Szúnyogok és hálók

2021.03.03. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A hirtelen jött tavasz vélhetően előre hozza a repülő rovarok szezonját. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az ő megnyugtatásukra most előszedtük ezt a posztot, amely a szúnyog- és rovarhálók világát mutatja be.

szunyog-lead.jpg

A klasszikus szúnyogháló eredetileg egy, a gézhez hasonló, textilszerűen szőtt háló volt, de annál erősebb, többnyire műanyag szálakból készült. A szerkezete miatt eléggé kényes volt a kifeszítés módjára, könnyen elhúzódtak benne a szálak, ráadásul egy-két szál szakadása a harisnya szemének „lefutásához” hasonló tünetekkel járt.

Manapság már „öntött” szúnyoghálókat használunk. Ezek gyakorlatilag egy lyukakkal rendelkező fóliaként is felfoghatóak, így sokkal egyszerűbb a használatuk, kevésbé torzulnak el a keretre feszítés közben. Az esetleges sérülés is csak helyi problémát okoz, nem hasad fel az egész háló.

Mint a képen látható, a mai hálók minden csomópontja (a szálak találkozásai) rögzítve van, pontosabban egy anyagból készül, tehát nem tudnak elmozdulni, elcsúszni a szálak.

Szúnyoghálós ajtó és ablakkeretet készíteni igazán nem bonyolult dolog. Elsőként el kell döntsük, hova és hogyan akarjuk felszerelni a keretet, nyitható vagy fix megoldást szeretnénk. A kinyitott ablakok helyére csak esetileg berakott szúnyogháló-keret célszerűen pont akkora, mint az ablak záródó része. Ha azonban zsanérral, külön nyíló keretet szeretnénk, akkor figyelni kell arra, hogy ne legyen útban a keret az eredeti ajtónak, az ajtó csukott állapotában is elférjen a kilincs, stb-stb. Nem bonyolult, de mindenképp átgondolást igényel.

image2adsdef.jpg

A legegyszerűbb, ha csak be kell csúsztatni a háló keretét a meglévő ablakszárny helyére.
Az ablak becsukásakor a keretet kivesszük.

Ha ajtóként csukódó keretet építünk az ajtó tokjára, gondoljunk arra, hogy a kilincs elférjen, ha mindkét ajtó csukva van. (Hiába, hogy elvileg a két ajtó pont ellenfázisban működik, tehát egyszerre nincsenek csukva, bármikor becsaphatja a huzat az épp nyitva lévő ajtót, és a szunyoghálót bizony hamar kilyukaszthatja a kilincs vagy akulcs feje.)

A keret maga készülhet 2x3, 2x4, 2x5 cm méretű gyalult lécekből. Egy 60-80 cm széles ablakra bőségesen elegendő egy sima keret. ajtók esetében persze célszerű, ha van egy-két vízszintes osztó is a kereten belül. A keret összeillesztésénél használhatunk különböző sarokkötéseket, átlapolásokat, de az esetek túlnyomó részében erre nincs szükség, ha a gyalult és sima felületeket ragasztóval megkenve összeillesszük, és egy darab facsavarral rögzítjük, megfelelően masszív keretet kapunk.

A keret összeállítása, a ragasztó és az esetleges festék vagy lakk száradása után a hálót kell méretre szabni, - célszerű 2-5 centiméternyit nagyobbra hagyni – majd a megfelelő feszítés közben tűzőgéppel rögzítsük a keretre. 

A tűzőgép a legegyszerűbb és a leggyorsabb. Mint a képen látható, lehet persze rajzszöggel, vagy más nagyfejű szöggel is dolgozni, azonban a tűzőgép kapcsa nem vágja el a hálót, és ha jól használjuk, elég nagy felületet leszorít.

Az egyenletes feszítés miatt célszerű középről kifelé haladni, és a szemben lévő oldalakon váltakozva tűzni a hálót a keretre. Ez a mai öntött hálóknál talán már kevésbé problémás terület, ha a keret egyik oldalán szépen illesztjük a hálót, figyelünk arra, hogy a háló szálai pontosan párhuzamosak legyenek a keretléccel, akkor nagy problémánk már nem lesz. Az kétségtelen, hogy ezek a hálók is képesek nyúlni, tehát a túlzott feszítést kerülni kell, különben a kész munkán szemet bántóan ferdén és összevissza állhat a háló.

Ha fontos hogy a keret mindkét oldala esztétikus legyen, ne látszanak a rögzítésre használt tűzőkapcsok, akkor a keretre szegezhetünk egy vékony, fél cm  vastag takarólécet is. Így a keret mindkét oldala korrekt kinézetet kap, ez mondjuk nyitható ajtó esetén lehet fontos. Ha elkészültünk, egy éles szikével körben levághatjuk a kilógó részeket.

Mint látható, a tulajdonképpeni keret a széles lécekből készült (bal oldalt), erre tűztük rá a hálót, majd az egészet letakartuk egy vékony léccel. Ezt akár ragasztóval is megkenhettük volna, de ez esetben ha a háló elvásik, mehet a kukába az egész alkotmány. így viszont leszedhetjök a takaró léceket, és kicserélhetjük a hálót, ha szükséges.

Ha ezzel elkészültünk, felkerülhetnek az esetleges zsanérok, pántok, riglik.

Van egy modernebb megoldás is. Pár éve szinte mindenhol kapni öntapadós/tépőzáras rögzítő szalagú, felragasztható szúnyoghálót. Ezekkel kicsit vegyesek a benyomásaink.

