Utolsó kommentek:

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.02.23. 22:45:49

@KeeganBong: Az van, hogy a Furdancs blog fennállása alatt tucatnyi szerző írt ide posztokat. Persze többnyire csak időszakosan, egy-két évig, aztán tovább álltak. Ennek a posztnak a szerzője sincs már velünk vagy egy éve már. Érdemben tehát nem tudok nyilatkozni, de ha a témában van kedved és affinitásod (a hozzáértés nyilván megvan) írni nekünk egy amolyan népszerű-tudományos posztot, szívesen teret adunk hozzá.

Bejegyzés: Népszerű ipar: Présgépek II.

KeeganBong 2021.02.19. 20:27:46

Nem akarlak megbántani, mert az ismeretterjesztés a célod.
De jó sok butaságot ollóztál össze. 24 éve vagyok szerszámos, (szerszámkészítő), és vagy 10 éve konkrétan préses, de ez elég hmmm, amatőr lett.
Nem akarok kitérni konkrétan a présgép bemutatódra, mert több sebtől vérzik.
Ezt magyarázd már meg nekem légyszíves, nincs benne semmi szakmaspecifikus, egyszerű fémipari anyagismeret.
Idézem tőled:
"Ha a munkadarabra gyakorolt erőkifejtés a rugalmassági határon belül esik, az azt jelenti, hogy stabil marad és hatékonyan lehet feldolgozni mint munkadarabot."
Nem, pont nem lehet feldolgozni, mert rugalmassági határon belül van, a munkadarab visszanyeri az alakját.
"Ha az erőkifejtés meghaladja a rugalmassági határt, akkor deformálódik és elszakad.
Nem. Akár el is szakadhat, mert a legnagyobb szakítóerő is felette van, de a rugalmassági határon felül az anyag már maradandó alakváltozást szenved, elkezdhetünk vele dolgozni.
"Az erő hatékony használatával a munkadarabot a kívánt formába lehet hozni. "
Ez igaz.
"Ha a munkadarab szakítószilárdságát haladja meg az erőkifejtés, akkor sajátos bemélyedések és lyukak formálhatók a munkadarabba."
Nem. Szakítószilárdság felett kivágunk, lyukasztunk, domborítani nem lehet, mert szakítószilárdság felett vagyunk.
" A fémiparban használt présgép tehát a szakítószilárdság és a rugalmassági határ értékei között működik."
Fordítva van az. Rugalmassági határérték-folyási határ-legnagyobb szakítószilárdság közt préselünk.
Szívesen updatelném mindkét posztodat közösen, mert ez csak egy bekezdés volt...

Bejegyzés: Népszerű ipar: Présgépek II.

zooltek 2021.02.17. 12:27:56

@zooltek: Nem fogom tudni eladni a mai inverteres gépek árai mellett, nem fogom tudni használni, mert a 200-asom messze jobb, de nem szeretném, ha meghalna :/

Bejegyzés: Családi porecset

zooltek 2021.02.17. 12:25:48

@plümpike: Ha meg akarsz válni tőle, inkább küldd el, megveszem, megmentem. Mondj egy árat privát üzenetben. Nekem is van inverteres jófajta gép, de az apám 200-as Hetráját nagyobb becsben tartom, az előbbi 100 ampere nem olyan, mint az utóbbié. Komolyan gondolom, gondold meg.

Bejegyzés: Családi porecset

plümpike 2021.02.17. 08:13:48

@zooltek: Jaj ne fájdítsd a szívem, hát így is lelkifurdalásom van miatta... De tényleg felelseges, kelleni nem kell ilyesmiket csinálni, viszont csóri Hetra komoly feltámasztást igényel, 10 év nedves pincében lakás után...

Bejegyzés: Családi porecset

zooltek 2021.02.17. 03:15:44

@plümpike: Jó lesz még az a Hetra, amikor esőben kell rozsdás/festékes kerítést hegeszteni, és a 130 ezres Elektrosta nem veszi az ívet. Személyes tapasztalat.

Bejegyzés: Családi porecset

plümpike 2021.02.16. 20:02:27

Kesztyű téma: az elmúlt évben két ismerősömnek végta le az ujjait asztali körfűrész, tippeljétek meg, melyknek lehetett visszavarrni: úgy van, annak, akin nem volt kesztyű.
A kesztyűsnek 3,5 ujja cafatokban a fűrészlap illetve a műhely falán végezte, némi szövetszál kíséretében.

A kesztyű vágásnál szerintem egy baromság: szabad kézzel, ha bele is nyúlsz a forgó tárcsába vágókorongba, akármibe, azt azonnal érzed, és a fájdalomtól elkapod a kezed, és egy kisebb sérülésen kívül komolyabb baj nélkül megúszod. Ellentétben ha a kesztyű ér hozzá, azt nem érzed, tovább ott tartod, és úgy elkapja, berántja a kesztyűs kezed hogy öröm nézni.

Én soha nem használok szövet munkavédelmi kesztyűt. Szabad kézzel nyúltam bele csempevágó flexkorongba, fémvágóba, egy minimális hámsérüléssel megúsztam.

Odafigylek a biztonságos munkavégzésre, de őszintén: inkább vágja le tisztán 1 ujjamat a korong, minthogy leroncsoljon hármat félig.

Bejegyzés: Barkácsolás mindhalálig II. – az elektromos szerszámok használata

plümpike 2021.02.16. 19:42:37

ELU körfűrész. A szögbeállító menetes szár holnap fog megújúlni egy esztergályosnak köszönhetően, és remélhetőleg még 30 évig pontosan derékszögben vágja azt a néhány dolgot, amit kell.

A Hetra-100 as hegesztőtrafó kezét viszont elengedtem, van helyette CO2-t is tudó Iweld.

Bejegyzés: Családi porecset

éppnászos 2021.02.14. 21:28:44

egyszerűbb lett volna meginni a borokat :)

Bejegyzés: Barkács és evolúció

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.02.10. 10:19:19

@Alf56: Oké, de azért a cikkben leírt sztorihoz tudnia kell a csalónak az adott szolgáltatónál használt ügyfélbiztonsági kódomat. (Legalábbis a Vodafone esetében, de gondolom a többinél is.) Ezt pedig leírva sehol nem találja meg, szóval ha én nem adom meg sehol, akkor azért ez nem valós veszély. Nyilván megpróbálhatja megszerezni, kamu oldalakat csinálni, és megpróbálni rávenni, hogy azokon adjam meg. De ez így már nem életszerű az én folyószámlám esetében elérhető nyereséggel összemérve. :D

Bejegyzés: Légy résen! (És ne add meg a bankkártya adataid...)

Alf56 2021.02.10. 07:54:33

"... kettős azonosítás miatt - elvileg - pusztán a bankkártyával ..."
A telefonszámot is tudják.
Simcserés akció ismerős?
24.hu/tech/2020/05/06/sim-csere-swap-csalas-kiberbunozes-penzlopas/

Bejegyzés: Légy résen! (És ne add meg a bankkártya adataid...)

Wildhunt 2021.02.09. 10:31:29

Én ESD pólót használok. Munkaruha boltban kapható az anyaga ezért tartós, plusz nem töltődik elektrosztatikusan, vagyis nem rázom meg a fémtárgyakat.

Bejegyzés: Ti használtok pólókat?

szépjuhászné 2021.02.07. 21:42:54

@BB.George: Nekünk betonba a fémtipli vált be, az egy kisebb autót is megtart és hatlapfejű csavart lehet bele tenni, dugókulccsal pedig csak kényelmesebb, mint csavarhúzóval. @Untermensch4: A mi régi téglafalunkba csemperagasztót szoktam tenni, az biztosan megtartja a tipliket.

Bejegyzés: Miről olvasnátok a Furdancson?

zooltek 2021.02.07. 15:01:00

@LGR: Örülök, hogy sikerült működésre bírni :) Remélem elmegy egy jó darabig.

Bejegyzés: Te is fiam, Termosztát?

LGR 2021.02.07. 08:24:41

Ahh, nagyon szépen köszönöm a választ! Olyan régi a blogbejegyzés, hogy esküszöm, egyáltalán nem számítottam válaszra, inkább csak örültem, hogy a kiengedhetem a tehetetlenségem gőzét.

Arról van szó, és a kommentem óta nekibátorodtam és ki is pattintottam a helyéről, egy finom reszelővel (az volt legfelül a szerszámos ládában) kifényesítettem, icipicit feszegettem az íves nyelvét is, visszaszuszukáltam a helyére, és (most még) úgy tűnik, működésre bírtam.

