Utolsó kommentek:

pamutpamlag 2018.10.15. 20:12:34

@Womb Raider:
Egyetértek.
A videóért pedig köszönet, nagyon látványos!

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

pamutpamlag 2018.10.15. 20:07:39

@Untermensch4:
Szerintem nem ment át a mondanivalóm lényege, bizonyára azért, mert nem voltam elég tömör :-)

Most igyekszem az lenni:
Azt állítottam, hogy azok a csiszolók nem működnek jól egy fúrógép fordulatán.
Mire Te kérdeztél, hogy "és/vagy kisebb előtolás...?"

Erre az a válaszom, hogy nem, kisebb előtolással sem lesz jó egy fúrógép fordulatán (hiába van rá sok idő).

Hogy a klasszikus vicc szerinti példával éljek:
Egy gyereket egy nő kilenc hónap alatt hord ki. És akkor (az analógia szerint) felmerül a kérdés, hogy FÉL NŐ mennyi idő alatt?
Erre az én válaszom az, hogy fél nő nem igazán képes a feladat elvégzésére, a Te válaszod pedig az (szigorúan az analógia szerint!), hogy talán fél nő is kihordhat egy gyereket, csak neki 18 hónap kell hozzá, és mindez nem probléma, ha ő ráér... ;-)

Szóval vannak dolgok, amik nem így működnek :-)

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

Womb Raider 2018.10.15. 09:13:47

@pamutpamlag: "Ha viszont még tovább csökkentem az előtolást is (ahogy felvetetted az előző kommentedben), akkor még lassabban fúrom át."

Extrém esetben jól elkoptatod a szerszámot/bevonatot aztán kuka. Ahhoz, hogy egy forgácsoló szerszám (most élszögtől függetlenül) egyáltalán dolgozni tudjon, kell egy meghatározott minimum fogásmélységet biztosítani

"Az ideálisan 30 ezres fordulaton működő szerszámokkal csak maszatolok 3 ezres fordulaton, hiába játszom az előtolással (ha tudok egyáltalán játszani vele)."
És jó esetben tönkreteszed :)

Nem teljesen on.. de már nem csak a csiszolás a téma:

www.youtube.com/watch?v=mRuSYQ5Npek ..amikor már valójában nem a szerszám éle forgácsol

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

kkm.furdancs 2018.10.15. 07:51:30

@zooltek: Már javítom. Egyre öregebb vagyok és rosszabb memóriával, ráadásul a memóriámba vetett hitem a régi.

Bejegyzés: Új drill: Csak márkaszervizben, nem máshol

zooltek 2018.10.15. 06:36:52

A Hiltit sem akarom bántani, egyszerűen csak nem a kisemberek és a kisvállalkozók a célpontjuk. Az a nagy cég meg, ahol megveszik a 900E forintos vésőgépet, simán kifizeti a 100E+ szervizdíjat. Ráadásul gyakorlatilag ellophatatlan, hiszen előbb-utóbb megáll, és a szervizben minden gépnek rögzítve a sorszáma és a tulajdonosa.

De már a Milwaukee-nak is van hasonló szériája, sőt. Egy számítógépről láthatod az összes gépet, hol van, éppen dolgozik-e, mikor esedékes a szerviz. Egy nagy cégnél vesznek 100 ilyen gépet és elég egyetlen adminisztrátor, hogy biztosítva legyen a folyamatos munkavégzés.

Bejegyzés: Új drill: Csak márkaszervizben, nem máshol

zooltek 2018.10.15. 06:18:31

"Hős kisgépjavító olvasóink mesélik a kommentszekcióban, hogy az egyik japán vésőgép beépített számlálóval rendelkezik és könyörtelenül leáll, ha elérte a szervizben végzendő karbantartás üzemóra határát. Legközelebb Bécsben található márkaszerviz és hiába áll le a munka, küldeni kell futárral."

