Gyaluljunk falcot!

2021.04.08. 08:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az elektromos kézi gyalukról már írtunk korábban a többi elektromos szerszámmal együtt. Azonban most egy üzenetben érkezett kérdés kapcsán külön is ejtünk róluk néhány szót. A kérdés egy szoruló ajtólap kapcsán érkezett, konkrétan arra vonatkozott, hogyan is lehet ezt orvosolni.

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

A kézi elektromos gyaluk általában a második körös beszerzésű barkácsgépek közé tartoznak, legalábbis nálunk. Az első körbe tartoznak – szerintem – a fúrógép, akkumulátoros fúró-csavarhúzó, egy kör- vagy dekopírfűrész. Ezeket a ritkán barkácsolók is beszerzik előbb-utóbb. A második körbe azok a szerszámok tartoznak, amelyeket már a valóban sokat barkácsolók szerzik inkább be, akik persze már bonyolultabb alkotásokat is készítenek. Ide tartozik mondjuk a felsőmarógép, vagy épp egy elektromos kézi gyalu.

Ezek eleve sokkal harciasabb gépek, mint egy fúrógép, jóval hangosabbak, sokkal nagyobb fordulatszámon dolgoznak, és kétségtelen, hogy mindenképp balesetveszélyesebbek is, jobban oda kell figyelni a használatukkor.

Azonban mégiscsak fontos eszközei a faipari munkának. Egy gyalu gyakorlatilag nem kihagyható, ha tömör fából készítenénk bármit. A fűrészelés sosem ad elég sima felületet, a csiszolás viszont nem gazdaságos, ha a fűrészelt felület tükörsimává tétele a cél. A gyalulás az a köztes munkafolyamat, ami akár komolyabb anyagmennyiséget is képes leválasztani, viszont gyakorlatilag tökéletesen sima felületet produkál, amelyet sokszor igazából csak a lakkozás miatt kell tovább csiszolni.

Elektromos kézi gyaluból persze végtelen választékot lehet találni a boltokban. Teljesítményben, gyalulási szélességben, és persze a kivitelben is nagy különbségek vannak. Ezek a berendezések szinte kivétel nélkül két kést tartalmaznak, amelyek egymással szemben találhatóak a gyalutengely két oldalán. A kések nem állíthatóak, a poziciójuk gyárilag van kialakítva, így a kopott kések elvileg sem élezhetőek, hanem cserélni kell azokat. Maguk a gyalulást végző kések sokszor hasonló kialakításúak. Általában két éllel rendelkező, megfordítható kivitelű kések vannak ezekben a gépekben. Ezek sokszor csereszabatosak is a különböző gyártmányok között, de ez nem iparági szabvány, úgyhogy ha nem gyári tartozék kést használunk, azért nagyon pontosan ellenőrizzük le a méreteket.

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Van azonban egy fontos tulajdonság, amire a teljesítmény- vagy épp súlyadatokon kívül is érdemes odafigyelni a gép beszerzésekor. Ez pedig a falcoló-képesség. Vagyis az, hogy a gyalu milyen magas falcot tud készíteni. Erre főképp akkor lehet szükségünk, ha mondjuk nyílászárókat, pontosabban ezek tokjait, ajtó- és ablaktokokat szeretnék felújítani, vagy akárcsak mondjuk zárhatóvá tenni egy szoruló ajtót vagy ablakot. Egy hagyományos, kézi gyalu egyáltalán nem tud falcot gyalulni, hiszen a kés mindkét szélén túlnyúlik a gyalu teste. Erre szolgálnak a speciális falcgyaluk, amelyeknél a kialakítás pont olyan, hogy odafér a kés a sarokba is, ha kell. A motoros gyaluknál azonban ez a funkció nincs különválasztva, elvileg minden elektromos kézi gyalu tud falcot készíteni, azonban nagyon nem mindegy, mekkorát.

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a gyalugép kialakítása milyen mélységig teszi lehetővé a sarokban történő gyalulást. (A gyalugép tengelyének átmérője, a csapágyazás mikéntje, és persze a gép burkolatának kialakítása a meghatározó.) Az alábbi képeken látható, hogy a gyalu talpához képest (a fényes csík a gép felső részén, hiszen fejjel lefelé van fotózva) ennél az Extol gépnél majd két centiméternyire van a gép hajtómű-burkolata, tehát ilyen magasságú falsot tud készíteni. A gyalutangelyt oldalról egy menet közben felhajló takarólemez fedi, ezt húzom el a második képen kézzel, hogy látszon is az elérhető magasság:

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Pár képen megpróbálom megmutatni, miről is van szó. Az első kép egy átlagos ajtótokot mutat, aminek a falcába, csukódik az ajtólap:

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

A második képen látható, hogy a gyalu (ha jó a kiképzése) odafér ehhez a falchoz, ha mondjuk itt kell leszedni pár millimétert, mert mondjuk szorul az ajtó:

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

A negyedik képen az látható, honnan is tudunk így anyagot leválasztani:

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Érdemes erre odafigyelni, mert ez az adat abszolút nem márka- és árfüggő. Léteznek nagyon jó minőségű, drága gépek, amelyek csak 5-8 milliméteres falcot tudnak gyalulni, ugyanakkor barátságosabb árú, de jobban átgondolt gyalugépek akár 15-20 mm magas falcot is képesek gyalulni. Szóval a választásnál ez is egy fontos szempont lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr208762764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2021.04.10. 02:59:18

Az egyik gépkölcsönzős, akinek javítom a gépeit, kék Bosch gyalui vannak. Nagyon jó gépek, de konstrukció hibásak: az állórész egyik tekercsénél összegyűlik a fűrészpor/forgács, túlmelegszik és leég. Időközi karbantartással (szétszerelés, ecset, kompresszor) megelőzhető a baj.

De eddig nem tudtam, miért van az egyik oldalán egy rugós lemez, amit xar szerelni és teljesen feleslegesnek tartottam. Így már értem, köszi :) Ez a két véglet: csukott szemmel is szétszedem/összerakom, de nem tudom, hogy kell használni :)
süti beállítások módosítása