Off topic 2.

2017.01.26. 09:35 | Írta: kkm.furdancs

 

A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető el.

offtopic1.jpg

Friss téma: Nem újdonság, hogy meghökkentő különbség van a profi célokra árult gépek és a 40000 Ft körüli, németnek álcázott kínaiak közt. Itt egy gép, melynek teljesítmény- és szolgáltatásai, jellemzői nem szárnyalják túl sokkal a kommersz fűrészeket. Valami mást kell tudnia (és ebből vonjuk le a körfűrészlap nyújtotta előnyöket, hiszen azt cserélni kell), hogy merjenek pénzt kérni érte. Találkoztatok már ilyen drága ipari géppel és tapasztalható a +530.000 forintnyi előny? Hiszen annyi minden befolyásolja a vágás pontosságát. Részeg vagyok-e? Milyen az alapanyag? :)

fureszkatalog.jpg

Katalógusok tölthetők innen. Ennél is figyelemreméltóbb a kiegészítők árazása....

image3_2.jpg

... hiszen itt mégis csak alulemezekről beszélünk, pontosan elkészített lemezekről. Készül a poszt saját körfűész okosításomról, mellyel nem találtam fel a spanyolviaszt és persze nyomába sem ér a gyári kiegészítőknek, de működési elve miatt eleve pontosabb és sokkal olcsóbb, mint a gyári Einhell alkatrészek.

2.jpg

A fejlesztés megrekedt a még nem látványosan profi, de már használható itthon fázisban. Talán (Talán!) el kéne tűnődni utólagosan fűrészekre szerelhető kitek készítésén. A 3D nyomtatás egyre olcsóbb és 0.05 mm pontossággal hangolható, szilárd alkatrészeket lehet gyártani velük. Ebben a kategóriában nem szükséges lineáris csapágy, trapézmenetes hajtókar, tehát erősen olcsósítható. Azt már 8.8 rozsdamentes köracélból, alu vonalzóval, esetleg alu asztallal lehetne készíteni a pontosság és vetemedés elkerülése miatt. Természetesen hatásosabb formákra tervezve a kezelőszerveket :) Itt csak az dominált, hogy a látótávolságban fellelhető alapanyagokat hasznosítsam és ehhez alakítsam a saját tervezésű műanyag alkatrészeket.

1.jpg

Az ezekkel a gépekkel dolgozókat és javítókat kérdezném, lenne létjogosultsága ilyen fűrész kitekre?

 

image2_1.jpg

image1.jpg

A Toolson akta :)

3.jpg

4.jpg

2.jpg

1.jpg

 

 

 

 

101 komment Címkék: offtopic

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8914057492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.06.19. 15:28:58

@kkm.furdancs: Sztem felesleges volt az OFF 2.0, de tökmindegy.
Az asztali körfűrész már egy másik tészta még a gérvágókhoz képest is. De Te meg felhozod a Festool-t, ami olyan, mint a Hilti a fúrókalapács/vésőgépeknél, vagy a Flex a "flexeknél". Rengeteg pénzbe kerül, de az olyan is. Én itthon végzek famunkát is, de csak a házi dolgok, ezt úgy oldottam meg, hogy lomoltam egy észt (vagy talán litván) kézi körfűrészt (merülőfűrészt), egy kerekes tologatható állvány megvolt, meg egy nagy acéllemez is (az lett a munkapad), a kis fűrészt meg felcsavaroztam alulról. Tökéletesen végzi a dolgát. Rétegelt lemezt, bútorlapot MDF-et vágok vele, meg amit levágok a kertben alma/meggy/cseresznye ágakat, tüzelőnek össze tudom szabdalni.

Ezekből az asztali kínai vackokból meg javítottam csilliót, egy örökélet még szétszerelni is, nemhogy javítani. És jó esetben 0.5-ös lemez a háza, szegecselve, sosem lesz derékszög, amihez viszonyíthatnál.

kkm.furdancs 2018.06.20. 15:29:48

@zooltek: Ez kicsit egyéni megközelítés. Egy csomó ember használja az alsó kategóriás körfűrészeket és épp a pontosságon, elnyeklő vonalzón és leeső csavarokon akadnak ki. Az egész úgy kezdődött, hogy küldtek egy Festool katalógust :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.06.22. 19:31:35

Hát, kkm, nem fogsz szeretni, de én @zooltek -nek adok igazat. Mi ugye veled erről beszéltünk már vagy 5 éve, (meg azóta is) amikor egyszer szóba hoztam a FELDER/HAMMER asztalos gépeket, pár millióért, és te mondtad, hogy köztudomású, hogy a faipari gépek túl vannak árazva, amin én jól megsértődtem. Aztán ebből születtek is posztok. A profi az profi, az amatőr az amatőr, a gagyi meg gagyi. Azt el tudom képzelni, hogy magának valaki (vagy épp te, ugye) tud csinálni valami használható és közelítően pontos szerkezetet egy olcsó gép átalakításával, de ez egyedi eset, és nem hiszem, hogy piaci viszonyok között működne. De a fő bajom az, hogy megint rossz a hasonlítás, egy profi fűrészgép profi csapágyazott vezetővonalzójának, asztalának pontosságát és legfőképp használati komfortját soha nem fogja elérni egy bármilyen háztáji okosítás. Akkor meg minek? Ha csak úgy tudok pontosan vágni, hogy mondjuk a vezetővonalzó mindkét végén milliméterre külön be kell állítsam a távolságot, aztán valami kulccsal meghúzni kontraanyákat, vagy bármi, hát az nem komfortos használat. Működhet, meg lehet használható, és lehet akár még szép dolgokat is csinálni vele, de nem komfortos.
Uff.

kkm.furdancs 2018.06.22. 20:50:58

Legközelebb szó szerint elolvasom a válaszodat :)

Itt csak arról van szó, hogy veszel egy Einhell fűrészt 40 ezerért. Amit olyan tűréssel tervezel üzemeltetni, amit egy Einhell 40000-ért tud. Csak aztán a második héten bekap egy szálkát és megtöri az asztalbetétet - asztalbetét ugrott. Emellett észreveszed, hogy az egytámaszú vonalzó vízszintesen és oldalra is elmozdul a legkisebb nyomásra, derékszögű meg sosevót.
Ha pedig vásárolsz egy 2 kW-os, egyébként gyári új gépet 12000 forintért, amiről hiányzik a vonalzó és asztalbetét (ilyen velem viszonylag gyakran előfordul), akkor adott a feladat: legyenek meg ezek a dolgok, lehetőleg stabil rögzítéssel.

Nem minden háztartásban terem 3D nyomtató és tervezési "tapasztalat", és ha más is ilyen cipőben jár (hozzájutni ilyen, darabjait elhullajtott gépekhez máshol is), akkor az asztalon gyárilag meglévő furatokba kell csak beilleszteni a kit-et. Az asztalbetét probléma eleve csak sikeres lehet, hiszen a Güdé-nél árult gyári asztalbetétnek csak a postaköltsége fele árán ki lehet hozni egy sokkal erősebb nyomtatottat.

Mindegy, két Toolson asztali fűrészre licitálok épp, amiről hiányoznak ezek a dolgok. Felszerszámozom kétezer pénzből, aztán keresek rajta 15000 forintot megint, de ez legyen az én bajom :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.06.23. 07:22:24

@kkm.furdancs: Mennyiféle függőség létezik... szerek, ital, dohány, szex...
De mióta ismerlek, felkerült a listára az "apróhirdetésbe vásárlás" is. :D :D

kkm.furdancs 2018.06.23. 07:35:42

@Gyökösi Attila: És eladás, mert nem a gyűjtögetés nevű pszichiátriai betegség gyötör, hanem átfut a kezemen és a blogban is megjelenik némelyik. Nem magamért, nem magamért teszem, hanem értetek :) A kereszteslovagoknak volt hasonló jelmondatuk. Nem magamért, Uram! :)

Izabel021 győzött, 18000-nél megfutamodtam. Te tudod, miről van szó :)

kkm.furdancs 2018.06.28. 18:13:03

Van egy hely ebben az országban... Egy csodálatos, elvarázsolt vidék, hol könnyű léptű tündék róják az erdőket, féktelen orkok danászása hallatszik a kocsmákból, s a koboldok... A koboldok 2064 forintért árulnak zsír új 1100W szivattyúmotorokat és forgórészes ipari körfűrészeket 3700-ért.
De lehet, hogy csak szénkefét kell bennük cserélni. S ez a hely, barátaim, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Zooltek, te javítasz motorokat a szervizben vagy vásároltatsz újat, ha beviszik a gépeket?

zooltek 2018.06.29. 04:50:24

@kkm.furdancs: Jóformán csak a porszívó motorokat nem javítjuk, mert olcsóbban kijön egy újat venni, és a porszívók 95%-ában ugyanaz a 3-4 fajta motor van, a származási helyet nem is kell említsem. A kínai gépeket javítjuk, mert a világba' nem találsz 2 egyformát *, a márkás gépeket javítjuk, mert olcsóbban kijön, mint a gyári alkatrész.

* Még mielőtt erre felkapnád a fejed, ebből az 5 "egyforma" gépből nem lehet egy működőt összerakni, mert mégsem egyforma O_o

p1.picsto.re/UagFf.jpg

kkm.furdancs 2018.06.29. 08:52:45

@zooltek: Köszönöm! A fűrészről majd tudósítok. Olyasmi motor van benne, mint a gérvágókban. Rövid ékszíjhajtás, nagy erő. Mágneskapcsoló behúz, csörögve elindul, forog hármat, majd egy - kis nyomógombbal nullázható - védőrelé lekapcsolja. Ilyen is van rajta! Közben enyhe, finom amperszag.

zooltek 2018.06.30. 04:37:47

(a blogmotor valamiért nem engedi a reply-t)

Ismerős motor. A két leggyakoribb hibából az egyik, ha megszorul a fűrészlap, olyat ránt, hogy kiszakad a hátsó csapágyház, mert ott van elgyengítve a műanyag a hűtés miatt. A másik leggyakoribb hiba, ami most valószínűleg téged is érint, a fém ventilátorlapát elszabadul a forgórészen (csörög, mint írtad), aztán belekóstol az állórészbe. Menetzárlat, nagy áramfelvétel, védelem leold, mint szintén írtad. Szóval erős a gyanúm. Mifelénk az állórész tekercselés egy ötös körül van, de azt a masinát szétszedni egy rémálom.

zooltek 2018.06.30. 05:12:12

Ja, és szerezned kell egy másik ventilapátot, vagy hozzá hasonlót, amit fixen és központosan tudsz rögzíteni.

kkm.furdancs 2018.06.30. 09:21:00

zooltek > nekem sem engedi a reply-t, sehol blogszerte.

Annyira menő vagy ezekkel a távdiagnosztikákkal! :) Most kicsit elhavazódtam, de nekiállok szétszedni és fotózni, ahogy ráérek. Majd lesz belőle egy Megjavítva! (vagy Szemétre vele!) poszt.
Minden mást majd üzenetben megbeszélünk. Addig se feledd: Király vagy! :)

Pajer 2018.06.30. 11:19:55

@kkm.furdancs: @zooltek: csak a telefonos slkalmazáson keresztül működik

zooltek 2018.07.01. 14:04:33

A Király az Jimmy volt, vagy Elvis, nekem meg a King Diamond. Még négy éve sem vagyok ebben a szakmában, igaz, sokat és gyorsan tanulok, de nagyon kezdő vagyok még. A főnököm 50 éve csinálja ezt, na ő tud valamit.

kkm.furdancs 2018.07.03. 14:05:12

@zooltek: Na végre, működik a kommentelés. Majd visszatérek és üzenek. Addig is fotók neked és a többieknek tanulságul.

zooltek 2018.07.03. 17:20:55

@kkm.furdancs: Bakker az meg egy 7x11-es Hitachi méretű kefe lesz, a gyári +3000 jó magyar forint.

villanyember 2018.07.03. 18:21:21

@zooltek:

Már melyik Jimire gondolsz? A Hendrixre, vagy a Page-re? Elvis az stimmel, de más királyról nem tudok. :-)))

zooltek 2018.07.04. 04:12:11

@kkm.furdancs: A kefét mindig párban mérik, egy darabbal mihez kezdenél? A kínaiak mindig vagy valami lehetetlen méretet használnak, ami a világban nem létezik, és lehet reszelgetni, vagy olyan méretet választanak, hogy a legdrágább márkás kefe menjen bele. De jobban megnézve a képet, az mégsem 7x11.

@villanyember: Hendrix? Ugyan már! Azt se tudta melyik kezébe kell fogni a gitárt! :)))

kkm.furdancs 2018.07.04. 08:48:06

@zooltek: Hahó!
Erősen hasonlít a Straus fémdarabolóm méretére. Szép, nagy darab más körfűrészekhez viszonyítva is. Szóval, bocs, de egyrészt a kommentelés lehalt a bloghun, illetve most jött meg a szavam. A ventilátoros feltételezés talán most nem a legtalálóbb (mert nincs a tengely végén, talán elől) , de attól még csörög. Nem tudom, mennyire adja vissza a felvétel. Háttérben Agatha Christie: Temetni veszélyes című könyvének hangoskönyv változata szól. :) Többit üzenetben.

villanyember 2018.07.04. 22:19:01

@zooltek:

Na ja. Azért nem tudta utánozni senki. Ilyen hülyét, jobbkezes gitáron balkézzel játszani...Ki hallott már ilyet? Én! És milyen jó! Még a részegen tolt koncertfelvételeken is átsüt az őstehetség. Persze értem a humort, ne aggódj.

zooltek 2018.10.06. 07:17:27

Egy kis hétvégi facepalm:
Behoztak egy régi maszek trafós hegesztőt, összeégve.
-Hát az úgy volt, hogy fent a tetőn egy villámhárítót hegesztettem. Aztán lemásztam a létrán, a segédem meg nekiállt fent összepakolni. De úgy, hogy a gépet nem kapcsolta ki, az elektródafogót meg a testkábelt beakasztotta a horganyzott ereszcsatornába, aztán pakolt tovább...

kkm.furdancs 2018.10.06. 07:48:42

@zooltek: Ezek szerint nem csak kihívásokkal küszködött agyilag, de érzékszervei is cserbenhagyták. Zaj, fény, füst...
Miért nem oldott le bármelyik láncszeme a zárlatvédelemnek?

zooltek 2018.10.13. 06:26:55

Újabb hétvégi facepalm:
Frissen végzett villanyszerelő rácsodálkozik: A villanymotorban van csapágy!?

zooltek 2018.10.22. 05:34:31

Hosszú hétvégi facepalm:
Ez most én voltam. 12V-os akkutöltőben kiment az egyenirányító. Kicseréltem a 4 diódát, összerakom, multiméterrel mérem, hát megfordult az egyenáram, a fekete csipeszre mutatja a +12V-ot, a pirosra meg -12-t. Biztos fordítva forrasztottam be a diódákat. Szétszedem, nézem, mind jó. Egy bő negyedórámba került mire rájöttem a hibára: a multiméter 2 mérőzsinórja volt felcserélve...

zooltek 2018.11.03. 04:15:53

Hétvégi facepalm:
Srác behoz egy régi orosz Káma szivattyút, hogy az apja rakott bele új szimeringet, de nem muzsikál rendesen. Szétszedem, hát hol a szimering? A szivattyúlapát előtt, a szívóágba beragasztva sziloplaszttal...

kkm.furdancs 2018.11.04. 11:51:35

@zooltek: Minden történet egy hitvallás amellett, hogy hagyjuk élni és sokasodni a szervizeket, hiszen értenek hozzá és jobb lesz a gépünk. A fényképezőgépem tisztítása igazán fellelkesített, de azt olvashattad. Mindjárt írok üzenetet, ma oda kell érnie.

zooltek 2019.05.10. 06:06:42

De rég volt már, írok a hétvégére egy facepalm-ot:
Szomszédom kölcsönkérte a hosszabbítót, hogy le tudja nyírni a füvet. Neki van három, de egyik se jó. Mondom oké, meg adja ide azt a hármat, megnézem. Megjavítottam, visszaadom, erre megkérdezi, hogy valamelyik nem-e háromfázisú...
És ez az ember volt a tűz- és munkavédelmi főnöke egy igen nagy több száz embert foglalkoztató ipari cégnek.

kkm.furdancs 2019.05.10. 06:58:39

@zooltek: A vezetés lényege, hogy nem kell elveszni a részletekben :)
Zooltek, ismerem a szakterületet az állami szektorban. A versenyszférában (komoly leegyszerűsítéssel) ez így néz ki: megalkuszol a magas fizetésért és nem teszel szóvá dolgokat, viszont további életedben szétstresszeled magad, hogy ne történjen baj és gyomorgörccsel figyeled a telefoncsörgéseket.
A második egyszerűbb: szóvá teszel egy dolgot és kirúgnak.

zooltek 2019.05.10. 13:48:27

Na akkor még egy friss facepalm, ez most délelőtt történt: Behoztak egy klasszikus Fevill fehérgyarmati fűnyírót. Majdnem olyan egyszerű, mint a faék (és pont ezért jó). Kapcsoló, motor, kondenzátor és ennyi. Az ügyfél megnézette a szomszédja villanyszerelővel, aki azt mondta, hogy ki kell cserélni a transzformátort...

Untermensch4 2019.05.10. 17:35:15

@kkm.furdancs: "A vezetés lényege, hogy nem kell elveszni a részletekben :)"
Melóhelyi facepalm.
Besétálok irodai eszeinkhez és így szólok: Van egy forradalmi újításom. Mi lenne ha a cég felvenne egy olyan mérnököt aki tud műszaki rajzot olvasni és akkor nem próbálnánk olyan szerszámot belerakni a gépekbe amik nem is férnek bele!? Mert bár vicces kéthavonta újra megpróbálni, hátha... de lenne más dolgunk is aminek még eredménye is lehet. Tolmács társalog külföldiül technikus/mérnök arccal - azt mondja a fickó hogy nincsenek a cégnél tervrajzok a szerszámokról. Oké, további szép napot.
Ezt később meséltem a szerszámokat javítgató szakik főnökének aki szerint vannak, ha nem lennének rajzok akkor ők nem tudnának dolgozni...

kkm.furdancs 2019.05.10. 19:41:07

@Untermensch4: Hát...van egy autóipari beszállító a környéken, ahol polcszámra állnak a rosszul rendelt CNC lapkák és más csereszerszámok. Jó vastag könyv a katalógus, rengeteg változattal, pont ezért kellene valaki, aki ért hozzá :)

Fő az optimizmus, másodszorra vagy a jövő hónapban hátha sikerül. Gondolj az USB bedugására! Rossz-rossz-jó. Pedig csak két lehetőség van. És ez igaz a kábel másik végére is.

zooltek 2019.06.14. 04:43:42

Napi facepalm helyett jöjjön egy napi what the f...!?

Behoztak egy fúrókalapácsot javításra. Igen neves, komoly múlttal rendelkező cég igen ritka darabja, korábban még nem volt a kezemben. Nekiálltam szétszedni, de a fúrás/vésés kapcsolót sehogy sem tudtam lepattintani. Nem szégyen a tanulás, mielőtt eltörném, nézzük meg a leírást. Itt jegyezném meg, hogy nem csak egy sima robbantott ábráról van szó, hanem a gyár által kiadott lépésről lépésre szerelési kézikönyvről, amit a szakszervizek kapnak meg. Ami azt írja:

Fordítsuk a kapcsolót vésés funkcióra, majd feszítsük le. A kapcsoló el fog törni.

What. The. F...

kkm.furdancs 2019.06.14. 09:04:17

@zooltek: Legalább nem vezettek félre hamis reményekkel. A működés-ellenőrzés első lépéseként fordítsa a csövet a halántékához. Húzza meg a ravaszt. Ön meg fog dögleni. Köszönjük, hogy termékünket választotta! :)

zooltek 2019.07.23. 06:04:30

Napi 2 wtf:

Egy vállalkozó vett több egyforma kis sarokcsiszolót, igen komoly márkájút. Jó pár hónap eltelt, és az egyik gép fogaskereke elkezdett recsegni. Semmi gond, visszaküldte garanciában. A szerviz közölte, hogy erre nem vonatkozik a garancia. Ez az első wtf, ha erre nem vonatkozik, akkor mire? Mindenesetre 15 ezerért hajlandóak lettek volna kicserélni a fogaskereket. Magyarul gazdasági totálkár.
Közben letelt a garanciaidő, és mivel a többi gépét is mi javítjuk, elhozta ezt is, jó lesz donornak. Itt jön a második wtf: levettem a védőburkolatot, alatta a hajtóműházfedél négy fellazult csavarját meghúztam, és voilá!
Ej, de szeretnék egy ilyen márkaszervizben dolgozni, négy csavart meghúzni 15 papírért...

kkm.furdancs 2019.07.23. 07:07:28

@zooltek: Számos okból figyelemre méltó történet :(

zooltek 2019.08.09. 06:06:32

Napi jótanács:

Fiúk-lányok, akik porszívót vesztek kezetekbe, a gyűjtőedényt mindig rendesen pattintsátok a helyére, mert egy motorcsere nem olcsó mulatság!

p1.picsto.re/q8Cjc.jpg

zooltek 2019.09.18. 14:36:37

Sziasztok!

A Furdancs olvasói között van valakinek tapasztalata az infra panelekkel? Infó, gyakorlati tanács, bármi.

Tudom, a gugli a barátom, de az offtopic-ot csak megrögzött Furdancs olvasók nézik, bennetek jobban megbízok. Kivéve, ha valamelyik poszt miatt kikerülünk az indexre...

kkm.furdancs 2019.09.18. 15:12:19

@zooltek: Nagyon drága az üzemeltetése. Kimagaslóan a többi fűtésfajtához képest. Ha egy combos napelemed van és okos módban, egyes helyiségeket igényekhez mérten tudsz vezérelni, akkor talán. Most láttam egy családi ház 6 kW teljesítményű erőművét, melynek (mivel nem fizet az áramért ott a szolgáltató) 15 MWh gyűlt össze, abból el lehet fűtögetni.
Nézd meg, hány kW fogyasztású átszámítva a jelenlegi kazánod - gázfogyasztásod volumene és szorozd meg 40 Ft-al óránként. :(

zooltek 2019.09.18. 15:45:11

@kkm.furdancs: Nem saját, egy vendéglátó egységé, 15 kW-os napelem rendszerrel szerelve, ezért kérdezem. Nyáron a klímát, hűtőket ki tudja (bőven) termelni, télire meg a maradék menne infrára, gáz helyett, a fatüzelésű (jófajta) kandalló már befürdött (nincs, aki vágja a fát, két női alkalmazott van, igen csinosak, de ez nem releváns:)). Mivel a visszatermelt áramért lófüttyöt sem fizetnek, ráadásul adózni is kell utána. De azért köszönöm a válaszod!

kkm.furdancs 2019.09.18. 18:54:22

@zooltek: Akkor viszont korrekt megoldás. Pedig egy ropogó tűzzel fűtött kocsma - étterem nagyon hangulatos tud lenni.

kkm.furdancs 2019.12.02. 08:40:19

Ilyenkor érzem stratégiámat beérni, miszerint a vélhető használat mennyisége és minősége arányában vásárolt relatíve gyorsabban elhasználódó szerszámok kisebb kockázatot rejtenek.
autosimogato.blog.hu/2019/11/30/maris_tonkrement_a_lidlben_vett_szuperakcios_furo

Magyarán inkább három olcsó szar, mint egy darab, háromszor annyiba kerülő (hát, végül is szar) márkásabb termék. Lásd korábban és azóta is emlegetett TESCO / Hyundai fúrógépek...

zooltek 2019.12.03. 04:22:55

@kkm.furdancs: A gép 22000HUF
Tokmány 11000
Akku 7000
Töltő 7000

Hol a gép???

kkm.furdancs 2019.12.03. 10:00:04

Még aggasztóbb kérdés, hogy a barbis poszt miért nem látszott, miközben az admin felületen rendben megjelentnek tüntette fel?
A civilizáció végromlása felé haladunk, minden elromlik. Na, megyek és veszek 8 mázsa birkahúst és varrótűt. :)

kkm.furdancs 2019.12.04. 08:42:41

@zooltek: Tényleg nem értem. Tiszta lapra írtam meg (tehát nem lehet probléma az átidőzítés) és az adminfelületen már élesnek mutatta, akár tegnap. Most betettem vázlatba, élesítettem és kikerült. Hmm. Nem fogok ötkor kelni, hogy kézzel élesítsem :(

zooltek 2020.02.22. 03:58:26

www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=6621956Motor.jpg

Made in Hungary, 1956.
Ezek a magyar mérnökök vagy nagyon elszámoltak valamit, vagy fogalmuk se volt arról, mi az a tervezett elavulás, meg minimális biztonsági felültervezés, mert 64 év után bizony leégett.

Vagy pedig ez a kis magyar valóság. Ledolgozod az életedet, aztán mire eléred a nyugdíjkorhatárt, püff, lerobbansz.

kkm.furdancs 2020.02.22. 08:14:31

@zooltek: Az elméleti és gyakorlati javítás magasiskolája szerintem, ha valaki tud motort tekercselni. Gratulálok!

villanyember 2020.02.22. 20:19:19

@zooltek:

Ez a malőr biztosan nem a 64 év hibája. Ezeket a régi mocikat imádom, tényleg az örökkévalóságnak készültek. Sajnos az átlag júzer vagy nem tudja hogy a hálózati feszültséget megemelték jócskán és ellenőrizni kéne a hőkioldót, vagy ráengedett egy frekiváltót. Ezek a motorok még a sima egyrétegű sötétlila zománccal készültek akkor, amikor még híre sem volt az MZZ (dupla műanyagzománc) szigetelésű huzaloknak. Láttam már olyat is hogy a totál tönkrement csapágy miatt a forgórész beleért az állóba. Visított szegény, de hiába ha a gazda süket az ilyesmire. Bezzeg ha elsuttogod az utcán hogy pálinka, a kert végén is felkapja rá a fejét! Nekem van egy ilyen motorom, igaz csak kb. 40 éves. Frekiváltóval használom, de a maximális kimenő feszültséget 200 V-ra állítottam. Eddig még bírja. Ha megadja magát akkor majd teszel bele korszerű drótot. :-)))

Witlok 2020.02.26. 14:02:42

Sarokcsiszoló adapter problémával kapcsolatban kérnék véleményt/információt a topic tagoktól.
Van egy Skil Masters 9425-ös sarokcsiszolóm és egy Bosch porelszívó burkolatot (2 605 510 224) szeretnék használni vele. A gyári hajtóműfedél sajnos nem kompatibilis a porelszívó adapterrel.
A kérdés, hogy a Skil hajtóműfedél lecserélhető-e vajon Bosch GWS 8, 10, 11, 14 -es hajtóműfedélre (pl. Bosch 1607000448)?
Úgy tudom a Skil a Bosch-hoz tartozik, talán van néhány közös/felcserélhető alkatrész...
Csinált már valaki ilyesmi átalakítást?

anonymouse. 2020.02.26. 14:43:06

@Witlok: Követ szeretnél csiszolni? Az ötletet egyébként értem, mert milyen jó lenne, de kevés az esély rá! Meg kell kérdezni zooltek kollégát, itt ő ért ehhez talán a legjobban. Egyéb esetben marad a burkolat hegesztgetése, vagy cseréld le a sarokcsiszolót, ha nagyon kell. 17 ezerért már lehet ké Bosch-t venni hozzá, ha már a gombhoz igazítjuk a kabátot.

zooltek 2020.02.27. 01:59:08

@Witlok: Szia! Valóban volt egy időszak, amikor a Bosch és a Skil együtt kooperált, de azóta a Skil átkerült a Chevron (Kína)-hoz. Nem hiszem, hogy a hajtóműház fedél kompatibilis lenne, de az önmagában kevés is, mert a GWS rugós rögzítő karja meg a hajtóműházhoz tartozik.
Szóval vagy összemókolod a kettőt, vagy veszel egy GWS-t, vagy szerzel egy univerzális elszívót, pl. ilyet:
www.amazon.com/-/es/Protector-contra-el-polvo/dp/B01N7ONJUA?language=en_US

Btw, ha anonymouse ráhibázott és tényleg követ szeretnél csiszolni, akkor a Skil nem hiszem, hogy jó lenne. Ahhoz több erő kell és főleg lassú fordulat, tehát egy konstans elektronikás ford.szabályzós gép lenne ideális. Sírköveseknek szoktam javítani Flex-eket, azok max. 4000-et forognak (igaz, 180 meg 230mm-esek).

Witlok 2020.02.27. 07:44:38

@zooltek, @anonymouse. : Köszönöm az információkat!
Beton aljzatot szeretnék csiszolni, hogy ne kellejen annyi aljzatkiegyenlítő. Elég sok por keletkezik csiszoláskor, ezért gondolkozom porelszívó adapteren. Univerzális porelszívóból hazai boltban a Sankyo-t találtam, de annak az árából vehetnék egy Bosch GWS-t is...
Kínából rendelésen is gondolkodtam, de az vagy egy hónap amíg ideér és az már késő.
A Skil gépem tényleg nem túl erős és nem fordulatszámszabályzós...
Szétnézek kölcsönzőkben milyen csiszológépek elérhetőek - vagy leütöm vésővel a magasabb dudorokat...

zooltek 2020.02.27. 13:32:15

@Witlok: Üsd le véső + kalapáccsal a nagyját, az aljzatkiegyenlítőnek a legjobb, ha "tüskés/dudoros" a beton, mert jobban beletapad. Ebben sajnos nem vagyok otthon, de lehet jön majd más emberke, aki felvilágosít.
Vagy ha van a közelben egy gépkölcsönzős, akkor van ez a tologatós széles szalagcsiszoló, durva papírral. A betonszemcséket leviszi, mint a sz@rt, és kb. 40 centi széles. Kuvva gyors vele a munka.
Ha ezek közül valamelyikkel átmész rajta, utána meg simán felporszívózod a port. (porszívót is javítunk :D)

Ui.: Vagy a "zsiráfot" ismered? Az a hosszú nyelű kör alakú falcsiszoló, amivel a glettelt falakat csiszolják. Egy durva csiszolóvászonnal meg lehetne talán próbálni a betont is, és azon már gyárilag rajta van az elszívócsonk a porszívónak.

