Az építkezés nem a népszerűségről szól!

2019.05.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Legutóbbi szemlénkben a megbízók vs. kivitelezők érveit és bűnlajstromát olvashatták. Egy építőipari szakember, vállalkozás előnyös helyzetben van a munkát megrendelővel szemben, hiszen annak tapasztalata, hozzáértése jóval csekélyebb. Könnyebb "megvezetni", főleg ha idő hiányában, esetleg naivitásból nem tudja és akarja kontrollálni a folyamatot, csak fizet, mint a katonatiszt. Garanciás problémák is előfordulhatnak, sőt, biztosan előfordulnak.

k2.jpg

Házépítés helyett egyszerűbb, kisebb volumenű munkafolyamat, a hőszigetelés elvégeztetéséhez szeretnénk 5 tippet adni, hogy minősége kielégítő legyen és már kezdetben kiküszöbölhessék a vitás helyzeteket. És hogy őszinte legyen mosolyuk, mikor átveszik az elkészült munkát. Sajnos lelki önfejlesztéshez nem tudunk tanácsot adni, de legyenek szívósak, mint egy bulldog, szívük oly kemény, mint egy Dickens szereplőé és irgalmatlan a trógersággal szemben.

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a gázszámla közel 50%át spórolhatjuk meg, hanem rengeteg időt és sok bosszúságot is. Hőszigetelésben piacvezető partnerünk szakemberei 5 pontban gyűjtötték össze, hogy mire érdemes odafigyelniük azoknak, akik új vagy meglévő családi házukat tervezik szigetelni. A szakértők tanácsaival több százezer forintos nem várt költségeket kerülhetünk el, ha pedig mindent jól csinálunk, hőszigetelt otthonunk energiahatékonyabb és pénztárcakímélőbb is lesz. Íme, a Knauf Insulation tanácsai, amelyekkel új és felújított épületeink szigetelésének hatékonyságát javíthatjuk.

knauf_sx54.jpg

1. Kezdjük mindig az audittal!
Az épületenergia-hatékonysági felújítások alfája és omegája az energetika audit, amelynek során szakember méri fel szigetelni tervezett házunk energetikai állapotát, és azt, hogy hol vész el a legtöbb energia, a tanúsítványban pedig javaslatot tesz az energia-megtakarítás lehetőségeire. Az audit eredményeként kiderülhet, hogy a hőszigetelést megelőzően az ablakok cseréje a szükséges első lépés. Az audit ára azonban már azzal többszörösen megtérül, hogy megmutatja, milyen minőségű és vastagságú hőszigetelést szükséges alkalmazni házunk falain a 2018. január 1-től hatályos, szigorított energetikai rendeletnek való megfeleléshez. Az audittal tehát elkerülhetjük, hogy új épületünket „alulszigeteljük”, ami miatt csak további ráfordításokkal kaphatjuk meg a használatbavételi engedélyt, vagy éppen „túlszigeteljük”, ami pedig már a szigetelés költségének megtérülését rontja, azaz pénztárcánkat terheli feleslegesen.

2. Folytassuk a felújítást tervezővel!
Az auditot követően a jó szigetelés, mint minden építőipari munka, a pontos tervezéssel folytatódik. Az új építésű házak esetében a hőtechnikai terv része a kiviteli tervnek, ugyanakkor a felújítást végzők gyakran nem áldoznak rá. Pedig kellene! Építészmérnök tudja ugyanis a legpontosabban meghatározni azt, hogy épületünk adottságainak függvényében milyen típusú, minőségű, nedvességtűrő illetve teherbíró képességű szigetelőanyag kerüljön a lábazatra, a falazatra, a gyorsan hűlő épületszerkezeti elemekre, vagy éppen a födémekre, illetve a tetőtérbe. A szigetelési terv részeként a tervezőtől anyagkiírást is kapunk, amellyel a kezünkben elkerülhetjük azt, hogy házunk készülő szigeteléséhez a szükséges anyagokból többet, kevesebbet, vagy éppen nem a megfelelő jellegűt vásároljuk meg.

