Csak a változás örök...

2021.11.24. 06:50 | Írta: Gyökösi Attila

Ahogy most írom ezt a posztot, épp 0:43-at mutat az óra. Nemrég végeztem egy hosszabb - amúgy a Mátrai borvidékről szóló - videó vágásával. (Közbevetés: Tudtátok, hogy ha a pesti oldalon, mondjuk a XVII. kerületben szőlőtermesztésre és borkészítésre adjátok a fejetek, akkor a Mátrai borvidékhez fogtok tartozni?) Valami képet kerestem a saját Facebook oldalamon és szembejött egy néhány éves Furdancs poszt, aztán pár kattintás után valahogy még egy csomó. Tisztára, mint amikor egy "Reszkessetek betörők" filmben egy zsinór meghúzására kedvenc betörőinkre borul egy raklapnyi doboz... (Apropó! Jön a karácsony, megint lesz Keviiiin! :) )

Egész érdekes időutazás volt ez... Anno két-három éve a Furdancs egy - mai szemmel nézve - döbbenetesen élő  közösség volt.

std2.jpg 

Kertrendezésből madáretető

2021.11.22. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a tél, ilyenkor sokunknak eszébe jut, hogy hát a madarakat bizony etetni illene. Bár a szakemberek véleménye erről megoszlik, vannak akik csak a különösen mostoha, az átlagtól jóval eltérő időjárási körülmények esetén tartják elfogadhatónak a madarak etetését, egyébként a természet munkájába való indokolatlan beavatkozásnak tartják. Mindenesetre ha etetésre adjuk a fejünket, a legfontosabb alapszabályt be kell tartsuk: ha egyszer elkezdtük az etetést, azt tavaszig folytatnunk kell!

madár1.jpg

Falépcső egyszerűen

2021.11.16. 16:17 | Írta: Gyökösi Attila

A különböző galériákhoz, emeletes ágyakhoz vezető lépcsők készítésének, ácsolásának sok módja van. Ebben az írásban az általam alkalmazottat mutatom be. Ezt már több alkalommal használtam, itt a házban három különböző méretű és meredekségű alkotás is van, mind egyazon elven készült.

lepcs6.jpg

Incredible machines

2021.11.15. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Talán többen emlékeznek a címben hivatkozott - jó 25 éves - számítógépes játékra. A feladat az volt benne, hogy az adott feladványban rendelkezésre álló, mechanikus, vagy épp elektronikus eszközök felhasználásával kellett megoldani feladatokat, mondjuk egy vödör vizzel leönteni egy macskát. Megvoltak a szabályok, tehát hogy egy motor, egy mágnes, vagy épp egy kalapács mire használható, ezek mentén a szabályok mentén lehetett a feladatokat végrehajtani, az egymás hatására működésbe jövő eszközöket megfelelően sorba rendezve.

tim.png

Fűrészeljünk!

2021.11.09. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Manapság már meglehetősen sokféle kisméretű, barkács célú elektromos fűrészgépet lehet találni a barkácsáruházak kínálatában. Aki csak most ismerkedik a házilagos fúrás-faragás szépségeivel, talán nem minden esetben van tisztában azzal, milyen feladatra milyen gép az ideális megoldás. Az alábbiakban némi segítséget adunk arra nézvést, milyen dilemmákkal kerülhetünk szembe, és hogyan tudjuk a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

dewd27107_a21.jpg

Fűtés mécsessel és virágcseréppel? Már megint?

2021.11.05. 17:00 | Írta: Mr. Furdancs

Muszáj volt gyorsan elővegyük Mr. Furdancs 7 éves írását. Az van, hogy többen olvashatták már talán, hogy Németországban a katasztrófavédelem (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre, többek között egy videóval. Ebben a rövid videóban előveszik és ajánlják a már évekkel ezelőtt is energetikai/fizikai hoax-nak talált virágcserepes-mécseses esetet is.  

Hát, végül is ott se lehet minden kés egyformán éles a fiókban... :)

Műhely áram nélkül?

2021.11.04. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot:

“Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt.

Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi pesti bérházba, amihez jár egy nagyobbacska pincehelység is. A pince zárható, száraz, nem büdös, kb 15 nm, ideális műhely lehetne (és lesz is). Az egyetlen problémám, hogy nincs lent áram, és nem is nagyon tudom megoldani. A lent végzett munka főleg bringaszerelés és karbantartás, kisebb bútorok átalakítása, csiszolása, festése, stb lenne, tehát elektromos szerszámok nélkül megoldható. A gond a világítás, szükségem lenne egy (vagy több) olyan fényforrásra ami egy ekkora helységet viszonylag jól bevilágít akár 2-3 órára és szórt fényt biztosít, hogy ne kelljen vinnem vagy állítgatnom ha körbe akarom járni a munkadarabot.”

Beszélgessünk a penészről

2021.11.02. 03:00 | Írta: Gyökösi Attila

Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már olvasott a témáról, tudja, a tendencia sokszor épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt magában a penészes fal, és milyen sokféle megoldást kínálnak a penészedés megszüntetésére.

pára5.jpg

Eiffel-tornyot mindenkinek!

2021.10.26. 11:55 | Írta: Gyökösi Attila

Elöljáróban rögtön egy vallomással kell indítanom: Számos hibám egyike a Párizs »mániám«. Magával ragadott a város, így persze az ikonikus épületei is. Nem véletlen, hogy a stúdió műablakából is a párizsi tetőkre látni. Jó ideje szeretnék egyet a legpárizsibb épületből, nevesül A TORONYBÓL. Merthogy saját Eiffel-torony nélkül ugyan lehet élni, de hát minek?

eif5.jpg

Ha áram van, minden van

2021.10.25. 08:00 | Írta: Gyökösi Attila

Ez az írásunk napra pontosan hat éve készült. Ugyanakkor most is aktuális, ráadásul remekül bevezeti a hétre szánt további, friss posztjaink sorát. 

Sokan emlékszünk talán erre a korábbi ELMŰ reklámból való szlogenre. És biztos sokan vagyunk, akik saját tapasztalatunk alapján  folytatni is tudjuk: „ha áram nincs, semmi nincs”... És itt nem az aktuális Mad Max univerzumra kell gondoljunk, hanem elég csak arra, ha otthon esik ki az elektromos hálózat egy időre. Mert mondjuk karbantartanak, vagy épp oszlopokat cserélnek.

 

süti beállítások módosítása