Egy lyuk ára, avagy mit ér a pénzünk…

2019.04.25. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt felém a stúdióprojekt persze húsvétkor sem állt meg. Egy gyors tetőácsolás után további Heraklith lapok felcsavarozása következett, ezúttal kívülről, mert kiderült, hogy a Heraklithra nagyon jól lehet vakolni, szóval külső felületképzésre is remek. Nagyjából fel is készültem, hiszen nyúlünnepen még a legmegátalkodottabb barkácsáruházak sincsenek nyitva.

alatet2.jpg

Azonban sosem lehetünk eléggé felkészültek, egyszer csak elfogyott a fakötésű alátét. Némi töprengés után arra jutottam, hogy én bizony nem hagyom abba a munkát.

Tudni kell, hogy van énnékem egy csuprom, amibe az aprót gyűjtöm. Ebbe kerül az 5, 10, 20 forintosok garmadája, amik nem férnek a pénztárcába, meg amik a különböző zsebeimből kerülnek elő mosáskor. A 10 és 20 forintos érméket időnként összeszedem, és célzottan kiadom/elvásárlom, azonban az 5 forintos már nehezebb dió… Ezeket zömében lehetetlen kiadni, hacsak a postára be nem viszi az ember. De boltokban nem igen szeretik, például a sarki pék nálunk konkrétan nem is fogadja el, mondván hogy nála semminek nincs ötre végződő ára…

Szóval, arra jutottam, hogy bizony néhány ötforintost kilyukasztok, és a stúdióba építve – a vakolat mögött mintegy időkapszulába zárva – megőrzöm őket az utókor számára. A dolog működött is, bár némi lelkiismeret-furdalásom azért volt közben.

alatet1.jpg

Aztán az ünnep után kiballagtam a boltba*, és egy következő munkafolyamathoz vettem egy marék M6-os csavaranyát, plusz hozzá való, nagyjából 5 forintos átmérőjű alátéteket. Amelyek darabja 7 (azaz hetes!) forintba került. (Az anyák darabja meg három forintba, pedig abban több az anyag, meg menet, meg hatszöglet, miegymás, fura dolgok ezek.) Így aztán kiderült, hogy a hétvégi, kényszer szülte pénzrongálásom anyagi értelemben abszolút reális és védhető tett volt. Ez persze nem jelenti, hogy innentől most már mindig így fogok tenni, ahhoz azért lusta vagyok.

*Közbevetés: Mielőtt megjegyezné valaki, igen, én írtam arról korábban, hol is vegyünk csavart, és nyilván van jobb ár ennél, de hát ezekből nincs szükség komplett doboz mennyiségekre, tehát itt a megszokott nagyker beszerzés nem játszik.

Persze utána néztem, hogy is néz ki egy 5 forintos előállítási ára, és nem meglepő módon kiderült, hogy a hivatalos fizetőeszközül szolgáló érmék darabjának előállítása 20-50 forint közötti összegbe kerül a pénzverdének, illetve végső soron az azokat megrendelő MNB-nek. Szóval az olcsó alátétek árát azért meg kell fizetni, csak épp nem nekem és nem most. (Bár ha megnézünk egy kimutatást arról, mennyit is kell dolgoznunk és adóznunk meg járulékoznunk míg ez az ötforintos fizikai valójában a zsebünkbe kerül, rájöhetünk, hogy nem is más fizette meg a különbözetet, hanem bizony mi. Bár ettől még nem lesz jobb üzlet 7 forintért alátétet vásárolnunk.)

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6914783892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.04.25. 13:08:46

Már a közepén fokozódott a gyanúm, hogy nem öt forintba kerül az előállítása, de a korrekt befejezés elárulta. 17 évesen lettem milliomos először. Egy zakopanei buszállomáson történt a dolog. Rég volt, úgy emlékszem, hogy 17000 forintért kaptam másfél millió zloty-t. Váltópénze a grosz ennek megfelelően az egy fillér századrésze volt. Nem csoda, hogy a tetőfedők 5 groszos érméket használtak alátétként, amíg tartott vagy forgalomban volt. Azóta más idők járnak, a zloty 88 Ft :)

Csak egy laikus kérdés: nem lesz összerohadás a kétféle fém találkozása miatt?
Én a kiskocsi készítésekor jártam úgy, hogy két darab M16 anyára lett volna szükségem, de bárhogy is kerestem, egynél nem lett több. Kénytelen voltam kivágni onnan, ahova behegesztettem egyet korábban. Mindig legyen otthon cucc!

zooltek 2019.04.25. 13:42:32

@kkm.furdancs: Ennyire fiatalok vagytok, hogy szó sem esik a lyukas kétfilléresről!? Na majd jön mondjuk villanyember, és jól ellátja a bajotokat :D

"nem lesz összerohadás a kétféle fém találkozása miatt?"

Nem, mert:
1.: a fémpénzeket úgy ötvözik, hogy elég jól ellenálljanak a korrózióval szemben.
2.: "a vakolat mögött mintegy időkapszulába zárva" Ha még oxigént se kap, akkor hova korrodáljon szegény?

Pötyögtetek 2019.04.26. 01:59:13

A bevásárlókosárba pedig 13-as alátétet kell rakni, talán picit meg kell reszelni, de 100-ast ér, kocsiba ilyet kell betárazni.

Untermensch4 2019.04.26. 08:52:33

@Pötyögtetek: Vagy a bevásárlókocsi láncához erővágót... :) lidlis kocsikba jó a tízforintos is

Pötyögtetek 2019.04.26. 10:42:08

@Untermensch4: Valószínűleg a kartonpapírból kivágott pénzméret is megtenné.

villanyember 2019.04.26. 14:09:02

@Pötyögtetek:

12-es lesz az! A következő méret meg a 14-es. Reszelni nem kell, de ha a gép alól kissé homorúan jön ki, némi kalapácsütések segítenek a gondon.

kkm.furdancs: Ha jól tudom, a forgalomban lévő fizetőeszközök nem rendeltetésszerű használata vagy szándékos megrongálása bűncselekmény. Majd írok már Matolcsynak... :-)))

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.04.26. 14:43:09

@villanyember: Az még régen volt... Most már szabadon rongálhatsz. "A pénzrongálás korábban egy 1968-as kormányrendelet alapján szabálysértésnek minősült. Az a személy, aki forgalomban lévő bankjegyet vagy pénzérmét szándékosan megrongált vagy megsemmisített, pénzbírsággal volt sújtható. A hivatkozott kormányrendelet azonban 2000. március 1-jén hatályát vesztette."

gigabursch 2019.04.27. 17:16:29

@Gyökösi Attila:
Mondtad volna ezt Bizáncban. Volt aki abból lett bazi gazdag, hogy körbenyírta az aranyakat, S mégis ér lfogadták a pénzt.

kkm.furdancs 2019.04.27. 18:29:23

@Gyökösi Attila: Milyen felkészült vagy pénzrongálásból :)
@gigabursch: Középkorban a pénzhamisítókat olajban főzték meg nyilvánosan, párosával. A szurkolók fogadásokat kötöttek, hogy melyik fojtja meg a másikat előbb, hogy az kevesebb kínnal haljon meg.
Bár őszintén szólva, én nem siettem volna hamarabb megölni a másikat, hogy nekem maradjon a fájdalmasabb halál...

Wildhunt 2019.04.27. 20:28:49

@gigabursch: ezt a problémát amúgy csak Newton tudta megoldani, azóta recés a pénz pereme. A bevásárlókocsiba amúgy az ukrán 5 kopekos a legköltséghatékonyabb.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.04.27. 22:24:41

A nagypám a lyukas réz 2 fillérest gyűjtötte zsák számra. Amikor meghalt, már nem volt fogalomban a 2 filléres, de még mindig volt kb 30 kg belőle. Ekkor kezdtem el nyomozni, hogy miért gyűjtötte a nagyfater ezt a pénz. Mint kiderült, ezt kénsavban feloldotta, ebből pár ötletes eljárás után lett a rézgálic és ezzel permetezte a szőlőt, mivel a rézgálic akkor nagyon drága volt, a réz két filléres meg már akkor sem ért semmit.
süti beállítások módosítása