Hevedertartó bigyó cseréje gitáron

2020.10.05. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg
Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Két dologtól féltünk. Az egyik a csavar hossza. Nem túl egészséges ugyanis, ha a fenti képen is látható lyukba egy olyan csavart tekerünk, ami alulról beleér a fogólapba. Ezt az úgynevezett szemrevételezéses módszerrel gyorsan ellenőriztük. Szerintem bőven volt hely, de Norbert nem lett nyugodtabb. A másik dolog engem aggasztott jobban. Félő volt, hogy a vastagabb csavar esetleg szétrepeszti a nyakat. Hangszerész olvasóink lehet, hogy másképp látják, de nem mertem kockáztatni. A biztonság kedvéért tehát elbattyogtunk egy csavarboltba, hogy beszerezünk egy megnyugtató hosszal és vastagsággal rendelkező csavart.

Photo 2013.02.04. 12 16 23 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 16 39 (1).jpg

 

Végül vettünk csavart, de minek. Olyan rögzítőeszközt nem találtunk ugyanis, amiben száz százalékig megbíztunk volna. A biztonság kedvéért azért elköltöttünk 200 forintot és sétáltunk egy kellemeset. Időközben egy kisebb szakmai konzultáció kerekedett a gitár fölött, amit nyugodtan nevezhetünk veszekedésnek. A konzílium résztvevői az irodában fellelhető gitárosokból és dobosokból állt. Sikerült összekülönböznünk azon, hogy miként oldjuk meg ezt a rettenetesen bonyolult problémát. Hazudhatnám, hogy az én megoldásom győzött. Nem így történt. Csak azért is azt fogom leírni, ahogy én csináltam volna a rendelkezésre álló eszközökből.

A meg nem valósult tervem az volt, hogy az új csavar vastagságához igazítom a már meglévő furatot. Mivel? Fúróval. Itt jött volna a sok gitáros által már ismert régi jó "rockfogás", a körömlakk. Érdemes a lyukba egy csepp körömlakkot folyatni. Ezzel a trükkel rugalmas rögzítést biztosíthatunk a csavarnak a lyukban. Állat módon gitározó zenészek gyakori problémája ugyanis, hogy a hevedergomb csavarja egy idő után megeszi az őt körülvevő fát. Ha ez koncerten csúcsosodik ki, akkor egy nem kívánt performansz lehet a dologból. Leszakadt pánttal az ember olyan hatást kelt a színpadon, mint amikor egyensúlyát vesztve, féllábon ugrálva veszi fel a zokniját. Ezek után csak be kell tekerni a helyére a csavart, persze a hevedergombbal együtt.

Photo 2013.02.04. 12 18 43 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 18 56 (1).jpg

 

Ínyencek kedvéért a munkadarab egy igen jól eltalált Gibson SG-másolat. A tulajdonos, Norbert sem tudja, hogy pontosan milyen gyártmány, de tényleg remek hangszer. Zenét nem hallgattunk szerelés közben, de ha tehettük volna akkor stílszerűen egy Houdinis-dalt tettünk volna be. Mondjuk ezt:

  

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr308764192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.10.05. 19:04:22

én is tettem ilyen böszme straplockot a deszkáimra de hamar visszaváltottam az eredetire. Fém a fémen nyikorog, csúnya nagy bigyó. Kiakadás ellen a mezei tartóra rá kell pattintani egy 3/4?colos gumialátétet a pánt után és kész.
süti beállítások módosítása