Az ilyen hálók általában eléggé puhák, lágyak. (Viszont van köztük egészen sűrű szövésű is, tehát muslincákat, vagy bármilyen egész apró repülő rovart is kívül tarthatnak.) Mechanikai sérülésekre igen érzékenyek, mondjuk egy kíváncsi macska hamar végez velük. A másik gond maga az öntapadós tépőzár. Ez tapasztalatom szerint nem egy igazán fix és tartós megoldás. Persze egy ideális felületű és valóban teljesen tiszta ablaktokra talán jól odaragad, de én ilyennel még nemigen találkoztam. További gond, hogy bár ezek a tépőzáras megoldás miatt elvileg eltávolíthatóak, valójában meglehetősen fix megoldást jelentenek, a szezon elején felteszi az ember, aztán nem is veszi le őszig. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr338764034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.05.17. 13:59:22

Megfigyelésem szerint a műanyag háló két év alatt porlad el annyira, hogy egy belefejelő légy átszakítja. Bezzeg a kb 30 éves fémhálós, ami a kamrán van! Azon átpasszírozódna a lendülettől és kockákra esne, mint kommandós a Resident Evil I-ben.

zooltek 2018.05.17. 14:33:19

@kkm.furdancs: Ej, ej, a blog és a fészbúk kontrol cé kontrol vé? :) Amúgy én is épp azon ügyködök, hogy az öntapadóshoz csináljak egy keretet, mert az öntapadó épp tapad (hosszú távú tapasztalat nincs), csak a háló nem.

(A Resident Evil meg filmben kaka volt, de anno a játék néhol bekakáltatott.)

kkm.furdancs 2018.05.17. 16:56:39

Elvem, hogy egy jó mondatot nem hagyunk elveszni, recycled talk :)

kkm.furdancs 2018.05.17. 16:59:38

@zooltek: Én is kerettel csináltam meg, miután a felragasztott öntapadó alja félig lejött magától. Ahol nem, ott vitte magával a festéket is az ablakról. Gérvágóval 45 fokra vágni a végeket és még csinos is lesz.

gabiiii 2018.05.17. 17:10:59

Lehet még manapság fémhálósat kapni? Nálam az élettartamot nem csak az UV, hanem a macskáim is csökkentik.

kkm.furdancs 2018.05.17. 18:07:31

@gabiiii: www.aszunyoghalo.hu/femszunyoghalo
Létezik szúnyogháló fém hálóval. A színe nyers fémszín. Olyan helyekre ajánlott, ahol macska, kutya vagy más állat van, védeni akarjuk valamilyen erős hatástól a szúnyoghálót. Bele lehet tenni mindegyik fix szúnyoghálóba. A nyíló ajtóba pedig főleg alulra. Előfordult olyan is, hogy kéménybe kérték, hogy ne repüljenek be oda a rovarok.

Ezeket a termékeket nem nehéz felszerelni. Akár Ön is elvégezheti ezt a műveletet házilag. A mérése sem bonyolult. Mindezekről és a típusokról, az árukról részletes felvilágosítást talál a webáruházban.

:)

kkm.furdancs 2018.05.17. 18:10:40

@kkm.furdancs: Van annyira drága, hogy a postaköltség elhanyagolható.

Fém szúnyogháló 100 cm széles
Fém háló, apró lyukakkal, szürke színben.
 Ára (bruttó): 1 930 Ft / méter

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.18. 00:03:02

@gabiiii:

Az én egyik macskám a csibehálót is szétrágta-tépte, a fém szúnyogháló neki reggeli bemelegítő edzés lenne.

élhetetlen 2018.05.18. 00:14:11

Öntapadós Balatonon van nálam, de az úgy működik, hogy még pár lapos fejű rajzszög. A másik, amiről nem beszélnek, az a szín. Itt, Budán, rendes, felhúzható szúnyoghálót szerettem volna, hát szétszakadtam, mire találtam valakit a neten, aki képes volt fekete hálót hozni. Egyszerűen nem értem. Nem drágább, nem ritkább, nem tudom, miért nem dolgoznak vele. Csak arról van szó, hogy a fehérre, ha rásüt a nap, a fényszórás miatt nem látsz ki rajta, a szürke jobb, de nem jó, a fekete meg olyan mintha ott sem lenne, tökéletes. Nem igaz, hogy ezt a szakemberek nem tudják, tehát nem tudom, mi van.

gabiiii 2018.05.18. 01:23:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az enyém nem dühből megy neki, csak úgy piszkálja. Simán felmászik rajta anélkül, hogy megsértené. Csak hát néha mégis megsérti. Olyan megoldást keresek, ami ki is néz valahogy és fél évnél tovább bírná.

Szelid sunmalac 2018.05.18. 08:33:08

Akkor most kapaszkodjon meg mindenki! Ontapados keretre rogzitettem fem halot!

Girhes 2018.05.18. 09:41:17

A fémháló kb. 6 évig bírta, utána elrozsdállt és szétmállott. A legújabb verziónk horganyzott acél, van ára, de remélhetőleg tovább fog tartani.

sárkánylábasárga 2020.06.30. 07:30:04

Lesz még valamikor új poszt, vagy elfogytak a témák, esetleg a szerzők?
Kezd unalmassá válni a régi írások sorozatos, esetenként többedszeri újraközlése.

KAMA3 2020.06.30. 22:43:36

remélem csak nyaralni!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2020.06.30. 22:55:44

@zooltek: @KAMA3: @sárkánylábasárga: Bizony. És amíg az újraposztjainkat ignoráljátok, vissza se jövünk. Pedig remek írásokat remekelhetnénk az azóta elkészült stúdióprojektről, pl...

Untermensch4 2020.07.01. 10:24:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez vmi kardfogútigris-leszármazásos genetikai vonal? :)
süti beállítások módosítása