Betörőbiztos madárodúk

2019.02.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az időjárás viszontagságaitól védett, a ragadozók figyelő szeme elől rejtett magaslati „odúlakások” a madarak mellett számos más állatcsoport képviselőjének is kedvelt búvó- és szaporodóhelyet jelentenek. Vannak azonban olyan látogatók, amelyek megfelelő védelem híján egész odútelepeket foszthatnak ki.  Egyes önkényes házfoglalók - darazsak például - az emberre is veszélyt jelenthetnek.

madarvedes01_1.jpg

Lassan időszerű madárodúk elkészítése vagy a régiek kitakarítása, karbantartása. Ezekről többször és bőven írtunk már. Mai írásunkban vendégeink megvédésére helyeztük a hangsúlyt. Néhány módszer ragadozók és nem szívesen látott, más madarak távoltartására.

Használjunk-e akkumulátoros szerszámokat?

2019.02.21. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Jó, igaza van a nyájas olvasónak, ez a cím eleve kissé provokatív. Hiszen nyilván használunk akkus gépeket, például csavarozógépből ilyeneket használ mindenki évek óta. De aki követi a szerszámok fejlődését, vagy legalább nyitott szemmel jár mondjuk a barkácsáruházak szerszámosztályain, az már tapasztalhatta, hogy manapság már minden elektromos kéziszerszám kapható akkumulátoros verzióban. Még azok a gépek is, amelyeknél úgy gondolnánk, hogy csak igazán komoly teljesítménnyel, igazán erős, tehát sokat fogyasztó, vagyis vezetékes áramellátást igénylő verzióban működhetnek.

akk1.png

Bútorvilágítás LED-szalaggal

2019.02.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1_28.jpg

 Ej, de sötét ez a gardrób (nem találom a garbóm) - mondhattuk régebben, elveszve egy mély szekrény sötétjében. Voltak félmegoldások kivilágításra, számos hátránnyal. Pontszerű fényforrások, mely vezetékeinek elrejtése is külön munkafolyamatot igényelt. Már a korai típusok is alacsony feszültséggel üzemeltek, hogy elkerüljék az áramütést vagy tüzet. Szerencsére jött a LED-szalag, melynek vezetéke maga a világító csík és ezért minden sarokba jut a fényből.

Asztalos: Fahajlítás gőzöléssel

2019.02.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A mesterségesen szárított faanyagot később visszanedvesíthetjük, hogy kihasználjuk maradandó alakváltozását. A fa alkatrészek hajlításáról esik szó, hiszen az egyenesek, derékszögek, párhuzamosok alkotta forma nem illik minden bútorstítlushoz. Rengeteg hulladékot termelve ugyan kimarhatjuk a köríveket, de az ipar már rég kidolgozta a takarékos,  gőzölésen alapuló hajlítás-visszaszárítás módszerét. 

gozoles05.jpg

A faanyag nedves vagy forró állapotában képlékenyebb. A gőzöléssel való hajlítás lényege, hogy a fát egy jól szigetelt kamrába helyezik, amelybe folyamatosan forró gőzt juttatnak. Házilagos megmunkálásnál a gőz fejlesztésére alkalmas lehet egy teafőző vagy egy kukta. Amikor a gőzölés során a faanyag felmelegedett, kiveszik a kamrából, és sablon körül meghajlítják. A módszerről elmondható, hogy a siker kétesélyes, mert szárazon a meghajlított elem kissé kiegyenesedik, ugyanakkor a túl éles ívben hajlított elem eltörhet.

Golyóöntés magas szinten (-ről)

2019.02.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_3.jpg

Baltimore központjában áll egy kéményre emlékeztető téglatorony. Néhány ablak helyezkedik el ritkásan oldalában, belsejét mindössze egy tetőre vezető lépcső tölti ki. Más nagyvárosokban is látni hasonló - hasáb vagy henger alakú - építményeket, általában Shot tower, lövőtorony nevet viselnek. Mik ezek és mi célt szolgáltak az 1800-as évek eleje óta, mikor épültek?

Láncfűrész és művészet

2019.02.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nemzedékről-nemzedékre szálló, sok száz évnyi kézifűrész- és baltakezelési gyakorlat porladt feleslegessé az első láncfűrészek megjelenésekor. Viszont jelentősen megkönnyítette a favágók munkáját és kevesebb forgács ment veszendőbe, mintha fél napig baltáztak volna egy emberesebb törzset. A Furdancson bemutattuk már általánosságban, szét is szedtünk egyet, illetve érintettük karbantartását. Szeretjük.

1_15.jpg

Most a kulturális életre gyakorolt hatása kerül napirendre. Hatékony vágó-roncsoló szerszámként ismerjük, ezért  destruktív jellegű szerepekben tűnik fel leginkább. Azonban olyan tárgy is, melynek szimbolikussága megihletett képzőművészeket, hogy vászonként fessenek rá vagy alaprendeltetéstől távol álló szituációkba helyezzék őket. Híres láncfűrészeket és médiatörténeti pillanatokat mutatunk.

Építsünk videóstúdiót – legyen világosság!

2019.02.14. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A múltkori posztban említettem, hogy ez a stúdió egy már nem használt, régi műhelyből kerül kialakításra. Ebben a műhelyben korábban spiáter, sőt, egy időben alumínium öntés is történt, de lakott itt műanyagfröccsöntő gép és ipari méretű eszterga is. Ehhez illő módon bizony igen komoly elektromos kábelmennyiséget találtam, persze három fázis, a fénykorban (évtizedekkel korábban, még a múlt rendszerben) itt használt fázisonként 50 A-es drafthoz méretezett vezetékekkel, már rég nem divatos lapos 3 fázisú dugaljakkal és becsavarós kerámia biztosítékokkal. Ezt persze mind ki akartam selejtezni, stúdióként használva csak néhány lámpa fog világítani, és különben is, az oszlopról már évtizedek óta eleve csak 16 A jön be a házba, feleslegesen túlméretezetté vált itt minden.

furd2_jpg.png

Aranyozási technikák és restaurálás

2019.02.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Írásunknak aktualitást ad, hogy tegnap volt hetven éves a magyar restaurátorképzés, gratulálunk!

image3_24.jpg

A temetkezési iparág hatalmas biznisz a szolgáltatóknak és segédanyag gyártóknak. Ez akkor rémlett fel, mikor fémből készült betűk után kerestem webáruházakban. A kínálat szűk, leginkább sírkőkészítőknél találni bronz, króm, arany színekben felületkezelt, 4-5 centis betűket. Nem irigylem Özv. Dr. Kötényesné Baumgartner Rozália hozzátartozóit, mert egyetlen karakter 1460-6700,- forintos áron kapható. Bár egyszer élünk és halunk (plusz random reinkarnáció), egyszeri kiadásnak jelentős tétel, ha ütősen vizuális, de mégis konzervatív emléket akarunk állítani magunknak.

Indonéz barkácspraktikák

2019.02.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

11111.jpg

A vietnámi barkácshelyzet feltárása után folytatódik világ körüli sorozatunk és egy újabb távoli országba, Indonéziába látogatunk. Trópusi éghajlatú, esőerdők borította, erősen széttagolt  ország, melyet 6000 lakott és másik 12800 néptelen sziget alkot. Közepesen fejlett régió, melynek fellendülése a nyomorból néhány évtized alatt végbement a múlt század derekán. Ám korántsem olyan magas az általános - főleg vidéki - életszínvonal, hogy ne adna teret némi barkácsolásnak, kiváltandó a gyári gépeket például földművelésben.

Színpadtechnika szemétből: szintetizátor (1.)

2019.02.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Minap megláttam, mekkora kamatot fizet Sanyi Bácsi Bankja fél évre lekötött betétekre. 0.01%, de ötmilliós összeg felett ez akár elérheti a mesés 0.05 százalékot is! Rögvest felbuzdult bennem a vágy, hogy épp felesleges forintjaimból mindenféle használt hulladékot vásároljak fel, majd egy darabig élvezzem szolgáltatásaikat. Ezután javítva - fejlesztve, avagy önnön eredeti pőreségükben piacra dobom őket - szólt a mesterterv. Néha félrenyúl az ember vagy nem sikerül a javítás, de nehéz akkorát hibázni, mely 10.000 forintonként évi 1 Ft kamatnál rosszabb zárszámadást mutat.

image9_4.jpg

Szokásos rétegműsorunk következik, mely zongoráról vagy 3D nyomtatásról szokott szólni.  Most 3D nyomtatással segített szintetizátorfejlesztés a téma. Kicsit erős a cím, mert összetevői - régi midi billentyűzet és néhány éves tablet - sem olyan minőségben szemét, mint a tegnapi napilap vagy összegyűrt sörös doboz. Igazából bármely elektromechanikus gép vezérléseként szóba jöhet egy öreg tablet, ennek fényében olvassák a lentieket.