Ha lóg az ajtó...

2020.06.09. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Aki már lakott régebbi építésű lakásban, ismerheti a jelenséget, amikor a szobák ajtajai kezdenek kissé nehezebben csukódni. Sőt, aki élt igazi régi bérházban, az emlékezhet, hogy a klasszikus masszív faajtók esetében inkább az volt a ritka, ha valamelyik korrekten és pontosan működött.

Ezt általában az ajtólapokat tartó pántok okozzák, ezek hagyományos bevéső pántok, tehát a pántot egy, az ajtó lapjába (illetve az ajtótokba) bevésett a vaslemez rögzíti. Ezen a lemezen van pár furat, és az ezeken keresztül bevert, majd gondosan elglettelt, és lemázolt szögek is biztosítják. (Esetleg csavarok, de ez ritka.) Sajnos ezek a megoldások szinte semmilyen állítási lehetőséget nem tartalmaznak, ráadásul a sok évi használat során - miközben az ajtó zömében puhafa (fenyő) faanyaga is öregszik azért - folyamatosan lazulnak is ki az ajtóban. Ez okozza, hogy az ajtólapok folyamatosan egyre jobban kezdenek lógni, ami a felhasználó számára abban nyilvánul meg, hogy egyre nehezebben csukódnak.

Ilyen ugye a hagyományos bevésőpánt. Masszív darab, azzal nincs baj, viszont miután állítási lehetőség nincs rajta, ha a faanyag enged, elkezd rakoncátlankodni...

A folyamat ugye úgy néz ki, hogy először csak a zárnyelv nem illeszkedik az ellendarabba, ekkor még némi reszelés, esetleg az ellendarab arrébb csavarozása segíthet. Később már az ajtólap csukás közben hozzáér a tokhoz, vagy kétszárnyú ajtó esetén a másik szárnyhoz. Ekkor szokták elkezdeni gyalulni az ajtók találkozó éleit. Még később már a padlóhoz is hozzáér az ajtólap, ekkor lehet elkezdeni alulról is gyalulni vagy vágni. A másik javítási mód a pántoknál történő emelés, amikor kis gyűrűket húzunk a pántok csapjaira, ezzel emeljük feljebb az ajtólapot. Persze, ez mind tüneti kezelés, a problémát nem szünteti meg.

A probléma véglegesen általában csak egy módon orvosolható, mégpedig a pántok cseréjével.  Elsőként a csukott, és a megfelelő pozícióba emelt/ékelt ajtónál össze kell jelöljük az ajtólap és a tok magasságát, hogy az új pántok szerelésekor tudjunk mihez viszonyítani és mérni. Ehhez elegendő egy-két vízszintes vonalat húznunk a tok és az ajtólap találkozásánál. A meglévő bevéső pántokat le kell szedjük. Ehhez általában ki kell piszkálni a rögzítő szegeket. Ez persze mindenképp károsítja az ajtó felületét, hiszen a gondosan elglettelt és lefestett szegeket meg is kell találjuk. Úgyhogy ha így teszünk, akkor számítsunk rá, a műtét után újra kell glettelni és mázolni az ajtólapokat. Sokszor egyszerűbb, ha flex-el vagy fűrésszel egyszerűen levágjuk a régi pántokat, pontosan az ajtó élének síkjában.

Ha ez megvan, új pántokat kell felszereljünk, mind az ajtóra, mind a tokra. Nyilván nem pont ugyanoda fognak kerülni ezek a pántok, mint ahol a korábbiak voltak, hiszen nekünk olyan jól tartó faanyagra van szükségünk, amelyik masszívan tartja majd az új pántokat. Tehát szükség szerint el kell toljuk felfelé vagy lefelé a pántok helyét. (Elvileg, ha a régi pántokat teljesen eltávolítottuk, akár arra is lehet mód, hogy a helyüket vékony, rengeteg ragasztóval átitatott kis falemezkékkel kitöltsük, majd teljes száradás után ez legyen az új pántok helye is, de tapasztalatom szerint itt a faanyag már sérült annyit, hogy igazán jó tartást már nem biztosít.)

Az új pántok általában már csavarosak. Ezeket az ajtólap élébe és a tokba fúrt lyukakba kell betekerjük. Van persze sokféle pánt, akadnak köztük olyanok is, amelyek belsejében excenteres vagy más állítócsavar található, ezeknél van valamennyi függőleges állítási lehetőség is. Sokféle pánt kapható, célszerű olyat keresni, amelyik vezetőcsapos, tehát az ajtóba és a tokra is 2-2 tengelyen rögzítődik. Ez, ha pontosan sikerül felszerelnünk, sokkal masszívabb tartást ad.

