Egy sokoldalú hőforrás

2019.03.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_13.jpg

A hőlégfúvó a férfiak hajszárítója - tartja a mondás (a WD40 pedig a dezodorja), és amiről mondást gyártanak azt vagy nagyon szeretik vagy épp nagyon nem. Igazán széles körű kitekintéssel vettük számba minden felhasználási lehetőségét már hat éve egy írásunkban. (A hét műtárgya: a hőlégfúvó), tehát nem újdonság az eszköz. Viszont látókörömbe került egy példány, melynek sokoldalúságára a marketingesek rátettek még egy lapáttal és nyéllel megtoldva elektromos gyomirtóként reklámozzák.

image9_5.jpg

Életszerűsége megkérdőjelezhető bárki számára, aki már látott kertet. A kábel rendezgetése, pontos célzás az öt centi átmérőjű (állíthatóan 50 vagy 600 fokos) hősugárral erősen pontatlan és megtizedelheti a kultúrnövényeket is. Ha már gépekkel vennénk le vállunkról - derekunkról a gyomirtás gondját, merjünk nagyot gondolni és építsünk egy ilyen robotföldművest. Autonóm gyomlálóbot napelemes hajtással:

Nagyvonalúan lépjünk túl ezen a botláson és további két funkciójával barátkozva a könnyen levehető nyelet használhatjuk karnyújtásnál messzebb lévő dolgok felgyújtására. (Kukorica Jancsi például négy sarkán gyújtotta fel a rablók nádtetős tanyáját, de belegondolva - ha csak nem volt három méter magas Jánosunk - vissza kellett menni sámliért, ami kész bukta az éberen alvó rablók esetében).

image3_27.jpg

Mint például a szabad téri grillezés. Ha a faszenet bőségesen meglocsoltuk gyújtófolyadékkal (innentől veszik el a grillezés varázsa szerintem) és hagytuk párologni, a berobbanó elegy (sújtólég) perzselését szempillánk vagy súlyosabb esetben bőrünk bánja. Praktikus óvatosság messzebbről próbálkozni lángra lobbantásával és ehhez megfelelőnek tűnik a hosszabbító kar.

image4_15.jpg
Lássuk gyári adatait. Nem reklám, bár a színéről amúgy is megismerik, hogy Güde. Teljesítmény (P1): 2000 W,  légmennyiség: 500 l / perc, levegő hőmérséklete: 50 °C / 600 ° C.

image2_39.jpg

Két fejet kapunk hozzá, egy lapos véggel ellátott festékkaparót és egy levegőt szétterítő kúpot. A szerkezet végén lévő legömbölyített, rácsos csőre csatlakoztathatjuk őket.

image10_13.jpg
Lehet, hogy a lapos toldalékot nem is a festék fellazítására szánták, pusztán a forró levegő megfelelő alakba irányítása a cél. Egy spaklival jobban haladunk. Nincs tapasztalatom festékleégetésben, ezzel a géppel igencsak fontolva haladó munka. Gyorsan visszahűl és megkeményedik a lakkréteg. Összehasonlítva más márkákkal, nem hűvösebb levegője és teljesítménye is megfelelő látszólag, ezért belenyugszom: ez egy ilyen meló.

image8_15.jpg

Tény, hogy kevésbé poros és hangos egy kiadós flexelésnél, emellett kevésbé fenyeget a veszély, hogy belecsiszolunk a mintába. Viszont határozottan szabadtéri munka! Hajtsunk némán fejet tisztelgésül a tesztalanyként megbecstelenített szekrényajtó áldozathozataláért! Ő most pár évig pihenni fog a padláson, amíg sorra kerül a feladatlistán helyreállítása.
 image5_22.jpg

Hasznos a kihajtható tartóláb, hogy munkaszünetek pillanataiban ne kelljen kikapcsolni vagy tűzveszélyt kockáztatva a földre fektetni. Összességében - gyári jellemzőit tekintve - nem rosszabb, mint társai, bár a nyél miatt drágább. A grillgyújtós funkciónál viszont ennek hasznát látjuk.

A megszokott felhasználási területeket túllépve öt hőlégfúvós házi tipp következik ebben a videóban. Nem erőltetném a "hasznos" kifejezést, mert egyik értelmetlenebb, mint a másik. Azonban szükségmegoldásként vagy lelki inspirációként szívesen bemutatjuk, hogy sokkal életszerűbb - hasznosabb ötletekkel szórják tele a kommentmezőt.

Festő-mázoló olvasóink véleményét is szívesen olvasnánk festékeltávolítás témában. Önök mit használnak a csupasz fafelületig való letisztításhoz?

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3714659459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2019.03.03. 10:29:00

Úgy esett, hogy pár éve egy almáriumot restauráltam, amiről annyit tudtunk hogy a dédi apja vette használtan, majd azóta párévente át let festve mindig épp azzal, ami kéz alat volt... Vagyis szakember nem vagyok, de 2-3 hónap kifejezetten szexuális munka után nyilatkoznék festékeltávolításról:
A hőlégfúvó nélkülözhetetlen, csak nem úgy, ahogy azt a reklámokban elképzelik. Az ugyanis, hogy melegítem a festéket/lakkot, az meg majd szépen udvariasan lejön mindenünnen kifejezetten sci-fi kategóriába illik, és még ott is erősen függ a típustól. Pl. a viaszos alapú festéket szépen leszedi, az olajossal küzdeni kell, az alkoholos politúr meg kiröhögi a hőlégfúvó minden próbélkozását.
A helyes használat viszont meglepően egyszerű: nem a felolvasztott festéket kell lekaparnod, hanem miután a hőlégfúvóval FINOMAN felhólyagoztatod, valamilyen oldószerrel bőven átkenve (pld. KOH) az egész egyneművé képződő trutyi durva ronggyal ledörzsölhető. A fa meg egyáltalán nem sérül.

kkm.furdancs 2019.03.03. 18:09:33

@Wildhunt: :) Köszi a tippeket! Kb. hány fokkal működik jól a felhólyagoztatás?

Wildhunt 2019.03.03. 18:43:47

@kkm.furdancs: 150 és 300 között. Olajos/viaszos festéknél 200 környéke, politúrok/lakkoknál 250 és felfelé. 300 felett már kezd égetődni (barnul, vagy feketedik) a fa.

kkm.furdancs 2019.03.03. 21:11:51

@Wildhunt: Köszi! Akkor a 600 fokos fokozat több, mint elég.
süti beállítások módosítása