Logo Pic
Pályamágus, a sínész 2024. szeptember 13.

Síkosítsunk!

 

A vas a vason bizony nem tapad különösebben, és ez meg is látszik a vasúti járművek fékútján, van mégis olyan helyzet, amikor még az is túl sok.

Mára már nemigen telepítik, olykor mégis lehet találkozni egy berendezéssel, ami erre a problémára nyújt megoldást. Ezt a berendezést sínkenőnek hívják.

telepitett_svgb.jpg

Az eszköz lényege, hogy a kis sugarú ívben haladó jármű, amit már csupán a külső sínszálon haladó kerék nyomkarimája tart kijelölt pályán, minél kisebb tapadással érintkezzen a sínnel, pontosabban annak vezetőfelületével. Hosszú ívekben olykor kettő is felszerelésre kerül, jellemzően mégis ívenként egyet szoktak az ív hozzávetőleges közepénél elhelyezni. Azért hozzávetőlegesen, mert bár lehetne ragaszkodni a pontos közepéhez, nagy jelentősége nincs pár tíz méter eltérésnek, viszont vannak ideális, és kevésbé kedvező körülmények, amik a kijelölés helyét meghatározzák. svgb_metszet.jpgA berendezés elvi működése abban áll, hogy a haladó vonat kereke a haladása során egy kevés kenőanyagot juttat a sín vezetőfelületére, ami így síkossá válik, és ezzel nagymértékben csökkenti a sín és a nyomkarima közötti súrlódást. A gyakorlati működése típusonként mutat eltérést, de lényegében hasonló. A haladó kerék üzemeltet egy kis pumpát, ami a kenőanyagot arra a helyre juttatja, ahonnan a kerék már külön beavatkozás nélkül képes elteríteni. Telepítés után közvetlenül még nyomon követhető a kerekek zsírozott szakaszainak érintkezési pontjai a sínen, de idővel ezek a pontok összemosódnak, és kialakul az egyenletes sínkenés. Megállóhelyek, útátjárók közelében nem alkalmazzák, mert nagyban növeli a fékút távolságot.

svgb_pumpa.jpg

svgb_talca.jpg

_________________________________

iniciale.jpg

Vissza a címlapra
Nagyvasúti kisokos
Közérthetően a vasúti pályáról, alkatrészeiről, egységéről, működéséről.
Legjobban pörgő posztok
Brutális turné közeleg 2025 elején
KoaX • 3 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 7 nap
Nagy kakaós krémmel töltött ostya teszt
Linda Morvai • 27 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
Két kilátó és Vitányvár romjai a Vértes erdőin átvágó túrán
Kilátás a Kis-Kopasz kilátójából Tatabánya és a Gerecse dombjai felé A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 27,15 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a…
Csáth Géza: A vörös Eszti
"Erna úgy érezte, itt az idő, amikor a saját keserves, önbizalom nélküli napjaiért, a tükörbe nézés sok elégedetlen percéért, amelyek együtt sok-sok szenvedést jelentettek, eme alapjában igen finom - tehát igen hiú! - nő számára: kárpótlást vegyen magának. Az első másodpercben tisztában volt vele,…
>