Csavaros pánt szinte végtelen variációban található. Egy- és többcsapos, fix és állítható, sima és cifra, a választék tényleg bőséges...

A lényeg a pontosság, itt jön jól a korábban átjelölt magasságvonal, amihez tudunk viszonyítani, mérni. Ha gondosan felmértük az új pántok magasságát, meghatároztuk a tengelyüket - vagyis hogy milyen közel kell szerelni az ajtók éléhez – már csak ki kell fúrni a helyüket. Ezt mindenképp pontosan, vízszintesen kell megtegyük. Ha megvannak a lyukak, már csak beléjük kell tekernünk a pántokat.  Ha jól dolgoztunk, a magasság épp stimmelni fog, ráadásul a csavaros metódus miatt az ajtólap innentől állítható lesz.

A csavaros pántok esetében az ajtólapba betekert pántfél tekerésével tudjuk szabályozni a pánt forgáspontjának távolságát az ajtó élétől. Ezzel - ha ügyesek vagyunk - módunk van az ajtólap "buktatására" vagy döntésére. 

Ha valamelyik pánt magassága nem stimmel, és magasságban nem állítható típust használtunk, akkor jöhet a cikk elején említett alátétekkel történő magasság beállítás. Ez ugyan az újabb pántoknál nem szerencsés, mivel ezekben a csap tetején van egy csapágygolyó, ezen nyugszik az ajtólap súlya, ha alátétet rakunk a pántcsapra, ez már nem funkcionál. Ez azonban kevésbé fontos, ennél fontosabb, hogy lehetőleg minden pántra ugyanannyi súly jusson, tehát minden pánt tartson valamennyit az ajtó súlyából, így lesz a legtartósabb a szerkezet.

Ez egy masszív, kétcsapos pént, amelyikben ráadásul excenteres állítási lehetőség is van. Ha tehetjük, ilyesmit válasszunk cseredarabnak. A pántfelenkénti 2-2 csap biztosítja, hogy a pánt kevésbé tud elmozdulni illetve elfordulni.

A lényeg, hogy egy ilyen műtét nem lehetetlen, és valóban hozhat eredményt. Az biztos, hogy fokozottan igaz az „inkább kétszer mérj – egyszer vágj (esetünkben fúrj)” alapszabálya, ugyanis ha nem pontos a furat, akkor igen nehéz korrigálni, különösen, ha csak néhány mm az eltérés. Ha közvetlenül a már kifúrt lyuk mellé (netán valamekkora átfedéssel) kell újabbat fúrnunk, az nemigen fog sikerülni, és sajnos nem is lesz valami szilárd a rögzítés.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr198764162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mókusfülecske 2019.08.02. 05:29:38

Szépen leírtad, meg valóban ez a helyes módja egy szakszerű, tartós megoldásnak, de egy átlagember rendes szerszámok, gyakorlat nélkül erre képtelen. Már az összejelölést el fogja b@szni, a pontos(!) fúrást meg végképp.... de azért köszi, ritkán olvasni normális stíluban, hozzáértéssel megírt posztot.

dr. vuvuzelafan 2019.08.02. 10:00:57

@mókusfülecske: Én kicsit megakadtam a "különösen, ha csak 1-2 cm az eltérés" közbevetésen. Aki itt nem centimétereket ért pontosságon, az tényleg ne kezdjen bele, mert csak rosszabb lesz, mint volt.

dr. vuvuzelafan 2019.08.02. 10:02:09

@dr. vuvuzelafan: jav: "Aki itt centimétereket ért pontosságon..."

mókusfülecske 2019.08.02. 10:26:15

@dr. vuvuzelafan: na jó, de én a műveletre gondoltam. Sajnos az ilyen firkálmányok a nagy általánosságban rendkívül pontatlanok, félrevezetőek.
A cm-eket illetve természrtesen igazad van.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.02. 10:39:46

Ha már ennyi okos ember van itt, felteszek egy kérdést:
A lakásunkban van két olyan régebbi kétszárnyú műanyag ablak, aminek egyik szárnya bukó-nyíló, míg a másik egy alsó karral nyitható, azaz pszeudo-fix. Az a probléma vele, hogy ez utóbbi úgy záródik, hogy alul-felül egy kis pöcök belecsúszik a foglalatba. Igen ám, de sajnos a felső pöckök nem nyúlnak ki eléggé, így csak alul záródik, miáltal nagyobb szélben felül rezeg, huzatos és kifújja a helyéről a tömítőszalagot.
Van az ilyen ablakokon valami állítási lehetőség, hogy a felső pöcök is bemehessen a foglalatba?