3. Gondolkozzunk rendszerben!
A pontos anyagkiírás már fél siker, amelynek a másik fele akkor valósulhat meg, ha a szigetelés elemeit - a szigetelőanyagot, a ragasztót, a dübelt, az üvegszövet hálót és a vakolatot - nem egyenként, másmás gyártók termékeit összeválogatva, hanem egy gyártó által készített rendszerként vásároljuk meg. A szigetelőrendszer elemeit a gyártók ugyanis laboratóriumi körülmények között fejlesztik ki, aminek köszönhetően a rendszer egyes elemei egymással kompatibilisek lesznek, és nem léphetnek fel közöttük káros reakciók. Ha így választunk hőszigetelő rendszert, akkor az valóban tartós és hatékony lesz, de a legtöbbet azzal nyerjük, ha a teljes rendszerre rendelkezünk a gyártó garanciájával, vagyis érvényesíteni tudjuk esetleges minőségi kifogásainkat.

4. A szigetelőanyag megvásárlásakor is kérjünk számlát!
Házunk tervezett hőszigetelő rendszerének megvásárlásakor érdemes több kereskedőtől árajánlatot kérni, napjainkban már jóval a munka megkezdése előtt. A vásárláskor legyünk következetesek és kérjünk számlát, ez ugyanis a szigetelési rendszerre vonatkozó gyártói garancia érvényesítésének feltétele. A hőszigetelő rendszer megvásárlásában segítségünkre lehet a már kiválasztott kivitelező is, rajta keresztül akár árkedvezményt is kaphatunk a kereskedőknél. A szigetelőanyagok megvásárlásakor azonban feltétlenül legyünk jelen azért, hogy a pénzünkért valóban a legjobbat; egymással kompatibilis elemekből álló hőszigetelő rendszert kapjunk.

5. Körültekintően válasszunk kivitelező csapatot!
Ha új házat építünk, az építő cég végzi majd a szigetelést is, de az utólagos hőszigetelés esetén körültekintően kell eljárnunk a kivitelező kiválasztása során. Mindig több helyről kérjünk árajánlatot! Már az ajánlat külleme és részletessége is sokat elárul a kivitelező csapatról, ha pedig meg sem érkezik az írásos ajánlat, ne bízzuk meg a munkával a vállalkozót. A részletes ajánlatnak tartalmaznia kell a szigetelés teljes kivitelezésének - állványozás, felület előkészítés, ragasztás, dűbelezés és felhelyezés, vakolás - árát négyzetméterre vetítve, amely alapján össze tudjuk hasonlítani az ajánlatokat. A vállalkozótól, akit nem árt hónapokkal a tervezett szigetelés előtt elkezdeni keresni, célszerű 23 referenciát is kérnünk olyan hőszigetelési rendszerre, amilyen a mi házunkon is lesz, ugyanis a szálas szigetelőanyagokkal - kőzetgyapot, üveggyapot - készülő hőszigetelő rendszerek professzionális kivitelezéséhez nem minden vállalkozó ért. Ahogyan autót sem vásárolunk szerződés vagy számla nélkül, egy hasonló áru hőszigetelő rendszer kivitelezőjétől is követeljük ezt meg, még akkor is, ha ezzel nem leszünk népszerűek. Amennyiben tavasszal, illetve nyáron tervezünk szigetelni, a kivitelező kiválasztását érdemes már most elkezdeni.

A gyártó honlapján találják a Tudástárat, mely épülettípusonként rendszerezett formában termékleírások és a gyakorlati megvalósításhoz kapcsolódó ismeretekkel igyekszik segíteni a megrendelők, tervezők és kivitelezők dolgát.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9514822246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.14. 22:30:34

gondolom 2-3 az a referencia

kkm.furdancs 2019.05.16. 09:01:00

@népszopás: Szia! A vállalkozó sikeres munkáira gondolsz?
Mint az angol házaknál régebben, lehetne cselédkönyvet :) rendszeresíteni, amiben szerepelne az előző munka értékelése. Persze, ez szembemenne a jelenlegi trendekkel, mikor kikockázzák a bűnözők arcát és tetkóit, jogaik vannak...

2019.05.16. 19:08:33

@kkm.furdancs: igen, de 23 referencia Magyarországon? általában már az árajánlat sem fog sikerülni úgy és arról amiről kérték

kkm.furdancs 2019.05.16. 19:58:16

@népszopás: Igen, nehéz betörni egy ilyen érzékeny piacra referenciák nélkül. Ja, nem, mert mikor bedöntenek egy építőipari vállalkozást és következő héten új céggel futnak neki...valahogy csak megoldják :)

Arcade Macho 2019.05.25. 15:00:30

@kkm.furdancs: az a kozvetito vallakozas lesz es nem az aki fizikailag letolja a melot
süti beállítások módosítása