Aztán újragugliztam az egész témakör, már találtam betétet is (termosztáttal). Megvan a gyártó és a típus is. Ide is biggyesztem a hozzám hasonló jövőbeli balekok számára:

Gyártó oldala: www.cotherm.com/en/our-solutions/rod-thermostat-2/tse-direct-plug-in/
Magyar találat (3000 Ft): www.onlinevill.hu/termek/hajdu-bojler-hofokszabalyzo-es-hokorlatozo-kerek-450-mm-hosszu-cotherm-tse00179-gyari/

Még egyszer köszi!

Bejegyzés: Te is fiam, Termosztát?

zooltek 2021.02.06. 20:21:42

@LGR: Nem nagyon értek a bojlerekhez, és kkm kolléga sem aktív már az oldalon, de azért kérdezek: arról a kis rugalmas lapkáról van szó, amelyiknek az egyik végén egy "pogácsa" érintkező van? Ha fekete, próbáltad megtakarítani? Kés, smirgli, reszelő, ami odafér, persze nem legyalulni, csak kifényesíteni. Sokszor (sok gépben, kapcsolóban) évekig elodázhatod a cserét.

De ha elfáradt az anyag, akkor ez sem segít :/

Bejegyzés: Te is fiam, Termosztát?

LGR 2021.02.06. 10:42:29

Jaj, drága aranyemberem, csak azt mondja meg, hol vegyek/rendeljek pont ilyet, ahol az „ilyen” a korong alakú betétre utal, fűtőszálak, bimtál nélkül, ugyanis a kis rugalmas lapka nem érintkezik, vagy nem teljesen, és akkor kegyetlenül szikrázik. Hálás köszönett:L.

Bejegyzés: Te is fiam, Termosztát?

Untermensch4 2021.02.03. 23:41:41

@Gyökösi Attila: Én a kicsit lötyögősre sikerült lyukba a tipli/dübel behelyezése előtt intuitívan nyomtam sziloplasztot vagy fbs-ragasztót.

Bejegyzés: Miről olvasnátok a Furdancson?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.02.03. 17:55:57

@BB.George: A távgyógyítás minden doktor kedvenc műsorszáma. :) Ez a szekrény elvileg pont olyan, mint egy konyhabútor felső elem, ugyanolyan függesztő vasalatokkal kell felrakni, ha jól látom. Azt nem tudom sínes-e vagy direkt a falra megy? Ha sínes (ilyesmi www.ikea.com/hu/hu/p/besta-felfueggeszto-sin-ezuestszinu-30284846/) akkor egyszerűbb a helyzet, mert a sínt akárhány csavarral felrakhatod. Ha viszont direktben kell felrakni a függesztő vasalatokkal, akkor fontos, hogy az a néhány tipli és csavar valóban tartson.
Ha betonra megy, akkor talán tényleg megtartja... Először is azt nézd meg, milyen vastag a fal. A teljes vastagság kétharmadánál semmiképp se válassz hosszabb tiplit/csavart. A másik fontos okosság, hogy mindig vékony fúróval kezdj. A fakl sokféle lehet, még a beton is, és ha mondjuk nyolcas tiplit használsz, amihez 8mm-es fúróval fúrsz elő, aztán fúrás közben kiderül, hogy a fal porózus, vagy bármi történik, akkor az a lyuk már nem fogja korrekten megtartani a tiplit. Ilyenkor elsőre 6mm-es fúrószárat használj, aztán ha minden oké, kibővíted egy 8mm-es fúróval. Tiplire-csavarra nehéz okosat mondani, de a Fischer dübel termékeivel biztos jól jársz. Drágák ugyan, de hát neked gondolom csak vagy négy darab kell, azért az belefér, és a barkácsáruházakban kapsz blisterbe csomagolt tipli/csavar kombót. A csomagoláson rajta van a méret meg hogy milyen faltípushoz való. Ha jó a fal, és passzentosak a lyukak, akkor mondjuk 8X50, 8x60, 8x80 méretű tipli elég lehet. A Fischer Duopower tiplije például tényleg jó. De a hagyományos Fischer UX tipli is szuper. www.fischerhungary.hu/hu-hu/termekek/altalanos-roegzitesek/muanyag-duebelek

Bejegyzés: Miről olvasnátok a Furdancson?
süti beállítások módosítása