Fék,fék! Ez én voltam, de valami zavar történt az éterben. Ez nem japán vésőgép volt, hanem a Hilti. Sőt, mi több, a Makitára egy rossz szavam nem lehet. Ár/minőség tekintetében elég korrekt, az alkatrész bárki számára elérhető (még 30-40 éves gépekhez is!), javítási szempontból meg egyenesen kedvencem, többnyire logikus felépítésűek és kevés szerszám kell hozzá. Egy lapos-, egy csillagcsavarhúzóval meg egy Seeger fogóval gyakorlatilag a szerszámgépeik felét atomjaira lehet bontani.

Bejegyzés: Új drill: Csak márkaszervizben, nem máshol

Untermensch4 2018.10.14. 16:52:54

@pamutpamlag: Értem az elméletet de a gyakorlatban a nagyobb előtolástól a kevésbé nyomatékos gép megáll... :) meg én nem sietek, a megmunkálási sebességben nem vagyok maximalista.

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

kkm.furdancs 2018.10.13. 07:55:58

@zooltek: Igazad van, de ezen nagyvonalúan túllépek. Lehetne sorolni a tipikus hibáit az ún. tudományos, ismeretterjesztő műsoroknak, egyszer posztot is akartam írni belőle, de inkább pozitív maradok.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása

zooltek 2018.10.13. 06:26:55

Újabb hétvégi facepalm:
Frissen végzett villanyszerelő rácsodálkozik: A villanymotorban van csapágy!?

Bejegyzés: Off topic 2.

zooltek 2018.10.13. 04:14:47

@kkm.furdancs: Ha szinkronosan nézed, néhol elképesztő fordítási hibákkal találkozhatsz.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása

kkm.furdancs 2018.10.12. 11:39:54

@Untermensch4: A Hogyan készült igazán érdekes és hiteles sorozat. Most fejeztem be 29 évad (*13 rész) ledarálását. Az idő haladtával a zenéje is eljutott a már nem zavaróan idegesítő szintre. Ajánlom mindenkinek, bár függőséget okozhat barkácsolásilag.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása

kkm.furdancs 2018.10.12. 11:33:18

@pamutpamlag: Persze, ez olyan alaptétel, hogy értjük, ha másként is van leírva. Mindamellett - ahogy célzol rá - nem ilyen egyszerű, mert a szerszámkeménységtől kezdve az anyagminőségig sok minden befolyásolja a sikeres forgácsleválasztást. Jó példa a fúrás sebessége különféle anyagok esetén. :)

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

Untermensch4 2018.10.12. 09:50:02

A videó nekem sem áll rendelkezésre de mivel dolgoztam ajtókat gyártó KKV-nál is (sztem akasztott ember is csak azért nem voltam mert nálunk nincs halálbüntetés...), sztem nagy újdonságot nem látnék benne.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása

pamutpamlag 2018.10.12. 09:03:44

@pamutpamlag:
Volt egy mondatom, ami sajnos hibás, nem azt jelenti, mint amit mondani akartam:
"Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) forgácsolási sebességet."

Ez helyesen úgy hangzik, hogy:
Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) MEGMUNKÁLÁSI GYORSASÁGOT.

Magyarul kisebb forgácsolási sebesség esetén nagyobb előtolással tudok ugyanannyi anyagmennyiséget leválasztani, ugyanolyan gyorsan haladni (bizonyos határok között, természetesen).

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

kkm.furdancs 2018.10.12. 08:14:07

@pamutpamlag: Nagyon érdekes komment volt, köszi, hogy fáradtál vele!

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

pamutpamlag 2018.10.12. 00:26:11

@zooltek:
Igen, azok valóban nagyobb tengelyű csiszolók lehetnek, és a patronban is igazad van.

