Nézegessen espresso kávéfőzőket!

2019.03.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mikor az ötvenes-hatvanas évek dizájnjára gondolunk, megkerülhetetlen a bőségesen adagolt alapanyag, csillogó krómozás, ívelt formák, hatalmas méretek és pazarló fogyasztás. A formák és stílusok változnak, járműipar például már csak nyomokban tartalmazza e tételeket. Egyedül Havanna utcáin sétálva köszönnek vissza (nem pusztán hagyománytisztelet okán) napi szinten használt országúti cirkálók.

_20.JPG

"Csodás a gép, a forró kávét teszi eléd, s zöldes fényét szórja szerteszét,
Oldalán a csillogó, áramvonalas fémlapok, vakít a fény a tetején."

- énekelte a Hungária egy kávéfőző (presszó-) gépről, melyek külseje szintén megtestesítője a rock'n'roll korszaknak. Az espresso kávégépek közös jellemzője, hogy az átpréselési nyomás előállítására nem gőzt használnak, hanem egy karos mechanizmus állítja elő a 8-10 bar túlnyomást. Ezektől az alkatrészektől kapta eltéveszthetetlen alakját mai főszereplőnk. Válogatásunk kávé- és kávéfőző-történeti olvasmányokat és régi espresso kávégépeket, illetve formavilágukat megtartó modern készülékeket szemléz. A fotók zöme további cikkekhez vezet.

A kávé, mint élvezeti- és serkentőszer felfedezésének és fogyasztásának története mellett Kátai Csilla: A kávé és kultúrájának története című szakdolgozata a kávét, mint növényt, a kávézás kémiáját és feldolgozásának - pörkölésének módszereit is bemutatja. A linkelt honlapon olvasható vagy pdf formátumban letölthető.

nos_3010-r.jpg

A kavehazak.hu oldalon az espresso technológiát bontják ki hosszasan, olvasmányos stílusban. "A hagyományos kávégépek - A félautomata kávégépek főbb paraméterei - Az espresso technológia működése - Az espresso aranyszabályai - Az automata kávégépek" fejezetekre bontva érdekes olvasnivalót találnak a kávéimádók weboldalán.

retro-espresso-machine-cafe-retro-espresso-machine-best-vintage-espresso-machine-for-sale.jpg

Szeretjük a kávét, ezért a Furdancson is szerepelt már többször is: Az igazi kávé - Kávé, siker, hab - Kávé, kudarc, alkatrészek... - Muszáj-e gépesíteni? - Gyászjelentés címekkel.

7vintageespresso.jpg

espresso-coffee-machine_star_xl.jpg

m100-prodottigenerici_0.png

indie-lq.png

 1.png

03-faema-e61-1961-665x541.jpg 

4_5.jpg 

bezzera-bz07-de-automatic-with-pid-and-double-manometer.jpg

cafe-3728068_960_720.jpg

faemae61.jpg

141aa1495e135c780cc8c8322cd104db.jpg

va-athenalevajpg.jpg

vintage-espresso-maker-royal-siphon-coffee-maker-machine-classic-gold-vintage-stovetop-espresso-maker-delonghi-vintage-espresso-coffee-maker.jpg

5454654.jpg

img-officina-1.jpg

pexels-photo-196050.jpeg

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1814688468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása