Minigun kartonból

2019.06.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A Predator című film két színésze is amerikai kormányzó lett. Arnold Schwarzenegger 2003-2011. Kalifornia államban, Jesse Ventura pedig 1999-2003. között Minnesotában. Ez utóbbi játszotta Blaint-t, a kézi gépágyús kommandóst. Felületes, egyetlen statisztikai mintavételen alapuló gondolatmenet során olyan következtetésre is juthatunk, hogy sikeres politikai karrier alapfeltétele a kiforrott minigun-kezelés. Pedig - talán a Fülöp-szigetek kivételével - ez nem így van.

maxresdefault_15.jpg

Mindamellett nem mehetünk el szó és tisztelet nélkül a kartonpapír gépágyú ötletének megvalósítása mellett, ha könnyed pénteki tartalomra vágyunk. Ceruzát sorozatban kilövő, működő fegyver, melynek elkészítése kihívás lehet. Még csak humorizáló szándékú nyilvános (például irodai) használata is felvet viszont morális kételyeket ezekben a munkahelyi mészárlós időkben és ezért a biztonságiak is hamarabb lőnek, mint kérdeznek.

Toolson Pro: egy finomkodó mészáros

2019.06.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

toolsonbev_05.jpg

"Szétszedtem, aztán majd lesz valami" rovatunk mai szereplője egy országrészeken átívelő együttműködésnek köszönhetően feltámasztott faipari gép. A "profi" jelzőt, hiába szerepel esetleg a termék nevében, ki kell érdemelni, hiszen ráírni bármit lehet dobozára, csak fejlett önbizalom kell hozzá. Ez esetben a maga ár- és bizalmi kategóriájában a jelzőt kiérdemli alanyunk (pedig nem is fizettek a posztért, hogy esetleg anyagi haszonszerzés céljából hazudozzunk erényeiről). A brutális méretű és erejű gépet technikai jellemzőkkel, értékeléssel és rengeteg, műtét közben készült fotóval mutatjuk be.

A nyílászáró-kávák hőszigetelése

2019.06.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

knauf3_1.png

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burokra szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél, problémás csomópontoknál kompromisszumot kell kötnünk. Ilyen csomópont a nyílászáró és a főfal csatlakozási pontja is az úgynevezett káva hőszigetelése is. Partnerünk hírleveléből kiderül a síkfalnál bonyolultabb részfeladat leírása, megoldása és a vele szemben támasztott elvárások. Fotó innen

Hirtelen felindulásból: zuhanyfej javítása

2019.06.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2s.jpg

Civilizációnkat nap mint nap végveszély fenyegeti. Mire nagy nehezen lecsökkent az atomháború kockázata, jött a globális felmelegedés vagy a legújabb potenciális, fajunkat kiirtani képes apokalipszis fenyegető réme (melyről lentebb írásom szól). Szerencsére titkos kormányzati szervek vagy épp névtelen hősök naponta megvívják saját harcukat, hogy elhárítsák a fenyegetést. Mindezt oly diszkréten, hogy ne is értesüljünk róla, mekkora veszedelemben forgott sártekénk, csak éljünk tovább boldog tudatlanságban. A soha véget nem érő, heroikus küzdelem egyik epizódjáról szeretném ma fellebbenteni a fátylat.

Ötletes barkácspraktikák (23.): Flexvarázs

2019.06.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5_35.jpg
A sarokcsiszolóval nem lehet betelni. Maroknyi teljesítménybomba hatalmas fordulatszámmal, mely a vágás-csiszolás, néha fűrészelés számos formájában segítségünkre lehet. Példáinkban a találékony barkácselme állványra erősítette ezt az alapvetően kéziszerszámot (mellékesen így csökkentve veszélyességét). Házilag felruházva az ipari célszerszámok erényeivel - mint lineáris megvezetés vagy CNC-vezérlés - kis műhelyekben is elérhetővé teszik milliós gépek szolgáltatásait. Egyszerűségükben nagyszerű ötletcsokrot nyújtunk át: flexalapú lemezvágó, eszterga, köszörű és hajlékony tengelyű multiszerszám-hajtás (ez utóbbival nem a fogorvosoknak akarunk költséghatékony tippeket adni).

Japán precizitás…

2019.06.06. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Mára egy könnyedebb posztot írunk, csak videókat kell nézni benne, és csodálkozni. A legendás japán precizitásról mindenki hallott már. Nyilván van is valami alapja, bár vélhetően ott sem mindenki Hattori Hanzo.

Mindenesetre a napokban bukkantunk pár videóra, amelyeken apró, munkát segítő kis célszerszámokat, sablonokat, illetve komolyabb gépezeteket is készítenek fából, művészien aprólékos módon. Őszintén szólva nem hiszem, hogy itt a furdancsnál bármelyikünk ennyi munkát tenne egy ilyen sablon elkészítésébe, de nézni a dolgot valóban lenyűgöző…

kepernyokep_errol_2019-05-30_10-10-38.png

Így épült a végvár

2019.06.05. 07:29 | Írta: kkm.furdancs

gyor_1600_04_utomunkazott_vizjel.jpg

Egy várral szemben komoly követelményeket támasztottak építői. Álljon évszázadokig, jól bírja az ágyúzást és legyen elég nagy befogadni a védőket. Számos erődítményünk mai napig helyt ad használatban lévő épületeknek, macskaköveit autók koptatják. Felmerülnek technikai kérdések, ha megpróbáljuk felmérni építésük körülményeit. Honnan hozták az alapanyagot, kik és milyen módszerekkel húzták fel a sáncokat, falakat? Hol laktak az építők?

Játszótéri mobil mélygerenda

2019.06.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A gerenda (sporteszköz) ötlete egy aznap különösen rosszkedvű középkori inkvizítor fejéből pattanhatott ki. Történetét elpattanó csigolyák, szilánkokra tört bordák és a mindenkori fiatal tanulónemzedék sportolási kedvének csírájában való elfojtása köríti. Kisiskolásként mind találkoztunk emberszagú tornateremmel, mely telezsúfolva kínzószerszámokkal a nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülések hihetetlen változatosságával fenyegette főleg a lányokat.

image10_17.jpg

Mindamellett nem tagadhatjuk hasznosságát az egyensúlyérzék javításában. Kötéltáncosok, alkoholisták (az amerikai ittas vezetés-tesztre célzok) és legfőképpen játszadozó gyermekek hasznot és örömet találhatnak a gerendán való egyensúlyozásban. Mai írásunkban megszelídítjük a veszélyes alkotmányt, hogy ötcentis zuhanásnál nagyobb kockázatot ne kelljen vállalni, mégis reális szimulációt, egy talajszintről kiemelkedő nyomsávot adjunk gyerekeink lába alá.

Dekopír fűrészlapok és rögzítésük

2019.06.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

posztba0422_13.jpg

Kaotikus kicsit az egyenes mozgású fűrészlapok megnevezése, befogásuk módszerei is változatosak. Ebben próbálok rendet tenni és bemutatni a gyakran felmerülő problémákat. Tipikus hibalehetőség, majd elhárítása kerül napirendre gépboncolással egybekötve, illetve egy végre stabil, életszerű gyári megoldás példáját szeretném bemutatni testközelből.

Ötletes barkácspraktikák (22.): Szívás és fújás

2019.05.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

maxresdefault_13.jpg

Mai témánk a nyomás és vákuum. Ismerkedjenek meg a falra sprézett vakolattal, falfestékkel és a nagynyomású tisztítóberendezések hatékonyságával. Ezután hátramenetbe kapcsoljuk a Rakéta porszívót és a vákuum erejét demonstráló felvétel következik. Levezetésként a meghökkentő látvány után, hogyan készül a terepminta Kínában.