Építsünk csobogót!

2015.07.13. 11:27 | Írta: kkm.furdancs

A július eleji kánikula sokkja maradandó élmény ezen a nyáron. Nem mindenkinek adatik meg fürdőzés a kerti medencében, egy romantikus kiruccanás a festői Balira vagy legalább egy árnyas zug a kertben. Ha az izzó panelben egyszerre kívánjuk a patakcsobogás illúzióját megteremteni és gyógyírt keresni melegtől felzaklatott idegeinkre, akkor építsünk csobogót!

csobog00.jpg

A fenti illusztráció leginkább egy vega tálra hasonlít, kukoricával és frissen tépett algával, de ez is csak a saját elképzeléseink megvalósításának sokszínű lehetőségeit mutatja. Hogyan lássunk hozzá? Mit kell tudnunk a csobogóépítésről?  Mickey Baskett "Csobogók" című könyvét ajánlom beszerezni a témában, melyet egykor kedvenc kiadónk jelentetett meg.

A könyv sorba veszi az alkotóelemeket: Szivattyúk - Csővezetékek - Szivattyúburkolatok - Tartóelemek - Díszítőelemek - Kitöltőanyagok - Növények - Különleges effektusok - Tömítő- és ragasztóanyagok. Jelentős részét teszi ki a további tartalomnak 28 darab építési útmutató bemutatása cseréptoronytól a kagyló domborműig. Ebből a bő kínálatból szakajtottam példát, tűz és víz találkozását gránit alapozással.

csobog1.jpg

Csobogónk dísze egy gránittömbre emlékeztető gyertya. A viasztömbbe fúrt lyukba belehúzott műanyag csövön át a víz feljut a gyertya tetejéig, ahonnan lecsorog az alsó tálba. Hogy a díszgyertya ne égjen le, tegyünk egy kis teamécsest vagy háztartási gyertyát a közepébe, hogy az égjen a viasz díszítőelem helyett.

Hozzávalók
Szivattyú: 400 L/h szállítóképességű, kis méretű merülőszivattyú
Cső: 0,8 cm átmérőjű, 45 cm hosszúságú átlátszó műanyag cső
Víztartó edény: legalább 15 cm mélységű, 20 cm oldalélű, négyzet alakú üvegtál Központi díszítőelem: szögletes gyertya, amely 15 x 15 cm-es gránitkő benyomását kelti Kitöltőanyag: két-három darab sima, lapos kő; hozzá illő folyami kavics Eszközök: 45 cm hosszúságú fémnyárs

Elkészítés
1. Jelöljünk ki egy pontot a gyertya felső, majd alsó felén. Melegítsük a nyárs végét gáz- vagy gyertyaláng fölött kb. 30 másodpercig. Helyezzük a nyárs megforrósí- tott végét a gyertya tetején lévő jelölésre, majd átlósan nyomjuk lefelé az alsó jelölés irányába. Újra és újra melegítsük fel a nyársat, és többször nyomjuk a gyertyába, egészen addig, míg ki nem bújik az alsó jelölésnél. Forgassuk a lyukban a forró nyársat, hogy legalább 0,8 cm átmérőjűre kitáguljon a lyuk.
2. Fentről lefelé húzzuk át a gyertyán a műanyag csövet. Ha lágy buzogást szeretnénk elérni, húzzuk be a csövet kb. 0,8 cm-rel a gyertya felszíne alá. Ha erőteljesebb vízáramlást kívánunk, a cső végét a gyertya tetejével egy síkba igazítsuk.
3. Erősítsük a műanyag cső másik (alsó) végét a szivattyúra, majd tegyük a szivattyút a tálba.
4. Helyezzünk a szivattyúra lapos köveket. Halmozzunk rá bőven köveket, hogy a kőhalom teteje és a tál teteje között mindössze 2,5 cm maradjon.
5. Helyezzük a gyertyát a kövek tetejére, majd rakjuk körül a maradék kővel, hogy a csövet is eltakarjuk.

csobog2.jpg

6. Töltsünk vizet a tálba, kapcsoljuk be a szivattyút, majd állítsuk be a kívánt víznyomást.

MEGJEGYZÉS: Ha a víz lágyan bugyog felfelé és nem érintkezik a lánggal, meggyújthatjuk a gyertyát. Amikor gyertyánk leégett, és középen üregessé vált, helyezhetünk bele újabb gyertyát, ezt bármikor másikra cserélhetjük, és közben megmarad „gránitsziklánk" is.
 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr358763146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása