Építsünk kerti kordét!

2019.03.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Itt a tavasz, sok dolog vár szállításra kertünkben vagy a ház körül. A talicska sokoldalú, hasznos találmány, de nem mindenre. Sokkal jobban használhatnánk két- vagy négykerekű kiskocsit, melynek oldalfalai meggátolják, hogy kiszóródjon belőle a falevél, hosszú karók. Régebben a családi ház elmaradhatatlan kelléke volt a motorkerékpár kerék párra építkező, fémvázas - deszkafelületű kocsi. Ügyesség, idő és szerszámok hiányában manapság számos típusból 20-55.000 Ft között vásárolhatunk készen.

image30_1.jpg

Teherbírásuk a beépített alkatrészek függvényében 100-400 kg. Csinosak és billenthető típust is találhatunk köztük. Kicsit felkészültebben akár építhetünk magunknak egyet, mivel legfontosabb alkatrészéből, a kerékből sok fajtát kínál a kereskedelem. A váz és oldala-alja legyen egyéni igények és beszerezhető anyagok függvénye. Mai írásunk kerék-katalógus és építési videók gyűjteménye.

Gigahátterek fotózáshoz, házilag

2019.03.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

gearshift-2000-382.jpg

Folytatjuk a tárgyfotózáson kissé túlterjeszkedő méretű fotóhátterek ötletelését. Előző részben a gyári, legtöbbször állvánnyal együtt kapható termékeket listáztu, de most átadjuk a terepet kreatív helyettesítő anyagoknak, majd elborultabb, de szükségszerű megoldásoknak is.

De hol vegyünk csavart?

2019.03.14. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Valamikor az ősidőkben volt már arról egy posztsorozatunk, hogy hol, milyen üzletekben érdemes vásárolni, melyik kereskedés típusnak mi az előnye és a hátránya. Túl sok újat persze nem mondtunk, de talán pár érdekes szempontra felhívtuk az olvasók figyelmét.

csav2_jpg.png

Miért is tisztíttassuk klímánkat?

2019.03.13. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

klimatisztitas-karbantartas-1200x800.jpg

A globális felmelegedés hatásaként lassan természetessé válik, hogy nyárból télbe és télből nyárba ugrunk különösebb átmenet nélkül. A szélsőséges időjárásra célszerű idejében felkészülni, ne a forróság beköszöntekor rohangáljunk klíma készülék és szakember után, kockáztatva a hosszabb határidőket, a „hirtelen munkát” és esetenként a magasabb árat. Többen fűtésre is használták télen klímájukat és ilyen intenzív kihasználás miatt még fontosabb a nyári szezont megelőző, időbeni tisztítás.  

Nagyméretű fotós hátterek

2019.03.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A bennünk rejlő rendező, műtermi fotós vagy influencer felfedezéséhez szükséges egy kis - akár ideiglenes - videó-fotó stúdió, sarok. Gyakrabban előfordul, mikor nagyobb tárgy hirdetése során nem szeretnénk kiteregetni szűkebb élőhelyünk látványát. Ilyenkor semleges környezetbe visszük a témát, vagy  hátteret barkácsolunk mögé, hogy változatosabb szögből fotózhassunk és némi keret maradjon is körülötte.

image1_29.jpg

Egy állványzattal ellátott márkás (Manfrotto pl.) gyári fotós háttér százezrekért kapható, mely profik számára aprópénz, de kezdő és alkalmi felhasználók számára nem térül meg a beruházás néhány felvételből.  Kész termékeket és alternatív megoldásokat mutatok be "egész emberes" fotóhátterekre. Sőt, eredetileg más célra gyártott, nagy (6-30 négyzetméteres) felületű anyagokat is szemlézek a kétrészes írásban.

Hidegburkolás: új burkolat a teraszra

2019.03.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Legjobb témákat az élet nyújtja. Ennek keretében tárom önök elé tépelődésemet egy kissé gyengélkedő, ház körüli járda felújításának optimális módszeréről. Kissé porlik (konkrétan felszínéből egyes helyeken kimosta eső a cementet) és szélét is letaposták a bénán tolató fakereskedők. Semmi extra elvárás, nézzen ki valahogy és ne kelljen javítani többé (mint egy elrontott betonozást). Mit tegyek? Csákányozzam fel és betonozzam újra? Erre sem időm, sem energiám nincs. Lélektanilag sem tudok azonosulni a módszerrel.

