Nincs több elfúrt vezeték?

2019.02.07. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Aki fúrt már el a falban futó vezetéket, netán vízcsövet, az pontosan tudja, milyen kellemes élmény egy ilyen esemény. Jómagam egy ízben egy konyhai felső szekrény rögzítése kapcsán fúrtam el egy a falban átlósan haladó (!) melegvíz, pontosabban fűtővíz csövet. (Utólagos tetőtér-beépítés volt, úgy oldották meg a dolgokat, ahogy sikerült. A szabványok különben is az ördög találmányai.) Fantasztikus élmény, ahogy a vízsugár kiárad a fúrószár mellett, az meg csak a hab a tortán, ha következő pillanatban azt is konstatáljuk, hogy a víz forró. Ettől még persze az ember megpróbálja ujjal befogni a lyukat, amíg valaki elzár/leállít/akármi, de persze ez sokat nem segít. Ezután lehet elkezdeni hétvégén délután azonnal ráérő vízszerelőt keresni…

lyuk.jpg 

A villanyvezeték elfúrása ehhez képest gyerekjáték, a mai fúrók szigetelt készülékházban laknak, szóval jó esetben egy pukkanással, szikrázással, némi amperszaggal megússzuk a dolgot, és utána van időnk töprengeni. A sötétben. Például azon, milyen remek lehet azoknak a mestereknek, akiknek van olyan detektoruk, amivel a falban futó vezetékeket lehet megkeresni. Ilyen, a fém vezetékeket megtaláló műszerek régen elérhetőek, nem is drágák. Manapság már okostelefonokhoz is van ilyen applikáció, amely a telefon meglévő mágneses szenzorait használja. Azonban az ilyen egyszerűbb berendezések csak a fémet találják meg, és azt is elég pontatlanul.

Mi volna, ha egy olyan műszerünk lenne, ami nemcsak a fém vezetékeket és csöveket, de a műanyagból készülteket, sőt, akár mondjuk egy gipszkarton fal mögötti fa vázat, vagy (de ez már tényleg Aladdin és a Dzsinn szakterülete) még egy a betonban/téglában található légzárványt is megmutatnak? Hát még, ha azt is megmondanák, milyen mélyen van az adott dolog...

Ugye, ez nem hangzik rosszul? Nos, a Bosch Professional választékában vannak ilyen detektorok. A napokban három Bosch detektort volt alkalmam kipróbálni. Ezek a GMS 120 falszkenner, D-tect 120 falszkenner és a D-tect 150 falszkenner. Hogy mi a különbség köztük? Elmondom:

det1.png

Haladjunk sorban: (A kiemelt típusjelzésekre kattintva a műszerek weboldalaira juttok, ott találtok részletesebb információt róluk.)

A GMS 120 falszkenner a legegyszerűbb a három műszer között, ennek köszönhetően a használata kifejezetten könnyű és egyszerű. A gyártó honlapja szerint ez a műszer vastartalmú fémek, nemvasfémek, bizonyos esetekben fa alapszerkezet, és feszültség alatt álló vezetékek detektálására képes. Azonban igazán megbízhatóan a fém megtalálására használható. Mindazonáltal kedvező ára, és könnyű használhatósága remek alapszerszámmá teszi, ez valóban ott kéne legyen minden fúrógép mellett a szerszámdobozban, és nem is csak a profi felhasználóknál.

det5_jpg.png

A következő a sorban a D-tect 120 falszkenner. Ez már működési elvében is egy más kategória, ugyanis ez egy radaros falszkenner, ami nem mágneses illetve induktív módon keres, így nem csak fém, hanem szinte minden, a fal szerkezetétől eltérő anyag felderítéséhez alkalmas lehet. Előnye, hogy akár 120 mm mélyen is megtalálja a vezetékeket (ez persze a különböző anyagok és falak esetén eltérhet).

Kifejezetten precízen mutatja meg a tárgyak helyét, optikai segítséget is nyújt a középpont meghatározásához. Bónusz, hogy a szabvány Bosch 12 V-os lithium-ion akku mellett alkáli elemekkel is üzemeltethető.

Ez a berendezés a fúrással találkozó mestereknél ott kéne legyen. Gondoljunk bele: a bevezetőben bemutatott műanyag fűtéscső elfúrása, pontosabban az azonnali megjavítása, kiszállással, szereléssel, újravakolással, netán a különleges csempe vagy falburkolat pótlásával akár elérheti a berendezés árát. Tehát igazán könnyen belátható, hogy gyakorlatilag kevés jobb befektetésünk lehet, mint egy ilyen profi falszkenner beszerzése.

A sorozat harmadik tagja megint csak nagyot emel a lécen:

D-tect 150 falszkenner már valóban képes beszkennelni egy falfelületet, a berendezés görgőit a falon elhúzva megjegyzi az adott fal »térképét«.

det4_jpg.png

Ez a szkenner már azt is megmutatja, milyen mélyen van az adott, a fúrástól megóvni szándékozott vezeték vagy tárgy. Ennek előnyeit mondanunk sem kell. Egy BIZTOSAN 8 centiméter mélyen futó cső elé például nyugodtan fúrhatunk egy 40-50 mm mély lyukat egy műanyag tiplinek mondjuk egy kép felakasztásakor.

Ez a modell is radart használ a detektáláshoz, a fúrások okozta károkat egy ultraszéles radarérzékelő segítségével előzi meg, amely vas vagy nemvasfémek, feszültség alatt álló vezetékek, fa alapszerkezetek, vagy akár műanyag csövek milliméter-pontosságú helymeghatározására is képes. Ez a pontosság például nagyon jól jöhet a mostanában egyre inkább divatos padló- és falfűtések esetén, ahol sokszor viszonylag sűrűn kanyarognak a csövek a padlóban vagy a falban, és bizony egy egyszerűbb szkennert ez megzavarhat. A D-tect 150 esetében ettől nem kell tartanunk, képernyőjén pontosan látni fogjuk az egymás mellett sorakozó csöveket, és biztonságosan fúrhatunk közéjük, ha szükséges.

Mostanra talán kiderült az olvasóink számára is, hogy a fenti detektorok elnevezése nem öncélú: a D-tect 150 akár 15 cm mélyen is megtalálja az ott futó vezetékeket. De nem csak a vezetékeket és csöveket, hanem például a komolyabb légzárványokat is. Ha igazán komoly súlyt szeretnénk rögzíteni műanyag vagy fém tiplikkel, akkor bizony nem közömbös, hogy végig kapaszkodik-e a használt rögzítőelem. A D-tect 150 még idejében jelzi, ha az adott falfelület nem elég teherbíró.

Az alábbi videóban láthatjuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi eszközről:

Ezzel a műszerrel személyes tapasztalatom is van egyébként. Az épp folyamatban lévő stúdióépítő projektemnél senki nem tudta, a vizesblokkba hol, merre megy be a vízcső. Ez egy 100 éves épület, és a víz bevezetése óta sok idő (40-50év!) eltelt, némi átépítés is történt. Elég az hozzá, hogy ez a szkenner mutatta meg, hogy a padló alatt merre is mennek a csövek, és hol ágaznak le az »ismert« vízvezetékrendszerről. A lényeg, hogy bizony elég mélyen, tényleg a 15 centis határon találtuk meg a vas vízvezetékcsövet, de mellette néhány egyéb vezetéket, sőt, némi betonvasat is. Egy ilyen »gubancos« feladat elvégzésére egy egyszerű, olcsó fémkereső bizony nem lett volna alkalmas.

Összefoglalóul talán nem is kell túl sokat mondani. Ezekre a szkennerekre nem csak szerszámként, illetve műszerként tekinthetünk, hanem - bizonyos tekintetben - akár egyféle biztosításként is. Persze 100%-os garanciát nem jelentenek, nem mindent tudó varázseszközök, de nagyon jó képességű műszerek, és ha akár csak egyetlen, a bevezetőben is leírt balesetet megelőznek, már behozták az árukat, a továbbiakban igazából már pénzt keresnek nekünk. Sokszor elmondtuk már, de talán itt sem haszontalan: az idő bizony pénz. Egy elfúrt vezeték vagy cső még akkor is komoly időveszteséget okoz a munkánkban, ha a javítást esetleg meg tudjuk oldani magunk. Ha viszont mestert kell hívni a javításhoz, netán a baleset kárt is okoz a megrendelő ingatlanjában, akkor könnyen lehet hogy azt a hónapot bizony ingyen dolgozzuk végig.

Vegyünk falszkennert. Nyugodtabb lesz az életünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7014609642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.02.07. 05:53:40

Van erre olyan telefon app amit a telefonra teleitve kimutatja a fémcsöveket, vezetékeket.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.07. 07:19:12

@Burgermeister: Mint ahogy ezt írtam is a fenti posztban. Én is használtam telefonos appot, de hát az csak a fémet (főképp a mágnesezhetőt) találja meg, és azért messze nem elég pontos.

kkm.furdancs 2019.02.07. 10:01:29

Én pontosan így jártam. A kőműves befejezte a vakolat egyenesítő levésését a konyha faláról és kezdte volna elrakni a gépet. Na, még ezt a kicsit! - felkiáltással visszafordult és tűéles célzással belevésett a műanyag vízcsőbe (ami nem látszott, természetesen). Telefon a vízszerelő barátainak, munkaköltségüket átvállalta persze. Jómagam mindössze másfél centivel tévesztettem el a régi ház födémében húzódó három fázisú tápkábelt. Odavert volna!!! :)

Tehát nem túlzás, hogy mindenkinek kell egy ilyen, kinek vésőgépet adott kezébe a sors és neki kell állni a hibajavítás költségeit.

A telefonos applikációkról: aranyos, köszi, hogy valaki fáradt a megírásával. Tájékoztató értéknek elmegy bizonyos tűréssel, de csak ennyi. Nem tudod ki írta, senki semmilyen felelősséget nem vállal működéséért. (Nem mintha kártérítéssel lehetne fellépni pl. Bosch felé, ha rosszul értelmezed az adatokat, de legalább tervezését profik végezték).

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.07. 17:08:51

Két célra szeretném: bár általában követ logikát a dolog, és megtalálom, de 230V-os vezetékeket megkeresni.
A másik meg természetesen a vízcsöveket. Vas/horganyzott acélcsövek. 40-60 éves házakba még ilyeneket raktak, de átalakítás, korszerűsítés azért szokott lenni a családi házakban. A víz az csöpög, ha elrontod, node az áram? Amíg nem a gányolt/kókányolt körre kötöd a mosógépet, nem tudsz róla, mit rejt a fal, meg a kötődoboz vagy a konnektor mögötti rész.
Szóval erre a két műveletre jó a legolcsóbb gép?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.07. 19:26:34

@Névtelen betelefonáló: Hát, amennyiben tényleg csak erre van szükséged, és műanyag vízcsővel nem lesz dolgod, akkor lehet elég a GMS-120, igen.
süti beállítások módosítása