Faházak időszaki karbantartása

2018.10.19. 05:00 | Írta: -nos-

windowneedsrepair.jpg

A faházak, különösen régebben, többnyire hétvégi telkek időszaki tartózkodására készültek. Mára ez a helyzet ugyan némileg változott, ám a fa mint építőanyag legfeljebb a minőségében, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően igényesebb lett. A lényeg azonban, hogy minden faház rendszeres karbantartást és hosszabb idő elteltével alapos felújítást igényel. Megéri a fáradságot, ugyanis a jól karbantartott faépületek akár a 100 évet is megérhetik.

Házi készítésű gyurmák

2018.10.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Mindenkiben él a remény, hogy valamely rejtett tehetség bujkál benne, csak még nem volt alkalma próbát tenni, hogy előcsalogassa. Nem fogott kezébe először hegedűt például, hogy az első, spontán kicsikart dallamok után Bartók Béla biztató szavak kíséretében megölelje. Mikor ez az inspiráció találkozik bővebb anyagi lehetőségekkel, kiszámíthatatlan eseménylánc veheti kezdetét. Kiderülhet, hogy tényleg tehetségesek vagyunk. Vagy épp ellenkezőleg.

7188833900_629ff4eaab_b.jpg

Mindenesetre a próbálkozásokhoz kapcsolódó vásárlások élénkítik a kiskereskedelmi forgalmat és hihetetlen másodlagos piacot teremtenek szobabicikliknek, golfkészleteknek, hangszereknek, fényképezőgépeknek vagy festőkészleteknek. Néhány ilyen alkotóeszköz kacskaringós utakon esetleg odatalál egy valódi tehetséghez. Ne fukarkodjunk tehát kipróbálni a digitális szaxofonokat vagy dobkészleteket, ezzel is tehetséggondozást végzünk áttételesen...

Termithegesztés nagypályásoknak

2018.10.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

...de kisvasútnál kispályásoknak is. A termithegesztés nem tartozik a mindennapok barkácsolás-eszköztárába, ezért érdekességként egy összefoglalót megérdemel, mert ha nem járunk vasúti- vagy villamos pályafelújítások közelében, kimarad életünkből ez a látványos és hatékony hegesztési módszer.

termitacel.jpg

Száz évesnél is régebbi technika, melyet vasúti sínek összehegesztésére használnak leginkább. A 2500-3000 fokos "termitvas" még a fokozott terhelés szinonimájaként ismeretes vasúti követelményeknek is eleget tesz és évtizedes (-százados) élettartammal olvasztja össze a sínszálakat. A termithegesztés folytonos, megszakítások nélküli sínpályát eredményez, ezért is kedvelik városi kötött pályás vonalak építésénél vagy felújításánál. Így ha zakatol a vonat, akkor a sínek végeit még másképp (oldható hevederkötéssel) illesztették össze.

Helytakarékosság tolóajtókkal

2018.10.16. 05:00 | Írta: -nos-

new-sliding-door-wardrobes-walk-in-wardrobe-zone-ilnzpgb-.jpg

A tolóajtók előnyei tagadhatatlanok, ám a kialakításuk kissé összetettebb feladatot jelentenek a pántolt ajtók alkalmazásánál. Viszont bizonyos helyi adottságok esetében érdemes ezt a megoldást vállalni, pl. egy falbeugró kihasználásakor, vagy egy kisebb gardróbszekrény kialakításakor. Különösen, ha az ajtólap nyitásához nincs, vagy nagyon szűk a hely.

Új drill: Csak márkaszervizben, nem máshol

2018.10.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az Apple teljesen ellehetetlenítheti a külső szervizeket és az otthoni javítást."  - kezdődik a HWSW cikke, miszerint a vállalat új modelljeinél csak saját, egyedi szoftverének birtokában teszi lehetővé a javításokat. Legyen ez az almahívők problémája, ők már megszokhatták a fegyelmezést - gondolom szántás vagy betonvésés közben. Rosszul gondolom, mivel - csak két friss példa - a John Deer és a Makita Hiliti is elindult a korai (fedélzeti számítógépes) francia autók ösvényén, ahol két figyelmeztetés után simán az árokszélen hagy a tárgy, a termék, melyet megvásároltál és elidegeníthetetlenül a tulajdonodat képezi, de nem vitted el drága kötelező szervizelésre...

71qqpt1pbsl_sl1500.jpg

Nehogy már beszóljon egy vésőgép vagy traktor a gazdájának! Pedig de, ismétlem. Hős kisgépjavító olvasóink mesélik a kommentszekcióban, hogy az egyik híresebb vésőgép beépített számlálóval rendelkezik és könyörtelenül leáll, ha elérte a szervizben végzendő karbantartás üzemóra határát. Legközelebb Bécsben található márkaszerviz és hiába áll le a munka, küldeni kell futárral.

Ajtót a helyére - 2. rész

2018.10.12. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Nem hagyhatjuk, hogy napokat kelljen körömrágva várni a folytatást, tessék:

image2_3.jpg

Árpival elkezdtük betenni az ajtókat a helyükre. Kalandos körülmények között ugyan, de elég szépen haladtunk. Az előző részben ott hagytuk abba, hogy lemerült a telefonom, besötétedett, nem volt áram, illetve híján voltunk megfelelő mennyiségű pillanatszorítónak.

Ajtót a helyére - 1. rész (barkácskaland)

2018.10.11. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

kkm.furdancs előszava: Mr. Furdancs (szerkesztőnk) valaha menő volt és nagyon humoros írásokat ejtett el a Furdancs hasábjain. Most is menő, tagadhatatlanul a legzseniálisabb zenész és rádiós, humanista filantróp, akit ismerek (és nem mellékesen tőle függ a megélhetésem). Viszont mára kiszáradt pennája, zömmel velem kell beérniük. Így mikor nincs kedvem vagy ötletem új témákat keresni, visszanyúlok a múltba, 1700 cikkünk közül újraposztolni a még aktuálisakat. Néha mintha a KGB levéltárában kutakodnék, izgalmas kalandok kerülnek felszínre. Ezek egyike az alábbi kis szösszenet Árpi ajtócseréjéről, 2014.-ből.

image4_3.jpg

Egyik barátom, nevezzük Árpinak, vett egy házat. Hónapokkal ezelőtt nekiállt, hogy saját, és családja képére formálja az ingatlant. Tekintve, hogy egy zenekarban játszunk, ennek én kimondottan örültem, mert tudtam, hogy annyira elfoglalt lesz, hogy nem fogunk próbálni. Mint tudjuk, a gyakorlás a tehetségtelenek utolsó mentsvára, vagy aki gyakorol az a zenésztársát szúrja hátba (forrás: J.A.). Szép lassan elfelejtettük Árpit. Eltűnt, nem jelentkezett. Már épp elkezdtünk volna új dobost keresni, amikor jött tőle az e-mail:

Kazettás ajtók gyártása

2018.10.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image6_9.jpg

Minél részletesebben kidolgozott egy tárgy, annál dekoratívabb benyomást kelt. Jobban érződik rajta a tervező és készítő, a vásárló igényessége. Egy pácolt tömörfa kazettás bejárati ajtón szívesebben megpihen a szem, mint sima felületű lakótelepi budiajtókon, emellett tartósságukba vetett hitünk is stabil alapokon nyugszik. Ennek egyik látványos megoldása - kazettás díszítés - az ajtó szárnyfelületének felosztása egyenlő részekre, melyek azonos díszítő elemet tartalmaznak.

Érdekes anyagok: Aerogél

2018.10.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az aerogél az ember által valaha készített legkönnyebb szilárd anyag. Képzeljünk el egy maroknyi zselatint, amelyből az összes folyadékot eltávolították és levegővel helyettesítették. Összeomlás helyett azonban megőrzi szerkezetét és anyagának zömét (95-99,8%) továbbiakban a levegő képezi. Áttetsző megjelenése miatt kapta a "fagyasztott füst" becenevet.

aerogel04.jpg

A felhasznált alapanyagoktól függően az aerogél csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik. Tűzálló és felszívja mind a vizet, mind az olajat. Hihetetlenül erős, tekintettel a könnyű súlyára. Lehet elektromos vezető vagy épp a világ egyik legjobb szigetelője. Elterjedését eddig gátolta költséges előállítása, ezért leginkább űrkutatási téren találkozhattunk vele, ahol amúgy is vastagon fog a ceruza. Például a NASA aerogéllel szigeteli az űrhajók elektromos berendezéseit, míg a földön tűzoltó ruhák, kozmetikumok, festékek használják. Szerencsére az általános árcsökkenési trend itt is érvényesül, mikor szelídített tulajdonságokkal nagy tételben kezdik gyártani. Így hazánkban is megjelent az aerogél hőszigetelő paplan.

Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

2018.10.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image12_3.jpg

A csiszolókefék és korongok olyan ipari szerszámok, amelyekkel alaposan megtisztíthatunk bármilyen fémet anélkül, hogy kárt tennénk benne. Ezek a fúrógépbe vagy sarokcsiszolóba fogható, nagy fordulaton pörgő eszközök alkalmasak hegesztési varratok, rozsda lecsiszolására, de képesek fém-fa felületeket lesimítani, tisztítani. Néhány, fiókban talált változatukat mutatjuk be, és sor kerül arra a szerszámra is, mely az első találkozás után nyugdíjazta szalagcsiszolómat. Látni és megszeretni egy pillanat műve volt.