Hevedertartó bigyó cseréje gitáron

2019.08.23. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg
Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Egyszerű ötlet sorozatdaraboláshoz

2019.08.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image21_6.jpg

Egyformának szánt lécek - fémáru sorozat-darabolásánál jó szolgálatot tesz egy etalon elkészítése, melyhez mérhetjük a hasonmásokat. Az egyenkénti mérés nemcsak nehézkes, de libalehetőséget is rejt. Az etalon - például egy léc  - végéhez illesztjük a vágandó anyagot, majd a lehajtott fűrészlaphoz koppantjuk mindkettejüket. Szinte biztosan hasonló méretűek lesznek és hosszú léceknél is bevált módszer. Sok, rövid anyag darabolásánál még jobb, ha egy leszorított lécdarabot használunk ütközőként a fűrészlaptól kimért, kívánt távolságban.

Szerszámtesztek profiktól

2019.08.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_56.jpg

A szerszámgépek kiválasztása - ideális esetben - hosszú távú elkötelezettséget jelent. Számos jellemzőt és az árat kell figyelembe venni. Bár a gépek nagyrészt mintha sablonnal készülnének, annyira egyformák, lehetnek számunkra kedves vagy taszító jellegzetességeik. Sokat segíthet - elsősorban a félresikerült gyártmányok listázásával - egy szakember végezte szerszámteszt. Asztali fúrógép - gyalu - csavarozó és akkumulátoros fűnyíró termékeket bemutató barkácsgép teszteléses filmeket válogattunk önöknek. Ezek egyben tematikus videocsatornákhoz vezetnek és segíthetnek a további szerszámgépek kiválasztásban is.

Zongoraépítés: Rezonanciateszt

2019.08.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A hangszertestről írottakhoz tartozik a mai hangzáspróba. Egy híres ABBA dal és némi boogie-alap (Vitamin-G) kissé hisztérikus tempójú feldolgozása következik fájdalmas stílusban, mivel (OSB-tábla) szálka ment az ujjamba és siettem befejezni. Álszerénység nélkül: A hangrendszer lehengerlő erejű és hangos, mint harckocsi ezred áttöréskor, de egyben tiszta és torzításmentes. A zongoratest betonstabil, csak a videoállvány lengett be felvételkészítés közben a nagy izgés-mozgásban.

Falrészek és beton bontása

2019.08.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

0003.jpg

Néhány bekezdés erejéig ismerkedjenek egy destruktív folyamattal, a betonbontással. Számos alkalommal ezzel kezdődik a kőművesmunka. Esetleg ezzel is végződik, ha nem megfelelően végzik a munkálatokat.

Zongoraépítés: Testformálás fűrésszel

2019.08.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Két világháborút, forradalmakat és számos költözést megért zongorák stabilitását nézve fejet hajthatunk a korabeli hangszertervezők előtt. A nagyvonalúan mért alapanyagok, 21 centis facsavarok használata és ragasztásos rögzítésnek köszönhetően nyoma sincs a meglazult - vetemedett anyagok nyekergésének. Kilónyi réz alkatrész és súlyos kiegészítők alkotnak rendíthetetlen monolitot, melynek formája és készítési technológiája sokat javíthat a hangzáson.

zongtest_36.jpg

No, ennek estem neki fűrésszel és vésővel, hogy testéből keveset eltávolítva, többet hozzáadva megágyazzak a beépítésre kerülő hangrendszernek és billentyűzetnek. Ennek képriportját láthatják ma.

Csőforralás mécsessel

2019.08.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_12.jpg

Olvasói levelet fújt be a forró sivatagi szél. "Gigabursch" olvasónk frappáns ötletea bizonyítja, hogy a teamécses nem csak spirituális célra vagy teát forralni alkalmas, de kisebb épületgépészeti problémák megoldásában is segíthet. Köszönjük! (Az illusztrációkat a történet rekonstruálásakor készítettem, lélekben Charles Dickens életműve előtt tisztelegve - szerk.)

Lássunk objektíven (keresztül)

2019.08.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerik Máté Bencét? Rokonszenves és sikeres természetfotós, a BBC "Wildlife Photographer of the Year" világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Átlagos családban született és eladta a Zsigulit, hogy egy jó objektívet vehessen. Nahát, ilyen drága egy objektív? - döbbenhetünk rá a történet kapcsán.

34619273492_0ace3ecb4a_k.jpg

Bizony! Összetett és bonyolult szerkezet, melynek precizitása és alkatrészeinek prémium minősége, alapanyagai még hobbi gépeken is meghatározzák az árkategóriát. Profi teleobjektív vásárlása előtt pedig inkább "kérdezze meg szakorvosát, gyógyszerészét" a hirtelen sokk veszélye miatt. Ipari művészet rovatunkban a fényképezőgépek után ma szép kivitelű lencséket mutatunk - a teljesség igénye és lehetősége nélkül - kis fotóhatározó körítéssel.

Szerszámteszt: Hobbi tűzőgép

2019.08.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_59.jpg

"A pesszimista sohasem csalódik!" - jelmondattal bontottam ki csomagolásából frissen vásárolt elektromos tűzőgépemet. A fenntartások nem alaptalanok, mivel már volt egy Straus gyártmányú gépem és gyorsan tönkrement. Működése nem túlkomplikált, elektromágnes üti be a szeget vagy kapcsot egy dugattyún keresztül. Mivel azonban 0.75 milliméter vastag kapcsokat kell leválasztania egymáshoz ragasztott társaitól, az utolsó alkatrész (tárnyílás és ütőfej) illeszkedése és pontossága kritikus.

Ötletes barkácspraktikák (25.): 10 ötlet

2019.08.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image3_45.jpg

Kézi lemezhajlító elkészítése, motoros pumpa fillérekből, hordozható jégakkus klíma, fémkereső és még hat ötletes megoldás Mr. Inventor összeállításából. Egy leselejtezett, emberes csapágy is megtalálta helyét és szerepét a szerszámok között.