Csapadékvíz-elvezetés a kertben.

2021.05.03. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A kertészeti és kertépítő magazinokat kedvelő, vagy épp építkezésben, kertrendezésben érdekelt olvasóink már biztos találkoztak a „folyóka” nevezetű műanyag vagy beton anyagú tárgyakkal. Ezek különböző méretű, általában ráccsal fedett vályúszerűségek. A sokszor meglehetősen futurisztikus kialakítású tárgyak valóban nagyon mutatósak tudnak lenni. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy valóban fontos alkotói-e egy kertnek?

folyo4.jpg

Aki elmúlt már 40 éves, és kertes házban cseperedett fel, abban valószínűleg felmerül, hogy érdekes módon akkoriban az esővíz el tudott folyni a kertben mindenféle speciális minicsatornázás közreműködése nélkül is. Igaz, alighanem emlékszünk egy-egy olyan felhőszakadásra is, ami után igencsak sáros lett minden a talajszinten, akár a verandára is be-befolyt a víz, és ilyenkor a romeltakarítás eltartott egy darabig.

Ugyanekkor, ha voltunk olyan szerencsések, és mondjuk kijutottunk Ausztriába vagy Németországba az ott élő nagynénénkhez, észrevehettük, hogy a ház körüli járdák, a kocsifeljáró, vagy a tűzrakó hely körüli díszburkolatok bizony tiszták, és eső után is csak a vízcseppektől csillognak, sár és földdarabkák gyakorlatilag nem is láthatóak a kertben.    

Az különbség oka egyértelműen a kerten belüli csapadékvíz elvezetésben rejlik. Egy mai kertes házban már jóval több beépített terület lehet, mindenhol vannak garázsok, fedett teraszok, közösségi terek, burkolt járdák. Ezek pedig azt jelentik, hogy az ezekre eső csapadék koncentráltan fog jelentkezni a tetők szélénél, vagy az ereszcsatornák kiömlőinél. Ez a koncentrált vízmennyiség viszont már valóban átgondolt kezelést igényel. A csapadékot persze célszerű a kertünkben tartani, hiszen a növényzetnek szüksége van rá, de a hogy a kert melyik részére és hogyan juttassuk el, ez már átgondolt tervezést igényel, és itt már szükségünk lehet a saját „csatornarendszerre”, a már említett folyókákra.

folyo3.jpg

Egy mai, új építésű családi ház építésekor legtöbbször már a tervezés folyamán kitalálásra kerül a vízelvezetés módja is. Azonban egy régebbi épület esetében is érdemes lehet utólag kialakítani egy ilyen rendszert. Itt nálunk most épp aktzuális ez, és bizony nem egyszerű úgy megoldani, hogy azért ne kelljen túl sok földmunkát végezni, a költségekről nem is beszélve. A cél nyilvánvalóan az, hogy a vizet a keletkezési (földet érési) helyéről a kert megfelelő pontjaira vezessük, oda, ahol a növények ezt tudják hasznosítani és ahol a talaj is képes felvenni ezt a vízmennyiséget. Kívánatos annak megakadályozása, hogy a nagy tömegű csapadékvíz földet mosson a virágágyásokból a járdákra, vagy épp mocsárrá változtassa a ház előtti füves térséget. 

A folyókák gyakorlatilag végtelen anyag-, ár-, és minőség változatban érhetőek el. Anyaguk lehet beton, műanyag, vagy ezek keveréke is (polimerbeton, kompozit anyagok, stb.). A fedésük rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült - az esetleg szükséges takarítás megkönnyítése miatt általában eltávolítható - rácsokkal történik. Az elemek pontosan egymáshoz illeszthetők, ráadásul a szabványok szerint ennek az illesztésnek vízzárónak kell lennie. Az MSZ EN 1433 szabvány pontosan rögzíti, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük a folyókáknak, milyen vízzárósági, beépítési, terhelési követelményeknek kell megfeleljenek. (Például nyilván nem mindegy, hogy csak gyalog járunk-e a folyókák fedőrácsain, vagy épp komoly járműforgalmat is el kell viselniük.) A rendszer kiépítésének előfeltétele, hogy megfelelő lejtéssel tudjuk kialakítani a folyókák nyomvonalát. Ebben a gyártók tudnak segíteni, a weboldalakon, vagy a katalógusokban megtalálhatjuk a szükséges számolási és méretezési segítségeket.

folyo1.jpg

Egy átlagos kertben a rendszer kialakítása saját erővel, ásó és lapát segítségével is megoldható. A folyókák elhelyezéséhez szükséges árkok, az esetleges összefolyók, vízgyűjtők számára szükséges hely kialakítása nem lehetetlen feladat. Ilyesmibe fogni persze idejében kell, mondjuk a tél derekán. Megcsinálhatjuk a terveket, körülnézhetünk, milyen gyártmányt válasszunk. Aztán a fagyok elmúltával néhány nap alatt telepíthetjük az elemeket, így mire a komolyabb kerti munkák elkezdődnek, már használható vízelvezető rendszerünk lehet. Ezzel már elkéstünk, azonban ha jön néhány májusi felhőszakadás, azért az elég komoly lökést adhat az elmaradás gyors bepótlására.  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr325786184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.06. 17:15:54

Ha nincs hozzá ciszterna, többet árt, mint használ.
süti beállítások módosítása