg

Talán erre is igaz, hogy mutasd a lépcsőd, megmondom ki vagy, azaz inkább csak azt, hogy kb. hol helyezkedsz el az angol társadalom ranglistáján.

Visszatérve a mi kis középkategóriás lépcsőnkhöz, megmondom őszintén, eléggé elhanyagolt állapotban van szegényem, de olyan jó lenne a ház egyik ékkövévé tenni. Az elmúlt 130 évben festegették, szőnyegpadlóval bevonták, stb. Mi szeretnénk a fa lépőfelületet visszakapni és a fehér valamilyen árnyalatával lefesteni az előlapokat. Ahogyan a képen is látszik, nem lesz egy egyszerű menet. A csiszolást kb. két perc után elvetettem, így maradt a hőpisztoly-vakaró páros. Kiszámoltam, hogy ha minden nap meló után egy lépcsőfokot megcsinálok, akkor kis eséllyel szentestére el is készülhettek. 

20181210_213904.jpg

A vakarásnál két eszközt teszteltünk, Az egyik amit a hőpisztolyhoz adnak, háromszögletű vakaró, a másik a matrica leszedéshez használt penge. A vakaró igazán csak akkor működik ha folyamatosan melegítem a festéket, ezzel szemben a penge még a kicsit kihűlt festéket is simán leszedi, de ezzel vigyázni kell, hogy ne kapjon bele a fába.img_20181210_191857.jpg

 

Azt észrevehettétek, hogy nincs korlát. Csak az alsó fordulóban távolítottuk el, hogy egy kicsit megnyissuk a teret. Az vicces, hogy most előkerült az eredeti, függőleges  osztása a korlátnak. Az biztos, hogy a felső fordulóban ez kerül visszaállításra, még szerencse, hogy a lépcső elemekből a helyi OBI-ban , amit itt B&Q- nak hívnak, bőséges a kínálat a lépcső elemekből

 img_20181210_220613.jpg

A következő részben az angol házak egyik tipikus jellemzőjét, az ajtókat vesézzük ki
(Borítókép: homebuilding.co.uk)

 

Csatlakozz a Furdancs és a  Egy angol ház Facebook-közösségéhez és
kövess minket az Instagramon
Nem fogjuk megbánni.

 

3867127883_49724577e2_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3314447388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2018.12.14. 09:44:41

@Pajer: A lépcső kaparászásához nem próbáltad azt ami úgy néz ki mintha kis kapa lenne nagyon kiélezve és néhai nagyapám úgy hívta hogy "csikó"? Tán' vmi gyaluféleség szakszerűen.

Untermensch4 2018.12.14. 10:39:20

"Szerintem ha lehetne, még a lakókocsik is emeletesek lennének, annyira szeretik a le-föl mászkálást."

Láttam már pár képet olyanról hogy furgon tetejére gyógyított személyautó-kasztni... sejtettem hogy angolok. :)

Pajer 2018.12.14. 13:12:54

@Untermensch4: Az a háromszög szerű hasonló lehet amire gondolsz, nekem a matrica leszedő nagyon bejött

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2018.12.14. 14:43:49

Nem értem honnan jön az angolok perverziója az emelettel, szerintem beteg, hogy néhány több emeletes társasháznál is kétszintes a lakás. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mintha Magyarországon az oszlopos parasztház elrendezést pakolnánk egymásra megszokásból. Már csak azért is degenerált megoldás, mert így a lakáson kívül és belül is van egy lépcső, nettó helypocséklás.

A másik a méret kérdés. Most komolyan, ezek kutyaház méretek otthon. El tud valaki otthon képzelni 3m széles házat??? És a lépcső meredekség mindenhol egy vicc, felfelé csak fárasztó, de lefelé életveszélyes. Adja magát mekkora az ember lába, akkora hely kell a lépcsőfokon.
De nem, ezek a szerencsétlenek a mai napig képesek ilyeneket építeni. Ha odafönt hal meg a nagyi, akkor nem is akarom tudni, hogy hozzák le. Nyomortanya az egész ország.

Én szeretnék, de azért nem álok neki ilyen felújításnak, mert én látva ezeket a megoldásokat egy hónap után telepakolnám dinamittal és eltüntetném az egész utcát.

Pajer 2018.12.14. 17:35:41

@LondoniTódi: Tóni, látom csak a beceneved utal Angliára, mert ha éltél volna ilyen házba akkor nem ezt mondanád, Egy két és félszer nagyobb területen él nyolcszor annyi ember, úgy hogy a települések zöldfelület aránya meghaladja kis hazánkét. Az első házunk a legkeskenyebb volt, inkább vicces mint bosszantó, Minden tiszteletem a 200 évvel ezelőtti tervezőknek, hogy ekkora alapterületből egy ilyen élhető teret hoztak létre. Nem szabad szidni őket, nert ők sem mondják a tornácos parasztházainkra, hogy mi ez a sötét lyuk, mert lássuk be ( én abban éltem) az eredeti alaprajz alapján mai szemmel egy használhatatlan elrendezésű, nagyon sötét épület. Az is csak az akkori igényeket szolgálta ki.
Tehát csak óvatosan a dinamitokkal :) , én imádom a mostani házunkat és egyrje jobban rájövök, hogy milyen jól végiggondolt tervezés eredménye.

Ja nekem Budakeszin egy hatóságilag megfelelő lépcső volt a házunkba, el is vette a ház 1/5 részét, tehát a világ legdrágább lépcsője volt :)

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2018.12.14. 18:25:27

@Pajer: Angliában élek, de az tény, hogy ezeket a szörnyű épületeket messze elkerülöm. A zöldfelülettel kapcsolatos érvelést nem értem, persze, hogy több a zöld, ha cipősdobozban élnek. Csak attól még nem tud leülni öt ember a nappaliban, a parknak meg semmi értelme ha éves szinten ötször annyi eső esik, mint Magyarországon. Az viszont segítene, ha kétemeletes sorházak helyén öt emeletes társasházak állnának tetőkerttel. Ugyanakkora területen elférnének, csak 60nm helyett lenne mondjuk 100nm egy lakás.

A másik különbség igen, a parasztházak sötétek, nem volt hozzájuk eredetileg fürdőszoba, nem volt bevezetve az áram, telefon és internet. De pont ezek miatt lebontottuk ezeket és építettünk helyettük korszerűbb hazakat és építünk egyre jobbakat. Ezzel szemben az angolok ma is ugyanazokban élnek és csak toldják-foldják amig világ a világ. Némelyik sorház úgy néz ki hátulról a többszöri hozzáépítés miatt, mint valami bódéváros. Nekem sem az a bajom, hogy annakidején hogyan és miért épültek, hanem az, hogy még ma is azt használják. Nekem is minden tiszteletem mondjuk egy gőzmozdony építőinek, de rohadtul nem akarnék nap mint nap járni vele.

A lépcső megint olyan kérdés, hogy meddig alacsonyodik le az ember. Be lehet rakni egy létrát is, az pláne nem foglal helyet. De van az a szint, aminél lejjebb nem adja az ember. Persze hogy helyet foglal, de visszakanyarodva az emeletes társasházi lakáshoz, pont ezért nem értem miért erőltetik ott is ahol felesleges.

Félreértés ne essék, én nem a te házadat vagy stílusodat kritizálom, hanem mint mérnök (és icipicit környezetvedő) egy elavult, pazarló és káros technológiát ócsárlok.

Pajer 2018.12.14. 19:16:34

@LondoniTódi: Nekem sikerült elfogadni, hogy ez egy más ország más kulturával és szokásokkal. Én ezt megpróbálom elofogadni, megérteni és élvezni.Ez az övék, ezt szeretik, el kell fogadni. Senki nem kérte, hogy költözzek ide, és vegyek egy romot (mert erre futotta). Azt sem tiltják, hogy vegyél egy telket és épits rá egy kocka házat. Amúgy a külső részeken rengeteg ilyen egyszintes kocka, itt "Bungalow" nak nevezett haz van.
Amúgy nem is akarják, hogy a vendégek leüljenek a nappaliba, ezért van minden utca végén "local pub", mert ott ülnek le dumálni a haverokkal, ők ezt szeretik, ezt is el kell fogadni.
Az is tény, hogy sokat esik, de nem egész nap, itt esik egy órat utánna süt a nap, hétvégenként meg minden park tele van családokkal és ott grilleznek. Nekem ez is hangulatos.

Witlok 2018.12.15. 07:36:30

A festék eltávolításról a Festool renováló maró (pl. Renofix RG 80) jutott eszembe.
Néhány tizedmilliméternyi réteget is le tud szedni és sokkal hatékonyabb, mint a csiszolás.

lüke 2018.12.15. 08:08:27

a lépcső , a. ház legfontosabb része:
fellépő max 17 cm, s a lépcsőház elég széles legyen 90 cm +

Pajer 2018.12.15. 10:08:26

@lüke: Már megszoktuk, teljesen használható , igaz nem fér el mind a két kezemben a koffer, de túl drága itt 1m2 , hogy a túl nagy lépcsőház elvegyen az élet tértből
süti beállítások módosítása