Fémipari gyakorlat: Kertkapu

2019.08.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kapu01.jpg

Ajánljuk figyelmükbe Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig. Mai írásunkban egy visszafogott, azonban ívelt díszekkel csinosított kertkapu elkészítését idézzük a kötetből. A kiadó engedélyével, persze.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Anyagszükséglet: 2 db négyzetes zártszelvény (50 × 50 mm), négyzetes zártszelvény (40 × 40 mm), 7 db négyzetacél pálca (12 × 12 mm), zárszerkezet, hengerzár, kilincskészlet, 2 db csuklópánt, laposacél.
Egy családi ház a kertkapuval mutatkozik be. A sima vonalú, moderntől a lendületes barokk stílusúig, fantáziadús kertkapuk őrzik a házigazda nyugalmát.

kapu02.jpg

Szaküzletekben sokféle alakú és mintázatú kész kovácsoltvas díszítő- és építőelem kapható. Ezeket ízlésesen elrendezve csak össze kell hegeszteni.

A kertkapu saját kezű elkészítésének előfeltétele az összes alapvető fémfeldolgozó, ill. -alakító és hegesztési technológia és munkafogás gyakorlati ismerete.

Az első megválaszolandó kérdések, függetlenül attól, hogy készen megvásárolt vagy saját kezűleg készített elemekből állítjuk össze a kiskaput, a következők:
- Mekkora legyen a kiskapu?
- Mire függesztjük a kapuszárnyat (a falra vagy egy oszlopra, saját kapufélfára stb.)?
- Merre nyíljon a kapu?
- Mekkora legyen a talaj feletti szabad magasság?
- Hogyan zárjuk a kaput (egyszerű tolózárral, lakattal vagy kulccsal)?

A mi példánkban a kapufélfák között 1000 mm szabad távolság van. Egyszerűbb lesz a munkánk, ha a felső ívet elhagyva négyszögletes kapuszárnyat készítünk.
A tervrajzot mindenesetre ésszerű léptékben rajzoljuk meg pontosan. Határozzuk meg a nyersanyag-minőséget és -méreteket, és számítsuk ki az elemek, az oszlopok, a keretrudak hosszméreteit is.
Válogassuk össze a felhasználandó díszelemeket és a kereskedelmi árukat - zártok, keskeny kapuzár (csapdás vagy görgős lemezajtózár) vagy esetleg széles bevésőzár, hengerzárbetét, kilincsgarnitúra, csuklópántok (diópánt) -, amelyeket a szaküzletekben meg kell vásárolnunk.

kapu03.jpg

A tervrajzot krétával 1 : 1 arányban rajzoljuk fel az egyengetőlapra. Filctollal egy faforgácslapra is felrajzolhatjuk, kis óvatossággal ezen is elvégezhetjük majd a hegesztési munkákat.

kapu04.jpg

A kapuszárny kerete vastag falú, 40 × 40 × 3 mm méretű, négyzetes zártszelvényből, a kapufélfák hasonló, de 50 × 50 × 4 mm méretű anyagból lesznek. A méretre vá- gásukat a legcélszerűbb géppel, például gyorsdarabolóval végezni. Kézifűrésszel túl sok munka lenne, és nem is lenne annyira pontos az eredmény. Ha nincs darabológépünk, inkább csináltassuk meg az anyagleszabást egy lakatosműhelyben.

Saját kezű munka esetén a következőkre ügyeljünk:
- A kapuszárny keretét gérbe vágva szabjuk le, mert a sarokillesztés és az összehegesztése tetszetősebb és szilárdabb lesz így.
- A kapufélfákat legalább 500 mm mélyen kell a talajba ágyazni.
- A négyzetacél rácsrudakat csak a keret elkészültével, hosszúsá- guk pontos bemérése után szabjuk le. A rudak 12 × 12 mm-es keresztmetszetét kézifűrésszel is könnyen átfűrészelhetjük a beillesztéskor.

kapu05.jpg

Sorjázzuk le az éleket reszelővel, hogy hegesztéskor az elemek simán felfeküdjenek, és kezünket se sértsük meg.

kapu06.jpg

Minden szükséges alkatrészt így már előkészítettünk. Illesszük össze és rögzítsük a keretelemeket és a zártokot a záródó oldalukra fektetve, megfelelően nagy sík felületen.

kapu10.jpg

Hegesszük fel a zártokot a keretrúdra. Az előzetes fűzővarratot elhagyhatjuk, mert a pillanatszorítók az elhúzódást megakadályozzák. A zártszelvényeket általában védőgázas hegesztő berendezéssel hegeszthetjük meg a legkönnyebben. A mi vastag falú anyagunkat viszont bevonatos elektródával is jó eredménnyel hegeszthetjük.

Jó tanács: Egy keretet szakszerűen úgy hegesztünk össze, hogy először csak az U alakot hegesztjük meg, lehűlés után ellenőrizzük a szögeket és a méreteket, ha kell, kiegyengetjük, és csak ezután hegesztjük be a negyedik oldalt.

kapu07.jpg

A hegesztés végeztével sarok- csiszolóval munkáljuk simára a varratokat, hogy a keretrúd továbbra is síkban felfeküdhessen.
Az ívelt tetejű kapuszárny ugyan mutatósabb, de lényegesen több munka az elkészítése. A zártszelvény meghajlítása ügyességet és segédeszközöket is kíván.
Kezdjük tehát összehegeszteni a kapuszárny keretét. Ha ellenőrzéskor elhúzódást tapasztalnánk, erőteljes kalapácsütésekkel vagy melegítéssel egyengessük ki a keretet.
Hegesszük készre a kapuszárny keretét. A varratok hegesztési sorrendje: fűzővarratok, felül, alul, kívül, belül.

kapu08.jpg

Salakolás után - ha bevonatos pálcával dolgoztunk - csiszoljuk át a varratokat és drótkefézzük le a hegesztési helyeket, és sorjázzuk is le a munkadarabot.

kapu11.jpg

Következhet a rácsrudak hosszának bemérésével azok leszabása és beillesztése. A készen vásárolt kovácsolt díszítőelemek méretét vagy alakját valószínűleg igazítani kell beépítés előtt. A satu jó szolgálatot tehet az összenyomás vagy megnyújtás elvégzésekor.
 
A rácsrudakat úgy tudjuk a legpontosabban a helyükre hegeszteni, hogy ideiglenesen a kerethez heftelt távtartó pálcákat helyezünk közéjük. Tegyük helyükre a díszítőelemeket, és hegesszük készre az ajtószárnyat. További merevséget kap a szerkezet, ha az egyes alkatrészek minden érintkezési pontját rövid hegesztési varratokkal összekapcsoljuk. A hegesztést a lecsiszolás követi. Tisztítókoronggal köszörüljünk minden varratot simára, szedjük le a fröccsenések golyócskáit, végül sorjázzuk le az éles részeket.

f3.jpg

Tovább csinosíthatjuk a kiskaput pántokkal. A hegesztési varratokat eltakaró pántok azt a benyomást keltik, mintha a kapu valódi díszműkovács-munka lenne. A szükséges szalagacél pántokat készen is lehet vásárolni. Az ilyeneket csak szorosra kell kalapálni a csatlakozási pontok, ill. a varratok körül.

f2.jpg

A kapuszárny elkészült. Következik a csuklópántok felerősítése. A forgástengelyt képező pántok elhelyezésekor a nyitásszögre is oda kell figyelni, nehogy a kapu akadjon. Ne szereljük a pántokat pontosan középre, és hagyjunk a kapufélfa és szárny között mintegy 40 mm távolságot. Fontos, hogy a pántok egy tengelyvonalba essenek. Kivehetőcsapos pántokat húzzunk fel egy hoszszú köracélra a hegesztés idejére.
Nagyon gondosan, szilárdan hegesszük fel a csuklópántok nyelveit - szaknyelven leveleit - hiszen ezek viselik el az egész kapu tömegét, ill. nyomatékát.

f1.jpg

A kapufélfák 50 × 50 mm-es, erősebb zártszelvényből készülnek. Végüket 500 mm mélységig a talajba kell ágyazni. Ha még talpakat is hegesztünk oda, akkor még szilárdabban fognak állni az alapozásban. Az egyik oszlopra hegesszük fel a csuklópántok másik nyelvét úgy, hogy 40 mm távolság legyen az oszlop és a kapukeret között. Először csak hefteljük fel a pántokat, próbáljuk ki a kapu akadálytalan, könnyű mozgathatóságát, és csak ezután hegesszük meg a végleges varratokat.

