Logo Pic
Linda Morvai 2024. november 10.

Nagy száraz fehér pezsgő teszt

Ha egy pezsgőtípus időtálló népszerűségnek örvend, az a száraz fehér pezsgő. Az igazi pezsgőrajongók elvárják a minőséget, a tökéletes savak egyensúlyát és a finom buborékokat, amelyek frissítően törnek a felszínre. De vajon a boltok polcain sorakozó száraz fehér pezsgők közül melyik teljesíti a legjobban az ígéretet? Vaktesztünkben különféle márkákat vizsgáltunk, hogy kiderüljön, melyik száraz pezsgő hozza azt az igazi, felejthetetlen élményt, amit minden különleges pillanathoz keresünk.

ossz2_41.JPG

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE

A pezsgő története Franciaországba, a champagne-i régióba vezethető vissza, ahol a 17. században kezdték el készíteni az első buborékos borokat. Bár a buborékok eredetileg nem voltak szándékosak – a palackban zajló második erjedés okozta őket –, idővel a pezsgőt mégis elkezdték értékelni különleges íze és élénk karaktere miatt.

A pezsgő fejlődéséhez nagyban hozzájárult Dom Pérignon bencés szerzetes, aki a 17. század végén új technikákat dolgozott ki, hogy javítsa a bortermelést a champagne-i kolostorban. Bár a buborékos ital „feltalálását” tévesen tulajdonítják neki, Dom Pérignon számos olyan technológiát vezetett be, amely a modern pezsgőkészítést megalapozta, például a szőlőkeverési technikákat és a pezsgős dugó használatát, amely segített a buborékok megtartásában.

A 19. században az egyre növekvő kereslet, valamint a palackozási technológiák fejlődése lehetővé tette a pezsgő tömeggyártását. Champagne szimbólummá vált, és az arisztokrácia, majd később a szélesebb társadalmi rétegek ünnepi italaként terjedt el.

Ma a pezsgőt világszerte készítik, de az eredeti champagne-i pezsgő különleges eljárása és földrajzi eredetvédettsége továbbra is a luxus és az ünneplés ikonikus italává teszi.

 

A PEZSGŐK TÍPUSAI

A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint

Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l

Extra brut: 0-6 g/l

Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l

Extra dry: 12-20 g/l

Dry (sec): 17-35 g/l

Félszáraz (demi sec, medium dry: 33-50 g/l

Édes (doux): több mint 50 g/l

A száraz pezsgők elkészítési technológiájuk szerint

Méthode traditionelle = palackban érlelt

A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A champagne-ok iránt a kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.

Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5 literes) palackokban erjed és érlelődik a pezsgő. Ezután teljesen zárt rendszerben nyomásálló tartályba ürítik a kierjedt, érlelt pezsgőt. Szűréssel eltávolítják a seprőt, majd újra palackozzák, abba a palackba  amiben forgalomba kerül, ami lehet 0,2; 0,75; 1,5, de akár 3,0 literes is.

Méthode charmat = tartályban erjesztett (tankpezsgő)

Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.

 

MILYEN ÉTELEKHEZ AJÁNLOTT A SZÁRAZ PEZSGŐ?

Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?

A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek

- sajtokhoz

- friss halételekhez,

- csípős ételekhez,

- csokoládéhoz,

- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,

- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket. 

Száraz/dry pezsgőket szereztünk be a teszthez, extra dry pezsgőket nem teszteltünk most. A tesztben szereplő összes termék ára 5000 Ft/palack alatti.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább.

A pezsgőket 8°C-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz pezsgő palettát.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illathiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű, durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz „íz”: nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmonikus. A "teljesen savanyú" pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen „üres” pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízük volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

 Az ízpontszámokat összevontuk.

 

A NAGY SZÁRAZ PEZSGŐ VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

30. Burg Schöneck minőségi száraz pezsgő, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Élesztős, enyhe, alkoholos illat. Az elvártnál egy kicsit kevesebb buborékosság. Savas, nyers, élesztős pezsgőíz.

burg_schoneck.JPG

 

29. Stolzenfels minőségi fehér pezsgő, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont

Enyhén muskotályos illat. Erősen szénsavas és kelleténél savasabb. Élesztős, enyhe pezsgőíz.

stolzenfels.JPG

 

25. Szovjetszkoje Igrisztoje, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, élesztős illat. Közepesen szénsavas és buborékos. Gyümölcsös és meglehetősen édes pezsgő, a klasszikus élesztős ízjegyeket nem éreztük.

szovjetsz.JPG

 

25. PENNY Mon Amour, egységár: 1 559 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, élesztős illat. Közepes intenzitású szénsavasság és buborékosság. Intenzíven édes és gyümölcsös és pezsgő, a jellegzetes élesztős ízjegyek kevésbé érezhetők.

mon_amour_1.JPG

 

25. SPAR Burg száraz fehér pezsgő, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Illatában enyhe és élesztős. Közepesen szénsavas és buborékos. Ízében a gyümölcsös és édes jegyek érezhetők, az élesztős aroma kevésbé.

burg.JPG

 

25. LIDL Arvenus Száraz fehér pezsgő, egységár: 1 559 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, élesztős illat. Közepesen szénsavas és buborékos. Gyümölcsös és meglehetősen édes pezsgő, a klasszikus élesztős ízjegyeket nem éreztük.

arvenus.JPG

 

23. Natara száraz fehér pezsgő, egységár: 2 265 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Erős, élesztős törkölyillat. Közepesen szénsavas, ízében is az élesztő- és az erjedés kapcsán jelentkező aromákat véltük felfedezni.

natara.JPG

 

23. Arestel Cava brut, egységár: 3 065 Ft/l, Pontszám: 6,8/10 pont

Almára emlékeztető illat. Kellően szénsavas, buborékos. A főíz az almalekvárra emlékeztet, összetettebb élesztős ízt nem éreztünk, utóízben túlságosan savas.

arestel.JPG

 

22. Freixenet Cordon Negro fehér, brut, minőségi pezsgő palackban érlelt, egységár: 4 665 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Élesztős pezsgőillat. Közepesen szénsavas és buborékos, viszont erősen savas érzetű. Az ízében is az élesztős ízjegyek uralkodnak, kevésbé gyümölcsös, utóízben enyhén édeskés.

freifenet.JPG

 

21. ALDI Monte Cappella száraz fehér pezsgő, egységár: 1 199 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhén gyümölcsös, parfümös illat. Megfelelő szénsavasság és buborékosság. Ízében alkoholos, gyümölcsös íz érezhető.

monte.JPG

 

19. Allini brut prosecco, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Illatos pezsgő. Kellemesen szénsavas, enyhébben savas pezsgő. Virágos, gyümölcsös ízjegyeket éreztünk, az elvárt jellegzetes, élesztős ízt nem.
italia_brut_pros.JPG

 

19. Martini Brut száraz fehér pezsgő, egységár: 4 199 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, élesztős illat. Kellően szénsavas, buborékos. Az íze nagyon letisztult, szinte már steril, kevésbé intenzív.

martini_brut.JPG

 

18. Henkell Blanc de blancs száraz minőségi pezsgő, egységár: 3 452 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Gyümölcsös, élesztős illat. Közepesen szénsavas. Édeskés, alkoholos, enyhébb aromákkal rendelkező pezsgő.

henkell.JPG

 

13. TESCO Finest Prosecco brut száraz fehér pezsgő, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogott, élesztős illat. Kellően szénsavas, enyhén savas. Virágos, enyhén gyümölcsös aromákat éreztünk.
winemaker.JPG

 

13. Mionetto prosecco brut fehér pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, gyümölcsös, virágos illat. Jólesően szénsavas, enyhébben savas. Tiszta, egyszerűbb gyümölcsös aromákat éreztünk.

mionetto_pros.JPG

 

13. Cinzano to Spritz vino spumante dry, egységár: 3 452 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, virágos illatok. Intenzíven szénsavas, enyhén savas. Letisztult, egyszerű ízvilág, enyhén gyümölcsös aromákkal.

cinzano_spritz.JPG

 

13. Veuve Thomassin brut pezsgő, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Gyümölcsös, édeskés illat. Kellően szénsavas. Enyhén muskotályos, mazsolára emlékeztető, érettebb íz, ami mellett utóízben egy nehezen megfogalmazható egyedi ízt éreztünk.

veuve.JPG

 

13. JP. Chenet Original száraz fehér pezsgő, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, buborékos. Ízében egyszerűbb, letisztult, gyümölcsös és édeskés.

jp.JPG

 

11. BB száraz fehér pezsgő, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Marcipános, élesztős illat. Kellően szénsavas, gyümölcsös, édeskés, mandulás íz.

bb.JPG

 

11. Gedeon brut fehér minőségi magyar pezsgő, egységár: 2 665 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Mustos, gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, megfelelően buborékos. Harmonikusan jönnek sorban az élesztős, gyümölcsös, savas ízjegyek.

gedeon.JPG

 

8. Garamvári Classic brut pezsgő palackban érlelt, egységár: 5 599 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes, élesztős illat. Kellően szénsavas és az átlagnál több savmennyiséggel. Az íze letisztult, enyhén élesztős.

garamvari.JPG

 

8. Chateau Dereszla Tokaji brut classic palackban érlelt, egységár: 4399 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés, gyümölcsös, élesztős illat. Kellően szénsavas és kóstoláskor intenzívebb savmennyiséget éreztünk. Az íze letisztult, harmonikus, viszont enyhébben aromás.

chateau_tokaji.JPG

 

8. Feind Brut methode traditionnelle pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Élesztős, gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, közepes savmennyiség. Kóstoláskor először a szárazsága észlelhető, majd utána jönnek élesztős, szőlős ízjegyek.

feind_1.JPG

 

6. Tesco Finest Valdobbiadene prosecco brut, egységár: 4 799 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Parfümös, gyümölcsös illat. Kellően szénsavas, közepesen savas pezsgő. Ízében a gyümölcsös ízjegyeket harmonikusan kíséri a jellegzetes élesztős zamat.

valdobbia.JPG

 

6. Chateau Dereszla méthode traditionnelle Tokaji brut fehér pezsgő 2021, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Élesztős, harmonikus illat. Kellően szénsavas, buborékos. Kóstoláskor a markáns, élesztős ízjegyet éreztük először, majd utóízben enyhébben gyümölcsös, jólesően száraz.

chateau.JPG

 

5. Törley Gála Sec száraz fehér pezsgő, egységár: 2 332 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Gyümölcsös, friss illat. Kellően szénsavas, aromagazdag, édeskés, muskotályos szőlőízt éreztünk.

torley_gala.JPG

 

4. Fehérvári Reserve brut methode traditionell száraz fehér pezsgő, egységár: 5 999 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Jellegzetes, élesztős illat. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Ízében letisztult, összetett, élesztős, virágos ízjegyekkel.

fehervari_brut.JPG

 

2. Hungaria Grande cuvée brut fehér pezsgő, palackban erjesztett, egységár: 2 793 Ft/l, Pontszám: 8,8/10 pont

Gazdag, gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, határozott savakkal. A virágos, barackos ízjegyek után enyhén mézes-akácos utóízt éreztünk, megfelelő harmóniában.

hung.JPG

 

2. Francois President brut fehér pezsgő, tradicionális eljárással palackban erjesztett, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 8,8/10 pont

Különleges és markáns, aromagazdag illat. Frissítően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. A különleges illatjegy az ízben is megjelenik a gazdag gyümölcsös és élesztős aromák mellett.

francois.JPG

 

1. Törley Tokaji brut pezsgő palackban érlelt, egységár: 3 720 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont

Illatában érett, mazsolás, sárgabarackot éreztünk. A szénsavassága frissítő hatású, kellően száraz. Élénk savasság jellemzi. A furmint jellegzetes, zamatos íze mellett különleges, gyümölcsös ízjegyek jelennek meg, mint a birs és körte. Hosszú lecsengésű, kiemelkedő minőségű pezsgő.

torley_tokai.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Törley Tokaji brut pezsgő palackban érlelt az AUCHAN, TESCO, CBA, Coop, Metro, EcoFamily üzleteiben és a www.pezsgowebshop.hu-n kapható.

pezsgo_1.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Nagy mákos bejgli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Nagy frankfurti virsli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Simon Dawson lett az Iron Maiden dobosa
sunthatneversets • 7 nap
A Manchester City elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
A Bologna elleni mérkőzés
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
Ízek, élmények és elegancia - a legjobb budapesti szilveszteri menük nyomában
Terített asztal a NOBU-ban Páratlan panorámával, elegáns környezettel és emelkedett gasztronómiai kínálattal készülnek a főváros top éttermei az év utolsó napjára. December 31-e sok szempontból szokott különleges pillanatokat tartogatni. Sokan átgondolják, hogy milyen volt a mögöttük álló év,…
P-3 ORION - ÖTVENÖT ÉV AUSZTRÁL SZOLGÁLATBAN
Annak idején, amikor a Lockheed a P-3 Orion tervezésébe fogott, nem is volt kérdéses, hogy az óceánnal körülvett Ausztrália légierejénél is megjelenik majd a típus, de hogy valamivel több, mint fél évszázadon át, 2023 végéig repül majd a kengurus felségjellel, azt talán ők sem gondolták. Az…
>