Megmenthetjük-e a régi mobilklímánk?

2021.06.24. 22:01 | Írta: Gyökösi Attila

Ez most egy olyan poszt lesz, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy az új Facebook csoportunkban okos tanácsokat kapjunk hozzá. Az van, hogy rábukkantam egy régi, de igazából komolyan sosem használt Rowenta mobilklímára. Az első próba során működött, legalábbis a ventilátor és a kompresszor is ment. Gondoltam, beállítom ide a stúdió előterébe, ártani biztos nem fog. 

img_20210624_215017.jpg

Az ilyen klímáknak van ugye egy darab csövük, amit ki kell vezetni a szabadba, ezen távozik a hűtés folyamán felforrósodott levegő. Ezt szokás simán csak a résnyire nyitott ablakon is kivezetni, persze olyankor valahogy azért az ablakot nem árt eltömíteni, hiszen különben a kinti meleg levegő a cső mellett rögtön vissza is tud jönni a szobába. 

Korrektebb megoldás áttörni a falat, beépíteni egy műanyag szellőzőcsövet aminek a külső végére kerül egy rács, esetleg valami lamellás elzáró is, a belső végéhez meg csatlakoztatjuk a gépből kijövő csövet. Messze nem ez a leghatékonyabb légkondícionálási megoldás, pláne nem egy 20 éve gyártott gép esetén, de hát itt van, próbáljuk ki. Kilyukasztottam a falat, dugtam bele csövet, arra rámókoltam a gép kijövő csövét, és mehetett is a móka. (Nem látszik a képen, de egy görög őszibarack konzerves doboz lett a tökéletes toldat, pont ráment a gép csatlakozója, meg a falon átmenő is.) 

img_20210624_125012.jpg

img_20210624_215024.jpg

Ment is, pontosabban kellemesen intenzív zajtermelés mellett jött a hűvös (-nek tűnő) levegő. Azonban valahogy mégsem volt igazán meggyőző a dolog, némi méregetés után kiderült, hogy bizony itt inkább csak egy jó hangos ventilátort nyertünk, amit az is mutatott, hogy a szerkezet kondenzvíz-gyűjtő tartálya nagyon nem akart telni, pedig a gépkönyv egy óra max teljesítményű üzemelés után akár 1 liter vizet is jósolt. 

Miután technikailag a szerkezet működik (sőt, mint kiderült, időnként néha azért némi morgás közepette még egy kis hideget is csinál) arra jutottam, hogy megszökhetett belőle a hűtőközeg. Ez ugye egy autóklímánál is így van. Ez a gép pedig évek óta áll, nyilván a tömítései is elfáradtak, szóval inkább az volna a csoda, ha szuperül szuperálna ennyi év után. 

Fel kéne tölteni tán gázzal. Igen ám, de ebben még R22 a hűtőközeg, ami 2009-től már nem használatos. Plusz ennek a Rowenta gyártmányú gépnek sehol semmi nyoma nincs, ergo szerelési leírás, ábra, miegymás sincs hozzá. Persze lehet, hogy simán ki kéne dobni. Ugyanakkor ez egy jó masina, nem is sokat ment életében, sajnálnám ha nem tudnánk új életet lehelni bele. 

Szóval a kérdés most az, van-e itt valaki, aki tud okos ötletet, ajánlást, miegymást adni egy nagyjából 20 éves, Rowenta CA-01A típusú mobilklíma feltöltéséhez? (Nyilván szét fogom szedni, megnézem, egyáltalán van-e rajta feltöltőszelep, mert ahogy hallom, ez egyáltalán nem általános mostanában. Ha van, egyel beljebb vagyunk, mert akkor már tudom mi a méret. Persze hogy milyen, az R22 hűtőközeget kiváltó gáz lenne alkalmatos bele, azt még akkor sem tudom. Plusz azt amúgy sem tölcsérrel szokás beleönteni, szóval mindenképp szakember kell hozzá, meg gép, de hogy ebben a forróságban találok-e olyat, aki nem hajt el egy 20 éves mobilklímával, az már kérdésesebb...

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ne feledjétek, van már nekünk egy Facebook Furdancs Csoportunk is, direkt az olvasóink kapcsolattartását, eszmecseréjét könnyítendő. Szemmel láthatóan nő a tagok köre, csatlakozzatok  ti is! Kövessétek azt is, kérdezzetek egymástól, és persze osszátok meg a tapasztalataitok, büszkélkedjetek el az alkotásaitokkal, adjatok tanácsokat. Most épp ránk is fér...

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1616604002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2021.06.24. 22:18:26

Az egy csöves gépeknek komoly hátránya, hogy a munkalevegőt a helyiség légteréből szívják, és azt felmelegítve kidobják az egy darab csövön. Így a helyiségben enyhe vákuum keletkezik, és a kinti forróság a réseken beáramlik.
Kis átalakítással lehet belőle két csöves mobil klímát csinálni, a munkalevegő beszívó nyílásához hozzáheftelni egy megfelelő méretű kartondobozt, ahoz pedig klíma csövet tákolni. Meg kell hozzá nagyobbítani az áttörést, de szerintem menni fog.
www.youtube.com/watch?v=YKE_lHT0BLY
R22 helyett ezt adják ma:
hu.climalife.dehon.com/r-427a
A gépet szedd szét valamennyire. Ha van rajta töltőcsonk, akkor jó. Ha nincs, akkor keményforrasztással lehet rá heftelni.

2021.06.25. 16:30:10

vagy alakítsd át télre fűtésnek izzó szállal

zooltek 2021.06.27. 02:14:46

A gázos részéhez egyáltalán nem értek. De nemrég javítottam 2 ipari párátlanító gépet, tkp ugyanaz a felépítése (kompresszor, radiátor, ventilátor), leírom, hátha valamit segít. Az egyik szépen bekapcsolt, zúgott, látszatra minden jó, de nem volt kondenzvíz, tehát nem tette a dolgát. Lebontva a burkolatot kiderült, hogy csak a kompresszor zúgott, a venti meg sem mozdult. Szétszedtem, egy alapos takarítás után elindult és tette a dolgát. A másikban ment a venti is, a kompresszor is, de az sem dolgozott rendesen. Én is a gázra gyanakodtam. Aztán kiderült, hogy a radiátor elejére szerelt kis érzékelő, egy mini nyáklap néhány alkatrésszel el volt oxidálódva és fals jelet küldött a gépnek. Egy kis izopropil alkohol meg egy fogkefe, és úgy működött, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Csak azért meséltem el, mert nem biztos, hogy ki kell adni egy valag pénzt egy hűtőgép szerelőnek a gáztöltésért. Nézz bele, hátha.

Walahol 2021.08.02. 22:16:14

R22: esetleg nem EU országokban be lehet szerezni? (Ukrajna, Szerbia)
süti beállítások módosítása