Fenyő közlegény megmentése

2018.12.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Sikeres biológiai kísérlet utóéletét láthatják a fotón. Tavaly decemberben egy csinos kis fenyőt evakuáltam a kerítés tövéből (a szomszéd építkezése veszélyeztette jövőjét). Életesélyt adva neki, egy rövid fellépést -  karácsonyfaként - követően szabadon engedtem természetes élőhelyén, a kertben. Láthatjuk, hogy él és virul azóta is. Inkább ház körüli téma, mint konkrét barkács, de talán hasznos, ha egyébként is fenyőt telepítenének a kertbe.

fenyo.jpg

Rövid fotónapló következik az áttelepítésről, közbeszúrva tanácsokkal a dézsás/gyökeres fenyők túléléséről, hiszen a fenyő - például a macskával szemben - nem hálálja meg, ha beengedjük a lakásba. Egyébként a macska sem, nagyon önző állatok.. Tehát, mentsétek meg Fenyőt!

Viccesen hamisított márkajelzések

2018.12.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egyszer leszálltam a buszról és sáros lett az új cipőm. De a zoknim is, mert az 50 kilométernél nem többet futott, 30 ezres *** talpa fél év után eltört. Azóta vallom, az iparág legbecsületesebb szereplője Sárkány Huang és bandája, aki egy viharos tengeren hánykolódó dzsunkán hegeszti a 2400 forintos kiskereskedelmi árú lábbeliket, melyek nem akarnak többnek látszani, mint amik. Teszik a dolgukat és tudjuk, hogy másfél év múlva lefoszlik a lábunkról. Ők is tudják, ezért adják olcsón.

nkie-620x339.jpg

Valahogy mégis csak el kell nevezni a terméket, nehéz lenne követni a könyvelésben, ha mindegyiket "cipő"-nek neveznénk, sőt a figyelmetlenebb vásárlók jobban örülnek egy eredeti NKIE papucsnak. Ez a szociológiai jelenség ihlette mai védjegy-válogatásunkat, melyek az igényekben kicsit messzebbre merészkedő, többet akaró, ám egyben költségérzékeny vásárlók márkaéhségének kielégítésére születtek.

Nyakunkon a madárszezon

2018.12.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Megérkeztek az eddig valahol máshol létező cinkék. Zavaruk szinte tapintható volt, ahogy nézelődtek tavalyi etetőjük helyén. Itt egy fa volt, etető és sok mag. Most nincs semmi, ki a felelős ezért? Közben elkészült új etetőjük és azóta váltórepülésben hordják az élelmet macskabiztos ágakon elfogyasztani. Ebben az évben népies stílust választottam a "Fűszertartó V1.2." prototípus alkatrészekeit újrahasznosítva.

madarlak.jpg

Madarat etetni jó és hasznos szórakozás (ők is jól szórakoznak). Vannak azonban szabályok. Nem lehet mindenfélével és bármikor etetni a madarakat és abba sem szabad hagyni idejekorán a magvak, szalonna és más eleségek kihelyezését. Ezekből gyűjtöttünk csokrot, de profi és látványos madáretetők elkészítéséhez is adunk ötleteket.

Ötletes postaládák

2018.12.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Másik idő, másik tér... azaz egy átlagos hazai utcaképre nem jellemző, mégis - például Hidden Object játékokból - közismert tárgy kreatív rovatunk főszereplője. Zöldövezet, agglomeráció vagy kevésbé urbanizált vidéki amerikai táj ismérve, hogy a méretes előkert (vagy farm) és az út találkozásánál állítanak fel postaládákat, melyek felcsapott kallantyúja jelzi küldemény érkezését.

postalda_03.jpg

Mivel a 120-as szürke PVC csatornacső-darabból készült, kerítésekre aggatott reklámújság-tárolók szinte teljesen nélkülözik a romantikát és művészi önmegvalósítást, ezért merészkedünk az Újvilágba. Következzen egy csokor az amerikai népi postaláda-díszítés csinosabb produktumaiból. Jellemünk eddigi döntéseink összessége és némelyik mailbox tévedhetetlenül vall készítője világnézetéről...

