Beton, zsákból…

2019.04.18. 07:05 | Írta: Gyökösi Attila

A helyzet az, hogy az ember tényleg mindig (és folyamatosan) tanul. Anno gyerekként olyan családban nőttem fel, ahol mindig mindenki épített/készített valamit. Ennek sokszor része volt kisebb mennyiségű beton elkészítése, pár méter udvari járdához, vagy épp terasz, fészer, madárvolier vagy hétvégi ház alapozáshoz. Ez pedig minden esetben cement, sóder és lapát segítségével ment végbe. (Betonkeverőnk nem volt.) Ma is magam előtt látom a mozdulatokat, ahogy a lapáttal forgatják, dobálják az anyagot, közben a slagból adagolva hozzá a vizet. Mintegy 40 éves időtávról beszélünk, azt hiszem, akkoriban a készbeton még nem igen volt elérhető, legalábbis magánszemélyek számára. Szóval valahogy belém rögzült, hogy ennek ez a módja.

baumit-external-wall-insulation-uk-head-office.jpg

Felcseperedvén a kőművesmunkák sokáig nem érintettek meg, nem alakult ki bennem igazi igény a saját kezű betonozás, vakolás, miegymás iránt. Fából végül is mindent meg lehet oldani, azt is, amit nem.

De persze mindennek eljön az ideje…

Amikor vidékre költöztem, voltak ugyan kisebb munkák, de arra volt helybéli szakember. Szóval ott sem nagyon kellett ilyesmit csinálnom. Most azonban a stúdióprojekt kapcsán többféle betonozási munka is adódik, és vakolni is kell. Kellett sávalap egy kijjebb került falhoz, lesz jó adag aljzat (esztrich) betonozás, kellett és még kell vakoljak is. Egy darabig ment a gondolkozás, hogy hogyan-mivel is oldjam ezt meg, de aztán meggyőztek, hogy a házilagos keverés már nem divat, hiszen ott a rengetegféle zsákos, előre bekevert anyag, amihez csak víz kell. (A kész, hozatott beton nem játszott, mert egyszerre csak kisebb mennyiségekre van szükség, nem érné meg.)

Szóval körbenéztem a zsákos anyagok világában. És hát tényleg. Egészen megdöbbentő tapasztalásokra lehet szert tenni, ha az ember megnézi egy nagyobb kereskedés ilyen jellegű termékeinek szinte zavarba ejtően bőséges választékát. Minden (minden IS) van. Minden célra találunk kész keveréket, nincs olyan kőműves/építő munka, amihez ne volna speciális (-nak mondott) direkt arra ajánlott beton, habarcs, esztrich, vakolat, akármi…

beton-hangfal-4.jpg

Ez például egy betonból készült hangdoboz, akár ilyet is csinálhatunk zsákos anyagokból - bár itt a megfelelő zsalu/öntőforma elkészítése sem kis feladat

Aztán ha az ember megnézi egy-egy nagyobb gyártó (Baumit, Mapei, Knauf, stb...) teljes termékválasztékát, az egy rendszert alkotó termékeket, amelyekkel az egymás után következő munkafolyamatokat lehet elvégezni, csodákra bukkanhatunk. Tényleg mindenre van megoldás, extrém igényekre (mondjuk vízzáró beton rétegre vágyunk, vagy épp nincs időnk kivárni a száradást, pár órán belül kész felületre van szükségünk, vagy épp fordítva, tudjuk, hogy soká fogunk pepecselni, ezért olyan keverékre van szükségünk, ami akár fél napig sem köt bele a malteros vödörbe) is találunk anyagot. Többfélét is. Ráadásul ezek tényleg jól felhasználhatóak, például a vakolattal a nulla gyakorlatommal rögtön tudtam vakolni, nem potyogott le az anyag fele, olyan ragadós vakolatot kaptam a zsákban, amit én alapanyagokból biztos nem tudtam volna kikeverni.

Egyébként talán ez a dolog legjobb része, a pontos keverési arány. A bevezetőben említett régi metódusnál mindig ott volt a "hány lapát cement is kell az adott betonfajtához" kérdés. Itt ilyen nincs, biztos hogy a megfelelő az arány, ráadásul a használt homok, vagy sóder is épp olyan szemcseméretű és fajtájú, amire az adott feladathoz szükség van. (Emlékszem, anno a sódert is szitálni kellett néha, hogy optimális legyen.) Bónusz, hogy rájöttem, egy zsáknyi anyag épp jól megkeverhető magában a talicskában, szépen, folyamatosan, viszonylag tempósan lehet így haladni.

Egyszóval a világ azért előre halad, mindenkit csak bíztatok a saját kezű építésre, újabb munka kerül fel a »saját magunk is megbirkózunk vele« listánkra. Persze némi szaktudás azért nem árt, de ezt megszerezhetitek mondjuk kiadónk, a Cser témába vágó szakkönyveiből.

Vegyetek zsákos anyagokat, mert az jó!

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4214770338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2019.04.18. 07:56:37

Tényleg jó. Nekem eddig a praktikeré jött be a legjobban, az olyan keményre köt, mint keverőkocsiból kipumpált.

kkm.furdancs 2019.04.18. 09:15:43

Ami megdöbbent, az ára. Meglepően olcsó ahhoz képest, hogy egy termékről van szó, melyet (többször is) szállítani kell a gyár-nagyker-kisker között. Tömege nagy, rendesen be kell csomagolni és nem lehet nagy árrés rajta. Jó pár éve a belső felújítást végző kőműves is kultiválta.
Viszont a végponton nem kell (általában a szükségesnél jóval több) minimális sódert lepakolni, lapátolgatni és betonkeverőt bérelni, takarítani. És a legfontosabb: tényleg optimális keverékek vannak benne.

Látod kisunokám, ezt az aljzatbeton kézben hordtam be :):)

Ettől függetlenül ezt is megégetheti a nap, tehát takarni, ha szükséges! A könyv jó, a sima betonozáshoz is minden okosságot tartalmaz.

zooltek 2019.04.18. 13:31:31

Lájkolom ezt a posztot, hátha ezután nem veszi meg senki azt a kínai betonkeverőt, amiben egy fűnyíró motor van, ékszíjhajtással és műanyag csapágyházzal (vagy inkább csapágy helyett persellyel). De ha van valakinek régi HB-75-ös gépe, az rendelheti külön a sódert, a cementet, de még a vizet is, az a gép foroghat 24 órában is, ha a szomszédok megengedik.

kkm.furdancs 2019.04.18. 15:35:38

@zooltek: Annyira szuggesztív volt az írás :) hogy bejelentkeztem az OBI fiókomba utánanézni a rendelés lehetőségeinek, mert újabban van házhoz szállításuk is. Összesen 10 terméket helyezhetsz a kosaradba, legyen az bármi. 10 különféle csavar, bármi. Ennek mi értelme? Nehéz kiszámolni?
Tehát bukott a 60 zsák rendelése. Majd a fuvaros elhozza Tüzépről.

Zooltek! Te mivel mosod meg a munkától (rátapadt alumínuimtól) szennyes kezedet? Készítek egy összeállítást a zsíroldó műhelymosószerekről és érdekel mások tapasztalata is. Nekem a kissé nosztalgikus UltraDEM van itthon, de nagyon jó.

kkm.furdancs 2019.04.18. 15:38:44

@zooltek: Itt az én Vörös Proletár keverőm. Hihetetlen, de 100 wattos mosógépmotor hajtja.
furdancs.blog.hu/2016/06/06/muveszi_betonkeverok_442

zooltek 2019.04.18. 18:55:38

@kkm.furdancs: UltraDERM lesz az, R betűvel, ami nosztalgikus, azt használom. Ha nincs, akkor a lidis W5. A Vörös Proletár meg egy jófajta kis eszterga volt :)

villanyember 2019.04.19. 06:31:12

@kkm.furdancs:

Nekem is ilyen van, én négylapátosnak hívom. 4 lapát sóder, meg a hozzávalók. Igazi nyugdíjasnak való gép. Igaz nekem egy csigahajtómű az alap, a meghajtás meg a régi Hajdú mosógép motorja. Az 160 W-os.
Kézmosáshoz meg Ultra Derm. Régen a tsz-ben mosószappan krémnek oldva, felkenés után a műhely előtt egy kis port markolva hozzá.

kkm.furdancs 2019.04.19. 07:31:51

@villanyember: Én pedig öt vödrösnek, mert annyit képes forgatni.
Kerestem fotókat régi kézmosókról, főleg egy tubusos kiszerelésű fajtát (ha jól emlékszem valami fehéres krém jött belőle,) melynek a hatvanas évek stílusában rajzolt autószerelő volt a logója. Szép emlék. Sajnos nem találtam. Ismerős esetleg?

