Vészeljük át a hőséget egy kerti medencében!

2018.08.14. 05:00 | Írta: ( x )

A medencézés egy nagyszerű formája a családi kikapcsolódásnak! Nehéz elképzelni kellemesebb módszert az ejtőzésre, mint egy fárasztó és forró nyári napon elterülni a hívogató víz partján, és élvezni a pihenés örömét. Az pedig már álmaink netovábbja, ha mindezt a saját kertünkben tehetjük meg!

medence01.jpg

Persze a legtöbben ilyenkor arra gondolnak, hogy mindez csak álom lehet, de szerencsére ez manapság már koránt sincs így. Ahogy a technológia és a világ fejlődik, úgy lesz egyre elérhetőbb egy minőségi és hosszú életű kerti medence az átlagos családoknak is.

Gabion: Mi az és miért jó?

2018.08.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

gabion_19.jpg

Amikor megtervezünk, felhúzunk egy kerti építményt, meglehetősen hosszú időre elköteleztük magunkat és csak vonakodva nyúlunk a csákány után, hogy helyesbítsük az eredeti elképzelést. Egy kivétel van, a gabion, a fémketrecbe hordott kövek halmaza, mely csinos falat képez és könnyen mobilizálható. A "könnyű" kifejezés túlzás, de például fogyókúrázni vágyóknak maga a tökéletes elfoglaltság. Látványos, természetes, növényekkel betelepíthető dekoráció egy kertben, cégünk főbejáratához vagy közterekre, de akár grillsütőt vagy postaládát is építhetünk belőle.

Fessünk vízzel!

2018.08.10. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Az otthoni munkáknak az egyik legsűrűbben előforduló típusa a festés és mázolás. Ezzel még az amúgy a barkácsolást csak nagyon óvatosan végzők is találkoznak néha. A kérdés általában csak az, hogy mivel festünk? Itt a Furdancs blogon már írtunk többször a felületkezelésről. Arra is kitértünk, hogy bizony a felhasznált anyagok folyamatos fejlődnek, az évtizedekkel ezelőtt általánosan használt olajfestékeknél, vagy a kicsit később megjelent oldószeres, nitro- vagy lakkbenzin hígítású festékeknél már jóval modernebb és környezetkímélőbb termékek is kaphatóak.

Extrém gépet, ha kevés a lapát!

2018.08.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

maxresdefault_2.jpg

Az első kockákon felbukkanó, hómaróval felszerelt mozdony döntötte el, hogy ezt itt és most kell bemutatni. Hűsítő  a méteres hófalakba alagutat vágó célgépek látványa, a többi gép pedig roppantul érdekes, például méreténél fogva. Leélhetjük az életünket, végignézhetjük az ismeretterjesztő csatornákat elejétől-végéig, hogy találkoznánk az igazán komoly kihívásokra tervezett konstrukciókkal. Lehet, hogy több áramot fogyaszt, mint egy falu, daru kell egy szegecsének kicseréléshez vagy két évet kell sorba állni előjegyzéséhez, de ha már megvan, nincs az a támfal - erdő - lavinaomlás, ami megállítaná. Extrém gépek válogatása következik.

Csobogóépítés: mindent bele!

2018.08.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

csobogo11.jpg

Nehéz elengedni a csobogóépítési sorozatunkat, mert minden nap egyre melegebb lesz és annál inkább jólesne egy kis hűsítő csobogás. Még inkább egy saját készítésű, személyre szabott kompozícióból. Míg előzőleg a fő alkotóelemeké volt a terep, most a kitöltőanyagok, díszítőelemek és növények kerülnek sorra.

Szabadtéri akusztikai játékok

2018.08.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1_3.jpg

A színházak mindig nevesítve szerepelnek érintés- és tűzvédelmi szabályzatokban. Érthető, hiszen sok ember kis helyen összezsúfolva sérülékeny közeg és ha egy színház ég, akkor nagyon ég. Szabadtéri előadásokon - főleg vizes élményparkban - nem fenyeget ilyen veszély, már csak a korrekt akusztikai tér kialakítása vár megoldásra. A Nyíregyházán található Szabadtéri színpad rekonstrukcióját és felújítását mutatjuk be, ahol már nem verődnek össze-vissza a hangok és kiküszöbölték a .

Hűsítő ötletek: légkondi mindenből

2018.08.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak hálásan visszatérő témák, amit gátlástalan sajtómunkások örömmel illesztenek minden évben  a műsorfolyamba. Kullancshelyzet, medvehagyma és hogy meleg van. Más szempontból megközelítve, egy csecsemőnek minden vicc új és talán pont Ön nem olvasta még a frappáns ötletek végeláthatatlan sorát, melyet akár itt, akár a videomegosztókon találni.

lkondi.jpg

Legtöbbje persze csak játék, demonstráció és pótcselekvés. Igazi hidegélményt egy brutális légkondi beszerzésével szerezhetünk, vagy ha elköltözünk Zabarra, kalandvágyóbbak Ojmjakonba.  De azért csak kattintsanak bele válogatásunkba, ahol hűsítő szerkezetek készülnek kartonpapírból és más egyszerű alkatrészekből. Külön ajánlom a spanyol nyelvű videókat, mert ott tényleg meleg van, így módszereik tapasztalaton és rászorultságon alapulnak.

Amikor kiderül, hogy a király meztelen - benzines vágógép teszt

2018.08.03. 05:00 | Írta: Pajer

 cim.jpg

Ez a teszt tipikus esete annak, amikor egy jónak tűnő ötlet elkezd egy szürreális folyamattá válni. Az ember csak néz ki a fejéből és nem érti, hogy mi folyik körülötte. A történet egyszerű, mivel már mindegyik érintett céggel volt kapcsolatunk az eddigi tesztek kapcsán és ez év tavaszán mindegyik új gépekkel, újításokkal rukkolt elő. Adott volt, hogy ez egy jó téma lehet, főleg mert megrögzött híve vagyok annak, hogy a benzines vágógépeknek igenis helye van a hazai piacon.

Csak a szemnek: műételek Japánból

2018.08.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

1e9deebdb8fbf4c090577541a6c18f03.jpg

Vannak hátrányai, ha nem tudunk olvasni, például étlapról rendelni egy étteremben. Mások szeretnék előzetesen szemügyre venni leendő ebédjüket (bár a bemutatók valóságtartalmáról számtalan összehasonlító mém kering a világhálón). Eredeti megoldást a japánok eszeltek ki és az 1920-as évektől a kézművesek és a gyertyakészítők olyan élelmiszer-modelleket fejlesztettek ki, amelyek megkönnyítették vendéglátók számára a menümentes rendelést. Kirándulásunk a plastic vagy fake ételek szülőhazájába azon példálózik, mikor nem baj, ha műanyag ételt vásárolunk.

Mini lánghegesztők

2018.08.01. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A gázlámpa egy csodásan sokoldalú eszköz, melyet flambírozástól - csőszerelésig széles körben használhatunk. Iparági mitológia szerint Prometheusz is egy Rothenberger C200-al lépett meg az istenek barkácsműhelyéből, hogy mobil tűzzel ajándékozza meg az emberiséget, de a biztonságiak elkapták.

Prometheus alakja közismert. Művészeti alkotások és rossz filmek címei őrzik emlékét. Viszont számomra ismeretlen tény volt, hogy nemcsak probán-bután palackos forrasztólámpát találni a barkács- és konyhai szegmensben, hanem oxigénes lángvágó-hegesztő berendezéseket is. Egy hirdetésben bukkantam magára a fogalomra és most megosztom önökkel is kutatásom eredményét.