Betonmintázás pecsételve és hengerelve

2019.05.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image4_20.jpg

Csúszásmentesítésre hivatott mintázó hengert terveztem és készítettem leendő járdámhoz. Egyébként kiválóan használható talpmasszírozónak is. A házibarkács megoldás bemutatása mellett gyári mintázók kínálatát tekintjük át, melyek nyomással vagy hengereléssel, függőleges vagy vízszintes felületet képesek kiemelni a síklap sivárságából. Minták, elérhetőségek és alkalmazásuk módja is szerepel a kínálatban.

Tekintsük meg a "Mi lesz ma ebédre?" alcímű kisfilmet egy nem tervezett betonmintázásról.

Internetes mémként találkozni egy fotóval, melyben afrikai munkások egy kétemberes, térkőmintás sablonnal friss betonra nyomatják a mintát. Ha először találkozunk a módszerrel, talán vicces is. Mélyebben utánakotorva a megfelelő keresőszavakkal (concrete roller / stamp), kiderül, hogy fejlett országokban is bevett technológia mintázásra és csúszásmentesítésre. A kereskedelemben széles méret- és mintaválasztékkal megtalálhatók e kőműves szerszámok.

stamped-concrete-patterns-for-sale-ashlar-pattern-with-charcoal-as-the-concret.jpg

  Ebben a gyűjteményben sikeresen megvalósított burkolásokkal találkozhatunk, figyelemre méltó a fényes felületűre kialakított terasz

A betonjárda tartós, szemben a legkevésbé sem tetszetősebb, de legalább sokkal több pénzbe és időbe kerülő térkövezéssel. Nem kell különféle csapadékelvezető rétegek helyét kiásni, majd feltölteni, hogy ettől függetlenül (vagy pont ezért) megsüllyedjen, végül pedig nem türemkedik ki rései közül a növényzet. Kapni betonszínezőt, így akár anyagba kevert - tehát kopásra sem érzékeny - festékkel kerülhetjük el a szürke generálta depressziót. A betonjárda tehát továbbra is vállalható, jóval olcsóbb megoldás, hogy száraz lábbal keljünk át ingatlanunkon. 

 Megfelelő állagú beton, erős nyomás és nem gyűlik fel az esővíz

image5_33.jpg

Betonmintázó hengerek nem rozsdásodó fémből

Az ember szépérzékét taszítják az egyhangúan sík felületek. Minél részletesebben mintázott valami - ez a 3D animációtól a konyhabútorokig igaz - annál igényesebbnek és drágábbnak tűnik. Így van ez a lábazatoknál is, ahol sima alapra ragasztóval, figyelmes és sokáig tartó munkával rögzítjük a burkolóanyagot. Másik megoldás a pecsételés, mely biztosan nem pereg le egy kiadós felfagyás után. 

image6_19.jpg 

 Függőleges felületre is hengerezhetünk tégla- vagy más mintát.  A következő segédeszköz tervezője figyelt a részletekre, ezért nem szigorú, derékszögű négyzeteket, hanem a kortól megviselt, kicsit vetemedett téglasort álmodott bele a hengermintába.

maxresdefault_10.jpg

 Ha az árakra és hazánkban kapható mintákra kíváncsi, itt megtalálja a teljes kínálatot

Végül pedig a házi megoldás, melynek elkészítéséhez segítséget nyújtott ez a hirdetés. 

tuskes-minta-nyomo-henger-betonba-b74a_3_big.jpg

Fogalmam sem volt a henger és tüskék méreteiről, ezért grafikai programban kivágtam egy mérőszalag darabot és azokat mértem a fotó más területeihez. Először részlegesen kitöltött, tömör darabot terveztem, de anyagköltségét látva visszahőköltem. Itt láthatják, mit jelent a 20 százalékos kitöltés egy nyomtatásnál:

image2_46.jpg

Végül két tüskés csövet terveztem. A maximális nyomtatási méretkorlát miatt két részből áll, melyet középen egy kerék köt össze és merevít, végeit pedig 6+1 mm átmérőjű lyukkal ellátott dugók zárják le.

image2_47.jpg

image3_35.jpg

image7_19.jpg

Összeillesztéseinél látszik 1-2 mm eltérés, mert az egyszerűbb tüskesor-készítést (ebben kis találgatás és kísérletezés foglaltatik a mérnöki pontosságú számításokkal szemben) választva összeadódtak a tizedfokos eltérések. Nincs jelentősége, ha mást (pl. végtelenített téglamintát) készítek, ott majd jobban figyelek rá.

image6_18.jpg

image5_32.jpg

220 mm széles, 60 mm átmérőjű. Illeszkedik a diszperzites nyél tengelyére, amit karhosszabbításként viszont felmosónyélre lehet csavarni. Stabil és szilárd szerszámot kaptam a fémből készült minta tizedárából, 600 forintból. Alumíniumból, rézből készült társaihoz hasonlóan nem rozsdásodik és a középső illesztőkerekekkel szabadon bővíthető szélességben.

image4_20.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7914833758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.22. 04:00:18

Nemtom', függőleges helyeken, lábazat, stb, okés; de egy járdán, ahol az esővíz egy téli éjszakán belefagyhat a hornyokba, lehet, hogy megbosszulja magát.Elkezd felrepedezni, akármilyen vastag is a beton.
Illetve a hólapát is jobban tudom tolni egy sima járdán, teraszon, mint egy barázdázotton, ahol folyton megakad...

kkm.furdancs 2019.05.22. 08:05:26

@geegee: Köszi a javítást! Mindig az a fránya dupla https.. :)
A térkőbe is beakad a lapát, de jogos, fontos a horonymélység.

kkm.furdancs 2019.05.22. 08:07:30

@geegee: Ja igen. De ugye az megvan, hogy a tüskék hengerek csak kb 2 mm mélységben pontozzák a betont? Nagyon rég használják a kőművesek, bevált módszer érdesíteni a felületet.

kircsi21 2019.05.22. 09:51:50

Mr. Furdancs, van egy kérdésem, ami nem ide kapcsolódik, de ez friss poszt, talán jobban szem előtt van, mint egy 5 évvel ezelőtti. Majd' 5 éve írtál 2 posztot is a szakállnyíródról. A kérdésem pedig, hogy ez a készüléked megvan esetleg még vhol a fiók mélyén? Pontosabban nem maga a készülék érdekelne, hanem a műanyag fésű-rész, ami csatlakozik hozzá. Mert ha megvan és nem ragaszkodsz hozzá, akkor engem érdekelne. Előre is köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása