Letakartad már a vízórát?

2020.01.17. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

Minden évben aktuális, ezért korábbi posztunk ismétlésével újfent figyelmeztetünk a vízórák és szabadban húzódó vezetékek szigetelésére, valamint a kint hagyott kerti szivattyú leeresztése - leszerelése, kerti csap elzárása is bőven aktuális. Mínusz tíz fok környékén megnövekszik a vízóra fagyrepesztéses törésének esélye. Kellemetlen és drága baleset, de kis odafigyeléssel megelőzhetjük. Ha nincsenek is látható jelei a bejövő vízvezeték és külső csapok  elfagyásának, a vízóra- vagy kerti csap aknában megrepedhetett a cső annyira, hogy nem ömlik a víz, de egy kis résen folyamatosan ereszt.

nmteu03sl.jpg

Az illusztráció kissé szájbarágós, de inkább egy őrmester ordítson az arcomba, minthogy 160 m3 vizet veszítsek pár hét alatt (ismét). Az eset tanulsága különben, hogy figyeljünk fel minden rendellenes zajra a házban. Utólag rekonstruálva halk, folyamatos surrogó hangot észleltünk a fürdőszobában, csak nem találtuk a forrását. A ház előtti vak - azaz ledugózott - vízóraaknában szivárgott el tetemes mennyiségű víz egy szük repedésen keresztül.

Depresszió ellen szedjen rockabillyt!

2020.01.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image2_75.jpg

Minden szürke és fagyott, de még az időjárás is érdektelen, sem ilyen - sem olyan. A lombok lehullottak, az örökzöldek szürkék inkább. Pusztulat. A barkácsműhely is fagypontra dermedt. E pillanatokban kell a Nick Cave vagy Mátyás Attila lemezt finoman kiemelni helyéről és valami harapós rockabilly - boogie - R'N'R  anyaggal újratölteni. A "The Most Live Rock'n'Roll (2017.)" lemezről válogattam pergő ritmusú dalokat.

Keménymagos receptek: kézi lemezdaraboló

2020.01.14. 06:00 | Írta: kkm.furdancs

image10_22.jpg

A címmel kezdetben azt akartam sugallni, hogy ötletem pusztán olvasóink kemény magjának, a halál szemébe nevető barkácshősöknek íródott, kik a Munkavédelem I-II. könyv lapjait használják papírzsebkendőnek. Azonban jobban átgondolva és kipróbálva, a fémlemezek méretre darabolásának ezen megoldása sokkal biztonságosabb és hatékonyabb módszer, mint sarokcsiszolóval nyesegetni azokat.

Tenmagad + szakkönyv

2020.01.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

barkacs-szerszamok.jpg

A téli hónapok alkalmat adnak az elmélkedésre, hogy milyen építési-karbantartási munkálatok időszerűek jövőre és mennyi pénzből lehet gazdálkodni. Mivel az építési vállalkozások és szakemberek zöme külföldre húzódott vagy stadionokat építenek, a maradék megkéri munkája árát és nem biztos, hogy gyakorlott, megbízható szakemberre bukkantunk. Komolyan megfontolandó saját kezébe venni sorsát mindenkinek, ha nem akar például hónapokat kanapén aludni, amíg várja a soha meg nem érkező szobafestőt. Az említett példa szélsőséges eset lehet. Kérdés, hogyan tud valaki egyáltalán életben maradni ilyen hozzáállással.

Fél liter hülyebiztos kompjúter

2020.01.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image25_1.jpg

"Régi idők nagy tanúi" nosztalgiarovatunk keretében ismerkedjenek meg közelebbről a koros, de anno csúcsminőségben miniatürizált személyi számítógéppel, mely érintőképernyőt dobozolt össze egy akár Win10-et is futtató alaplappal. Számos csatlakozója, zárolható operációs rendszere, könnyű beépíthetősége szinte kiált, hogy ipari vagy otthoni alkalmazásokra beszerezzünk egyet. Magam is így tettem, bemutatom lehetőségeit és korlátait,  mely e típust és a monitorba épített gépeket általában jellemzi.

