Logo Pic
srecorder 2024. október 16.

„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés

analog_balaton_kiemelt_foto_kredit_martin_wanda.jpg

A Repedésnek legalább olyan kalandos, sokszor kesze-kusza története van, mint annak idején a LENT-nek volt, és tökéletes lenyomata az Analog Balaton elmúlt 2-3 évének. A lemezt október 19-én a Barba Negrában mutatják be, ahová a jegyek már elővételben elfogytak.

A Recorder októberi címlapján szereplő Analog Balaton története sok szempontból érdekes – a srácok úgy tudtak egyre nagyobb közönséget építeni, hogy sokáig nem is jelent meg egyetlen lemezük sem. A 2021-es LENT aztán nemcsak a hallgatók, de a szakma körében is sikert aratott, a Recorderen az év legjobb magyar lemezei közé is beválogattuk. Ezt követte 2022-ben a Csússz le című négyszámos EP, aminek a most megjelenő lemez egyfajta kiegészítése és lezárása. Éppen ezért saját bevallásuk szerint hasonló témakörökből indultak ki, mint az előző anyag esetén, csak kevésbé befelé forduló lett a végeredmény. Így tulajdonképpen úgy készítettek egybefüggő, koherens lemezt, hogy a dalok megírása között több mint két év telt.

„Sziasztok, Aba vagyok, bánatfüggő.” Kritikánk a LENT-ről

„Sokan azt gondolják, hogy egyszerűbb a folyamat azért, mert ketten vagyunk, de szerintem valójában sokkal hosszabb az egész. Kevesebb ember ötletei, véleménye van benne, ezért minden egyes részért sokkal többet kell küzdeni. Rengeteg demót írtunk az elmúlt időszakban, és ezekből Ákossal nagyjából egy hónapon keresztül csak azt válogattuk, hogy mit szeretnénk rátenni a lemezre” – mesélte Zsuffa Aba az új albumról.

A kilencszámos albumon közreműködők is felbukkannak, bár ez nem szándékosan alakult így. A korábban megjelent dalokban, mint a Csússz le és a Pupilla, 6363 és az Elefánt frontembere, Szendrői Csaba is szerepel. Mindketten spontán csatlakoztak a felvételekhez, és ha már ott voltak, hozzátették a magukét. Ezen kívül az új dalokban a 30Y dobosa, Beck Zaza is feltűnik.

Lemeztáska: Hallgass bele Aba kedvenc zenéibe!

„Sokat találkoztunk a nyáron a 30Y-nal különböző fesztiválokon, és kialakult egy oda-vissza működő barátságos légkör. Nemrég Zaza lehívott minket Pécsre, a fele nagyjából lógás-haverkodás volt, a másik fele meló és kreatívkodás. Beck Zoli is odaadta a pedáljait, gitárjait, megmutatta az erősítőket, azokkal is lehetett bindzsizni, úgyhogy végül egy steel gitárszóló is felkerült az anyagra” – mondta el Aba, majd Vörös Ákos hozzátette:

„Fontos, hogy a folyamatok végén külső embereket vonjunk be, akik segítenek a döntéshozatalban, ilyen például produceri munkában Dexter és Horváth Atish. Zaza szerepe ezért is volt fontos: megmutattuk neki a demókat, és közösen jammeltünk. Így a végére tulajdonképpen már majdnem olyanok voltunk, mint egy klasszikus értelemben vett zenekar.”

analog_balaton_kredit_martin_wanda_2.jpg

Az elmúlt két évben tehát külső szemmel is láthatóan sokat változott az Analog Balaton mint produkció, és bennük is rengeteg dolog formálódott át. Mindeközben nagy erősségük, hogy szövegeikkel a pillanatnyi lelkiállapotukat, az adott életszakaszukat idézik meg, amihez a közönség könnyen csatlakozni tud. Aba erről őszintén mesél:

„Másban vagyok, mint a LENT idején, és eredetileg úgy terveztem, hogy ez a Repedés szövegeiben is megjelenik, de végül nem így alakult. Az egy dolog, hogy te elhatározol valamit, és az egy másik, hogy amikor ténylegesen leülsz szöveget írni, akkor végül milyen sorok gurulnak ki. Az életem jelentősen átalakult, viszont még viszonylag sok emlékem van az életmódváltásom előttről, amik a mai napig rányomják a bélyegét a közérzetemre. Úgyhogy ez még bőven benne van ebben az anyagban. Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok.”

„Két út volt előttünk: vagy összekaparjuk magunkat, vagy abbahagyjuk” – Az Analog Balaton a Koncertsztorik podcastban

A srácokkal a nyomtatott Recorderben is interjúztunk az új lemez kapcsán, még a dalok befejezése előtt, a stúdiós véghajrában – ennek a bővített, extra kiadását a héten a neten is olvashatjátok már. A print Recorderből pedig itt tudtok felmarkolni példányokat.

Fotók: Martin Wanda

Vissza a címlapra
Recorder
A Recorder a jó popzene és a minőségi újságírás barátja. Informál, értékel, orientál, véleményt formál és szolgáltat. Célja, hogy meghatározó magyar nyelvű, független zenei weboldallá váljon.
Legjobban pörgő posztok
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 5 nap
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 12 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 5 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 2 nap
Nagy vaníliás krémtúró teszt
Linda Morvai • 6 nap
Cikkek a címlapról
Tűrt és tiltott filmek, határátlépés, röplapok
Az 50-es éveket és az azt követő időszakot idézi fel az Eötvös10 és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára október 23-án.
Motta: „Egyes meccseken egyszerűen nem érdemeltünk győzelmet”
Thiago Motta a Lazio elleni meccs előtt magabiztosan nyilatkozott, de elmondta, mindenre készen kell állnia csapatának. A Lazio ellen nem áll rendelkezésre sérülés miatt Teun Koopmeiners, Arkadiusz Milik, Gleison Bremer, Nicolás González, Weston McKennie, valamint eltiltott Francisco Conceiçao.…
>