Zongoraépítés: Billentyűzet felújítása

2019.05.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image10.jpg

Hangszerátépítős sorozatunkban egy tűzifa-érett klasszikus húros zongora alakul át kívül-belül digitális hangszerré. A bevezető megjelenése óta elkészült, stabilan működik és nagyon szépen szól. Csapjunk hát bele és első alkalommal témánk a billentyűzet borításának optikai tuningja.

image13.jpg

Továbbiakban billentyűzet kifejezéssel a borítással ellátott, felnyitott fedélnél látható részt illetem, melynek meghosszabbítása benyúlik a húrokhoz és a kalapácsokban végződik. Felépítéséről később, a húrozatot és kalapácsmechanikát bemutató fejezetben írok.

image12_1.jpg

A zongora látványának nagyon markáns része a billentyűzet. A Hófehérke-paletta (fekete, fehér, piros) színei kontrasztos, fényes összképet alkotnak. A vékony piros filccsík szerepe a fedél aljára ragasztva, hogy rugalmas porszűrőként finoman lezárja a fedél és billentyűtövek közötti rést. Ritkábban zöld színű.

image18_1.jpg

A lefeszegetett billentyű fedlapok helyét simára csiszoltam

Egy régi zongora félhang billentyűi ébenfából készültek, az egész hangok szeletelt elefántcsonttal borított puhafából. Könnyű, nem túl kemény faanyag ez, így csak óvatosan a ragasztó lekapargatásakor! Az ébenfa jól bírja az évtizedeket és alig kopik látszólag, hiszen anyagában színezett. Az elefántcsonttal más a helyzet, ragasztója idővel elenged, a kevéssé rugalmas, vékony lapok széle lepattogzik. 

image21_1.jpg

Az egész hangok csontborítása három részből áll. Van ahol szilánkosra törik, máshol hajlékony.
 Sajnos nem szépen öregszenek.

Eleink nem féktelen gyilkolási vágyból mészárolták szegény elefántokat nagyra nőtt fogaikért, hanem egyszerűen nem állt rendelkezésre hasonlóan fehér, fényesre polírozható anyag, mely nem ráspolyozza le a művész ujjbegyeit.Sajnos nem egyformán öregszenek és idővel a sárga különböző árnyalatait veszik fel.

image14_1.jpg

Nem akarok itt brüsszelezni, de tény, hogy az elefántcsont tárgyak kereskedelmének szabályzásakor Visinszkij szovjet főügyész elvét vallották: "Inkább haljon meg 100 ártatlan, mint hogy egy bűnös megmeneküljön". Tehát egy marék vékony csontlap eladásához magyar és EU szakvéleményt kell mellékelni, mely bizonyítja az 1946. év előtti származását. Ennek ár-érték arányát nem kell magyarázni.

image17_1.jpg

A fotón látható fedlapok 50*22 mm méretűek, színre válogatva 6000 Ft/db áron pótolhatók az elveszett darabok. Műanyag korszakunkban már nincs ilyen probléma, olcsón vásárolhatunk (fehér és krémszínben) fakulásmentes billentyűborítást.

image6_1.jpg

Készletben az 52 darab egész hang homloklappal együtt 13700 Ft. Az ébenfára ráhúzható félhang-készlet további 12600. Még épp csak belekezdtünk és már egy átlagos free-zongora áránál tartunk. E tény és az Opera zongoraterem javító-restaurátor műhelyével folytatott levelezés során felcsipegetett információk nyomán lemondtam az eredeti alkatrészekből való helyreállításról. Ehelyett első körben megpróbálkoztam nyomtatott lapokkal helyettesíteni a komplett csontborítást.

image20_1.jpg

Találgatás volt, tétova kísérlet. Nem jó megoldás, mert a fröccsöntő szerszám acéljának simaságát messze nem adja vissza az akár 0.1 mm finomságú nyomtatás sem. Polírozással vesződni pedig hosszú és korántsem kielégítő eredményt adó foglalatosság lenne, ha az egyébként nehézkesen kezelhető ABS-t (ez csiszolható, szemben a hőre jobban lágyuló PLA anyaggal) használnék.

image5_2.jpg

Következzen hát a B-terv. Beszereztem egy (igazából több) 88 hangos midi billentyűzetet. Ennek részleteit majd később, lényeg a gyárilag sima, hófehér felszín és a nagyjából hasonló méret.

image22_1.jpg

 Kis flexelés után következett a méretpróba

image8_1.jpg

Szerintem korrekt végeredmény született. Festéskor sikerült megőrizni az eredeti, rézfóliából készült feliratot, így a Hófehérke-paletta kiegészült a hozzá legharmonikusabban illő színnel, az arannyal. Az eredeti, kopott zöld filcet pirosra cserélve sikerült a nekem legjobban tetsző színösszeállítást produkálni.

Összegezve, tapasztalt mesterek ajánlása, a feladat bonyolultsága és a ritkán, drágán elérhető alkatrészek miatt eltanácsolnék mindenkit a klasszikus restaurálás ötletétől. Ez csak egy optikai tuning volt, a húrozat és mechanika felújítása ennél sokkal nagyobb kihívás. Ezért is maradtam a digitális zongorára való átépítés mellett. Addig olvassanak bele a hivatásos  "hangszerkészítő és javító" szakmába csábító pályaorientációs kiadványba. Folytatjuk! 

