CSOK-csapda (de csak az egyik)

2019.05.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

1_18.jpg

 A fotók illusztrációk, nem az említett épületet ábrázolják, de állapotuk közelít hozzá

Mai történetem érintőlegesen sem használja politikai nézetek kifejtésére a CSOK-ot, önök se tegyék. Pusztán statikai, ingatlanfelújítási szempontból szeretnék ismertetni egy ingatlanos trükköt, de Seneca idézetnek és könyvajánlónak is helyet szorítottam. Szinte már bölcsészmérnöki magasságok.

Kezdjük kis klasszikus latin kultúrával, Seneca levelével "Az idő méreteiről"
"Seneca barátjának, Luciliusnak üdvözletét küldi. Bárhová fordulok, mindenhol öregségemnek jeleit látom. Kijöttem a város melletti birtokomra és panaszkodtam dűlőfélben lévő épületem javítási költségei miatt. Az intézőm azt felelte, hogy nem az ő hanyagsága miatt történt a dolog, ő mindent elkövetett, de hát már nagyon régi a ház. Ez a villa az én irányításom alatt készült: mi lesz belőlem, ha már a velem egykorú terméskövek is porladoznak?"

3_10.jpg

Seneca nem érte meg a terméskövek elporladását, de levele kiválóan rávilágít, hogy az épületek megroskadása, a nedvesség károsító hatása nem újkeletű probléma. A környéken van egy ház. Olyan régi, hogy nem létezhet vízszigetelő alapja, építésekor nem volt divatban ez a technológia. Villany kikötve, apró ablakok, lakói kihaltak. Falait ujjnyi, villámszerűen szétágazó rések szabdalták, főleg a sarkoknál.

Ezt három okra vezethetjük vissza:
- 1985 augusztus 15-én 06.29. perckor két bevásárlóközpont nyílt Berhidán - humorizál a népnyelv. Richter-Skála és az Epi-Centrum. Mivel a környék ugyanazon sziklaháton (csak felszínesen pontos kifejezés) fekszik, ezért a földrengés hatása némileg érezhető volt szerte a környéken.
- Van a közelben egy murvabánya, ahol rendszeresen robbantanak.
- A közlekedés lassú, de biztos rezgéseinek vagy 100 éve van kitéve. És nemcsak a korai időszak szekerei rezgették a falakat, hanem mikor német harckocsik csapatták a faluban és tűzpárbajoztak az oroszokkal. A házak takarását kihasználva behúzódtak az udvarokba, majd kitolat - bumm - visszatolat. Nem kimondottan falbarát hatás egy 40 tonnás monstrumtól.

Nos, ez a ház hetek alatt új ruhát kapott kívül-belül nemrég. Színezett hőszigetelés, mely ápol s eltakar, belül pedig - gondolom - gipszkartonos faligazítást, mely a párát is távol tartja és persze betonpadlót. Az új tetővel (ha eltekintünk a ház keskeny telek miatti formájától) teljesen korrekt, új építésű épületnek tűnhet egy ép arra vetődött érdeklődő szemében. És ez megjelenik az árában is. 25 millió forintért hirdetik. Hu-szon-öt-mil-li-óért - tagolná Frei Tamás. A településről csak a legjobbakat lehet mondani, a CSOK nagyjából 8-10 millióval emelte mifelénk a családi ház árakat. De azért egy alapvetően dózer-érett, putri jellegű házért ennyit kérni... Egyébként az irreális hirdetési ár nem kiemelkedő ahhoz képest, hogy egy szobás, 30 m2 alapterületű kunyhókat kínálnak a környéken 9-12 millióért. És azokon látszik a kor!

2_13.jpg

Kérdés, hogy a szendvicsbe zárt eredeti kőfal statikailag és nedvességét tekintve hogyan viselkedik továbbiakban? Laikusként csak feltételezem  - cáfoljanak, ha nem így van - e felújításhoz nem kellett építési engedély, amiben szakértő tekinti meg a ház eredeti állapotát. Ha az eladó nem tájékoztatja vevőit, igazából csak szerencsén és a szigetelés minőségén múlik, hogy 5-20 év múlva milyen nedvesedés, további repedés-omlás következik be. Valószínűleg a jelenség nem egyedi és vásárláskor érdemes utánajárni az előzményeknek, ha ez lehetséges. 

Házvásárláshoz szakmai útravalót két könyv formájában tennék zsákjukba. Mindkettő témája épületkárok felmérése, okaik vizsgálata és elhárításuk lehetséges módszerei. Egyik sem kapható kiadónk webáruházában, de boltokban talán. Michael Balík könyve az új és régi épületeket egyaránt sújtó problémával foglalkozik és a megoldásra törekvés már a címében is ajánlkozik: "Nedves falak kiszárítása, nedvesedés megelőzése". A második régi ismerős, mert többször szemléztük: Osztroluczky Miklós "Épületkárok". Ez már szakkönyv jellegű, egyben példatár. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5914842740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.05.22. 15:06:32

A kőházakhoz nem értek, de sajnos ugyanezt a metódust használják vályogházakhoz is ( szigeteljük körbe színezzük be, belülről gipszkartonozunk mindent), sajnos mindeféle szakmai és tudományos/technológiai ismeret nélkül. Aztán csodálkoznak pár év múlva, hogy szét akar esni az egész ház.
És mivel Magyarországon rengeteg vályogház van, így aki ilyet szeretne venni annak is ajánljunk könyvet, mielőtt még venne egy lepusztult de csilli villi vályogházat: www.libri.hu/konyv/mednyanszky_miklos.valyoghazak.html
Vagy javaslom a szakember felfogadását vásárlás előtt. Én még a használt autó vásárlásához is vittem az autószerelőmet! :-)
A post jó, csak jutna el a csókosokhoz! :-)

kkm.furdancs 2019.05.22. 16:30:35

@griff.rdm: Ajjaj! Ez bizony teljesen igaz. Írtunk már korábban a Vályogdoktorról, ő teljesen kiművelte magát saját vályogházának hiányosságain és videóblogjában hasznos tanácsokkal, riasztó példákkal szolgál.

Ha már vesznek Medgyánszkit, vegyék inkább a kiadótól, jóval olcsóbb:
cserkiado.hu/muszaki-konyvek/valyoghazak-epites-korszerusites-atalakitas-9789639535312-7553.html

Beteges hobbim, hogy ha valami baltás gyilkosságról olvasok, Google maps-al ellátogatok oda (általában Nyír- vagy Tisza- előtaggal kezdődnek) és szinte mindenhol ugyanaz a falu széli tájkép. Bontásra érett vályogházak sora. Azokon már nincs mit felújítani.

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.05.22. 17:20:58

@kkm.furdancs:Bocsánat, nem olvastam azt a bejegyzést, de mindjárt pótolom. A könyvet meg a kiadót is ismerem, csak hirtelen egy gyors google keresésre a libris címet hamarabb dobta, mint a cserkiadósat, így azt linkeltem. :-)

Untermensch4 2019.05.22. 18:52:46

"Nos, ez a ház hetek alatt új ruhát kapott kívül-belül nemrég."

Egyik melóhelyen beszélgettem egy kőművessel aki az egyik első lakópark-építésről regélt. Ott könnyűszerkezetesen a semmi kapott ruhát, kb azon a színvonalon kivitelezve mintha én mint kőműves dolgoznék együtt a román segédmunkásokkal... (barátaim nem csak a szakállam miatt hívnak mekkmesternek)

Tanfolyami csoporttárs szakmányban nézte a "vidékről bp-re költözünk" projekt keretében az eladó lakásokat. Egyik este talált egy nekik pont jót, felújításra szorul a képek alapján. Mire 2 óra múlva a férje hazaért már nem volt fenn a hirdetés. 1 hét múlva kiszúrta ugyanazt a lakást a képek alapján, szépen felöltöztetve, pár millióval többért.

A csok miatt megszaladt ingatlan-árak miatt én ha oda jutok akkor konténerházat építek és öltöztetek fel egy rendes hőszigeteléssel, meg zöldtetővel oszt' jónapot.

kkm.furdancs 2019.05.22. 19:51:28

@Untermensch4: Magánvélemény. Ha válogatni kell, hogy mit csináljak fiatalemberként, mamahotel vagy CSOK: a mamahotelból van kiút, egy "rakás gyerek után fizetni a gyerektartást"-ból csak 18 év múlva. Sajnos ez a kockázat is benne van. Egy ilyen nagy volumenű döntés kicsinálhatja a házasságot.
Más: azt, aki pénzért csinál gyereket, mifelénk inszeminátornak hívják.
Nem akarok szkeptikus lenni, tényleg jó, ha pályája elején kap valaki támogatást, de sajnos most pont annyi kölcsönt tudnak összeszedni (jócskán elkötelezve magukat), amennyivel feljebb ment a CSOk miatt az ingatlan átlagár. Ez van. Esetleg még a külföldi munkát tudom ajánlani házvásárlási alapok megteremtéséhez. Öt év és ketyeg a német nyugdíj!

És fel tudod adni postán a konténert egy hajóra, ha költözni akarsz :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.23. 09:17:31

Atya Isten, Zorbán nedves épületekbe száműzi a demokratákat???

Visceroid 2019.05.23. 09:36:18

@kkm.furdancs: "Ha válogatni kell, hogy mit csináljak fiatalemberként, mamahotel vagy CSOK"

A CSOK-ot nem a mamahotel elhagyására találták ki. A CSOK-ot arra találták ki, hogy egy megfelelő egzisztenciával rendelkező házaspár minél több gyereket tudjon vállalni. Nagy kavar van itt a fejekben!

Fülig José 2019.05.23. 09:47:27

@kkm.furdancs: ha megnézel egy hithű orbánistát (pl. itt eggyel feljebb a debil birkát) rájössz: ezeknek magyarázhatsz bármennyit, 1000 év alatt sem fogják megérteni, mert elképesztően ostobák..
a PÁRT tól viszont azt kapják, amire vágynak: a saját nyomorult, szar, depresszív életükért hibáztathatnak mást. (brüsszel, migráncs, trianon,stb), ugyanakkor a "merjetek nagyok lenni" szlogen miatt mindegyik 3 elemit végzett parasztban dübörög a kivagyiság.
ezeket a lényeket összefoglaló néven bugrisnak hívjuk.
a 90-es években, amikor szárnyaltak a hitel / lízing konstukciók, a sok bugris szaladt lakást / kocsit / lapostévét venni, mert "csak havi 20/50/80 ezer".... aztán amikor vissza kell(ett volna) fizetni, jött a pofára esés.

nohát: ugyanezek a bugrisok fognak a csúti tetü pénzén gyereket szülni, a cikkben említett minőségű "házat" meg autót venni hitelre (megint, mert ezek semmiből nem tanulnak) és ugyanezek lesznek kib.szkodva az utcára a következő kormány alatt...csak itt lesz egy csomó gyerek, akik a nemlétező árvaházakban fognank felnőni a nemzetthy (mi is? ja! AKCIÓTERV, bazmeg) miatt. szép új világ.

Fülig José 2019.05.23. 09:49:09

@Visceroid: a tiedben biztos. a gyerekvállalás nem pénz kérdés. csak a cigánynál meg a féldebil narancskullancsnál.
remélem segítettem.

Lémusz 2019.05.23. 10:16:08

Nyilván, ha nem vezették volna be a CSOK-ot, senkinek eszébe nem jutna, hogy másokat ilyen módon átverjen.
A nagyobb baj, ha a vállalkozó nincs is tisztában vele, hogy ilyen módon felújítani egy házat statikailag milyen veszélyes. Kicsi rá az esély, bár miután egy jó állapotú 40 cm vastag tömésfal ház energetikai tanúsítványába a szakértő képes volt beleírni, hogy javasolja a falak külső hőszigetelését, már semmin nem lepődök meg.

kkm.furdancs 2019.05.23. 12:14:41

@Visceroid: Nagyon nehézkes lehet már a negyedik szónál elveszteni a fonalat. Ha azt akartam volna írni, hogy mit csinálnék "megfelelő egzisztenciával rendelkező házaspár" helyében, akkor azt írom. De nem, én fiatalembert írtam. Nem nyugdíjast vagy bálnát, hanem fiatalembert, mert erről akartam beszélni. :)

kkm.furdancs 2019.05.23. 12:23:46

@Fülig José: Tartok tőle, hogy a CSOK lesz a második devizahiteles botrány. Tudni kell nemet mondani a könnyen jött pénzre, ha nem biztos az életen át tartó törlesztés fedezete, illetve előre nem látott okok miatt nem tudják teljesíteni a feltételeket.

