Jó munkához: Ölveti Blues Band 18+

2019.12.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy, a maga lokális egységsugarában 30 éve sikeres, de az ismertség és népszerűség (ritkábban minőség) magasabb szintjét jelentő X-Faktort és Fabry-Showt megjárt veterán mai ismeretterjesztő és ízléstágító zenelistám főszereplője. Jó példa rá, miért érdemes órákat is elbóklászni a források kínálatában, hogy rábukkanjunk egy jó dalra és ennek nyomán visszanyomozzuk az előadót, további élményeket találva.

7yoktkqturbxy80otawntjjnzgzytrhytnkyjcxnmu4zmixmjrmyjblmc5qcgvnkpudabvnadvnaqutbc0dim0bwg.jpg

A kezdetben amsterdami utcazenész, jelenleg debreceni Ölveti Blues Band ismertetője a Rockbook oldalon az "egyszerű, ám elementáris zene" kifejezést használja és ebben teljesen igaza van. A zenekar története érdekes és egyben magyarázatot ad a hihetetlenül életszagú dalszövegek gyökerére. Annyira életszagú, hogy fiatalkorú olvasóink védelme érdekében karikáznám is 18-ra a posztot, ha ez lehetséges lenne.

Ölveti László hangja önálló személyiség, karcos és karakteres. És nem egyfajta mesterséges átalakulás eredménye, mint mondjuk Charlie vagy Sparky (lásd első klip) esetében, ahol kézenfekvő a kérdés: Te jó ég, hány évet kellett ehhez a hanghoz inni?

Esetleges bizonytalanságot  szeretnék eloszlatni, ami bennem is felmerült az Interneten feltalálható, egymásra cseppet sem hasonlító fotók miatt. A belinkelt lemez borítóján szintén Ölveti László látható, ha ez nem is egyértelmű. Ennyit tesz kis fogyókúra és némi arcszőrzet.

A "Jó reggelt blues" albumukról válogattam a repertoárt, kiemelve a legütősebb mondatokat.

"Az én édes szerelmem egy gyémánt gyűrűt akart
Neked a minden is kevés, amit eddig adtam
Szereztem egy pisztolyt, 44-es volt a colt
Elintéztem érte az ékszersort"

"Egy részeg kurva tegnap kizsebelt
Be voltam rúgva, nem tudom mi lelt"

Ez a szituáció is percenként megtörténik, hiszen valahol a világ egy pontján este van, a kocsmákat Vietnámtól Nyíregyházáig megtöltik élményekre vágyó urak és hölgyek, kik lassan, de biztosan haladva az öntudatlanság felé, hirtelen úgy érzik: énekelniük kell. Kivel nem fordult még elő?

S ha már kocsma, hagyjuk az eltartott ujjal kortyolt, színezett égetett szeszeket és zöldségekkel, tejjel ..Broáf!... felhígított löttyöket, az Igazi Férfi vörösboros kólát iszik, Fortran-ban programoz és nem szégyelli!

"Vörösboros kóla, nem tehetek róla, nekem ez az élvezet!
Vörösbor és Pepsi másnap együtt tesz ki egészséges székletet."

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1415351932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.12.18. 13:35:05

Fortran, ez a szót nem hallottam majd 20 éve. Meg a Cobol, Algol, PL/1. Meg a kivételkezelés szót sem.

kkm.furdancs 2019.12.19. 08:28:57

@zooltek: Kis kilencvenes évekbeli nosztalgiám támadt a minap, ahogy Intel Atom processzoros gépen futó Win7-re javascriptes fejlesztőkörnyezetet telepítettem. Mintha ma lenne, ahogy 4 MB RAM-os 486SX-en fut egy 3D tervezőrendszer, 24 órás számítási időkkel.. Ezeknél még a COBOL is gyorsabban futott egy Rakéta porszívón....