Előző részek: Mennyit ér a hangszerem?

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7814862412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.05.27. 05:18:40

Jó kis írás, de attól az Einhell-től majdnem szívrohamot kaptam. Kim bácsi valamelyik népnevelő intézményébe (értsd: munkatáborba) vetném azt az elvetemültet, amelyik kitalálta a sarokcsiszolóra a fűrészkorongot.

villanyember 2019.05.27. 07:08:52

@zooltek:

Ezt már sokszor és sokan leírtuk: sarokcsiszolóra (gyengébbek kedvéért flex :-))) SOHA nem teszünk körfűrészlapot! Egy igazi tökös macsó ezt csak akkor hiszi el, ha töketlen lesz, vagy egyéb súlyos folytonossági hiányt idéz elő magán. Ez van. Persze ettől én is mindig újra hányom a borsót a falra, hiába felesleges. Még az ún. mini körfűrészeket sem szeretem, pedig azoknak legalább talpa van, de a kialakítása csábít a laza fogásra.
A régi Druzsbát is használják még, pedig jó pár embernek leszedte már az arcát vagy a vállát.

kkm.furdancs 2019.05.27. 07:44:05

@zooltek: @villanyember: Persze, hogy veszélyesnek látszik és az is. De a használatát úgy képzeld el, hogy marhabőr kesztyűben, a lehető legtávolabb fogva a laptól a sarokcsiszolót, nagyon óvatosan vágtam. Nem volt más megoldás helyben és gondolni kellett az olvadó műanyagra is. Ha nekitolom a körfűrésznek, egyrészt mindent elvág, illetve széttörheti a nagy fordulattól és be is szorulhat. Ha felteszem a védősapkáját, nem érem el bizonyos helyeit.

Alkalmazását nem a fotón látható egyenes vágás indokolta, hanem egy olyan rész, ahová a kis fűrészlap íve épp csak befért.
Egyébként maximum beszorul és előre kifut a kezemből :)

kkm.furdancs 2019.05.27. 08:02:08

@kkm.furdancs: @kkm.furdancs: De igazatok van, ne reklámozzuk (a blog) a rossz példát.

Levettem a fotót, ha későbbi olvasóknak hiányérzete lenne.

Egyébként egy pont erre a flexes körfűrészre épülő másolóesztergát építek. Számos példa bizonyítja életképességét, csak szilárdra kell csinálni.
Itt lehet csemegézni:
furdancs.blog.hu/2013/12/09/zsenik_otthon_i

villanyember 2019.05.27. 08:02:16

@kkm.furdancs:

" Egyébként maximum beszorul és előre kifut a kezemből :) "

Na ja. Mindenki ezt hiszi, aztán jön a meglepi...Egyik ismerősöm mindig bátran szembenállt a körfűrészlappal. Egyszer aztán jött egy rejtett vasdarab, az arcába meg a fűrészlap egyik foga. A szeme megmaradt szerencsére.

zooltek 2019.05.27. 16:42:38

@villanyember: @kkm.furdancs: Egyébként maximum beszorul és előre kifut a kezemből :)"
Na ez nem igaz. Amikor az a kis sz@r 11 000-el forog, ráadásul 3-3.5-szörös az áttét, lehetne az 80 Wattos is, ha megugrik, nincs az az isten hogy megfogd. Az egyik szomszédom (szerintem már írtam), csak kis gallyakat akart gyújtósnak, telibe vágta a csuklóját, még most sem működik rendesen a keze.

"Levettem a fotót, ha későbbi olvasóknak hiányérzete lenne."

Lehet fent kéne hagynod, legalább néhányan okulnának a kommentek alapján :)

Egyébként meg pont itt reklámoztátok a kis mini sarokcsiszolót, meg tán a rezgőfejes multigépet is, na most lehetett volna kipróbálni, Furdancs kolléga, neked is rekvirálni kellett volna belőle :) (a maradék 10 darabot meg nekem elküldeni tesztre :P)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.28. 01:19:44

Jó lett, grat.
Egy kivénhedt zongora nem csak kiváló tűzifaanyag, hanem a pecások és a biciklisek is jó hasznát látják végtelen damil- és bowdenforrásként...
Illetve a zongora teljesen autószerű, ugyanis van neki kereke, ülése, pedáljai, motorháztető és fedélzet (mondjuk ez utóbbi inkább angolul adja ki jobban a dashboard szóval.)
Még annyit, hogy a zongora egy igazi 2 in 1 hanxer, a motorháztetőt felnyitva kivehető belőle egy hárfa is.
De befejezem, elvégre mégsem lexikon szócikk íródik itt...

kkm.furdancs 2019.06.19. 18:23:29

@geegee: Bocs a kései válaszért. Holnap látni fogod járulékos költségekként felsorolva a húr- és hangolószeg árakat. Kiárusítható tételek.
süti beállítások módosítása