Egyébként érdemes átböngészni az apró betűs részeket (ez nem egy ingyenes szoftver EULA-ja, hanem komoly dolog). Személy szerint úgy jártam a házvásárlásnál, hogy:
- 2008-ban munkahelyi támogatással adás-vételi szerződést kötöttem a házra.
- 2009-ben bevezették ennek adóztatását, tehát utólag és visszamenőleg adóztattak meg, mert bár a kifizetés a jogszabály megszületése után történt, de én még abban a hiszemben vásároltam, hogy nem lesz plusz egymilliós adóztatás.
- hogy ki tudjam fizetni ezt az adót, felmondtam az eü. megtakarításomat, amit ezért szintén megadóztattak 50%ra.

Hát, köszi! Ez az adó még mindig érvényben van.Tehát ha üres méhű vagy és nem tudod teleszülni a Kárpát-medencét, akkor fizess a munkahelyi támogatás után sápot, plusz vagyonosodási illetéket.

Ennyit szertettem volna elmondani politikamentesen, mivel Gyurcsányék vezették be a jogszabályt, de Orbánék sem törölték el.

kkm.furdancs 2019.05.23. 12:26:51

@Lémusz: De hát ezért vállalkozó :) Hogy értsen hozzá!

Visceroid 2019.05.23. 12:45:35

@kkm.furdancs: Én csak azt akartam mondani, hogy nem jó ez a "18 éves lett a gyerek, el KELL költöznie otthonról, hol az ingyenpénz?" hozzáállás. Régebben ugye ez volt a diákhitel, hogy húha, ha egyetemisták meg értelmiségiek leszünk, akkor jósokat fogunk keresni. Most már változott a széljárás, most már nem egyetemisták meg értelmiségiek akarunk lenni, hanem megint munkások. Az ingyenpénzt meg elméletileg CSOK-nak hívják. Azért megnézem én azt a (magyar, fehér bőrű) 18 éves gyereket aki megházasodik, meg elkezd gyerekeket gyártani, mert el akar költözni otthonról. Ha persze van kivel, ugyebár.

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:07:22

@Visceroid: Köszi, hogy nem sértődtél meg a személyeskedésen! :)
Fiatalember, emberek, házaspár, akik együtt élnek a szüleikkel - erre gondoltam, csak a mamahotel eléggé kiterjedt és divatos fogalom. Ha a támogatás az általad említett társadalmi rétegre vonatkozik pusztán, hát, nem mondhatni igazán általános jellegű indító segítségnek.
Értem én a szándékot, kirekeszteni a támogatásból azokat, akik semmiféle pluszt - azaz a mai korban elvárható minimális szociális és kulturális gondoskodást nem nyújtanak a csemetéknek, csak rászülnek a vályogpadlóra. Lássuk be, hosszú távú, minőségre alapozó nemzetstratégiának megfelel a középosztály szaporítása.

Pusztán arra szeretnék rámutatni ismételten, hogy jelenleg a komoly elkötelezettséget jelentő vállalásokért cserébe az átgondolatlan szervezés miatt csak annyit kapnak készhez, amennyivel megszaladtak az ingatlan árak. És szerintem inkább a nyűgös szülőkkel való együttélés egy fiatal párnak (lásd mamahotel) vagy más, kötelezettségmentes alternatíva, mint építési vállalkozók zsírját hizlalni az elsőre jól hangzó összegek nyomán.

zooltek 2019.05.23. 13:07:23

@kkm.furdancs: "Mai történetem érintőlegesen sem használja politikai nézetek kifejtésére a CSOK-ot, önök se tegyék."

Éééééés te is beleugrottál a kommentekbe :)

sírjatok 2019.05.23. 13:08:06

@kkm.furdancs: "mivel Gyurcsányék vezették be a jogszabályt, de Orbánék sem törölték el"

Lol, ezt a remek gondolatmenetet :D

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:15:47

@kkm.furdancs: KÉZhez, elírás. Néhány éve (visszakereshető a blogon) azt tanácsoltam - barkács szempontból - bárkinek, fellélegezve a társasház és panel szorításából, hogy "Vegyél egy bármennyire lepusztult putrit, lényeg, hogy az élettered megnőjön és tudj olyan dolgokat csinálni, melyet a panelben nem. Kis lépésekkel fel lehet újítani, ha nincs pénzed, de már van egy önálló házad."

Most már nem biztos, hogy ezt mondanám. Esetleg kompromisszumokkal: Vegyél házat zsákfaluban, olyan áron, amit meg tudsz engedni magadnak és vagy ingázz vagy próbálj távmunkát végezni. Távol lesz a város, a kulturális közeg, a gyógyszertár, de legalább olcsó.

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:17:34

@sírjatok: LOL, mi is vele a baj? Talán az, hogy mindkét kormány frankónak tartja megadóztatni kétszer is a munkahelyi támogatást és ebben nem találunk közöttük eltérést? LOL?

Visceroid 2019.05.23. 13:22:12

"eszülőkkel való együttélés egy fiatal párnak"

Na, és itt zárul a kör. Ha már vannak szülők, meg rokonok, akkor van támogatás. Akkor a CSOK csak egy plusz a sok közül. Olyan szcenárió, hogy két fiatal csak úgy összeházasodik a semmire, már csak barna bőrű polgártársainknál adott, de ez náluk természetes, a kultúra része. Magyaroknál elég ritka. Minden magyar tudja, hogy a CSOK-kal csak a rövidebbet húzza, illetve 18 évesen senki nem fog házasodni, hogy elköltözzön. Éppen ezért nem lesz a CSOK-ból nagy katasztrófa, mert a magyar már tudja, hogy csak szívatnák vele. Ezért a posztban említett trükk biztos szemét, de szerencsére elég kevés az esélye, hogy egy teljesen tapasztalatlan friss házas fiatal páért vezessenek meg vele, mert akinek nincs semmi a háta mögött, az egyszerűen nemhogy nem házasodik, hanem konkrétan egyedül van és úgy is marad.

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:23:59

@kkm.furdancs: Bár nem én kezdtem - a politikát, hanem BircaMax- és ennyi idő alatt már rászerelheltem volna a lineáris tengelyeket végleges helyükre. Minden itt töltött perc elpazarolt idő (pedig én írom a blogot, haha!).

Bocs, hogy itt kérdezem meg, nincs véletlenül kis méretű (max. 20*20*30 cm), kétfázisú motorod javítási maradékból, melynek rendes tengelykinyúlása van, nem pedig csak kis menetes pöcök, mint pl. a szivattyúmotorokon és lehet rá tenni ékszíjtárcsát?

kkm.furdancs 2019.05.23. 13:31:51

@Visceroid: Örülök, hogy nagy vonalakban egyetértünk, és már nem is a konkrét témához tartozik de pozitívumként említve hidd el, vannak példák rá, mikor egyszerű és anyagi támogatást nyújtani nem tudó szülők hátterével két rendes, dolgozni akaró pályakezdőből álló fiatal van olyan bölcs, hogy egy vasággyal és (és egy szál gitárral - popkulturális utalás) mer belevágni a közös életkezdésbe. Kis lépések stratégiája.

És a szeretet :)
Na, béke veletek!

FlybyWire 2019.05.23. 14:14:33

Házat venni kizárólag építész/statikus általi megtekintés és véleményezés után!

Kicknick 2019.05.23. 14:40:41

@FlybyWire: ennyi. Mondjuk nem árt ha ért is hozzá. 45 ezerért olyan véleményt kaptam ami engem megnyugtatott az eladót viszont lehetett vegzálni az apróságok miatt, ergo remek alku alap volt.

Pipas 2019.05.23. 16:19:52

@Kicknick: "az eladót viszont lehetett vegzálni az apróságok miatt, ergo remek alku alap volt"

Na az ilyen vevőket szoktam elküldeni a fenébe. Akik jönnek és nekiállják ócsárolni a portékát, hogy lejjebb vigyék az árat. Ja, hogy neked ez a bajod meg az? Miért nem keresel egy házat, amivel nincs bajod? Csá!