GyökösiAttila 2019.04.19. 07:37:39

@kkm.furdancs: Én használom a Loctite 7850 kéztisztítót, az igen jóféle.

kkm.furdancs 2019.04.19. 07:44:36

@zooltek: Pár százezer forintért még mindig találni eladót ennyi idő után is. A VP lehetne szimbólum, hogy a nagy, veszteséges, mindenféle keretek közé szorított működésű szocialista termelőüzemek kudarcában nem a Vörös Proletár és nem a melós volt a gyenge pont. Gengszterváltás után vasárban hordták ki a gyárakból (de legalább jó helyre került) és sikeres vállalkozások születtek egy-egy ilyen gépre alapozva.
Mindenesetre tartóssága nem kétséges.

Egil 2019.05.06. 10:10:11

Most számoltam ki, a garázsfelhajtóhoz 50db. 40kg-os zsák kéne, az 63.500,- Ft. (egyszerűsítve:10m2 10 cm vastag beton az 1m3, a 40kg-os termék kiadóssága 20kg/m2/cm, azaz egy zsákból 2cm vastag 1m2-s beton lesz. tehát 50 kell az 1m3-hez) Hát ez nem óccsó...

zooltek 2019.05.06. 13:57:55

@Béla Révi: Sima személyautóhoz nem kell 10 centi szerintem, ha jól alá van dolgozva. Ha jól emlékszem, a miénk 5-8 centi (lejtős, nem egyenletes), de egy daruskocsi beállt rá, és megemelt egy esztergát. De mérget nem vennék rá, egyrészt nagyon régen volt, másrészt kibeb@szottul nem értek hozzá. És ha még jól emlékszek, a garázst úgy vettük, maszek, 60x40-es dobozcsövek (=zártszelvény), leszállítva egy 5 cm-es betonra állítottuk fel, aztán ment rá a használt hullámpala. Ebben sem vagyok 100%-ig biztos, de egy repedés nincs sehol. Viszont a bejáró is, a garázs is hagyományos módon készült, kölcsön betonkeverővel, talán két nap alatt.

Egil 2019.05.07. 11:51:19

Kicsit olvastam csak utána, 10cm szoktak javasolni. Nekem porlad a meglévő teteje, fel kellene törni és újat csinálni. Fémhálót tutti teszek bele. Hacsak nem ír valaki valami nagyon okosat, hogy úgy elég 5cm, vagy mittudomén, akkor én is hagyományosan keverni fogom.

zooltek 2019.05.15. 13:49:59

@kkm.furdancs: A kéztisztító szerekre reagálva: a főnök most szerzett be valahonnan egy 4 literes Würth kéztisztító krémet. Nedves, enyhén dörzsis állagú, finom citromos illatú. A címke szerint közepes hatékonyságú (3/5). Szétszedtem 2 Hilti TE 5-öst egymás után, mindkettőnek mechanikus baja volt, tehát könyékig úsztam az olajban. Na mondom, most letesztelem a krémet. Bakker, első mosásra levitte. Eddig égre-földre esküdöztem az Ultradermre, de ez egy teljesen más kategória.

kkm.furdancs 2019.05.15. 16:23:37

@zooltek: Még érzik rajtam az Ultraderm, bár nem zsíroztam, hanem fémcsiszoló és rozsda. Szépen levitte. Az a helyzet ismerős, mikor azt hitted, megmostad az arcodat rendesen (műhelymunka után), aztán jól megtörölközöl és a törcsin ott az ujjaid nyoma? Ami lenyomata az arcodon maradt mocsoknak :):)

Untermensch4 2019.05.16. 09:00:33

@Béla Révi: Úgy emlékszem legjobb barátom apósa csinált már 10 centisnél vékonyabbat ami teherautót is elbír, a vasaláson * sok múlik. Csirkeháló --> személyautó dupla betonvas --> teherautó. Nagyjából.

* meg az aládolgozáson. Nekünk a saját készítésű, nem egybeöntött kocsibeálló egyik "lapja" billencs IFA alatt tört, a sarkánál benyomódott a talaj és így nem egyenletesen kapta a terhelést. Az házilag kevert beton volt egyébként.
süti beállítások módosítása