Ui 2.: Ebben már abszolút nem vagyok biztos, de mintha aljzatkiegyenlítő helyett tapadóhidat használtunk volna a folyosón itthon? Hátha látja valaki szakember.

Witlok 2020.02.27. 15:28:33

@zooltek: Köszönöm a tanácsokat! Első körben valószínűleg véső+kalapács játszik majd a magas pontokon (+ kőműves felmenőinek gyakori emlegetése). Van egy gyémánt korongom, amivel tudok felületet csiszolni, azt is bevetem (ha jó a huzat remélem kiviszi a por nagyját).
A parkettacsiszoló gépre gondolsz? Nem gondoltam, hogy betonon is használható... egy próbát megérhet.
A "zsiráf"-ot ismerem, de használni még nem használtam.
Tapadóhíd a betonra kell majd az aljzatkiegyenlítő öntése előtt, hogy jól tapadjon az anyag és ne rántsa ki a vizet a kiegyenlítőből a beton.

kkm.furdancs 2020.02.27. 16:38:37

@zooltek: Halihó!
Írtam tegnap levelet. Nem sürgős a válasz, de hátha elkeveredett.

zooltek 2020.02.27. 16:48:22

@kkm.furdancs: Ööö, ma (02.27) reggel válaszoltam, elméletileg elment. Nem vagyok valahol a spam-ek között? Elküldöm még 1x nem reply-ként, hanem új levélként.

zooltek 2020.02.28. 03:25:19

@Witlok: Hehe, a képek között ott a ford. szabályzós Bosch GWS az elszívófejjel :D

otthonkommando.hu/2016/06/28/hazprojekt-minden-amit-a-betoncsiszolasrol-tudni-kell/

zooltek 2020.02.28. 14:08:30

@zooltek: Csak rákérdek, elment a ma reggeli válaszom (megvan a cím)?

Meg akkor már írok egy napi pacepalm/WTF kommentet:
Komolyabb búvárszivattyúknál (100E+ HUF) szokás, hogy a tekercsfejbe beépítenek egy termisztort, ami, ha szárazon fut a szivattyú = nincs hűtés, akkor bizonyos hőmérsékletnél a termisztor szétkapcsolja az áramot, nehogy leégjen a motor. Ami tegnap jött be hozzánk, nos ott kigyulladt/felrobbant a termisztor, a környezetében sz@rrá égetve a tekercset...

zooltek 2020.02.28. 14:09:39

@kkm.furdancs:
"@zooltek: Csak rákérdek, elment a ma reggeli válaszom (megvan a cím)?"

Ezt nem magamnak kellett volna címezni :)

kkm.furdancs 2020.02.28. 17:10:37

@zooltek: Szia! Igen, megjött. Elnézést, de most kerültem géphez.
Hétfőn feladom a csomagot!

kkm.furdancs 2020.02.28. 17:19:43

@zooltek:
Alkalmazott murphológia
KLINSTEIN TÖRVÉNYEI
5. A gyorsbiztosítékkal védett tranzisztor saját szétdurranásával óvja meg a biztosítékot.

anonymouse. 2020.02.29. 07:23:34

@zooltek: @Witlok: Én betonhoz inkább gyémántot ajánlanák, a mert a csiszolószalag elég hamar elkopik, ha kemény betonba belefut az ember. Olcsó gyémánttárcsát az Aldiban is lehet néha-néha kapni, én is vettem. Betont szárazon is lehet csiszolni, még kis sarokcsiszolóval is. Nem gond, hogy nem négyezret fordul, viszi az is, de azért a vizes Flex, a tuti. Csiszoltam 125-ös sarokcsiszolóval én is, nem is az a gond... hanem, hogy utána újra kellet tekercselni a gépet, pedig kék Bosch volt. A másik pedig az, hogy ezt zárt térben csak kamikazéknak ajánlom, mert ha maszkot is veszel fel és túl éled, a családod nem fog rád ismerni, mert a lisztes molnár, hozzád smafu lesz.
De van egy olcsó ötletem, csináltam én is, de poros eléggé.
1. 230-as sarokcsiszolóhoz és vegyél hozzá durva!!! pogácsa követ, 2-3 ezer talán olyan helyen, ahol kő és műkő-csiszolástecnikával foglalkoznak. Kevés helyen van, de ezt árban és porban nem veri semmi sem. Régen a műkövesek is így dolgoztak...
2. Bérelj betonmarót, vagy betoncsiszolót.

Untermensch4 2020.03.05. 21:46:25

@zooltek: Találkoztál már ilyennel? Egyik ismerősöm rendelt egy ilyet félig-meddig hirtelen felindulásból és ha vmi trauma érheti emiatt, időben szeretném felkészíteni rá :)

www.szerszamkell.hu/hecht_1065_utvefuro_650w_13mm_158_kg_49166?gclid=EAIaIQobChMIsNGstpmE6AIVi6MYCh01ogvqEAYYASABEgLyBvD_BwE

kkm.furdancs 2020.03.05. 22:02:44

@Untermensch4: Nem értem a fanyalgást, a Hecht korrekt márka európai székhellyel és szervizhálózattal.

zooltek 2020.03.06. 03:04:19

@Untermensch4: Konkrétan ezzel a példánnyal nem találkoztam. De. Hétezer forintért sok mindent vehetsz, fúrógépet azt nem.

zooltek 2020.03.06. 03:16:04

@Untermensch4: @kkm.furdancs:
"Nem értem a fanyalgást, a Hecht korrekt márka európai székhellyel és szervizhálózattal. "
- A mi városunkban feltüntetett szerviz egy barkácsbolt, semmilyen gépet nem javítanak.
- A Hecht honlapján ennek a gépnek a robbantott ábrája úgy néz ki, hogy le van fotózva a fúró, és az egyetlen rendelhető alkatrész a tokmány.
...

kkm.furdancs 2020.03.06. 17:45:23

@zooltek: Lehet, mert sosem romlanak el :)

zooltek 2020.03.10. 18:44:46

2020.03.10.
Bejelentem, hogy ma hivatalosan is elkezdődött a tavasz!
Megjött az első fűnyíró :)

zooltek 2020.03.11. 02:54:34

@kkm.furdancs: :)
A tél folyamán a csapágyban levő zsír hiánya átkonvertálódott rozsdává.

zooltek 2020.03.11. 13:57:59

@anonymouse.: Na akkor ezt figyeld: a lítium-szappan és különböző trigliceridek vegyületének keverékének a hiánya miatt metál-oxid réteg alakult ki, ami drasztikusan növeli a súrlódás mértékét :D

zooltek 2020.04.20. 07:11:53

Tavaly egy illető egy időben, egy helyen vett három ugyanazon típusú sarokcsiszolót. Most két napon belül mindhárom megfeküdt, ugyanazzal a hibával. Na kérem, ez a mérnöki teljesítmény!

És ha azt mondják, hogy azért ilyen drága ez a gép, mert rengeteg időt és pénzt öltek a fejlesztésbe, még csak nem is hazudnak.

kkm.furdancs 2020.04.20. 07:31:25

@zooltek: A kitörni készülő kommentemhez szükség van a típusára! :) Milyen márka volt?

zooltek 2020.04.20. 12:19:31

@kkm.furdancs: Ipari kék Bosch GWS 1000 (3 601 H28 800). A kereső más szériaszámmal hozza a találatok többségét, de olyan 30-35 pénz körül van darabja.

kkm.furdancs 2020.04.20. 13:56:03

@zooltek: Szomorúan nyugtázom, hogy nem kínai volt. Persze, annál nagyobb csalódás lehet, mert míg a 7000 forintos sárga szemetet nevetve veted kukába, ilyen árral már fájdalmasabb.
Mindez nem zárja ki, hogy helyileg kínai illetőségű a cucc, de ha a Bosch a nevét adta hozzá, akkor majd legközelebb mást vásárolnak.

Én már 2006-ban megírtam, hogy ezeket a denevérzabáló kis mocskokat ki kell közösíteni a világpiacról a szarjaik (és a nyilvános kivégzések) miatt, aztán tessék. Az összes akasztani való gazember politikus (élén Merkellel) engedte kivinni a gyártást Kínába. Ezzel nemcsak saját munkavállalóikkal szúrtak ki, de érezhetően csökkent az átlagos minőségi színvonal is.

Mindenzt egy Elektrolux és Güde porszívó összehasonlításakor összegeztem, illetve mély nyomott hagyott bennem a műhely pneumatikus hálózatának összeszerelése közben tett néhány megfigyelés.

zooltek 2020.04.20. 14:04:34

@kkm.furdancs: Heh, Japán most csilliárd pénzt szán arra, hogy a cégeik hazaköltözzenek. BTW Kínai nevetve jobb cuccot tudna gyártani, mint bárki más széles e világon. Igény nincs rá.

kkm.furdancs 2020.04.20. 15:15:08

@zooltek: 2000 milliárd dollárt. Már majdnem akkora szám, mint Wagner úr számára a 100 font. Csak számtanpéldában létezik :)
Értem én az igénykiszolgáló hozzállást, csak az első pár tízmillió használhatatlan maszk után voltak megsértődve diplomáciailag, hogy miért panaszkodnak a megrendelők.

Őszintén reménykedem, hogy a járvány más irányba terel ipari és kereskedelmi folyamatokat. És még a kis Gráta is örülhet környezetvédelmileg.

Mi van különben, hogy nem dolgozol és ráérsz válaszolgatni? :)

zooltek 2020.05.05. 13:06:20

@kkm.furdancs: Most megint a kék ipari Bosch-ra fogok panaszkodni, de ettől már a pofám leszakad. 18 Voltos ütvecsavarozó, magában 50 pénz, töltő 20, az akku meg 15-től felfelé, Ah-tól függően..
Vadonatúj, én bontottam ki a dobozt. És nem működik az irányváltó. Egy csavarozónál nem lehet irányt váltani. Egy márkás gépnél.
A kapcsoló volt rossz, bele van építve az irányváltó. Nem szerelhető, 18 pénz. Azért csak elbaxtam egy jó sok időt vele és szétszedtem (és összeraktam), ilyen pár milliméteres nagyságú műanyag alkatrészek öntési hibásak voltak.
Nem vagyok Bosch ellenes, nekem is van néhány nagyon jó és megbízható gépem tőlük, de amiket most tapasztalok, az azért már túl sok.

Remélem Gyökösi kolléga már túl van a promóción, és ezért nem fogja megütni a bokáját :)

kkm.furdancs 2020.05.06. 07:25:17

@zooltek: A szemét akkumulátoros változatban is szemét. Lehet, hogy hazai szemét, mert itt is van egy jó nagy gyáruk.

zooltek 2020.05.06. 13:14:41

@kkm.furdancs: Ööö, nem. Itthon csak a zöldet gyártják, az még rosszabb :) Komolyan mondom, ha választani kellene, inkább egy kínai gépet vennék, mint zöldet. Mármint a mostanit. Egy 30 éves zöld kb. olyan minőségű, mint bármely más prémium márka mostani terméke.

(Megjöttek a kommutátorok, juhéé!!!)

kkm.furdancs 2020.05.06. 14:28:20

@zooltek: :)
Épp az imént hordtam fel 200 kiló szálvasat a padlásra, gondoltam, lassan lesz hely is barkácsolni.

gigabursch 2020.05.11. 15:57:29

@zooltek:
A BOSCH az elektrotechnika teszkója.

Én kocsiban jártam így.
1 szett gyújtáskábel (azaz 5 zsinór) - 3 "ereszt".

Nóném gyújtáskábel szett => már vagy 70 ekm van benne.
De sorolhatnám akkumulátorra, szerszámra, akármire.

A Bosch ugyanaz a lófasz német mentalitás, mint az egész német autipar.
Akinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is.

villanyember 2020.05.12. 06:28:48

@gigabursch:

Nem az a baj hogy drága, hanem még szar is! Huszonpáréves kék Bosch gépeim (2 fúró, dekopír) kifogástalanul működnek még ma is. Igaz drágák voltak, de megérte. Akkor még igen.
Volt egy Citroen Jumpy furgonom, 2002 évjárat. A motorja 2000-es HDI, Bosch befecskendezővel. Az egyik szervizben azt mondták, hogy már jó ideje ez az egyetlen Bosch termék, amelyik a nevéhez méltóan egyszerűen csak teszi a dolgát. Nem is értik ez hogy sikerült, biztosan véletlenül elbaszták. Nem figyeltek oda a tervezett avulásra!

zooltek 2020.05.16. 05:51:04

Behoztak egy nagy Fein sarokcsiszolót. Kb. 30 éves lehet. Megváltozott a hangja. Az egyik csapágy volt a ludas, de nem tört össze, csak lötyögött. A csapágy még a gyári volt. Lágyindítós, ami akkoriban nagyon ritka volt. A fogaskerékházban nem a most használatos 8-as bronzpersely van, hanem egy hatalmas 28mm-es tűgörgő, a tengely végén nyomcsapággyal! Olyan stabil, hogy a büdös életbe' nem fog lemenni a fogaskerék. Nincs körmöskulcs meg a kis rögzítőgomb, a fej hátulján meghúzol egy nagy kart, az rögzíti a tengelyt, és az anya helyett egy nagyfejű 10-es csavar van egy speciális rugós alátéttel, gyakorlatilag nem tud rászorulni a korong, kézzel bármikor cserélhető. A védőburkolat is szerszám nélkül állítható, de stabil, nem tud kikopni, mint a Metabo vagy a Bosch megoldásai. És ami a besz@rás: elektromágneses tárcsafék! Az agyam eldobom.

zooltek 2020.05.23. 04:15:17

@kkm.furdancs: Kettő megvan, a hétvégén megpróbálom összerakni a harmadikat is. Korábban nem vettem észre, de a kék Güde fordulatszámszabályzóján felrobbant egy tranzisztor, a fél panel cirkónak égett, sajnos javíthatatlan, így csak max. fordulaton megy :/

Napi facepalm (hülye rendőr?)
Egy rendőr srác behozott egy fúrókalapácsot. Betonba akart fúrni, de nem bírta. Kicserélte a fúrószárat, mert a régi biztos kopott. Még mindig nem vitte. Telenyomta a tokmányt zsírral, mert azt írta a kiskönyv. Még mindig nem vitte. Így hát elhozta nekünk, hogy nem üt rendesen.
Hát úgy nem is fog, ha sima fúrásra van kapcsolva...

kkm.furdancs 2020.05.23. 08:23:44

@zooltek: Mivel másban nincs fordulatszabályzás, ez gondolom a merülőfűrész, igaz?
Mert mindegyik Güde és kék, a merülőfűrész részben szürke.

zooltek 2020.05.24. 14:02:45

@kkm.furdancs: Az. Csak ami nálam van, a két asztali fűrész háza fekete.

kkm.furdancs 2020.05.25. 16:51:23

@zooltek: OK, továbbiakat már majd levélben szerintem vagy telefonon.

Untermensch4 2020.06.21. 15:45:17

Tuják metszéséhez ért vki közületek?

gardenista.hu/2018/09/05/tul-nagy-a-tujad-ess-neki-batran-elmondjuk-hogyan/

Amit nem tudok: be kell kenni vmivel a sebet? kb 4m-es tetejéből 1m-nyit kellene levágnom.

zooltek 2020.06.22. 06:07:10

@Untermensch4: Én nagyon nem értek hozzá, de melóhelyen a városi főkertész vágta egyenesbe a tujákat, mert beleért a szomszéd ereszébe. Sacc 5 méterből lett 3.5m. De semmivel nem kente, csak levágta oszt csá. Ez tavaly nyáron volt, semmi baja a tujáknak.

De az itteni kórház főkertésze jóbarátom, ha gondolod, megkérdezhetem.

zooltek 2020.06.23. 04:19:52

@Untermensch4: Nos, megkérdeztem. Nem kell kezelni semmivel. Maximum az kb. egyharmadát vághatod le, tavasztól őszig. Az a lényeg, hogy amíg gyógyul, ne legyen fagy.

villanyember 2020.06.24. 06:02:57

@Untermensch4:

Én minden nagyobb metszlapot alvázvédő masszával kezelek hosszú évek óta. Van ahol mindenképpen kell, de a gyantás fenyőféléknek se árt meg. Olcsó és nem ráz. :-))) A mezgazd boltban kapható méregdrága viaszos készítmények még hamarabb leesnek mint ez és szerintem semmivel sem jobbak.

Untermensch4 2020.08.09. 10:32:25

@villanyember: Köszönöm. Csak most vettem észre.

Untermensch4 2021.08.22. 09:35:13

Vannak gondok a memóriámmal, szóval lehet hogy erről már volt szó:

" a ház nagyjából 100 éves lehet, de bizonyos falait valószínűleg más épületből hozták és építették be, erre utalt a deszkákon álló számozás. Szerencsére kártevőknek nyoma sem volt és szeretnénk, ha ez így is maradna, ezért még mielőtt bárminek az építésébe is belekezdtünk volna, az összes falat, a plafont és a padlót is lenolajjal kentük át. Ez ugyanis nemcsak felfrissíti az öreg fát, de teljesen alkalmatlan lakóhellyé teszi az élősködők számára is."

Ez tényleg hatásos módszer?

Itt találtam: svedelet.blog.hu/2021/07/19/hazfelujitas_597
süti beállítások módosítása