2019.05.23. 16:40:41

@Visceroid:

Lósz@rt sem ér a CSOK! Ha a támogatás összegével emelkedik az ingatlan ára, akkor kinek jó ez?
Senkinek.
A legnagyobb vesztes az, aki próbált öngondoskodni és készpénzből megoldani a lakhatását. Erre jöttek a támogatások és az égbe verték fel az ingatlanárakat.
Aki meg felveszi a CSOK-ot ugyanott van, mint az áremelkedés előtt.
Hitelre b@sszatok magyarok! Lehetne ez a jelmondat.
Mindig csak hitelre, hogy a magyar nemzet mindig ki legyen szolgáltatva a mindenkori kormánynak és hatalomnak.
Majd amikor a CSOk felvevők nem tudnak 3 gyereket csinálni tök mindegy, hogy saját hibából vagy nem saját hibából, akkor ki fizeti a révészt?
Ha 3 gyerekre vették fel, de 2 gyereknél, felbomlik a házasság, akkor mi lesz?
Ha az egyik szülő meghal, akkor mi lesz?
Megy majd az egyik szülő az utcára? Vagy majd közpénzből mentegetik őket és a nem teljesített 3 gyerek ellenére nem kell visszafizetni semmit?
Amúgy eléggé le van szűkítve a CSOK-os kör.

Sir Galahad 2019.05.23. 17:21:37

Bocsánat, de annak, hogy egyes eladók megpróbálják becsapni a házvásárlót, mi köze a CSOK-hoz?

Pipas 2019.05.23. 21:04:32

@Pár dollárral többért: Ha "eléggé" le van szűkítve a csok-os kör, akkor hogy a fenébe verték az "égbe" az árakat? Fogadjunk hogy pár politikai blog benyögéseiból szeded ezeket? Ugye fogalmad sincs, hogy mennyire van "leszűkítve" és mennyire "verte az egekbe" az árakat?

zooltek 2019.05.24. 04:17:09

@kkm.furdancs: "Bocs, hogy itt kérdezem meg, nincs véletlenül kis méretű (max. 20*20*30 cm), kétfázisú motorod javítási maradékból, melynek rendes tengelykinyúlása van, nem pedig csak kis menetes pöcök, mint pl. a szivattyúmotorokon és lehet rá tenni ékszíjtárcsát?"

Ezt magadtól kérdezted, vagy esetleg tőlem akartad? Mert nekem kétfázisú biztos nincs. Egy vagy három még talán :)

kkm.furdancs 2019.05.24. 07:13:55

@zooltek: Haha! Utóirat volt, tehát tőled :)
Valóban, ez olyan, mint a "két bites" kifejezés pedig csak egy. Szóval csak egyfázisú. A motor központi elem és bár kiberhelt mosógép vagy más berendezésekből árulnak, a stabil és hosszú tengelyvég fontos, ha erőátvitelre használnánk. A fordulatszám is lényeges, meg a méret.
Ideiglenesen beszereztem egy három fázisú meghajtómotort, amit valahogy illesztek a cucchoz, de jobb az eredeti, Güde minőség :)

2019.05.24. 09:48:23

@Pipas:

Mennyire verte az egekbe az árakat?
Nos kb. annyira, hogy a támogatások megjelenésekor automatikusan beépítették az eladók a támogatás összegét az árakba. Magyarul a támoagtásoknak köszönhetően egy átárazódás történt.
Ha ezt valaki nem érti az egy dolog. Ám, te nem akarod megérteni csak nyomnád a propagandát.

Untermensch4 2019.05.24. 20:36:52

@kkm.furdancs: " amit valahogy illesztek a cucchoz"
Egyszer régen khm... újrahasznosított éttermi bioüzemanyag átfejtésében segédkeztem és adódott a hidromotor mint szivattyú és fúrógép összekapcsolásának a vágya. Kolléga nem tudta szépen összeillesztve hegeszteni a két tengelyt ezért kitaláltam hogy a szemescsavar+kampóscsavar kombó akár kardáncsuklónak is beválhat. :)

kkm.furdancs 2019.05.24. 21:30:31

@Untermensch4: :):):): Elég sokfelé ténykedtél... Kapni fúrógépre illeszthető szivattyút. Gagyi hulladék és drága, de kapni.
Megjött egy 3 fázisú motor és kiderült, hogy ékszíjtárcsát is lehet nyomtatni, ezzel rendben is vagyunk.
süti beállítások módosítása