Változás a KRESZ-ben, mostantól talppal tömöríteni tilos.

2018.07.20. 05:00 | Írta: Pajer

untitled_collage_10.jpg

Még kölcsönzős ténykedésemre visszaemlékezve (no, nem videó kölcsönző), mindig mosolyt csal az arcomra az olyan emlék, amikor a kedves ügyfél a pincefal melletti visszatöltésnél, ha nem volt épp bent döngölő , simán elvitte a lapvibrátort, mondván " nem baj, ha nem üt akkorát, a megrendelő úgysem ismeri. Az a fő, hogy zörögjön”. Arról persze nem szólt a fáma, hogy mikor szakadt be a járda a fal mellett, de hogy megsüllyedt, az biztos. Azt is könnyen kijelentjük, amikor a frissen aszfaltozott útjainkon zötykölődünk, hogy „biztos kiloptak belőle valamit”. A kérdés az, hogy mit loptak ki, mert nem biztos, hogy az anyagot, lehet hogy csak a munkafázisokra szükséges időt, vagy a technológiai tudást.

Térbeli (pop-up) könyvek bemutatója

2018.07.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_2.jpg

Gyermekkorom egyik szép emléke a Csizmás kandúr című, kihajthatós könyv (akkor még nem pop-up könyvnek hívtuk). A műfaj él és virágzik, akár kereskedelmi termék, akár egyedi barkács - művészeti formában. E könyvek történetéről olvashatnak, érdekes és szép illusztrációkkal, videókkal megszakítva. Walking dead és Trónok harca témákat feldolgozó könyvekkel is találkozhat, ami bizonyítja, hogy nem (csak) mese ez, gyermek! Minden kép link is egyben.

Otthonunk alapfelszerelése, a varrógép

2018.07.17. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

varrás varrógép

A múltkori váltószoknyás poszt után páran megjegyezték, hogy szép-szép, de hát ehhez varrógép kell. Ami igaz, ugyanakkor én gyakorlatilag fel sem tudtam tételezni, hogy van olyan háztartás, ahol ne lenne ilyen masina. Vagy legalább a szomszédban, vagy a szülőknél... Számomra egy varrógép ugyanolyan alap felszerelés, mint egy tűzhely, vagy épp egy hajszárító...

Kopj már le! - vibrációs tisztítók

2018.07.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

85232_1439660236.jpg

Szinte nem múlik "Hogyan készült?" epizód anélkül, hogy az öntött, sorjás vagy épp ragyogó fényesre csiszolni kívánt munkadarabokat ne lapátolnák be egy forgó edénybe, melyet koptatóanyaggal töltöttek meg. Nagyon hatékony, mert kiemelve a kész alkatrészt, hasra esik rajta a fény és nem kívánt, durva maradványok is eltűntek róla. A házi "vibrolábas" és ipari gépek közötti kínálatban tallózunk ma. 

Társasjáték házilag

2018.07.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kistankhird_15.jpg

A számítógépes stratégiai játékok nem tudnak annyira szórakoztatóak lenni - közösségi élményt nyújtani, mint mikor a dohányzóasztal lába mellett pozíciót foglalunk kis makett-tankjainkkal, kimérjük a lőtávolságot, majd odapörkölünk a disznóknak. Nagy gyerekek játéka ez és pár éve ölünkbe hullott a technika, mellyel személyre szabhatjuk társasjátékainkat, ha épp nem mi készítünk magunknak komplett szettet. Legyen az fantasy, stratégiai, gyermekeknek való, szinte minden stílushoz megtaláljuk a hozzávaló figurákat, csak le kell töltenünk őket a netről.

Homokfúvás az iparban és házilag

2018.07.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

sxc_europe_sbc_220_send_blasting_cabinet.jpg

A fúvás olyan munkafolyamat, amely a felszín megmunkálás munkafolyamatok közé tartozik. Fúvás során egy sugarat lőnek a munkadarabra, amely köszörülő hatással van a felszínre. Ez megszabadítja a munkadarabot a nem kívánt egyenetlenségektől, korróziótól és szennyeződésektől. Nem a lakótelepi barkácsműhelyek elterjedt tartozéka egy ilyen hangos és poros berendezés, de azért ismerjük meg felszínesen a technikát. Ipari és barkács kivitelben, gyárilag valamint házilag készített eszközöket és felhasználásukról készített videókat mutatunk írásunkban.

Kelesztéstől az oszlatásig: letölthető OKJ tananyagok

2018.07.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kelesztes_nagyitott.jpg

A hét leghasznosabb linkje következik. Tudtam a létezéséről, de annyira és érthetetlenül eldugták készítői, hogy sokáig kellett keresgélni. Pedig méltán lehetnek büszkék az ingyenesen közzétett 226 OKJ tanfolyam elektronikus anyagára, melyek közt nem csak a vizsgára készülők, de bármely érdeklődő szívesen tallózik.

Tetők hőszigetelése szarufák között

2018.07.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

k00.jpg

Nyáron kevesebb szó esik a hőszigetelés hasznosságáról, miközben ebben az évszakban rengeteg villamos energiát spórolhatunk meg azzal, hogy a jól hőszigetelt épületekben jelentősen kevesebb légkondicionálást kell alkalmazni. Légkondi nélkül egy szigeteletlen tetőtéri lakás vagy munkahely „Pokol a magasban”, mely korán felmelegszik és még este is szinte élhetetlenül meleg. Túlhűtve viszont egészségtelen és drága. Mit tehetünk? A leggyorsabban, legkönnyebben hőszigetelhető terület, a magastető szigetelésének legfontosabb szabályait olvashatják mai írásunkban!

Időtálló harci mocik

2018.07.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Nem akarok riogatni, de mikor legutóbb a németek kiestek a focidöntőből, rákövetkező évben kirobbantották a II. világháborút. Ha egy német csalódott, akkor nagyon csalódott. Ez adta az ötletet világháborús harci (később piacozásra, áruterítésre is használták őket az autóínséges időkben) motorok esztétikai és technológiai megközelítésű szemléjére cikkválogatással és galériával.

aa1bbf8e073f316773330115ccdce484.JPG

Ezek a járművek az akkori ipar csúcstechnikáját képviselték, de jó példával szolgálhatnának tartósságukkal, hiszen még évtizedekig használták őket és ma is sok működő példánnyal találkozni. Szorgos restaurátorok keze nyomán szinte gyári új állapotban, általában fedélzeti géppuska nélkül vásárolhatunk a kínálatból.  Forma és tartalom, nyálcsorgató német, amerikai és orosz gépek sora következik. Vezetéses videókkal!

Egy angol ház újjászületése - 6. rész - Hová tűnnek a fák?

2018.07.06. 05:00 | Írta: Pajer

Mielőtt belefognék az angol városi kertészet gyönyöreibe vagy gyötrelmeibe, gyorsan fussuk át, milyen jellegű házakban is élnek a nagy Albionban. Ebből a témakörből a „flat” azaz lakás kiesik, bár van rengeteg olyan, amit régi viktoriánus házból alakítottak ki. Azok kertjét vagy közösen használják, vagy az alsó szinten lakó egymaga birtokolja. 

gettyimages-522232864-1523751736.jpg

Van az önálló emeletes, azaz detached, az ikerház: „semi- detached”, a földszintes sima ház: „bungalow” és természetesen nagy többségben a sorházak: „terraced house”.