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

pamutpamlag 2018.10.12. 00:19:26

@Untermensch4:
>>" Magyarul kis méret esetén (mint a szóban forgó kis, "tokmányba illő csiszoló - köszörűkorongok") magas fordulat kell(het)."
És/vagy kisebb előtolás..?<<

Háát, nem egészen. Pont hogy nagyobb előtolás adna azonos (vagy az eredetihez jobban közelítő) forgácsolási sebességet.

Tudniillik a "forgácsolási sebesség" alatt nem az értendő, hogy milyen gyorsan végzünk a forgácsolással, bár összefüggésben van vele :-)

A forgácsolási sebesség azt jelenti, hogy a szerszám (vágó)éle, ami a munkadarabról a forgácsleválasztást végzi (és amely vágóélből ilyen csiszolószerszámokon számtalan, szabálytalan kis élecske van), szóval ez(ek) az él(ek) milyen sebességgel halad(nak) a munkadarabhoz képest. Pl a fúrásnál, a fúrószár esetében 2 db él van, a forgácsolási sebesség pedig a fúró fordulatszámából és átmérőjéből adódó kerületi sebesség (nevezzük forgási sebességnek). Ez értelemszerűen a külső kerületen a legnagyobb, a középpont felé csökken.

Az előtolás pedig nem a szerszám élének sebessége, hanem a komplett szerszám mozgása a munkadarabhoz képest. Az előbb említett példánál, a fúrásnál az előtolás a fúrószár mozgása tengelyirányban, befelé az anyagba. Ez a forgács vastagságát adja meg.

Tehát olyan értelemben van összefüggés, hogy ha adott esetben egy tizedakkora forgácsolási sebességnél szeretnék ugyanakkora termelékenységet (azaz ugyanannyi idő alatt szeretnék végezni, azonos idő alatt szeretnék azonos mennyiségű forgácsot, anyagot leválasztani), akkor tízszer nagyobb előtolás kell.
Persze sok esetben nincs értelme, illetve fizikailag nem lehetséges bármilyen nagy határok között változtatni e kettőt egymáshoz képest. Bizonyos tartományban persze lehet, és lehet egyéb praktikákat is bevetni, ami tovább befolyásolja a dolgokat (pl hűtés, kenés, stb).

Magyarul ha rendesen akarnék csiszolni (forgácsolni) a szóban forgó kis szerszámokkal, akkor 10x jobban kéne nyomnom őket (10x nagyobb előtolást kéne adnom), de ez nem igazán lehetséges. Tehát ha úgy akarom használni, ahogy azt kitalálták, akkor egy olyan (fúrógépeknél 10x nagyobb) fordulatszámú eszközbe kell befogjam, amilyenbe való.

Visszatérve a fúrós példára, levezetem ugyanezt konkrét számokkal.
Van egy HSS gyorsacél anyagú, sima csigafúróm, legyen 8 mm átmérőjű. Ezzel átlagos alumíniumot szeretnék kifúrni. Ehhez az ideális forgácsolási sebesség kb 60 m/perc. Mekkora fordulatszámra kell állítanom a fúrógépemet?
Fúrószár átmérő: 8 [mm] = 0,008 [m]
kerület: 0,008 [m] × 3,14 = 0,02512 [m] azaz 1 fordulat alatt ennyit tesz meg a fúró vágóéle a kerületén.
A forgáskor, a forgásból adódó kerületi sebesség lesz a (legnagyobb) forgácsolási sebesség, ez kell legyen kb 60 m/perc
Tehát 60 [m/perc] / 0,02512 [m] = kb 2388 [fordulat/perc]
Ennyire kell állítani a fúrógépem.

Ehhez a művelethez tartozik ideális esetben egy kb 0,03 mm/fordulat értékű előtolás.
2388 [f/perc] × 0,03 [mm/f] = kb 71 [mm/perc] azaz ennyi anyagvastagságot tudok átfúrni az ideális előtolással az ideális forgácsolási sebesség (fordulatszám) mellett. Egy 7 cm vastag alutömböt átküldök kb 1 perc alatt.

