Kis teherbírású tető bezöldítése

2021.05.27. 19:04 | Írta: Gyökösi Attila

Zöld tetőkről írtunk már, de azok jobbára nagyobb projektek, társasházak, lakóparkok nagy méretű tetőinek bezöldítéséről, füvesítéséről illetve bokrokkal-fákkal történő beültetéséről szóló írások voltak. Most azonban egy azoknál jóval kisebb, mondhatni lakossági méretű projektről kaptunk hírt a Knauf Insulation Kft-től. Ezt az írást osszuk meg alább.

202005_09.png

Egy megkeresés érkezett a Knauf Insulation Kft.-hez, miszerint Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.
Mi a világ több pontján sikerrel alkalmazott Urbanscape extenzív zöldtető rendszerünket tudtuk jó szívvel kiajánlani. A rendszer nagy előnye a kis önsúllyal gyorsan készre telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció megvalósítása. 

De hogy ne szaladjuk olyan nagyon előre, először röviden bemutatjuk az Urbanscape rendszert.

202005_urban_space_2.png

A rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készült, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A termék kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofóbizáló szert nem. Ennek köszönhetően az Urbanscape Green Roll kiváló vízvisszatartó és víztároló képességet kínál a zöldtetős alkalmazás során a tájépítészetben és a különböző ásványi anyagú keverékekben. 

Az ilyen projekteknél minden esetben egyedi ajánlatot készítünk, figyelembe vesszük az adott területre jellemző időjárási adatokat. A földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrét ajánlatban szereplő épületre érvényes rétegrendi kiajánlás. Ez a kiajánlás tartalmazza a kivitelezéshez kiajánlott termékeket és ezek az adott szerkezetben együttműködését, továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is. Fontos látni, hogy itt komplett rendszerről, megoldásról van szó! Ez azt jelenti, hogy a tisztelt megrendelő nem csak különböző, egyenként minősített termékeket vásárol össze különböző gyártóktól és bízik az általa összeállított szerkezet hibamentes működésében, hanem egy bevizsgált rendszert, minősített szerkezetet vásárol egy nemzetközileg elismert gyártó helytállásával. A Knauf Insulation gyártotta Urbanscape rendszer EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik. 

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton vagy acél födémen, fordított rétegű tetőn illetve minden egyéb, tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik:202005_10_1.png

Visszatérve az eredeti témánkhoz, a budaörsi családi házhoz. Itt a statikus konkrétan megnevezte a födémterhelés maximumát. Ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége. Így esett a választás a Knauf Insulation rendszerére.

202005_07.png

202005_08.png

Ennek oka, hogy az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg talajkeverékkel összehasonlítva könnyebb, és szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné. Az Urbanscape Green Roll termőközeg átlagosan 8-10-szer könnyebb, és a térfogatához képest akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani, mint az egyéb hasonló, zöldtetőkben alkalmazott anyagok. Ugyanakkor ennél a megoldásnál figyelembe kell venni azt, hogy az extenzív zöld tetők nem vagy csak korlátozottan járhatók. Jelen projektben, Budaörsön is állandó fizikai tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6616573974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása