Asztalos: vásárlási tudnivalók

2019.01.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

dscn5367-1280x960.jpg

Vásárlás előtt mindig alaposan vizsgáljuk meg a faanyagot, mert lehetnek rajta a növekedésből, a rossz vágásból vagy a nem megfelelő szárításból adódó hibák. Ne vegyünk olyan faanyagot, amelyben göcsök, repedések, hasadások találhatók, vetemedett, foltos, esetleg gombásodás vagy korhadás jeleit mutatja.

A hét műtárgya: a hólapát

2019.01.15. 05:00 | Írta: Tarrasque

holapatolas-e1478860940999.jpg

Nézzünk szembe a tényekkel, január valahanyadika van. Mikor a poszt kikerül, a hó már esett - épp esik - vagy fog, ezért aktuális hólapátos írásunk felelevenítése. A legfontosabb, amit tanácsolni tudunk, hogy a frissen esett havat érdemes először seprűvel vagy partvissal letakarítani. Ha egyből hólapáttal esünk neki, akkor abból jó eséllyel jég lesz, főleg egyenetlen talajon (pl. viakoloron).

Szentségtelen porszívó és más DooM-ságok

2019.01.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A Doom megjelenése felforgatta a játékipart és megérdemelten tett híressé, milliomossá egy csapat huszonéves fiatalembert. Közülük legnagyobb karriert John Carmack II. futotta be, akinek nemcsak a játék motorját, de a 3D megjelenítés hardveres technológiáját és más finomságokat is köszönhetünk.

maxresdefault_6.jpg

Ezt az egyszerű és könnyen adaptálható kódot lelkes amatőrök telefontól kezdve annyi platformra átültették, hogy elmondhatjuk: bármire telepíthetjük, ami árammal megy és van kijelzője. Hiába 26 éves az első rész, de még mindig felbukkannak hozzá kapcsolódó barkácshírek. Ezekből válogattunk egy csokorral, leginkább a Porsche autón, kenyérpirítón és mindenen való futtatás lehetőségeire koncentrálva.

Nokia 3310 fúrva, préselve

2019.01.11. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Napjaink mobiltelefonjai nem önálló entitások, hiszen csupasz hardverüket a mindenkori szoftverfrissítés alakítja épp aktuális formára. Előfordul, hogy a félévente (havonta) megjelenő új modell árván hagyja elődjét, mert a szolgáltató nem frissíti tovább. Másrészt - és ezt nem siránkozásként, puszta ténymegállapításként közlöm - az energiazabáló alkalmazások korában a kéthetes készenlét, 10 órás beszélgetési idő és vírusmentes, a készülék haláláig kitartó, stabil működés régmúlt korok ködös legendáiba vesző mitológia.

nokia-drill--dyn--shareimg.jpg

Legjelentősebb ilyen hitvilág a Nokia 3310 készülékhez kapcsolódik. Nem csoda, hogy Youtube regékben és felgyújtott kínai telefonok tábortüzénél melegedő pásztorok énekeiben gyakran visszaköszön mechanikai szilárdsága és hihetetlen akkuteljesítménye.

Asztalos: fűrészáruk fajtái

2019.01.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

17188257-stacks-of-timber-planks-close-up.jpg

Mielőtt elküldenénk önöket alapanyagot vásárolni, ismerkedjenek meg az építési fűrészáruk változatos fajtáival. Ezek vagy eleve építkezéshez valók, vagy olcsóbb alternatívát jelentenek barkácsoláshoz. A különféle lambériák, táblásított termékek, polcok, profilok garantált minőségűek és szárítottak, de néha a nyersebb kivitelű és kedvező árfekvésű anyagra van szükség. Léctől - gerendáig áttekintjük a szabványos megnevezéseket és felhasználási területeket.

Billentyűzet tisztítása

2019.01.09. 05:00 | Írta: -nos-

Bár a laptopok gyorsan teret nyertek, sokan mégis a hagyományos konfigurációjú gépeket használják még mindig. E rendszernek egyik fontos eleme a billentyűzet. Sok mindent kibír, ám ez sem tűri végtelenül sokáig a porosodást. Sokan ezért használnak billentyűzettakarót, ám nem mindenki ilyen gondos. Ezért azután egy idő múlva a gyakran használt billentyűk némelyike akadozva lesz használható, csak erősen megütve reagál, majd rossz esetben már erre sem.

Ilyenkor ugyan el lehet gondolkodni a billentyűzet cseréjén, hiszen pár ezresért újat lehet vásárolni, ám ez a kiadás mellőzhető is, ha a tisztítás mellett döntünk. Végső soron ez egy esetleges sikertelen tisztogatás után is megtehető, ám egy alig félórás munkát követően talán mégsem lesz rá szükség.

Caterpillar bányagépek

2019.01.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

907c53f6e69a36018f42f8b471f1e179.jpg

Aki sokat markol...az többet termel - tartja a bányászmondás, ezért bányagépek méretezésénél nem finomkodnak a mérnökök. Igazi kolosszusok születnek és már nem a motor teljesítménye vagy abroncsok mérete szab határt, hanem a gyári felújításhoz való elszállításuk. Három óriást bemutató videóválogatás közé elszórtam néhány műszaki jellemzőt és üzemeltetésük érdekességeit. Főszerepben a Caterpillar 797F tehergépkocsi, mely a legnagyobb ilyen gép a világon. Szinte kizárólag csak nők vezetik. Miért?

Gépítélet - 2018 válogatás

2019.01.07. 05:00 | Írta: Pajer

techbeacon.jpg

Az év eleje általában a számvetések ideje, visszagondolva 2018-ra nekem egy kis bűnöm volt csak (publikálással kapcsolatban), hogy az Gépítéletet egy kicsit elhanyagoltam. Nem is kicsit, nagyon, pedig szerintem az egyik legjobb projektünk, hiszen ki ne szeretne informálódni egy estleges vásárlás előtt.  Tudom a kis Excel rendszerem nem valami tökéletes és főleg nem esztétikus, de házilag csak ezt sikerült összeszögelni. Természetesen, ha valakinek van jobb ötlete és kedve segíteni, nem fogok nemet mondani.

Csavarok és kábelek biztosítása

2019.01.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy időben - erős túlzással - országútjainkat szinte szőnyegként borította a Dacia alkatrészek tömege, melyekkel (az állítólag) hanyag román rabok által összeszerelt járművek hintették be. Mikor a Merkúr vállalattól kigördült az egyébként bizonyos tekintetben vállalható autó, első útjának tanácsos volt szerelőhöz vezetnie, ahol meghúzták azokat a fránya csavarokat.

3838-04.jpg

Azonban a legelhivatottabb elítélt sem tud annyira csavart meghúzni, hogy az huzamos időn keresztül ne lazuljon ki rázkódásnak kitett gépekből. Nem beszélve az elektromos csatlakozásokról, mely a legbosszantóbb és nehezen diagnosztizálható problémát, a kontakthibát okozzák. Mai írásunkban mechanikai és elektromos kötések védelmét vázoljuk fel néhány példán keresztül.

Egyedi faldíszítés tapétával

2019.01.03. 05:00 | Írta: -nos-

Olyan lakóhelyiségekben, ahol számottevő szabad falfelület van, számtalan módon lehet érdekessé tenni azokat. A sivárnak is mondható falakat képek, szabadon álló polcok felszerelésével, vagy egyéb dekorációs elemekkel pl. a falra ragasztható  figurális matricákkal is lehet dekorálni. Ezek helyett azonban különféle mintázatú és struktúrájú tapéták kreatív felragasztásával is attraktívvá tehetők az ilyen falrészek.