zooltek 2019.12.19. 13:26:47

@kkm.furdancs: És melyik 3D tervezőt használtad anno? 3DStudio (MAX), vagy Maya? Bár a Maya-hoz kevés volt a 486, még a DX is, Turbo gombbal :)
Én anno egy ZX-81-en kezdtem, 1 kB(!!!) memóriával, volt hozzá egy 14 kB-os cartridge memóriabővítő, de háttértár semmi, még kazetta se. 32x24 volt a felbontás (Wikipedia szerint, nekem sokkal többnek tűnt).
És közben mellettem elszáguldott a tech idő, te meg még mindig sokkal frissebb vagy. Pedig megkockáztatom, hogy köztünk van 15-20 év a te javadra.
Villanyember kollegával is így vagyok, ő is olyan tapasztalattal rendelkezik, hogy 15-20 évet még tanulnom kéne, hogy feleannyit tudjak.
És van még 2 ilyen ember, az egyik a főnököm, a másiknak meg már a vezetékneve is Szuper. Ha a hármunk tudását összeadnánk, azt még hatványozni kéne, hogy megközelítsük. És egy kis szabolcsi faluban elvan szerényen, de ha elektromos gubanc van, mindenki őt keresi.

Na elég volt a hízelgésből, ez már mindjárt nyálas lesz :)

kkm.furdancs 2019.12.19. 17:09:04

@zooltek: Én nem tudok semmit, leszögözem elöljáróban, mindent csak kóstolgatok és aztán félbehagyom.

Az első saját gépem VTC 64 volt, de a suliban előtte már HT 1080Z-t nyűttem, aztán C64. Ezért még mindiog kicsit fura a korlátlan erőforások magukat programoznak nevező senkiháziak általi pazarlása, hiszen a hardver olcsó, optimalizálni meg minek. Ebből fakad másik észrevételem: az indie a programozás iparág pöcegödre :)

3D Studio 4.0 for DOS volt az első találkozás. Ha valami nagyot - hehe - akartam renderelni, akkor kölcsonkértem + 4 mega RAM-ot (ami akkoriban a fél fizetésem volt) és egy fekete zokniba csomagolva szállítottam haza. Sőt! Sőt, az első gépemben (486SX25 asszem) nem is volt mat társprocesszor, ezért emulálnom kellett, ami persze tovább szívta az erőforrásokat.

Most viszont az Arduinoval ismerkedem, mely sokkal közelebb áll a szerszámgép vezérlésekhez. Semmi bootolás, semmi reklám, semmi kémkedés, semmi csilivili szarok, csak néhány száz soros kódok és reset után is sértetlen programfutás.

Korábbról talán még emlékszel a körfűrész vezetőléc projectre. Most következik az elektonikus része. Ma vettem ki a dobozból a cuccot először, de már működik az, hogy egy potenciométerrel beállítok egy értéket, amit négy digites LED mutat. Ezzel az értékkel fogja egy léptetőmotoron keresztül eltolni a vezetőlécet. Nincs több vaksi találgatás meg (majdnem megfelelő) sablonok keresgetése. De kivitelezhető billentyűzetes beírással, csak akkor több lábas és drágább mikrokontroller modell kell.

kkm.furdancs 2019.12.19. 17:13:22

Annyit még, hogy páratlan időket élünk, mikor a tudás (Internet) és a digitalizált minden (hangszerek, rajzeszközök, kutatási berendezések- mikroszkóp például - vagy fotózás) annyira olcsó és elérhető, hogy nem értem ez az "unalmamban drogozok" dolgot. Az általános - szakmai alapképzés ingyen van, a közkönyvtár is, tehát még a mélyszegénység sem ibdok, hogy valaki teljesen számkivetettnek vagy esély nélkülinek tekintse magát és erre hivatkozzon helótaságilag.

zooltek 2019.12.20. 09:59:18

@kkm.furdancs: Épp ma olvastam vmi USA-beli fickót. Náluk azért elég drága mulatság az oktatás. De ha már a neten minden fent van, elérhető ezernyi forrás, nem lehetne-e csak egy hivatalos vizsgát letenni a papírért?

kkm.furdancs 2019.12.20. 11:54:12

@zooltek: Üvözöllek a valóságban, Neo. Hát akkor hogyan kaszálhatna milliónyi baráti cég az ún. oktatásból? :):):)::):):):):)

gigabursch 2019.12.23. 09:44:16

Faszányos kis blues.
Ugyanolyan jó hallgatni, mint a Blues Companyt.
süti beállítások módosítása