SaGa 2019.08.02. 12:27:50

Az elsődleges kérdés az, hogy csak a pöcök "rövid", vagy az ablakszárny van túl alacsonyan. Ha az előbbi, akkor a zárszerkezetnél kell valahogy meghosszabbítani a pöcköt (vagy azt a hüvelyt, amibe bele kellene csússzon), erre az adott zárszerkezetet ismerő tud tanácsot adni, ha a szárny van "leülve, akkor meg kell emelni a csuklópántoknál. Ehhez általában 5-ös imbuszkulcs használható. Le kell húzni a csuklópántról a műanyag borítást (felfelé) és fentről bedugni az imbuszkulcsot. Fontos, hogy mindkét vagy ha több van, mindegyik csuklópántnál egyformán emeld. Tekerés közben lehet érezni, mikor kezd ráterhelődni a tömeg arra, amit épp tekersz, pár negyedfordulat oda-vissza tekeréssel be lehet játszani, hogy mindegyik egyformán terhelődjön. A bukó-nyíló szárnyaknál csak az alsó csuklópánt állítható, azon támaszkodik fel a keret. Nagyméretű vagy nem túl pontosan összerakott műanyag ablakoknál simán bejátszik, hogy évente kétszer, hidegben és melegben "finomhangolni" kell, hogy ne akadjon meg, ne dörzsölődjön sehol és pontosan zárjon.

kkm.furdancs 2019.08.02. 15:13:37

@SaGa: Köszi, hogy segítettél!

Mekkmester6 2019.08.02. 21:56:38

Hogyan kell pontosan fúrni? Használjak sablont?

Mekkmester6 2019.08.02. 21:56:39

Hogyan kell pontosan fúrni? Használjak sablont?

gigabursch 2019.08.06. 23:29:20

@SaGa:
Hét éve nem állítottam egyik ablakunkon sem.
Összesen húsz szárnyról beszélek.
Műanyag nyílászárók. Három üvegesek. 86 mm a profilvastagság.
Lehet, hogy szimplán jók.

zweitakt 2019.08.20. 16:22:21

Ha az ajtótokba vésett pánt lötyögős lett, mert a fa is zsugorodik, illetve az ajtó nyitogatása ia terheli, van még egy lehetőség:
Fixálni a pántot.
Nekem a nehéz, rétegelt lemezzel erősített ajtó kezdett lógni pár mm-t. Pontatlan záródás,(=könnyű betörés), nulla szigetelés, asszonyi bosszankodás a szorulós zárral.... Lépni kellett.
Az ajtó záródó oldalát kellően aláékeltem, a tehermentesítés végett. Az ajtófélfában a felső pántot 4mm-es fúróval megfúrtam. Utána a pántot fedő fa részt is megfúrtam, óvatosan a pánt vasáig 10mm-es fúróval. A furatba ment a jó hosszú 5mm-es csavar, odafogva a pántot a masszív tokhoz.
Mivel nem látszik, illetve pont nem érdekel (=lesz@rom), alul is kitámasztottam a pántot egy 20*20*60mm szögvassal. A pánt külső részéhez csavaroztam úgy, hogy a zsögvas kifelé, a zár felé nyomja a pánt fix részét. Passz.
Ja, az ajtóban lévő pántok ezen az átnemő csavaros erősítésen rég átestek. Az is igaz, hogy nem a mai diópántról van szó, hanem a száz éves, esztergált kupakos hosszú pántról.
Egy éve hibátlan.

A cikkben említett csavaros pántok behajtása előtt célszerű a csavart faragasztóval gazdagon megnyálazni. Mehet a furatba is. A csavar besajtolja a ragacsot a fába, ezáltal sokkal erősebb lesz a furat fala. Tartósabb, jobban kezelhető lesz.
Furatok jelölése előtt az ajtót illesszük a helyére és ékeljük ki (rögzítsük). Utána egyszerre jelöljünk a tokon és az ajtó/ablak/szekrényajtó lapon!

Garpszerint.. · http://garpszerint.hu 2019.08.28. 09:31:41

Érthető, jó írás!
Én olyanban gondolkodom, hogy a meglévő tokba raknék új ajtót. Pántcsere kötelező, de mire kell figyelnem még? Egyáltalán szoktak ilyet csinálni? :)
süti beállítások módosítása