Tematikus kocsmák és éttermek

2019.02.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

f07f094aab678829abbc945d91d5bf52.jpg

Hazai tematikus szórakozóhelyekre látogatunk hétvége-előkészítő, könnyed ajánlónkban. Lényeg az építészet és lakberendezés, mely popkulturális helyszíneket alkot újjá vagy utánoz. Kalózok, tündék, lovagok és steampunk inspirálta stílussal kell beérniük, mert a világ még nem érett meg egy barkács utalásokat felvonultató étteremre (ahol csavarbehajtóval verik fel a tojást és láncfűrésszel szeletelik a pulykát), de hátha sikerül ötletet adni nyitott szellemű kocsmárosoknak. (Fotó: Ex-Fregatt Rock'nRoll Pub)

Ha bekóboroljuk az országot és útközben random falvakban betérünk valamely helyi köpködőbe vagy pizzériába, nagyrészt szerény enteriőrt találunk. Teljesen egyforma bútorzat (azokból a hajlított fém, szövetülésű székekből valószínűleg több ezer tonnát adtak el) és a bútorlap alapanyag nyújtotta, korlátolt formagazdagság. Nem várunk el minden kiskocsmától Disneyland-et, azonban néha jól esne valami egyedi, különleges környezetben eszméletlenre inni magunkat, esetleg vacsorázni.

matrix_sj_33c8149_jpg_gallery.jpg

Nem szép pont ezt a képet iderakni az egyértelműen filmes utalású Matrix étteremről
...amint éppen ég

Legegyszerűbb és leginkább gyakori díszlet a középkori nagy zabálások hagyományos színhelye, egy lovagterem (stílusban berendezett pince). Teknőben felszolgált, erőteljesen sertéstartalmú, hatszemélyes tál, mázas cserépedények, apródruhás felszolgálók (Kiknek már nem lehet a hajába törölni zsíros kezünket, köszi, NÉBIH!), esetleg valami korabeli zenét játszó együttes. Mivel megyesugarú körben biztosan találnak egyet, nem is érdemes konkrét helyet ajánlani. De ha mégis, akkor legyen a Lovagterem lovagterem, melynek főbejárati neve egyébként Vaskapu taverna.

img_7763.jpg

Az évek távlatából csak homályosan rémlik a budapesti Vietkong (homokzsákok, álcahálók, vietnámi háború feeling) és egy kalóztanya jellegű étterem emléke. Ez utóbbiban jelmezes pincérek szolgáltak fel, a belső tér díszlete hajófedélzetre hajazott, rumválasztékuk európai szintű, akárcsak a nyomtatott menü. Igaz, a számla is olyan volt, mintha kirabolt volna egy csapat kalóz.

kaloz-fregatt-etterem-hajofedelzet-kozepes_f.jpg

1370988315-4903.jpg

A klasszikus vonalakat felvonultató belső megérdemli tiszteletünket, hiszen a fa alapanyag miatt komolyabb tűzrendészeti szabályokkal szembesül tervezője. Ilyen például a tatai Kalóz Fregatt Pub, mely minden ízében a vitorlás hajó feelinget...hozta. Mert valószínűleg bezárt. Holt Facebook-oldal és más tünetek alapján, de az emléke megmarad és emlékének képgalériája mintaként szolgálhat,

529776445f484686ef48a1c9151975bb.jpg

Működik viszont a budapesti Dzsungel étterem, ahol fa és bambusz, néhol szikla vagy akvárium emlékeztet  Indiana Jones kalandjaira a világ körül.

A steampunk dekoráció kisebb beruházást, de mélyebb stílustörténeti ismereteket és komolyabb kutatómunkát igényel a viktoriánus korabeli kiegészítők felkutatása és díszletbe illesztése miatt. Az kevés, ha kiteszünk egy bontott motorblokkot és néhány cilindert, mert aztán hallgathatjuk a nerd-ök kritikáit. Szerencsére a Krak'n Town (itt egy cikk, mely steampunk ismeretekkel vezeti fel a hely bemutatását) megtalálta az egyensúlyt és látványosan ötletes.

wattson10.jpg

Megemlíthetjük még a Wattson bar-t és egy válogatást hasonló steampunk szórakozóhelyekről

Végül egy határon túli, de magyarul is beszélő steampunk híresség,  az Enigma kávézó, melyet megnyitásakor megérdemelten kapott hírnevet. Alexandru Tohotan és Zoltan Zelenyak dizájnerek másik vernés jellegű kivitelezése a Tengeralattjáró, szintén Romániában.

542.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8714611858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.10. 00:20:10

A tortuga étterem megvan még Pesten? Talán tíz éve voltam ott utoljára, erősen kalózos téma volt, az asztalok alatt csordogáló patakkal és az abban élő teknősökkel.

kkm.furdancs 2019.02.11. 21:34:04

@UtazóTódi: Szia! Amikor ránéztem a honlapjukra, az "Aktuális" oldalon 2015-02-04-én kelt az utolsó bejegyzés, halottnak gondoltam volna őket. Azonban ilyenkor nem fizetnék tovább a szervert és Facebookon aktívak, tehát igen :)
www.facebook.com/tortugaetterem/
süti beállítások módosítása