Helikopter házilag és más csodák

2018.12.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

imaewf.jpg

Régi vágyunk elrugaszkodni a földtől és ez nem elérhetetlen a fapados társaságok fénykorában. Persze, Ikarosz vagy Da Vinci nem egészen arra gondolt, hogy vágómarhaként terelgessék szűk folyosókon még szűkebb ülésekbe. Címképünkön a feltaláló bácsi régi nagy feltalálók szellemét idézi. Nincs Wartburg kalapos bácsi (és létra) nélkül, tartja a mondás, és ez már igaz a csodálatosan egyszerű, mégis repülésképes házi helikopterre is (az ülés mögött extra kannás bor?). És ez még csak a kezdet. Két videóban 20 perc válogatás a csupa "leg"-el jellemezhető, házibarkács járművek közül. Jó szórakozást!

Futárszolgálatok kárkezelése

2018.12.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Fekete péntek és karácsony, mely óriási terheket ró nemcsak a webáruházakra, de a csomagküldő társaságokra is. Akár napi 70-100 kiszállítandó küldemény esik egy futárra, a logisztikai központok pedig bővített létszámmal osztályozzák csomagjainkat. Örömmel tapasztaljuk, hogy nemcsak a kiszállítás gyorsasága, az elfogadható árak, de a soha nem látott színvonalú informatikai támogatás is jellemző a vezető társaságokra. Mindazonáltal mosolyunk őszintesége megkérdőjelezhető, mikor morzsalékká zúzódott belsővel érkezik meg küldeményünk.

image3_21.jpg

Sajnálatos, hogy saját példákon keresztül kell bemutatnom a csomagtörésekkel kapcsolatos vállalati állásfoglalásokat és fogyasztóvédelmi tudnivalókat, azonban két csomagom érkezett a múlt héten, mindkettő megtört állapotban. A DPD és GLS futárszolgálatok testvériesen osztoznak a "dicsőségben", ezért rájuk koncentrálok szemlémben, de körülbelül hasonló kárkezelésre számítsanak a többi cégnél is.

Hamis a gumi!

2018.11.30. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

hamis-abroncs.jpg

A Hamis a baba (1991) című Bujtor-filmben babákban csempészett heroint kutatott Csöpi és Kardos doktor. Ahogy a babákat, minden mást is hamisítanak a bejáratott márkanév népszerűségét kihasználó csalók. Mai témánk - téli gumira átállás idejének apropóján - az eredeti gyári, illetve hamisított vagy illegálisan felújított autógumikban rejlő minőségi különbségek és balesetveszély.

Háztartási készülékek ápolása - folytatás

2018.11.29. 05:00 | Írta: -nos-

russell_hobbs_allure_konyhai_kisgep_haztartasigep_1.jpg

A konyhai munkát megkönnyítő kisgépek közül általánosnak mondhatók a különféle mixerek, szeletelők, elektromos kések. Ezek szinte naponta vannak használatban, ám ezt követően a tisztításukra nem mindenkor fordítunk elég figyelmet. Ám, hogy elkerüljük az idő előtti javíttatásukat, vagy üzemképtelenségüket, ajánlatos jobban odafigyelni a tisztogatásukra és kisebb, házilag is megoldható karbantartásukra. (A posztban látható fotók illusztrációk.)

Asztalos: szíjács és geszt

2018.11.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

indoor-area-rug-tree-growth-ring-carpet-living.jpg

Olvasói jelzésre (köszönjük) visszalépünk egyet a fát, mint alapanyagot és megmunkálását célzó sorozatunkban, hogy tisztázzunk néhány faipari alapfogalmat. Geszt és szíjács, göcs és bütü kifejezések jelentése ágyazódik bele a faanyag szerkezeti felépítését bemutató anyagba, de megtudjuk, hogy a puhafa sem mindig puha és nem ezért nevezik így.

Emelj magadhoz: láncos emelő

2018.11.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image4_4.jpg

Mikor a markos emberek letették a tárgyat és elmentek, az le van téve és egy szál magunkban nehézséget okozhat megemelése vagy arrébb húzása. Jómagam egy betonból készült, kb. 300 kilós lóitatót vonszoltam anno 50 métert és gerincem máig emlegeti görgetését. Egy továbbiakban is használni kívánt géppel-tárggyal nem bánhatunk ilyen kíméletlenül, ezért szofisztikáltabb módszerekhez kell folyamodni mozgatása során. Így továbbiakban inkább preferálom a már ókorban ismert csigás emelő használatát (még ha lóitató ügyben látszólag nem is kompetens). Ennek apropóján ismerkedjenek meg közelebbről a láncos emelővel.