10361715_22ffb1d7f414b99b0abb6543cfa05541_xl.jpg

A térkőről némi utánaolvasás után lemondtam. Aránytalanul sok földmunka, bizonytalan siker. Vékonyabb betonréteggel való javítás és arra fagyálló burkolat fektetése tűnik a legjobb megoldásnak, melyet hülyebiztosan masszív keret egészít ki a szélén. Szakirodalomhoz fordultam a munka- és költségtervezés elején, ezt szeretném megosztani sorstársaimmal - a teraszt behelyettesítve járdával.

Letölthető terméklapok - útmutatók

2019.03.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image5_23.jpg

Bölcs mondás: Ha már két órája nem tudod bekapcsolni, vedd elő a kézikönyvet! A kereskedelemben vásárolt eszközök számos szolgáltatást kínálnak és kezelőszerveik sokasága között is jobban boldogulunk gyári ajánlások elolvasásával. Kicsit is bonyolultabb vagy drágább termékhez kötelező magyar nyelvű használati útmutatót adni. Gyártója válogatja, hogy mikrobetűkkel, 24 nyelven tölt meg egy A4 oldalt és belehajtogatja a csomagolásba, vagy pedig valóban hasznos, terjedelmes útmutatót mellékel kézikönyv formátumban (illetve környezetbarát / költségkímélő  módon a doboz oldalára nyomtatja a letöltőlinkjét).

Építsünk függőlegesen. Vagy vízszintesen.

2019.03.07. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Aki újított már fel régi épületet, az tudja, hogy egy valóban függőleges fal, egy valóban vízszintes párkány vagy padló bizony ritkaság. Persze ne legyen illúziónk, az újabb építésű épületeket sem feltétlenül a Minecraft játékban építették, de egy régi családi- vagy pláne parasztház bizony sok meglepetést rejt magában.
Ilyenkor az emberfia, különösen ha a felújításkor nem csak vakol, hanem mondjuk egy, a régi falak elé húzott gipszkarton réteggel dolgozik, megpróbálja a lehetetlent, és megpróbál függőleges és vízszintes síkok által övezett teret kialakítani. Van erre egy sereg régi módszer, vízmértékek, libellák, hosszú egyenes szintezőlécek, csapózsinórok és persze mérőszalagok. Aztán vagy sikerül tényleg szabályosan építeni, vagy nem.

szint6.png

Félbehagyott mérnöki megoldások

2019.03.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A sivatagi hajnal első napsugarai alig ragyogták be a líbiai politikai foglyok legnagyobb gyűjtőhelyének számító börtönkomplexumot, Moammer Kadhafi ezredes egy buldózer nyergében önnön diktátori kezével ütött rést a falakon, hogy lerombolva szabadon bocsássa lakóit. Kevesen tették szóvá (béke poraikra), hogy ezt a börtönt tulajdonképpen Kadhafi maga építtette és zsúfolta tele ellenfeleivel, tehát egyfajta diszharmóniát éreznek a színpadias "fogolyszabadításban".

panopticonprison-todseelie-5.jpg

Fidel Castro ennél sokkal pragmatikusabb gondolkodású vezető volt. Hiába húzott le két évet a Presidio Modelo börtönben, a rossz emlékek dacára esze ágában sem volt lerombolni, inkább azokkal töltötte meg, akik bezárták őt korábban. Ez az épületcsoport egy lélektani - mérnöki szemmel újszerű elmélet gyakorlati megvalósításként vonult be a büntetés-végrehajtás történetébe.

Hajlítók betonvashoz, kerítéselemhez

2019.03.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

c.jpg

Sokan most határozzák el és kezdik tervezgetni kerítés építését, felújítását. Ha nem bekukucskálógátló céllal építjük, sok deszkát megtakaríthatunk szellősen rakott fémelemekkel. Egy rácsháló elég kiábrándító látvány, ezért íves megoldásokkal egyénre szabott, szinte művészi térhatárolót készíthetünk. A 6-10 mm átmérőjű acélrudat, betonvasat nemcsak nehéz meghajlítani, de gondoskodni kell egyformaságukról. Nem lehetetlen, ha előtte készítünk egy házi hajlítóberendezést.