Ipari szívás: szellőztető rendszerek

2020.05.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8_6.jpg

Egy kisebb méretű műhely gyorsan megtelik a fémdarabolás, hegesztés füstjével vagy a festést kísérő gőzökkel. Ez utóbbi nemcsak tűzveszélyes, de tüdőnknek sem tesz jót. Amit egy barkácsoló még bevállal otthon tűz-munka-balesetvédelmi téren, az munkahelyen - intézményesen - már büntetőjogi kategória. Megoldás a szellőztetés, ami nem is olyan egyszerű, hiszen a hatékony szellőztetést észrevehető-zavaró és egészségre szintén veszélyes huzat nélkül kell megoldani. Fontos tényező a páratartalom szabályzása illetve az energiahatékonyság, de akár a veszélyes mértékű hő eltávolítása is feladata lehet egy helyiség - csarnok légcseréjének. Mai tallózgatásunk két régi szakkönyvet és ipari megoldásokat mutat be, valamint brutális méretű-teljesítményű ipari ventilátorokat működés közben.

image5_11.jpg

Amennyiben az elmélet és a gyakorlati megvalósítás bevált módszerei iránt érdeklődik olvasónk, 1961-es kiadása dacára ajánlom Hirsch Lajos "Ipari üzemek mesterséges szellőztetése" című könyvét. Integrált áramkörök vagy társadalomtudományok terén meghaladottnak számítana egy 'majd 60 éves könyv, viszont egyes (sok) területen az elméleti alapok, számítások már a múlt században rendesen és továbbiakban alig forradalmasíthatóan fel lettek találva.

 A könyvben fejezetekre tagolva (képletekkel, táblázatokkal bőven megtoldva) jelenik meg természetes- és mesterséges szellőztetés bemutatása, az utóbbit felosztva
- általános helyiségszellőztető;
- helyi hatású elszívó és
- légpótló berendezések, illetve még idesorolva a
- légfűtő és ködtelenítő berendezésekre.
A mérnöki magasságú tervezési segédletek mellett a kisebb műhelyek házilagos szellőztetés-kivitelezéséhez is kapunk érdekes, gyakorlati példákkal tűzdelt leírásokat.

Nem csendes egy ipari ventilátor, erről meggyőzött a teszt, viszont a kommentben felbukkanó igény "Hűteni kell mamámat" kielégítésére biztosan alkalmas, két kézzel kell tartani a parókát, hogy le ne tépje a huzat....

Szintén régebbi szakirodalom Dr. Gruber József "Ventilátorok" munkája. Ajánlónak elég a szerző előszava, hogy megsejtsük tartalmát: "A könyv megírásánál kettős cél lebegett szemünk előtt. Egyrészt az üzemmérnököknek és technikusoknak kívántunk a ventilátorok üzemeltetésével, kiválasztásával, szabályozásával kapcsolatos kérdések tekintetében segítséget nyújtani, másrészt a ventilátorok tervezésével és fejlesztésével foglalkozó szakembereinknek is útmutatást óhajtottunk adni. Az első hat fejezetet elsősorban a ventilátorokat üzemeltető szakemberek széles táborának szántuk. Ennek megfelelően ezek megértéséhez csak a szokásos műszaki előismereteket tételeztük fel. A hetedik fejezet, amely a szerkezeti megoldásokat ismerteti egyaránt hasznos lehet az üzemeltetőknek és a tervezőknek. Az utolsó öt fejezetet a tervező és fejlesztő mérnökök számára írtuk."

A két könyvre koruk miatt már kissé kibogozhatatlan szerzői jogok (életszerűen tekintve) vonatkoznak és beszerzésük sem lehetetlen antikváriumból vagy internetes forrásból. Aki keres az talál.
 image4_15.jpg
"Ipari alkalmazásoknál gyakran felmerülő probléma a nagy belmagasságú terek, csarnokok megfelelő szellőztetése, a hőfokrétegződés csökkentése. Megoldást kell találni a mennyezet alatt felgyülemlett meleg levegő tartózkodási zónába történő visszajuttatására." - írja Systemair honlapja. Az oldalon összeszedett, érthető formában olvashatunk a témáról, katalógust, szoftverajánlót és termékleírást is találni. Ipari berendezések mellett lakások szellőztetésére találunk termékcsoportokat.

image3_19.jpg

Nagy volumenű beruházásokra szakosodott vállalkozásoknál gyakran nem találunk árjegyzéket. "Kérjen árajánlatot!" vagy "Hívjon!" feliratokat kap az egyszerű érdeklődő, aki csak nézelődni akar vagy nagyságrendileg szeretné behatárolni az árakat. Mostohagyerekként kénytelen végiglapozni több oldalt, mire végre megtudja, mennyibe kerül egy lineáris tengely vagy ipari ventilátor. Tagadva a reklámcélzatot, árjegyzéket is felvonultató oldalt linkelünk. Szellőzőshop áruház.

Kerülve a visszafogottságot: Ez aztán tényleg durva! Испытания вентилятора
és 50 méterrel mögötte felporzik a talaj...
 

... és még egyet a hajtóműmániások kedvéért.
Emberes motorok hajtotta szellőzőberendezés meglepően csendes működéssel.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr414761976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KAMA3 2020.05.05. 19:18:26

A négy színes ventillátort a nyitóképen volt szerencsém élőben megtekinteni. Duisburgban találhatóak egy skanzenné alakított régi kohó területén. Érdemes legalább egy napot rászánni, iszonyú tömény egy hely...
süti beállítások módosítása