Tűzijáték helyett dróntánc

2020.01.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A petárdázás és igazából a házi tűzijáték is eléggé... túlhaladott szórakozás. Használójuk tudatosan felvállalja, hogy hallótávolságban ezen élményt hátukra sem kívánó embertársainak kellemetlenséget, ritkábban anyagi kárt okoz. Nagyobb népsűrűségű helyeken a terrorbombázásokat vagy ostromokat felidéző, szűnni nem akaró robbanások miatt a gyerekek sírnak, háziállatok rettegve bevizelnek, elmenekülnek. A részeg vagy simán csak hülye petárdázók ujjaikat keresgélik a fagyos betonon. S mindezt néhány percnyi vizuális élvezetért, a hanghatás velejáró és kiküszöbölhetetlen hatás.

shanghaidrone_thumbnail_plain.jpg

Nem lehetne ezt valahogy modernebb és kulturáltabb formában? Elismerjük, a fényhatások szépek és messze látszanak, igény van rá. Néhány videót mutatunk, hogy a kötött röppályájú rakéták korlátozott lehetőségeit halláskímélő, variácók és formák lenyűgöző sokszínűségét felmutató "drónjátékkal" váltották fel. Kínai és szingapúri fényjáték, mely mellett nagyívű hagyományos tűzijátékra is sor került. Idővel talán eljön a váltás a központi szervezésű látványosságok terén, akár itthon is. A saját eregetésű rakétákat pedig nyugodtan be lehet tiltani, a "Nőjetek már fel!" című rendelettel.

Ötletes barkácspraktikák (32.): Fejezőfűrész házilag

2020.01.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

"A fejezőfűrészek olyan körfűrészek, melyek pengéit le kell hajtani annak érdekében, hogy megvágja a munkadarabot. Ha lengő fűrészfejjel van felszerelve, ami a fejezést lehetővé teszi, azt hívják alapvető fejező fűrésznek. Ha oldalirányba lehet mozgatni, ezzel nagyobb vágószélességet engedve, akkor az a csúsztatható fejező fűrész." - írja a szakirodalom.

maxresdefault_22.jpg

Míg a sima gérvágó fűrész vágási szélességét korlátozza a fűrészlap átmérője, egy fejező fűrésszel már szélesebb deszkákat is szabhatunk merőlegesen vagy +/- 45 fokban. Áruk nagyjából duplája a gérvágó gépeknek, miközben egy lineáris tengellyel nyújtanak többet azoknál. így nem csoda, hogy sokak fantáziája meglódult házilagos helyettesítésük megvalósítására. Ezekből gyűjtöttünk csokrot. Előkerül a legendás görgős fióksín, de a csuklós pántok se pihenhetnek. Végére egy ötletes görgős jelölőceruza fért a válogatásba. Nem mindegyiket tudom őszinte mosollyal ajánlani munkavédelmi okokból, de az ötletek továbbfejlesztése akár egy biztonságos megoldás is lehet.

Bevált dolgok: teherbíró bútorgörgő

2020.01.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

posztok2019121001.jpg

A barkácsolgatás egyik fő előnye, hogy azonnal tudunk reagálni olyan problémákra, melyek különben boltbaindulást indukálnak, ráadásul olyan szállítási- és munkaköltséget, származékos drágulást kellene megfizetnünk, melyek különben 12*5 másodperc csavarozással megoldhatók. Eklatáns példa a nehéz tárgyak egyszemélyes átköltöztetésére szolgáló guruló pad, mely 3000 forinttól indul, pedig ránézésre gyengébb görgőkkel készült, mint 820 forintbos házi megvalósítása.

Számlapok - előlapok és feliratozásuk

2020.01.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image8_33.jpg

A műszer előlapok készítése, a szabályzó alkatrészek helyének kivágása-reszelése vagy fúrása, majd minimálisan is igényes feliratokkal ellátása meghaladja sokunk türelmét és felkészültségét. A teljes előlap egy menetben való elkészítéséhez - feliratozásához szeretnék nyomtatásos technikát ajánlani. Először azonban a kézi és gépi feliratozás már bevált, hagyományos módszereit tekintjük át.

Építsünk színes jégkunyhót!

2020.01.02. 05:00 | Írta: szopaul

Most őszintén! Kinek ne jutott volna még eszébe, hogy csak kellene építeni egy jégkunyhót, külföldiül iglut. Nekem megfordult a fejemben, de akkor június volt és ittas voltam. Nem mondom, hogy ott és akkor, egy Balaton-parti strandon nem fogtam hozzá. Annyit elárulhatok, hogy nem lett jó vége, de ez egy másik blog témája. Bár az alapanyag és hőmérséklet csak részben adott ahhoz, hogy egy iglu építésével belekóstólhassunk az eszkimók mindennapi életébe, de az elméleti felkészülést nagyban segíti a következő hónapokra.