Mit tegyünk, ha nagy rajzokat kell utaztatni?

2021.10.18. 23:13 | Írta: Gyökösi Attila

Ez sem lesz túl hosszú poszt, viszont abszolút életszerű és -szagú. Az van, hogy a lányom grafikusnak tanul, most szeptembertől már egyetemen. Oda is költözött az egyetem városába, így már ritkábban találkozunk. De azért ami fontos, arról értesít, például pár hete mesélte, hogy most már 100x70 cm méretű papírokra is csinálnak grafikákat, néha persze szénnel is, és nyilván nem lesznek kész egy-egy szeánsz alatt, tehát a félkész műveket haza kell hozni, aztán meg visszavinni az egyetemre. 

rajz7.jpg

Ezt persze meg lehet tenni összetekert állapotban is de ez igazából nem annyira menő, szénrajzoknál, fixálás előtt annyira nem is célszerű. Én meg mondtam, hogy akkor sebesen összeeszkábálok egy klasszikus hordozó eszközt. Így is tettem. A kiindulási alap két HDF lemez volt, amelyeket 106 x 78 centiméteres méretre szabtam, hogy bőven elférjenek benne a rajzlapok, és legyen hely felül a tartó kialakítására is. 

rajz0.jpg

Elsőként kifúrtam/kivágtam a lapok tetején a kézzel történő hordozást lehetővé tevő nyílásokat. (Két fenékfúrós lyuk, majd ezek összekötése két dekopírfűrész vágással.)

rajz1.jpg

rajz3.jpg

Majd a 'zsanért' készítettem el, célszerűen némi duct tape felhasználásával, mert attól, hogy valami egyszerű, még lehet jó is. Belülről több réteget használtam hogy erős legyen, aztán kívülről (fehér oldal) is kapott párat, hogy mutasson is valahogy. 

rajz4.jpg

rajz5.jpg

Végezetül még két tépőzár csík (és a másik oldalon ezek ellendarabja) került felragasztásra a felső élnél, ezek teszik zárhatóvá az alkotást. 

rajz6.jpg

Végül került a 'táskára' egy már nem használt sporttáskáról származó vállpánt, ez lett a tökéletes hordozó megoldás. Erre kialakítottam még két furatot, ráadásul úgy, hogy a két lemez közül az egyiken a furat nyitott felfelé, tehát a megfelelő karabinerrel a lyukba fűzött pánttól még ki lehet nyitni a tartót. (Erről persze nincs most itt képem, de legalább marad valami titokzatosság is a projekttel kapcsolatban.) Egy fejlesztésre lesz még esetleg szükség, érdemes volna egy visszahajtható borítást tenni a felső élre, hogy esős-havas időben se juthasson be a nedvesség, de ez még nem készült el. 

Nyilván nem egyszerű egy ekkora tartóval közlekedni, de azért megoldható. Az elkészítés pedig igazán nem tartott soká, szóval ez tipikusan az a dolog, amit kár készen megvenni, lazán összebarkácsolhatja bárki magának egy délután. 

rajz7.jpg

Köszönjük, hogy elolvastatok, ha van véleményetek, nyugodtan írjátok meg nekünk, akár itt, akár a szokott Facebook oldalunkon.   

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4616727044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.10.19. 19:08:46

jó, hogy nem szobrász :)

zweitakt 2021.10.28. 16:30:32

EHE!
Én is pont ilyet készítettem, annyi különbséggel, hogy a két rövidebb oldalon egy-egy pár méretre szabott bakancsfűzőt tettem egy-egy furatba, +csomó a pertli végére jelleggel. Ezekkel két oldalon össze lehet kötni egy masnival a lapokat, és a papírok nem csúsznak ki véletlenül sem. A hosszanti oldalra is ilyen (furat+csomó) módon került fogantyú, szintén bakancspertliből. Így kisebb lap is elég lett, és némi súlyt is megspóroltunk.
Tapasztalat:
Kb. egy év alatt a duct tape elkezd elcsúszni, tisztítás után újra kell ragasztani.
süti beállítások módosítása