kapu12.jpg

A másik, zároldali félfa akasztja meg a kapuszárnyat, ill. ebben, vagy a rászerelt zárólemezben vannak a zárcsapdát és a reteszt befogadó nyílások. Az oszlopot fektessük a zártokos keretoldal mellé, és jelöljük át a szükséges kivágás méretét és helyét.

kapu15.jpg

A jelölésnél fúrjunk ∅ 10 mm-es furatot, majd hidegvágóval bontsuk ki a nyílást. Reszelővel igazítsuk szabályosra a kivágást. A nyílás akkora legyen, hogy a csapda és a retesz akadálytalanul mozogjon benne. A félfák felső végére hegesszünk takarólemezt, javítva ezzel az esztétikai hatást is. Gondoljunk azonban arra is, hogy horganyozásnál a cink bejuthasson a zártszelvények belsejébe, e célból készítsünk legalább 8 mm átmérőjű furatokat a végek közelében.

kapu13.jpg

Az ajtószárny átlendülésének megakadályozására a zároldali félfára erősítsünk ütközőt. Szabjunk le egy 170 × 40 × 5 mm méretű laposacélt. Két varrattal hegesszük fel az oszlopra a zár magasságában. Éleit jól kerekítsük le reszelővel, hogy a későbbiekben ne akadhasson bele a ruhánk vagy a kezünk. Ezzel a lakatosmunkával el is készültünk.

Egy kertkapu felületvédelmére a horganyozás a leghatásosabb eljárás. Ezt természetesen horganyozó szakműhelyben kell megcsináltatni. A kapu elemeit olvadt cinket tartalmazó merítőkádba süllyesztik, ahol kialakul a bevonat. Horganyozás után a zárnyílásokat és a csuklópántok furatait tisztítsuk meg a - oda szintén bejutott - felesleges cinktől.

kapu14.jpg

A zárszerkezetet szereljük be a zártokba, és a kilincseket is helyezzük fel. A zárba dugott kulcsot a kívánt mértékben elfordítva toljuk a zárnyílásba a hengerzárbetétet. A hosszú rögzítőcsavart a zár homlokoldaláról becsavarva rögzítsük a zárbetétet a zárban.
A kiskapu felállításához először a félfák gödreit ássuk ki. Nagy segítség lehet ebben egy erős fúrókalapács, amit szerszámkölcsönzőből is kikölcsönözhetünk.
A gödrök legalább 500 mm mélyek legyenek, hogy a kapuoszlopok bebetonozás után megfelelően szilárdan álljanak.

kapu17.jpg

A kapuszerkezetet állítsuk pontosan függőlegesre. Használjunk a beállításhoz vízmértéket, vagy legalább függőónt. Egyenetlen felszínű talaj esetén igazodjunk ahhoz a kapu elhelyezésével, ill. helyének megválasztásával. Rögzítsük ideiglenesen a kaput faékekkel a gödrökben, hogy a hibátlan és könnyű működését kipróbálhassuk. A faékek helyett az oszlopokra hegesztett laposacél darabokkal is kitámaszthatjuk a félfákat, ezek a kihorgonyzó erőt is kedvezően növelik majd.

A végleges bebetonozás előtt még egyszer próbáljuk ki a nyitást-zárást. Gondoljunk arra, hogy a kapu idővel kissé meg fog ereszkedni! Ezért a zároldali oszlop tetejénél a közte és a kapuszárny között mintegy 5 mm-rel nagyobb hézagot állítsunk be, mint alul.

kapu18.jpg

Ha minden rendben van, és a kapu síkja valóban függőleges, kezdhetjük a betonozást. Vigyázzunk, a kaput már nem szabad megmozdítani! A kiásott gödröt teljesen töltsük fel betonnal, és a tetejét szépen dolgozzuk el a simítólapáttal.

kapu16.jpg

A kiskaput legalább 36 óráig hagyjuk a lerögzített állapotban. Az oszlopok bármilyen mozgatása a kilazulásukat okozná. Az új bejárat elkészült. Cseppentsünk néhány csepp gépolajat a csuklópántokra és a zárreteszre, hogy a kiskapu még könnyebben nyíljon és záródjon.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr288763672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2019.08.02. 12:35:31

Veszélyes dolog ez... Csak egy kis dekor rácsot akartam összehegeszteni a teraszra, mert boltban nem volt olyan és akkora, a végén azt vettem észre hogy: pár tégla, faszén, kompresszor, síndarab, kalapács, fogók - és ott vagyok, hogy akkor már inkább a dekor-elemeket is kicsit kikalapálom, hajlítom... Vagyis mindenki gondolja meg, hogy elindul-e lefelé a lejtőn.

kkm.furdancs 2019.08.02. 15:12:33

@Wildhunt: :) Most jártam így. A járdabetonozás közben eltűnődtem, hogy a 40m2-es műhely belső elrendezését (gipszkarton falakkal elválasztott helyiségek) talán kicsit meg kellene változtatni. Ááá, nem érek rá. De :)

clemens 2019.08.05. 06:55:27

Elegánsan átlépted a felső ív problematikáját.
Rém rusnya minőségű, fene tudja honnan lopott képek...
Vajh miért használ emberünk láng és ívhegesztőt is?
A kapu megereszkedését elsősorban nem plusz hézag hagyásával kezeljük, hanem a tartóoszlop merevítésével, egy merevítés nélküli 50cm mélyen bebetonozott oszlop véletlen szerű mértékben fog dőlni, de hogy nem 5mm-t az biztos.

zooltek 2019.08.05. 14:07:44

@clemens: "Elegánsan átlépted a felső ív problematikáját."
Mert azt házilag nem igazán egyszerű megoldani.
"Rém rusnya minőségű, fene tudja honnan lopott képek..."
Mert ez egy olyan papír alapú könyvből van szkennelve, ami majd 20 éve jelent meg magyarul?
"Vajh miért használ emberünk láng és ívhegesztőt is?"
Az ívhegesztő bőven jó a zártszelvényekhez és a gátervasakhoz is, de a díszitésekhez sokkal könnyebb egy védőgázos hegesztőt (mostanában egy jobb inverterest) használni.
"A kapu megereszkedését elsősorban nem plusz hézag hagyásával kezeljük, hanem a tartóoszlop merevítésével, egy merevítés nélküli 50cm mélyen bebetonozott oszlop véletlen szerű mértékben fog dőlni, de hogy nem 5mm-t az biztos."
Én 75 centire engedtem le, bebetonozva, keresztvasakkal. 2 év kellett, hogy 4 centit engedjen. 130cm széles kapu, félcolos vascső keret, polikarbonáttal "deszkázva". Talaj megfelelően előkészítve.

kkm.furdancs 2019.08.05. 16:38:06

@zooltek: "Mai írásunkban egy visszafogott, azonban ívelt díszekkel csinosított kertkapu elkészítését idézzük a kötetből. "
Az értő olvasás ma már luxus. :)

És a mai Einhell-hez mit szólsz?
Borovi fenyőbe csavartam 5 cm mélyen 130-as facsavart, simán betekerte. Jó kis gép!

zooltek 2019.08.06. 05:46:53

@kkm.furdancs: Nem tudom. Nem ismerem a fák tulajdonságait, nem tudom mit jelent borovi fenyőbe csavart hajtani. Másrészt én az önmetszős csavarokon kívül mindennek előfúrok, ha úgy van, süllyesztek is. Viszont túl sok Einhellt javítottam ahhoz, hogy megbízzak benne. Amit látok, hogy most a Milwaukee viszi a prímet, de annak az árából 10 ilyet vehetsz :) Arra csak egy tokmány 17 papír...

kkm.furdancs 2019.08.06. 06:51:25

@zooltek: Bútor alapanyag, keményebb, mint a cserépléc. Viszont nem hasad az előfúrás hiánya miatt, mint mondjuk a bükk.
Ezt már százszor kibeszéltük: nálam ez a fogyóeszköznek számít. Tulajdonképpen már most megérte az árát, mert több száz csavart behajtogatni rendesen dolgoztatja a csuklót, az meg kell a zongorázáshoz :) Minden további munkában töltött perc már ajándék, de inkább évekről van szó, lásd a gérfűrészt. Tízszer ennyiért már sajnálnám leejteni a magasból.

Wildhunt 2019.08.06. 07:42:38

@zooltek: "Mert azt házilag nem igazán egyszerű megoldani" - mondod ezt pont te :D. Engem ez indított el a pár tégla+faszén+kompresszor irányába. sablonra "pont jó" íveket lehet így hajtani. De a kolléga szerintem csak kötekedni akart.

zooltek 2019.08.06. 14:11:02

@Wildhunt: Jój-jóójjj! Nehogy rám hátékázz egy vagyont, hogy egy kommentem miatt bővítetted a műhelyed! De ha már így megkérdezted, házilag zártszelvényt lehet hajlítani, nem túl sok pénzből. Ha adott a satupad, a két szélére egy-egy fix tengelyt felhegeszteni, rá 2-2 csapágy (a magasság miatt), középen a satura egy tengely + egy nagy forgatható tárcsa, akár ékszíjtárcsa is lehet, közé fogni a zártszelvényt. Egy picit húzni a satun, ide-oda görgetni a dobozcsövet a tárcsával, aztán megint egy picit húzni a satun, és így tovább, amíg a kívánt ív ki nem alakul. 40x40-es vékonyfalú zártszelvényt kis gyakorlással meg tudod hajtani.

__O____________O__ felülnézetből a csapágyak a tengelyen
___________________ zártszelvény
_
( ) tekerhető tárcsa
-------
satu első pofájára rászerelve

Kb. így. De nehogy ezt is rám fogd, hogy két év múlva az ország egyik legjobb kerítésépítője leszel! :D

zooltek 2019.08.06. 14:12:24

Aha, tehát nem sikerült a komment. A tárcsa a satura szerelve középen van a két felős csapágyhoz képest.

Wildhunt 2019.08.06. 18:52:28

@zooltek: node az én megoldásommal elegáns csavarás is megy a közepébe! Vagyis visszatérek az első kommentemhez: veszélyes dolog ilyenbe otthon kezdeni...

gigabursch 2019.08.12. 16:34:55

@clemens:
50 cm.
Hová? Milyen talajba? Mennyi a talajvíz? Milyen a domborzat? Mennyire veszi fel a kapuszárny forgatónyomatékát a szomszéd kerítéselemek és oszlopok sora?
Van ahol semmi sem elég, van ahol még jó kerítést terveztek és valósították meg.
Alföldi fosóhomok? Mély lösz? Dunai kavics? Dolomit rendzina? Bazalttufa?
Baromira nem mindegy.

zooltek 2019.08.12. 17:08:04

@gigabursch: Ööö, khm-khm, Kisvárdán egy láp közepére húzták fel a stadiont. Annyi betont meg mixert még életemben nem láttam, mint amennyi itt elhúzott az utcánkban. Nem száz, ezer köbméterekről van szó. Persze az egész libeg, és még kész se volt, de már itt-ott repedt...

gigabursch 2019.08.12. 20:45:47

@zooltek:
A takonyba is lehet toronyházat építeni. SőtJ! Bármit. És ez nem a Gyaloggalopp Mocsárvár fejezete.
Vajon miért van 400.000 vörösfenyő és kb 2× ennyi éger cölöp az alsó rakpartban?
(S miért volt olyan macerás - és qrva drága - megoldani a rakpart alatt a főgyűjtők nyomvonalát)
Miért van a Keleti pályaduvar alatt beleverve az alapozás alá kb 80.000 cölöp?
S vajon mi van a Fertődi kastély alatt és miért? Ezerszám van mézgás éger cölöp.

S az a sokmillió éger és vörösfenyő cölöp pl. Velence alatt már nem is kérdés.

Bárhová lehet bármit építeni, de a talajmechanikát tisztelni kell.
Ugyanis a Mohr-körök nem hazudnak.

gigabursch 2019.08.12. 23:24:37

@zooltek:
Ne tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg.
Még gyerekkoromban halottam egy mondást, így hangzik
"ha Kisvárdán valakinek a lábujjára rálépsz, New Yorkban a rabbik felüvöltenek"
Ismer(t)ed ezt a mondást?

De visszatérve:
A talajmechanika nem bonyolult, de mégis durva tudomány.
Aki nem tiszteli és felül akarja írni - mind megbukik.

zooltek 2019.08.13. 04:36:12

@gigabursch: Na hát ezt még soha nem hallottam :) De belegondolva van némi történelmi alapja. Még a vh előtt komplett utcájuk is volt a zsidó kereskedőknek, és felhúztak egy igen impozáns zsinagógát is. Aztán rengetegen elmenekültek, sokan az USA-ba.