A furnér és gyártása

2018.08.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A furnér nagyon népszerű anyag a faiparban, egyaránt használják ajtók és bútorok díszítésére, valamint padlózatok, mennyezetek, falburkolatok, hajók, autók és repülőgépek készítésénél is. A modern termelési eljárásoknak köszönhetően a furnér ma egy praktikus, és mindenki által megfizethető anyagnak számít. Szinte valamennyi típusú fa felhasználható alapanyagnak, leggyakrabban bükkből és tölgyből állítják elő.

xddds.jpg

A furnérok vékony falapok, amelyeket díszítő vagy szerkezeti célra (műszaki furnér) használnak. Készítésük oka, hogy egyes fafajok túlságosan ritkák vagy drágák ahhoz, hogy tömörfaként használják azokat, esetleg szerkezeti jellemzőik miatt nem alkalmasak az adott célra. Tömör alapra ragasztva a a furnérokat, tetszetős színű, mintázatú és textúrájú felületek készíthetők, amelyeket tömör faanyagból nem lehetne elkészíteni.

veneer_collection.jpg

A díszítő célra használt furnérok általában nagyon vékonyak: 0,5...1 mm-esek. A műszaki furnérok, amelyeket rétegelt lemezhez vagy ragasztott szerkezetekhez használnak, általában sokkal vastagabbak, 2.3 mm-esek. A legjobb minőségű furnérok a színfurnérok, amelyek a kész felületet alkotják, míg a kevésbé tetszetős felületű változatokat vakfurnérként használják. A furnérokat csomagban árusítják, a hasítás sorrendjében, így a mintázatukat illeszteni lehet. Ezért mindig Egyeljünk rá, milyen sorrendben használjuk fel őket, és vásároljunk elegendő mennyiséget, amely a teljes munkadarabunkhoz elég. Az élfurnérok és furnércsíkok keskeny furnérlécek, amelyeket osztólécként vagy szegélylécként használhatunk.

A furnér előállítása
A késelt vagy hasított furnért megfelelően előkészített keresztmetszetű rönkből (prizmából) állítják elő, hasítással. A művelet során a prizmából a kés adott vastagságú furnért forgácsol le a prizmából. A forgácsoló főmozgást végezheti a kés vagy a prizma, a mozgás ismétlődő, egyenes vagy ahhoz közeli pályán történik, a hasítás egyenes síkban megy végbe.

Hámozott furnér gyártásakor a rönk forgómozgást végez a kés előtt (forgácsolás). A folyamatos anyagleválasztáshoz a kést egyenletesen tolják előre, így a furnér hosszú, egybefüggő sávban fejthető le. 

A fűrészelés a furnér előállításának hagyományos módja. A kérgezett rönkről eltávolítják a széldeszkákat, majd a rönköt furnérvágó fűrésszel felszeletelik. A fűrészelt furnér vastagsága 1-4 mm.

A furnér vágása
A furnérvágó olló a fafeldolgozás egyik fontos szerszámgépe, amellyel a lapjára fektetett furnért élre levágják. Léteznek egy- és kétkéses furnérolló gépek is. Különböző méretű furnérvágó olló típusok is vannak a piacon. Jellemzően a bútoriparban, asztalos és ácsmunkákhoz használják.

c.jpg

Többféle furnérolló típus kapható a piacon. Ezek a szerszámgépek jellemzően különböző méretben érhetők el,  egy- illetve kétkéses változatban. Működésük mechanikus és hidraulikus lehet. Ezen szerszámgépek vásárlásakor fontos jellemző még a vágásszélesség, a teljesítmény, az olló elmozdulási magassága, a munkanyomás és a zajszint is. A nagy nyitási felülettel rendelkező furnérolló gépeknél biztosított a pontos vágási illesztés, mindezt egy speciális lézeres vágásvonal is segítheti.

monguzzi_trm_2l_furnrvg_oll.jpg

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1013507619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása