Fotóháttér-állvány villamosítással

2019.12.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

fotovillany03.jpg

Egy kész project leírása következik. Szerves részét képezi 3D nyomtatóval előállított egyedi alkatrészek felhasználása. Nem mindenkinek van printere, de régóta bizonygatom, hogy beszerzése aprópénz ahhoz képest, mennyit kell alkatrészeket keresgélni, vásárolni és elképzeléseinket késztermékekhez alakítani nélküle. Már egy túlárazott profi fúrógép áráért megkapható. Ez van.

Ötletes barkácspraktikák (30.): Téli barkácsmix

2019.12.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_53.jpg

Van, kit nem tántorít el a fagyos december és túrázni vagy monstre gombaszedésre indul. Kedvenc török videóbloggerünk fűthető, hátizsákba férő sátrat készített erdei rablóhús sütéshez. Aki inkább a meleg (asztalos) műhelyben húzza meg magát, számukra érdekes lehet a hengeres (hossztól függően kugli vagy méterfa) törzsből esztergált vázalámpa. A hipszterek hájpja miatt nekem kissé overflow :) "bármit raklapból" divatnak inkább tolerálható formáját mutatja be egy nagyon csinos szekrény elkészítése. Végül ha már tavaszra és vízpartra készül valaki, idejekorán okulhat egy selejt sarokcsiszoló derékszögű áttételéből készült csónakhajtás-megoldásból.

Csavarproblémákra joghurtot!

2019.12.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_6.jpg

Egy barkácsműhelyben idővel óhatatlanul elszaporodnak a különféle mütyürök, métermenetes izék, számos fajta bigyó felbukkanására számíthatunk, nem is beszélve a ketyerék nyomasztó tömegéről. Mindig az utolsó dolgunk rendet tenni és átlátható, osztályozott módon tárolni ezeket. A munkából megmaradt vagy máshonnan kitermelt alkatrészeket legtöbbször beledobjuk egy nagyobb edénybe, hogy aztán valóságos Hidden Object játék keretében hosszú percek alatt turkáljuk ki. A mindenféle kartondobozba és zacskóba rejtett, szanaszét hányt készleteket pedig pont akkor nem találjuk, mikor szükség lenne rá. De jó lenne egységesítve, egy helyen tárolni mindent!

Barbie baba testméretek

2019.12.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

"Hét év a lakosság szolgálatában" mottónk jegyében, most a varrógép felett görnyedő anyák segítségére szeretnénk sietni és - ajándékötletként is - megismételjük korábbi posztunkat a Barbie babák testméreteiről.

b8.jpg

Barbie hosszú utat járt be 1959. óta, mikor feltalálója találkozott gyermekei kívánságával, hogy öltöztethető, felnőttet utánzó babát szeretnének. Játékhoz és kellően részletes megjelenítéséhez eléggé nagyméretű, de még elérhető árban gyártható modell született. Formája és az általa megjelenített szépségideál - sőt, életforma üzenet -  változott valamelyest, de ettől még lényege ugyanaz: játékbaba.

Nem minden lineáris tengely, ami fénylik...

2019.12.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Folytatva az előző részt: Elméletem szerint bizonyos szerszámokat, alapanyagokat azért mernek ennyire túlárazni gyártóik, mert hosszú élettartamúak, ritkásabb igény van rájuk és valamely pénzkeresésre alkalmas formában használják fel őket. Itt van például ez a kis csinos, 10-es keresztmetszetű lineáris tengely, melynek centiméterét 37 forintos áron mérik.

image8_29.jpg

10 nagyobb, mint nyolc és a tapasztalatlan, lapos erszényű gépépítő tanonc arra gondol, hogy a nyomtatóknál alkalmazott nyolcas tengelyhez képest mégis csak szintet lépett szilárdság tekintetében és környezeti ártalmak ellen gyárilag védett. Narrátor: "Azonban nagyobbat nem is tévedhetett volna..."

Egy lelkes apa az építőiparban

2019.11.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

02_3.jpg

Kis személyes történet: Konzultációs központban jártam főiskolára, melynek szomszédságában emelkedett egy népszerű helyi zeneiskola. Még becsukott ablakok mellett is hallatszott, ahogy lelkes tanulók csiszolgatják fúvóshangszereken tudásukat. Egyik épület sem rendelkezett még hő- és hangszigeteléssel, így lényegében informatika-tuba szakot végeztem. A tudatos hangszigetelés és anyagai szerepeltek már a blogon, most egy példa - partnerünk havi hírlevele keretében - rámutat, hogy a sajtolt szálak színre fújva akár egyedi stíluselemként is alkalmazhatók.

Jó munkához szól a metál (11.): Bruce Dickinson

2019.11.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

3140515095_7a0dcf7b76_z.jpg

Egyszer kisiskolásként, amolyan "Ki a példaképed és miért pont Lenin? - jellegű  dolgozatot kellett írnom az Egri csillagok hőseiből választva. Hőbörgéses lázadásként (akkor még nem ismertem az irónia kifejezést, sem a szintén gyűrűmániás Gollam karakterét) Jumurdzsákot választottam. Az ő fanatikus kitartását és akaraterejét emeltem ki követendő erényként. Sajnos nem túl sikeresen, ami a tanár néni reakcióját illeti. Manapság, érvekre és tényekre alapozva, inkább Bruce Dickinsont választanám és neki szentelem melómetál magazinunk aktuális zeneválogatását.

A minőségnek ára van - lineáris tengely

2019.11.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_24.jpg

Kétrészes írásunk nagyvonalú tömörséggel bemutatja a lineáris tengelyeket és sokrétű alkalmazási lehetőségeiket, alternatíváikat. Folytatásban viszont a gépépítő embert szívlapáttal csapja arcon az Életszerű Valóság és kiderül, hogy egyeseknek már a kéregedzési technológia sem szent.

Az Üst - csapágyazás házilag

2019.11.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00.jpg

"Az történt, hogy kikopott a kenyérsütő üstjének a tengelye. Ezt nyilván megelőzte a szimering halála, csak nem jelezte semmi. Szóval a szimering mellett leszivárgott a lisztes víz, és szépen tönkretette a tengely fészkét. Vettem új üstöt, immár a harmadikat, jó drágán, kb a gép árának feléért, és ezzel párhuzamosan nekiláttam, hogy megjavítsam a rosszat." - kezdi levelét rendszeresen publikáló barkácshősünk, Zweitakt. Köszönjük és gratulálunk!

Ötletes barkácspraktikák (29.): Hangfal kézi gyártással

2019.11.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hangfaltervezés bonyolult dolog. Túlmutat a mérnöki munkán, mert fizikailag nem mérhető jellemzőket, sejtéseket és audiofil mágiát kell bevetni építésekor és összetevői kiválogatásakor. Sok kísérletezés és tökéletes hallás, előtanulmányok, valamint faipari műhely szükséges a fejlesztéshez. Viszont jó hír nagyreményű, kezdő konstruktőröknek, hogy több sikeres modell kisebb gyárakból, műhelyekből kapaszkodott fel a világhírnév és szemérmetlen árképzés bérceire.

custom_crossovers_05.jpg

Lám, az olcsó és ronda NAD3020, amit egyszerűen csak ikonikus erősítőként és giant killerként ismer a világ, sem japánból vagy egy eldugott skót faluból (ez amolyan HiFi közhely, az aranyárban, előrendeléssel kapható HiFi csodák egy része arrafelé terem), hanem az akkoriban nem a saját innovációjáról híres Taiwan gyártósoráról származik. Történetét itt olvashatják.