Most képzeljük el, hogy egy tizedakkora fordulatszámú géppel dolgozom (ugyanúgy, mint a posztban említett kis csiszolószerszám esetében, amikor azt sima fúrógépbe fogom - ebből indult ki az egész diskurzus), azaz kb 2400 [/perc] helyett csak 240 [f/perc] értékkel.
Ez esetben tizedakkora lesz a forgácsolási sebesség (60 helyett 6 [m/perc]), így ahhoz, hogy ugyanazt a kb 7 cm vastag alutömböt átfúrjam 1 perc alatt, meg kellene növelnem az előtolást a tízszeresére, azaz 0,3 [mm/f] értékre.
Nem fog menni. Nem forog annyit a fúró, hogy vigye, beletöröm azt az anyagba.

Ha viszont nem növelem az előtolást, hanem hagyom az eredeti értéken, akkor viszont nem 70, hanem csak 7 mm-t haladok 1 perc alatt, azaz nem 1, hanem 10 perc alatt fúrom át ugyanazt a tömböt.

Ha viszont még tovább csökkentem az előtolást is (ahogy felvetetted az előző kommentedben), akkor még lassabban fúrom át.

Szóval összességében megette a fene az egészet. Az igazi megoldás, hogy olyan fordulatszámon (azaz olyan forgácsolási sebességgel) használom a szerszámot, amilyennel kell. Ehhez viszont olyan szerszámgép kell, ami alkalmas erre.

Egyetlen mondatba összefoglalva a fentieket:
Az ideálisan 30 ezres fordulaton működő szerszámokkal csak maszatolok 3 ezres fordulaton, hiába játszom az előtolással (ha tudok egyáltalán játszani vele).

Bejegyzés: Fúróba (flexbe) fogható csiszolószerszámok

kkm.furdancs 2018.10.11. 09:02:36

@Gyökösi Attila: :) A profiknak vigyázni kell.
A Bosch közreműködésed szerintem egyhangú és felszabadult sóhajt váltott ki az érintettekben. Szabolcs, Béla, valahány név a naptárba...mert kezdett már fejünkre nőni a probléma és határidő. :) Jó lesz ez így, ha már nem adnak saját anyagot bossék.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása

Gyökösi Attila · http://klubkoncert.com 2018.10.11. 08:58:42

@kkm.furdancs: Oksa. Nálam alap, hogy youtube-ra csak saját anyag mehet, és a zene is legyen jogilag oké. Amúgy azért gondoltam, hogy a google kilépés a fontos, mert azért láttad a videót, mert a youtube oldaladnak te vagy a gazdája, te töltötted fel. Az nyilvánvaló, hogy ha bárhova beágyazol egy youtube videót, akkor az az "ablak" igazából a youtube felülete, tudják, hogy ki nézi. (Kivéve ha egyáltalán nem vagy bejelentkezve a google/gmail alá, akkor meg jön ugye a 'régiókód' mint támasz a youtube számára.
Tudod, én nem vagyok ebből a szempontból forradalmár, a youtube és a google is logikus döntések mentén működik, soskszor felhúztam magam az elején, de mindig rájöttem, hogy igazuk van. Most meg már sportot űzök abból, hogy a Youtube oldalunk (a Barbis) tényleg minden figyelmeztetéstől mentes teljesen oké legyen, amit amúgy néha jeleznek is, meg így lehet hozzájutni extra szolgáltatásokhoz. A regisztráció (a telefonos) meg engem nem zavar, balgaság azt gondolni, hogy el lehet bújni a nagy testvér elől. Ezért is saját néven írok már, de ezt már beszéltük. Más: Pénteken megyek a Boschoz, a kék szerszámokról kell írni, lesz egy tréning, aztán igyekszem hamar letudni a posztokat, mert időm az nem van.

Bejegyzés: Kazettás ajtók gyártása